Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Βότανα και Γιατροσόφια

Βότανα και Γιατροσόφια


Γενικά τα βότανα στην Αρχαιότητα

Στα έργα των αρχαίων Ελλήνων ιατρών, στα οποία αρχίζει να εμφανίζεται η επιστημονική ιατρική, καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων από το φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερα από τα φυτά, τα βότανα. Δάσκαλος της βοτανοθεραπείας θεωρείται ο κένταυρος Χείρων, που ζούσε στο Πήλιο, με τα πολυάριθμα φυτά και βότανα. Από αυτόν διδάχθηκε ο “θεός» της Ιατρικής Ασκληπιός και στη συνέχεια οι γιοί του Μαχάων και Ποδαλείριος, οι οποίοι συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο

Όπως είναι γνωστό η ελληνική γή και φύση είναι πλούσια σε σπάνια είδη αρωματικών φυτών και βοτάνων.Ο Ιπποκράτης,ο πατέρας της Ιατρικής,στην Αρχαιότητα,στην πατρίδα του το νησι Κώ καλλιεργούσε εκατοντάδες είδη φυτών-βοτάνων που τα χρησιμοποιούσε για την παρασκευή φυτικών φαρμάκων για την θεραπεία των ασθενών του.
Περισσότερα για "Βότανα" ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Περισσότερα για "ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ" ΚΛΙΚ ΕΔΩ



Τοπικά βότανα:Σταφύλι του Φιδιού και Πικραγγουριά στους Αμπελόκηπους Καστοριάς


Στο χωριό μας,τοπικά,ακούμε διάφορες εξιστορήσεις από μεγαλυτέρους, για βότανα και γιατροσόφια με φυτά διάφορα που διαπιστωμένα έχουν ευεργετικές επιδράσεις για αρκετές περιπτώσεις παθήσεων

Θα αναφερθούμε εδώ σε 2 βότανα:Την πικραγγουριά και το Σταφύλι του Φιδιού


Πικραγγουριά κάτω από το σπίτι Σιδόπουλου





Πικραγγουριά:

είναι φυτό που το συναντούμε στις πλαγιές,στα «ριντώματα» κατεβαίνοντας προς το ποτάμι.Ακουσα γι αυτό πέρισυ, καθώς γυρίζαμε από κάποια λειτουργία από την εκκλησία της Παναγίας με τους Μιχάλη Τερζόπουλο,Ηλία Παπαδόπουλο,Αντώνη Ξανθόπουλο.Μου έδειξαν το φυτό κάπου στην αυλή του παλιού σπιτιού του Καλέση λέγοντας ότι είναι παλιό «βότανο για ιλιάτσια» και υπήρχε από κεί σε όλα τα ριντώματα-πλαγιές μέχρι το σπίτι Κεντζόπουλου.Πράγματι υπάρχει και μοιάζει με άγριο φυτό ,και βγάζει άνθη και καρπούς σαν μικρά αγγουράκια.Η μάνα μου ,Ελευθερία Νικοπούλου μου επιβεβαίωσε ότι παλιά χρησιμοποιούσαν την πικραγγουριά για «ιλιάτσια»,έβραζαν τους καρπούς και έπιναν το ζουμί για περιπτώσεις πυρετού ή έκαναν εντριβές με ζελέ-πολτό απ’αυτά.Βέβαια η αποτελεσματικότητά της δεν είναι επιβεβαιωμένη.

Την δεκαετία του 50-60 η πικραγγουριά είχε απασχολήσει το πανελλήνιο αφού κάποιοι κομπογιαννίτες την είχαν λανσάρει σαν το θαυματουργό υπέρφάρμακο «δια πάσαν νόσον…» ακόμα και για τον καρκίνο. Αρχές του 1952. Η Ελλάδα προσπαθεί να ορθοποδήσει από τον πόλεμο και τον εμφύλιο, μέσα στη φτώχεια και τον πόνο, όταν, σαν βόμβα σκάει η είδηση ότι το αφέψημα ρίζας πικραγγουριάς θεραπεύει τον καρκίνο. Μαζική υστερία καταλαμβάνει το πανελλήνιο, το οποίο βλέπει στο ταπεινό ζιζάνιο «που φυτρώνει εις τα οικόπεδα και εις τας παρυφάς των κήπων και των αγρών», την πανάκεια για όλα τα δεινά του. «Ετελείωσεν πλέον», έγραφε σκωπτικά η «Κ» στις 13 Φεβρουαρίου 1952. «Η πικραγγουριά θεραπεύει τον καρκίνον, αλλά και κάθε νόσον, μέχρις ότου περάση κάποτε η μόδα της, όπως τόσων άλλων». Οπως τώρα έτσι και τότε, οι αρχές αντέδρασαν όψιμα. Μόλις στις 25 Φεβρουαρίου το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο χαρακτήρισε ανώφελη και επικίνδυνη τη χρήση της πικραγγουριάς, ενώ η Γενική Διεύθυνση Υγιεινής προειδοποίησε ότι δεν είχε αποδειχθεί ότι έχει κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες. «Πρέπει να προηγηθούν εργαστηριακές εξετάσεις και κλινικές παρατηρήσεις», ξεκαθάρισε.

περισσότερα για "Πικραγγουριά" με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

==================================================================

"Σταφύλι του Φιδιού" στον κήπο Νικηφόρου
Γεωργιάδη
Σταφύλι του Φιδιού:
Φυτό που φυτρώνει αρκετά στην περιοχή Ορμάνι,στις όχθες του ποταμού,στην απέναντι «γραμμή».Εχει ύψος 20-30 εκ και ο καρπός στέκεται κατακόρυφα σαν «καλαμπόκα» με κοκκινοπράσινα σπυριά παρά σαν σταφύλι.Στη ρίζα του υπάρχει βολβός σαν πατάτα.Μου το θύμισε ο Νικηφόρος Γεωργιάδης προ ημερών και μου το έδειξε στον κήπο του σπιτιού του όπου το έχει μεταφυτέψει και το χρησιμοποιεί.Βγάζει τη ρίζα-πατάτα την βράζει και το ζουμί πίνεται και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα νεφρά,όπου διαλύει μικρές πέτρες.Το ίδιο μου θύμισε και ο αδελφός μου Φώτης Νικόπουλος που είχε παλιότερα ανάλογα συμπτώματα νεφρού και το χρησιμοποίησε, με συμβουλή της μάνας μου Ελευθερίας Νικοπούλου, με θετικά αποτελέσματα.

Φυσικά όλα τα παραπάνω μπορεί να βοηθούν, αλλά δεν υποκαθιστούν τον γιατρό σε προβλήματα υγείας που πρέπει υπεύθυνα να συμβουλευόμαστε.

Νικόπουλος Χρίστος cnikop@yahoo.gr

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Εφημερίδα ΠΕΛΣΑ Αμπελόκηποι Φύλλο Αυγούστου 09

Εφημερίδα ΠΕΛΣΑ "Αμπελόκηποι" Αύγουστος 2009


Κυκλοφόρησε και ταχυδρομήθηκε ήδη στους συνδρομητές, το Φύλλο Αυγούστου 2009 της εφημερίδας ΠΕΛΣΑ Αμπελόκηποι του Πολιτιστ.Συλλόγου Αμπελοκήπων Καστοριάς.
Με τοπικά θέματα,δραστηριότητες του Συλλόγου, (15 Αύγουστος,εκδρομή στην Πάργα κλπ),Αγιασμό για το άνοιγμα Σχολείων, τοπικά και κοινωνικά νέα,χρήσιμα κείμενα ενημέρωσης & συμβουλές διατροφής, διακόσμησης,αγροτικά θέματα (ζημίες αμπελιών), αναφορά σε γεγονός επαναλαμβανόμενης δηλητηρίασης σκύλων στο χωριό και διάφορα άλλα.
Η Εφημερίδα, φιλοξενεί συχνά και δικά μας άρθρα,διαβάζεται με ενδιαφέρον και πάντα όλοι την περιμένουν για ενημέρωσή τους..
Με ΚΛΙΚ πάνω σε κάθε σελίδα,παρακάτω και με ΖΟΟΜ,όπου χρειάζεται,μπορείτε να διαβάσετε όλη την εφημερίδα.

Γράφαμε σε άλλο σχόλιό μας για τις δυσχέρειες του Συλλόγου να συγκεντρώσει τις συνδρομές που είναι τόσο απαραίτητες για την κυκλοφορία της Εφημερίδας.Υπάρχουν όμως και συγχωριανοί, που πρόθυμα τρέχουν να βρούν τους υπεύθυνους του Συλλόγου και καταβάλλουν τις συνδρομές τους (10,00€/έτος) ακόμη και για το επόμενο έτος προκαταβολικά.
Σελ.-1


Σελ.-2


Σελ.-3


Σελ.-4


Σελ.-5



Σελ.-6

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Ζημίες σε Αμπέλια Αμπελοκήπων 2009



Αμπελόκηποι Καστοριάς:Ζημίες σε Αμπελώνες από "Περονόσπορο"





Το χωριό Αμπελόκηποι στο Νομό Καστοριάς(*βλέπε 1η Ανάρτηση σε Ιστολόγιό μας:"Δυό λόγια για το Χωριό μας"-Δεκ 2008) οφείλει το όνομά του στα πολλά αμπέλια που είχε παλιά και ανανεώνονται τα τελευταία χρόνια και στους κήπους-μπαξέδες λαχανικών που συνεχίσει να έχει και να τροφοδοτεί την λαχαναγορά της Καστοριάς.
Οι συγχωριανοί μας καλλιεργούν με πολύ μεράκι τα αμπέλια τους αλλά όπως στις περισσότερες αγροτικές καλλιέργειες, είναι συχνές οι ζημίες είτε από τις καιρικές συνθήκες είτε από μικρόβια,ζιζάνια,ιούς κλπ(βλ.Αγ.Τρύφωνας,ανάρτησή μας με αναφορά στα ζιζάνια αγρών και προσευχή Αη Τρύφωνα) είτε σε συνδυασμό καιρικών συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη ειδικών ασθενειών
Ετσι οι βροχές στο πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Ιουλίου σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού προκάλεσαν εκτεταμένες ζημίες στα αμπέλια του χωριού. Οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την ανάπτυξη της ασθένειας «Περονόσπορος» με συνέπεια την σταδιακή ξήρανση φύλλων στα κλήματα αλλά και καταστροφικό στέγνωμα των σταφυλιών σε ποσοστά 20%-80% περίπου ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία των σταφυλιών. Περισσότερη ζημιά στα κόκκινα ,λιγότερη στα άσπρα.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο αμπέλι του αδελφού μου Φώτη Νικόπουλου στην περιοχή «Ορμάνι», είδα πραγματικά μεγάλη έκταση της ζημίας. Την ώρα που πήγα βρήκα εκεί και τον Αντώνη Ξανθόπουλο, παλιό και έμπειρο αμπελουργό και μιλώντας, μας επιβεβαίωσε και αυτός την ανάλογη ζημιά και στο δικό του αμπέλι αλλά και σε πολλών άλλων συγχωριανών μας όπως του Κώστα Καπρή. Το φαινόμενο ήθελε άμεση αντιμετώπιση με ράντισμα με γαλαζόπετρα. Ορισμένοι, όπως ο Λάζος ο Οικονόμου που είχαν μικρής έκτασης αμπελοκαλλιέργεια ,έτυχε και πρόλαβαν την ζημιά με άμεσο ράντισμα και έχουν καλά σταφύλια.

Ο Φώτης φροντίζει ιδιαίτερα το αμπέλι του,καλλιέργεια,ραντίσματα, σε συνεργασία με γεωπόνους.Ειδικά στην περίπτωση αυτή έφερε γεωπόνο που επιβεβαίωσε την ανάπτυξη "Περονόσπορου" και του σύστησε ειδικά ραντίσματα αλλά τα σταφύλια,όσα προσβλήθηκαν,δεν ήταν δυνατόν να σωθούν.Στόχος να προστατευθούν τα κλήματα παραπέρα και το Φθινόπωρο μετά τον τρύγο.

Έτσι φέτος αναμένεται μικρή παραγωγή σταφυλιών αλλά χρειάζεται ειδική φροντίδα από το φθινόπωρο με ραντίσματα, για να σωθούν τα κλήματα από το μικρόβιο.

Χρήσιμες πληροφορίες (για όλη την δραστηριότητα,καλλιέργειες,σταφύλια,κρασιά κλπ) για τους αμπελουργούς με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Νικόπουλος Χρίστος ===cnikop@yahoo.gr === Αύγουστος 2009 ======


Φωτογραφικά στιγμιότυπα από επίσκεψη στο Αμπέλι Φώτη Νικόπουλου
Με ΚΛΙΚ πάνω στη Φωτογραφία,δείτε





Φώτης Νικόπουλος & Αντώνης Ξανθόπουλος στο Αμπέλι του πρώτου.Αυγουστος 2009.Πλέχτρα Σκόδρα για το "μάτιασμα".Τοπικό έθιμο




Τα Ασπρα σταφύλια άντεξαν περισσότερο








Φροντισμένες αράδες με μεράκι
Τριανταφυλιές ανάμεσα








Προστασία από τα πουλιά με "Σκιάχτρο"


Μέσα στις αράδες,Ο Φώτης δείχνει ζημιές σε σταφύλια




Τα κόκκινα είχαν περισσότερη ζημία