Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Πάρκο πρώην Σκουπιδότοπου Αμπελοκήπων/ΣΧΟΛΙΑ Αναγνωστών

   Πάρκο πρώην Σκουπιδότοπου ΑμπελοκήπωνΣΧΟΛΙΑ Αναγνωστών-Επιστολή Κώστα Αντωνόπουλου τ.Αντιδήμαρχου Ιωνος Δραγούμη

       Με αφορμή άρθρο μας για την σημερινή κατάσταση στο Πάρκο πρώην Σκουπιδότοπου Αμπελοκήπων (το άρθρο εκείνο, αναδημοσιεύτηκε σε αρκετές τοπικές ιστοσελίδες Ν Καστοριάς ) λάβαμε προ ημερών σχετικά,εκτεταμένη επιστολή από τον συγχωριανό μας Κώστα Αντωνόπουλο,τ.Αντιδήμαρχο στον πρώην Δήμο μας  ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ,επί των ημερών του οποίου κατασκευάστηκε το Πάρκο, σε υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος αποκατάστασης χωματερών(πρόγραμμα "Ανάπτυξης-Ανασυγκρότησης Αγροτικού Χώρου 2000-2006" -Αξονας 7).
     Ο Κώστας αναφέρεται στην οικτρή εικόνα που είχε η περιοχή με τα σκουπίδια και στην προσπάθεια του Δήμου να αποκαταστήσει το Περιβάλλον.
       Παραθέτει και φωτογραφίες,προ και μετά(ενώ μας έστειλε ιδιαίτερο email με πολλές άλλες σχετικές φωτογραφίες) δια του λόγου το αληθές,ότι το πάρκο ήταν πράσινο και ευπρεπώς συντηρημένο για αρκετό διάστημα,έστω κι αν ,όπως σημειώνει ,ο Δήμος μπορεί να μην ήταν υπόδειγμα στην φροντίδα-συντήρησή του.
      Ομως εκείνο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι αναφέρει ότι υπήρξαν επαναλαμβανόμενοι βανδαλισμοί με καταστροφές στο πάρκο (ξερίζωμα των δενδρυλίων μια φορά,ξαναφύτευμα,επανάληψη με σπάσιμο του κορμού των δενδρυλίων από τη βάση και απλό ξανακάρφωμα της βέργας στην θέση τους, για να μην φαίνεται η ζημία κλπ).
    Φυσικά επισημαίνει και ο ίδιος την ανάγκη δημοτικής φροντίδας του Πάρκου,σημειώνοντας ότι αυτή απαιτεί λίγα μεροκάματα ,κάπου-κάπου.
     Φαίνεται ότι δεν μπορούμε χωρίς ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους?.Αλλωστε αυτό φαίνεται και από τον υπό ..."εκκόλαψη"?? νέο "σκουπιδότοπο" στην περιοχή προς το βουνό,που εξελίσσεται σε μια νέα ντροπή για την περιοχή,ζήτημα στο οποίο  θα  αναφερθούμε σε άλλο μας άρθρο.     
  •  Λόγω ιδιαίτερου ενδιαφέροντος,αναρτήσαμε
        ολόκληρη την επιστολή Κ.Αντωνόπουλου ΕΔΩ

Εκείνοι που φεύγουν:ΘΩΜΑΣ ΓΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Εκείνοι που φεύγουν: ΘΩΜΑΣ ΓΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

       Την περασμένη Κυριακή 12/2/2012, μέρα χειμωνιάτικη,με πολλά χιόνια στους Αμπελόκηπους Καστοριάς, έφυγε από κοντά μας ο Θωμάς Γιαμπανόπουλος ,ετών 95.
     Η νεκρώσιμη ακολουθία διαβάστηκε στον Ναό Αγ Κων/νου & Ελένης από τον παπα Νικόλα και η κηδεία έγινε στο νεκροταφείο του Αη Νικόλα.
     Ο Θωμάς ήταν ο τελευταίος από τους αδελφούς Γιαμπανόπουλου ( Ο Βασίλης είχε πεθάνει προ ετών ενώ ο Μήτσος πέρισυ το 2011).
    Πριν μερικά χρόνια,ανήμερα στις 28 Οκτωβρίου 2008,τον είχα επισκεφθεί σπίτι του και είχαμε πολύωρη κουβέντα  για τις αναμνήσεις του,γύρω από το χωριό,όσα έζησε.Ατελείωτες ιστορίες.
     Ο Θωμάς γεννήθηκε τον Απρίλη του 1917 στο χωριό (τότε "Σδράλτση").Πατέρας του ο Παντελής (Πάντος) και μητέρα του η Αικατερίνη.Παππούς του ο Γιάννης Μπεϊγιάννης από το Βογατσικό και γιαγιά του η Ευδοξία.
    Εχω κρατήσει πολλές σημειώσεις, για διάφορα ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος,για το χωριό και την ιστορία του,για τα παλιά "σόϊα" στο χωριό,για το Τσιφλίκι ,για τον Μύλο(νερόμυλο) που είχαν κατασκευάσει μαζί με τον Τσάκο (Ζησιάδη Χρήστο) στο Ορμάνι,για τον πόλεμο του '40 και τις περιπέτειές του στο μέτωπο της Αλβανίας (σχετικό άρθρο μας είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα ΠΕΛΣΑ-Αμπελόκηποι το 2008 με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου-βλ.Φωτο,δίπλα).
  Είχα υποσχεθεί ότι θα φρόντιζα και κάποια άλλη μέρα να συνεχίζαμε την συζήτηση,αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε η κατάλληλη ευκαιρία.
   Ετσι μένει,στην μνήμη του, να αξιοποιήσω προσεχώς τις σημειώσεις από την πρώτη συζήτηση και να καταγράψω,άγνωστες πτυχές της τοπικής μας Ιστορίας.
   Ας είναι λοιπόν ελαφρύ το χώμα της τοπικής γής του Αη Νικόλα που τον σκεπάζει..
-"Θεός σχωρέστον"....
  


Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ψαλτήρι και Ψάλτες

Ψαλτήρι και Ψάλτες Αγ.Κων κ Ελένης Αμπελοκήπων:
Ενισχύσεις από Νεολαία

      Για τους Ψάλτες της τοπικής μας Εκκλησίας, έχουμε ξαναγράψει στο Ιστολόγιό μας. σε παλιότερο άρθρο μας,για τους παλιούς και τους τωρινούς.
      Το ψαλτήρι μας, είχε καιρό να ανανεωθεί, νέοι άνθρωποι είχαν καιρό να προσέλθουν ,έστω μαθητευόμενοι. Εχουν αλλάξει και οι συνθήκες εκπαίδευσης.Οι παλιοί Δάσκαλοι,έμεναν μόνιμα στα χωριά,οι περισσότεροι "δένονταν" με την κοινωνική και εκκλησιαστική ζωή του χωριού και οι περισσότεροι ήταν ψάλτες και παρακινούσαν και τα παιδιά στην ιεροψαλτική με μεράκι.
      Θυμάμαι έτσι τον παλιό μας δάσκαλο Χάσιο Βασίλη, που μας μάθαινε ιεροψαλτική στο Δημοτικό σχολείο αλλά και μετά, τον θεολόγο καθηγητή-ιεροκήρυκα Τσακμάκη Βασίλη στο Γυμνάσιο του Αργους Ορεστικού,που επίσης μας παρακινούσε στην εκκλησιαστική υμνολογία και με μεράκι κάναμε και εκδρομές σε γύρω χωριά, με τα πόδια μαζί του, και ψάλλαμε τους Χαιρετισμούς, στους Ναούς των Χωριών.
**(στο άρθρο μας για τους Ψάλτες,ΚΛΙΚ ΕΔΩ,αναφέρονται όλοι οι ψαλτάδες του Χωριού και  οι παλιοί Δάσκαλοι Ψαλτάδες).
     Ετσι,ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για την Εκκλησία μας, που τελευταία, δυό νέα παιδιά,μαθητές της Γ' Γυμνασίου,ο Ζησιάδης Κώστας του Ανδρέα και ο Χρήστος Τρυφόπουλος του Παναγιώτη,έρχονται τακτικά στο δεξιό ψαλτήρι.
     Εκεί ο  ο Ψάλτης μας , κ Αντώνης Πάτσης,συνταξιούχος καθηγητής από το Μαυροχώρι,τους "διδάσκει" υπομονετικά από κοντά.Ολοι οι λοιποί,ειδικά όσοι βοηθούμε με την παρουσία μας στα Ψαλτήρια, τους ενθαρρύναμε,να έρχονται τακτικά και αν έχουν μεράκι,να πάνε και στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Καστοριάς «ο Άγιος Μηνάς»,  ,που λειτουργεί δωρεάν .
      Σημειώνεται ότι υπάρχει στην Καστοριά ο  Σύλλογος Ιεροψαλτών Καστοριάς "Οσιος Ιωάννης Κουκουζέλης".
       Μακάρι,λοιπόν, να είναι παράδειγμα για να ακολουθήσουν κι άλλα νέα παιδιά.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Βασιλόπιτα 2012 Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων

Βασιλόπιτα 2012 Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων

      Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού την Κυριακή 5-2-2012 έκοψε την Βασιλόπιτα της χρονιάς.Ηταν μια ευκαιρία να βρεθούν οι συγχωριανοί στο Πολιτιστικό Κέντρο και να ανταλλάξουν ευχές για την νέα χρονιά.
      Η Πρόεδρος του Συλλόγου Χριστίνα Καραλή,ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά και ακολούθησε  ένας συνοπτικός Απολογισμός του Συλλόγου για την χρονιά που πέρασε.
        Για την επόμενη Κυριακή,απόγευμα 6μμ, ορίστηκε η  Συνέλευση για Εκλογή νέας Διοίκησης

Πάρκο πρώην Σκουπιδότοπου Αμπελοκήπων

Πάρκο πρώην Σκουπιδότοπου:
Εγκατάλειψη-Ερμαιο στην φθορά του χρόνου

        Πριν μερικά χρόνια, το 2006,στα πλαίσια ειδικού προγράμματος αποκατάστασης τοπίου περιοχών ανεξέλεγκτων χωματερών,με το ειδικό πρόγραμμα "Ανάπτυξης-Ανασυγκρότησης Αγροτικού Χώρου 2000-2006" -Αξονας 7-με δικαιούχο τον πρώην Δήμο μας ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ, υλοποιήθηκε ειδικό Εργο, στον παλιό σκουπιδότοπο Αμπελοκήπων,στην περιοχή "Κοκκινοχώματα-Κάμπος"  Προϋπολογισμού 60.998,65€ (Ευρωπ.Συμ/χή 69,30%-Εθνική Συμ/χή 30,70%),όπως αναγράφει η σχετική Πινακίδα του έργου.
      Κατασκευάστηκαν λοιπόν στην περιοχή , σε δύο αγροκτήματα, ένα τμήμα αριστερά της οδού (1 κιόσκι,,1βρύση, τραπέζια-καθιστικά,παγκάκια,καλάθια απορριμάτων ,ξύλινη περίφραξη, φύτευση δενδρυλίων κλπ)  και ένα τμήμα δεξιά (3 κιόσκια, 1Ψησταριά με κιόσκι διαστάσεων περίπου 2χ6μ, 1βρύση, 5τραπέζια, 8παγκάκια, 20καλάθια απορριμμμάτων ,ξύλινη περίφραξη, φύτευση δενδρυλίων κλπ) δεξιά της αγροτικής οδού, έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, με χωματουργικές διευθετήσεις-διαμορφώσεις, ξύλινες περιφράξεις, ξύλινα κεραμοσκεπή στέγαστρα,καθιστικά,παγκάκια,τραπέζια, καλάθια απορριμμάτων, ψησταριά με στέγαστρο ξύλινο κεραμοσκεπές,βρύσες,δενδροφυτεύσεις κλπ (βλ.φωτο παρακάτω)..
     Δυστυχώς όλα αυτά,ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν,αφέθηκαν στην τύχη τους.Ελάχιστη φροντίδα από πλευράς Δήμου στην αρχή και έκτοτε, μαύρη εγκατάλειψη,φθορές,καταστροφές και "ελάφρυνση" κατασκευών από "συλλέκτες"(βρύση σπασμένη,λείπουν οι μισές σχάρες ψησταριάς, κλπ),δενδρύλια "αναιμικά", πασχίζουν να επιβιώσουν ή έχουν ξεραθεί, ενώ το τοπίο έχει μετατραπεί σε δύσβατο "ορμάνι" για "γαϊδουράγκαθα".,άχρηστα κι αυτά,αφού έχουν εκλείψει και οι γάϊδαροι (άσχετα,αν κάποιες φορές δείχνουμε γαϊδουρινές συμπεριφορές σε κοινόχρηστες εγκαταστάσεις!)
          Η περιοχή ,έτσι παρατημένη στην τύχη της,ποτέ δεν αποτέλεσε πόλο έλξης για κάποια εκδήλωση
        Ο Πολιτιστικός Σύλλογος,έχει υπό την κηδεμονία του, το άλλο Πάρκο,στο Τσιφλίκι,για το οποίο υπάρχουν περισσότεροι δεσμοί των κατοίκων,λόγω του ότι ήταν εκεί η παλιά θέση του χωριού μας.Εκεί υπάρχουν συγχωριανοί,εθελοντές που διαθέτουν πολύ χρόνο και μεράκι για την φροντίδα του,όπως ο Γιώργος ο Ρουσκόπουλος (ο ίδιος αλλά και προσωπικό με εξοπλισμό της εταιρείας του ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ) αλλά και άλλοι ίσως λιγότερο-περισσότερο(κάπου-κάπου ο Φώτης Νικόπουλος και ίσως άλλοι, που αγνοώ και ας με συγχωρήσουν για την μη αναφορά τους) και έτσι το μέρος διατηρείται πάντα φροντισμένο.
        Το πάρκο Σκουπιδότοπου όμως, έμεινε "ορφανό" και εγκαταλειμένο.Ουδεμία σύγκριση με το Τσιφλίκι.
        Είναι η τύχη των έργων, που δεν λαβάνεται μετά την κατασκευή τους, καμία μέριμνα για την συντήρησή τους.Ο νέος Δήμος μας Ορεστίδος κάτι πρέπει να κάνει και γι αυτό,έστω με κάποια μεροκάματα για στοιχειώδη τουλάχιστον συντήρηση.
    Το παρόν άρθρο γράφτηκε με αφορμή πρόταση-σκέψη του Πολιτιστικού Συλλόγου για δημιουργία ανάλογης Ψησταριάς με στέγαστρο στο Τσιφλίκι,για  την οποία μου ζητήθηκε ως Μηχανικού (Γραφείο "Τεχνοδιάσταση"Νικόπουλος Χρίστος Πολ Μηχ)  η συμβουλευτική τεχνική συνδρομή,για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου.
      Γράφεται λοιπόν για να επισημανθεί η ανάγκη συντήρησης των όποιων κατασκευών, γιατί αυτό επιβάλλει και η ασφάλεια των χρηστών- επισκεπτών, αλλά και ο σεβασμός των χρημάτων που δαπανώνται .
         Ελπίζουμε το Τοπικό μας Συμβούλιο Κοινότητας,με τον Πρόεδρο Τάσο Ντίνα και ο Δήμος Ορεστίδος,μέσω του συγχωριανού μας Αντιδημάρχου Πέτρου Χατζή,στα όποια περιθώρια της παρούσας οικονομικής συγκυρίας,να βρούν τρόπο μέριμνας για τις αναγκαίες επεμβάσεις,στις εγκαταστάσεις αυτές,μαζί με τις υπόλοιπες (πλατείες,παιδικές χαρές κλπ)

***Ενα φωτογραφικό Αλμπουμ από το Πάρκο Σκουπιδότοπου και μερικών φωτο από Τσιφλίκι
Δείτε με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Χειμωνιάτικα Στιγμιότυπα από το Χωριό Αμελόκηποι-Φεβρουάριος 2012

Χειμωνιάτικα  Στιγμιότυπα : Χωριό Αμελόκηποι-Φεβρουάριος 2012

     Ο φετεινός Χειμώνας συνεχίζεται με έντονες χιονοπτώσεις.Στο διάστημα  1-3 Φεβρουαρίου 2012, σημειώθηκαν στο χωριό, χιονοπτώσεις ύψους 40 εκ και πλέον,δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες, αλλά και στις δαπάνες των νοικοκυριών για θέρμαση.
      Κάποια μηχανήματα του Δήμου καθάρισαν το βασικό δίκτυο αλλά χρειάστηκαν και εκτεταμένες προσωπικές χειρωνακτικές παρεμβάσεις σε εισόδους και αυλές για εξασφάλιση πρόσβασης.
      Το χιόνι πέρα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα, δίνει και πολλές ευχάριστες εικόνες και το διαδίκτυο έχει κατακλυσθεί από φωτογραφίες ερασιτεχνών φωτογράφων με χιονισμένα τοπία, από Καστοριά,Αργος και πολλά χωριά του Νομού.

        Σ'αυτή την συλλογή προσθέτουμε και μείς λίγα στιγμιότυπα, από τους Αμπελόκηπους
.

 χιόνι 40 εκ-3 Φεβρ 2012
...χειρωνακτικά έργα αποχιονισμού/Φτυάρι και δημιουργία κυλίνδρων χιονιού για μετακίνηση και δημιουργία δρόμων σε αυλές και εισόδους...

   Η Πλατεία του χωριού με μπόλικο χιόνι,φαίνεται στην παραπάνω  Φωτογραφία,στην αρχή του άρθρου
    Η ίδια περιοχή Πλατείας σε ένα μικρό VIDEO ΕΔΩ