Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Πάσχα 2012:Αμπελόκηποι Καστοριάς

Πάσχα 2012:Αμπελόκηποι Καστοριάς

     Κυριακή του Θωμά,ή "ΑντίΠασχα",σήμερα-.Χρόνια Πολλά στους Θωμάδες και ,Θωμαές.

     Πέρασαν λοιπόν και οι Γιορτές του Πάσχα,που έδωσαν ευκαιρία να βρεθούν συγγενείς και φίλοι,μαζί στην Ανάσταση,να πούν ευχές,να τσουγκρίσουν αυγά και να γευθούν τα Πασχαλιάτικα αιδέσματα(μαγειρίτσα,οβελίας κλπ).
      Ετσι και στο χωριό ,βρέθηκαν ,αρκετοί συγχωριανοί μας που ζουν σε άλλες πόλεις,είτε στον Επιτάφιο, είτε στην Ανάσταση.
       Η τελετή της Ανάστασης έγινε,όπως κάθε χρόνο ,έξω από τον Ιερό Ναό Αγ Κων/νου και Ελένης από τον παπαΝικόλα, ενώ ακολούθησε το πρωί της Κυριακής, η Β΄ Ανάσταση, στον Αη Νικόλα, με τον παπαΓρηγόρη και τον παπαΝικόλα στο Ψαλτήρι..
      

Β'Ανάσταση:Αη Νικόλας
Ο ΠαπαΓρηγόρης διαβάζει το Ευαγγέλιο της Ανάστασης








Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΕΛΣΑ:πρόσφερε Πασχαλιάτικα αυγά και τσουρέκια στους εκκλησιασθέντες

Κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα και Video,έχουμε καταγράψει για τους φίλους του χωριού

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Επιτάφιος-Εγκώμια '2012:Αμπελόκηποι Καστοριάς

Επιτάφιος-Εγκώμια '2012:Αμπελόκηποι Καστοριάς

         Κεντρική μέρα της Μ.Εβδομάδας η Μ.Παρασκευή,μέρα της Σταύρωσης του Κυρίου,η Εκκλησία μας αναπαριστά το Θείο Δράμα .
          Στο χωριό,στον Ναό Αγ Κων/νου  και Ελένης έλαβαν χώρα όλες οι ακολουθίες της Μ.Εβδομάδας,Μ Πέμπτη(12Ευαγγέλια-Σταύρωση), Μ Παρασκευή (πρωί Αποκαθήλωση-Επιτάφιος/Βράδυ Εγκώμια Επιταφιου-περιφορά στο χωριό).Κάποιοι τήρησαν και φέτος  και το έθιμο του περάσματος κάτω από τον στημένο Επιτάφιο,το πρωϊ, στην εκκλησία. .
        Γυναίκες του χωριού, αργά το βράδυ της Μ Πέμπτης-ξημερώματα Μ Παρασκευής,στόλισαν και φέτος, με πολύ μεράκι τον Επιτάφιο (βλ.Φωτο),ενώ το βράδυ της Μ Παρασκευής Ομάδα-Χορωδίας συγχωριανών, με τον συντονισμό του Ιεροψάλτη μας Αντώνη Πάτση,έψαλαν τα Εγκώμια(βλ.Φωτο και Video).Ο παλιός Επίτροπος Νικηφόρος Γεωργιάδης,αμέσως μετά εράντισε σε όλους Αγιο Μύρο(βλ.Φωτο) συμβολικά κατά το "έρραναν τον τάφον αι μυροφόροι μύρα".Η περιφορά έγινε με την φροντίδα νέων παιδιών του χωριού,με τρείς στάσεις(Πλατεία,Παναγία,Αγ Κωνκ Ελένης) με ψαλμωδίες των Εγκωμίων από τους ιεροψάλτες..

***...Περισσότερο φωτογραφικό Υλικό κ Video από τα Εγκώμια..ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Λαζαρίνες '2012:Αμπελόκηποι Καστοριάς

Λαζαρίνες '2012:Αμπελόκηποι Καστοριάς

     Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου,γυναίκες του χωριού με παραδοσιακές ενδυμασίες,τήρησαν και φέτος,ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου, το έθιμο της περιοδείας στα σπίτια του χωριού τραγουδώντας το "Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι....", με ανθοστολισμένο καλάθι, όπου οι νοικοκυρές πρόσφεραν για τον Σύλλογο αυγά και χρήματα, με πολλές ευχές για Καλό Πάσχα.
       Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος αυτά τα αυγά,τα βάφει κόκκινα και τα προσφέρει μαζί με τσουρέκια,όπως έχει καθιερωθεί,στο εκκλησίασμα, στον Αη Νικόλα,στην τελετή της Αγάπης-Β'Ανάσταση,το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.
        Πέρα από την ομάδα του Συλλόγου,κατά το έθιμο,πέρασαν και κάποιες μικρές παρέες μικρών κοριτσιών με καλαθάκια για αυγά και χαρτζηλίκι.
        Φωτογραφίσαμε τις "Λαζαρίνες" και φέτος αλλά ..ατυχήσαμε για τεχνικούς λόγους στη βιντεοσκόπηση.Ετσι παραπέμπουμε σε παλιότερο άρθρο μας,όπου υπάρχουν φωτογραφίες και Video

          Δείτε λοιπόν ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ '2009:
Φωτογραφίες,Video,Τα τραγούδια του Λαζάρου αναλυτικά και αναφορά στην προέλευση του Εθίμου
...."Πατροπαράδοτο έθιμο που έλκει την καταγωγή του από τις αρχαιοελληνικές τελετουργίες υποδοχής της Ανοιξης με την αναγέννηση της Φύσης με τα λουλούδια αλλά αφομοιώθηκε και στα μετέπειτα χριστιανικά έθιμα με μετουσίωση του περιεχομένου και του μηνύματος της γιορτής που είναι ο εορτασμός της χαράς της Ανάστασης του Λαζάρου από τις γυναίκες που πρώτες ε'ίδαν την Ανάστασή του Λαζάρου και δίνουν και το προμήνυμα της Ανάστασης του Χριστού που θα ακολουθήσει.......