Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΡΜΑΝΣΗ:Χρονογράφημα από Φλώρινα και Επίδομα Θέρμανσης

ΘΕΡΜΑΝΣΗ:Χρονογράφημα από Φλώρινα και Επίδομα Θέρμανσης

Χρονογράφημα:Η Θέρμανση στη Φλώρινα
 
     Σε ένα ενδιαφέρον χρονογράφημα από φιλικό Ιστολόγιο διαβάζουμε για την ιστορική εξέλιξη των τρόπων θέρμανσης στη γειτονική μας Φλώρινα.
     Πρώτα τα παραδοσιακά τζάκια καυσοξύλων,για θέρμανση και μαγείρεμα στο σπίτι,τα μαγκάλια και μετά οι θερμάστρες(σόμπες) που εμφανίστηκαν μετά το 1900,ύστερα οι πιό βελτιωμένοι τύποι "μασίνας" με καυσόξυλα που εξασφάλιζαν οι ξυλοκόποι-υλοτόμοι από τα βουνά και τα διάφορα συναφή επαγγέλματα επεξεργασίας,προμήθειας καυσοξύλων(επίσης οι "πριονάδες",πριονοκορδέλες κλπ) αλλά και λιγνίτη από τα λιγνιτορυχεία της περιοχής.
      Τα αναφερόμενα είναι παρόμοια και για την δική μας περιοχή Ν Καστοριάς και πολλές από τις περιγραφόμενες εικόνες(τζάκια,μαγκάλια,σόμπες,μασίνες κλπ) φέρνουν στο νού μας εικόνες της παιδικής μας ηλικίας.
    Στην τοπική μας ιστορία καυσοξύλων πρέπει να αναφέρουμε αφηγήσεις ηλικιωμένων που αναφέρουν ότι στην Καστοριά,στην περιοχή πλατείας Βαν Φλήτ,λειτουργούσε "Ξυλοπάζαρο" όπου κάτοικοι από τα χωριά έφερνα ξύλα για πούλημα.Οι παλιοί Καστοριανοί,έκαναν κουμάντο από το καλοκαίρι και προμηθεύονταν "Φορτιά" καυσοξύλων που οι χωρικοί τους τα πήγαιναν με τα ζώα στα σπίτια τους.Μεταξύ αυτών ήταν και συγχωριανοί μας από τους Αμπελόκηπους (Διηγήσεις Ελευθερίας Νικοπούλου)
     Με αφορμή την φετεινή κρίση πετρελαίου με την παράλογη αύξηση της τιμής που ανάγκασε τον κόσμο να αναζητεί τρόπους θέρμανσης με ξύλα(τζάκια,σόμπες,ξυλολέβητες κλπ),θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφερθούμε στο Χρονογράφημα αυτό ,αφού άλλωστε Καστοριά κ Φλώρινα,βιώνουν ανάλογα προβλήματα δυσμενών καιρικών συνθηκών,αφού βρίσκονται στην δυσμενέστερη κλιματικά Ζώνη (Δ' Ζώνη κατά ΚΕΝΑΚ ή Α' Ζώνη για επίδομα θέρμανσης)
 
Διαβάστε όλο το ενδιαφέρον Αρθρο με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
"Επίδομα Θέρμανσης"-Επιστροφή 28 λεπτα/Λίτρο
 
      Σκόπιμο είναι να αναφέρουμε ότι ήδη καταβλήθηκε το "επίδομα θέρμανσης" σε δικαιούχους και στο Ν Καστοριάς.Πρόκειται για επιστροφή 0,28€/Λίτρο που γίνεται με κατάθεση απ'ευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
      Θα μου πείτε τι να σου κάνουν τα 28 λεπτά, αλλά αφού η διαδικασία είναι απλή (γίνεται μέσω internet),ας φροντίσουν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν την αίτησή τους.
      Στα περισσότερα σπίτια,η νεολαία έχει πρόσβαση στο Internet.Οπου δεν υπάρχει,απευθυνθείτε στο ΚΕΠ για εξυπηρέτηση
 
Διαδικασία-Κριτήρια Δικαιούχων
 
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr , όπου οι χρήστες πρέπει να αναγράψουν:
  • - το ΑΦΜ τους,
  • -τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ(*προσοχή  τα νούμερα μέχρι την -,όχι τα μετά την παύλα ψηφία)
  • - τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους,
  • -τη διεύθυνση της κατοικίας και
  • - τα τετραγωνικά της κατοικίας.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος:
-Για τους άγαμους ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ.
-Για του έγγαμους χωρίς παιδιά ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ.
-Για τους έγγαμους με ένα παιδί ετήσιο εισόδημα 38.000 ευρώ, με δυο παιδιά 41.000 ευρώ και με τρία παιδιά 44.000 ευρώ.
Τα περιουσιακά κριτήρια θα είναι τα ακόλουθα:
-Για τους άγαμους ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 150.000 ευρώ.
-Για τους έγγαμους ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ
 
. Σε σχέση με την ακίνητη περιουσία για τη διασταύρωση των στοιχείων λαμβάνεται υπόψη το ΕΤΑΚ του 2009, το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται ως ακολούθως:

Α’ Ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία. Η μέγιστη κατανάλωση ορίστηκε στα 3.000 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση είναι τα 900 ευρώ.

Β’ Ζώνη: Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρος. Η μέγιστη κατανάλωση είναι τα 1.800 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση τα 540 ευρώ.

Γ’ Ζώνη: Αττική (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα. Το ανώτατο όριο κατανάλωσης είναι τα 960 λίτρα και η μέγιστη αποζημίωση είναι τα 388 ευρώ.

Δ’ Ζώνη: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά & Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού. Η μέγιστη κατανάλωση είναι τα 600 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση είναι τα 180 ευρώ