Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΑΜΠΕΛΙ-ΚΡΑΣΙ-ΤΣΙΠΟΥΡΟ:Απολογισμός Ημερίδας ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 17-2-2013

ΑΜΠΕΛΙ-ΚΡΑΣΙ-ΤΣΙΠΟΥΡΟ:
Ημερίδα ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 17-2-2013

1-Απολογισμός Εκδήλωσης από τον Πρόεδρο Τάσο Ντίνα



Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα «Αμπέλι-Κρασί-Τσίπουρο» που διοργανώθηκε από την τοπική μας κοινότητα στο πολιτιστικό μας κέντρο την περασμένη Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013.
Ο κόσμος κατέκλυσε κυριολεκτικά το πολιτιστικό κέντρο σε σημείο που να μην υπάρχουν πλέον διαθέσιμα καθίσματα και στεκόταν πολλοί όρθιοι. Ξεπέρασε τα όρια του χωριού και προερχόταν απ’ όλο το νομό και το Βόιο.


   Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος που κήρυξε την έναρξη των εργασιών, ο δήμαρχος Ορεστίδος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο πολιτευτής Ν.Δ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και πλήθος κόσμου.
Το ενδιαφέρον του κόσμου υπήρξε έντονο και διατηρήθηκε έτσι μέχρι τέλους χάρις στο υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων των ομιλητών και εκφράστηκε με ερωτήσεις αλλά και την παραμονή μέχρι τέλους των ενδιαφερομένων.
Έχουν ήδη δημοσιευτεί συνοπτικά συμπεράσματα της ημερίδας και τις προσεχείς ημέρες θα αρχειοθετηθεί το υλικό της ημερίδας και οι εισηγήσεις που μας παραδόθηκαν και θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου που θέλει να ενημερωθεί λεπτομερειακά.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε ανεπίσημη "γευσιγνωσία" κατά την οποία δοκιμάστηκαν και βραβεύτηκαν τοπικοί οίνοι. Γευσιγνώστες κριτές εκτός από τους επαγγελματίες οινοποιούς που ήταν και εισηγητές, εθελοντές συμμετέχοντες σύνολο επτά (7).
Αφού έθεσαν στη «βάσανο» της δοκιμασίας Είκοσι κρασιά τα οποία έφεραν συγχωριανοί ερασιτέχνες οινοποιοί κατέληξαν και παρέδωσαν τη βαθμολογία τους. Από την άθροιση της βαθμολογίας προέκυψαν οι τρείς πρώτοι οινοποιοί με την εξής σειρά: Το Χρυσό Βραβείο στον Ζήση Τσιαούση, το Αργυρό Βραβείο στον Στέλιο Ζήση και το Χάλκινο στον Σωτήρη Ρουσκόπουλο.
  
   Θερμά συγχαρητήρια στους νικητές και πολλές ευχαριστίες σε όλους που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Οι υπόλοιποι (που δεν διακριθήκαμε) ζηλέψαμε λιγάκι αλλά σημασία έχει η συμμετοχή όχι μόνο η νίκη, όπως υποστηρίζουν πολλοί.
     Τώρα δε μένει παρά να κάνουμε βραδιές συζητήσεων για οινοποίηση ώστε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για ν’ απολαμβάνουμε καλό ποιοτικό κρασί.
       Την επόμενη φορά θα έχουμε κάνει προόδους και θα δυσκολέψουμε τους γευσιγνώστες περισσότερο.
Εννοείται ότι οι κριτές δεν ήξεραν τίνος κρασί δοκιμάζουν και βαθμολογούν.
  Εκτός από τους «γευσιγνώστες», όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά που είχαν προσφερθεί από τους χωριανούς.

     Στη λήξη της ημερίδας, διοργανωτές, ομιλητές και ακροατές έφυγαν με μια γλυκιά επίγευση στον ουρανίσκο με αρώματα επανάληψης για πιο ειδικά θέματα.
Θερμές ευχαριστίες σ’όσους βοήθησαν στη διοργάνωση της ημερίδας. Κάποιοι βοήθησαν ιδιαίτερα. Όπως ο Ζήσης ο Τσιαούσης, ο Μανιός ο Σαμαράς, ο Γιώργος ο Ρουσκόπουλος, ο Δημήτρης ο Λυγούρας, ο Μάκης ο Κατσαούνης, η Γεωργία η Ξανθοπούλου, η Ναταλία η Μαλιαρτσούκ, η Κατερίνα η Μελτσάκου, η Τούλα η Λαγορίτη και ο Χρίστος ο Νικόπουλος. Αν μου διέφυγε κάποιος ας με συγχωρέσει.
Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις ανταπόκριση όλων των εισηγητών. Των υπαλλήλων εισηγητών της Π.Ε. Καστοριάς και των διευθυντικών στελεχών της Δ/νσης Αγροτικής ανάπτυξης & Κτηνοτροφίας , των δύο οινοποιών του νομού μας, του διευθυντή του Τελωνείου, του δικού μας Βαγγέλη Βασιλειάδη.
Δεν θα παραλείψω να τονίσω την υποστήριξη και ενθάρρυνση του δημάρχου μας καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς.
Σας ευχαριστούμε όλους και ιδιαίτερα όλους τους συμμετέχοντες που χωρίς αυτούς δεν θα είχε καμία αξία η ημερίδα.-
Τάσος Ντίνας-Πρόεδρος Τοπ Δημ Κοινότητας Αμπελοκήπων
-Πηγή: http://ampelokipiorestidos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_22.html

2-Περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό από την Εκδήλωση ΚΛΙΚ ΕΔΩ

3.Οι Εισηγήσεις της Ημερίδας.
 
3.1.Αμπέλι: από το φύτεμα στον τρύγο :Βαγγέλης Βασιλειάδης, Γεωπόνος
 
3.2.Αμπελουργικό Μητρώο – Δικαιώματα Αμπέλου
Ζαφειρία Δημητρακοπούλου, Γεωπόνος ΠΕ, Τμήμα φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής, Δ/ση Αγροτικής Οικονομίας & Κτην/κης, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς
 
3.3.Οινική Νομοθεσία και διαδικασίες ίδρυσης οινοποιείουΑντώνιος Σερεμετίδης, Γεωπόνος, Τμήμα φυτοϋγειονομικού ελέγχου, Δ/ση φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας & Κτην/κης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς
 
3.4.Αποστακτήρια – Νομοθεσία :Κωνσταντίνος Σιώμος, Δ/της, Τελωνείο Καστοριάς
 
4.Συνοπτικά πρώτα Συμπεράσματα:Ντίνας Τάσος,Πρόεδρος Τοπ Κοιν Αμπελοκήπων
 

 


Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Εκείνοι που φεύγουν:Γιώργος Γεωργιάδης,ετών 59

Εκείνοι που φεύγουν:
=Γιώργος Γεωργιάδης,
ετών 59=======

      Ο  συγχωριανός μας Γιώργος Γεωργιάδης του Σιδέρη ,γνωστός πιό πολύ ως "Ο Γιώργος του παπά" (εγγονός του παπαΓιώργη )έπειτα από ξαφνικές περιπλοκές στην υγεία του, έφυγε από κοντά μας στις 5-2-2013,σε ηλικά 59 ετών και η κηδεία του έγινε στο χωριό στις 6-2-2013 .
     Ο Γιώργος υπήρξε καλός οικογενειάρχης,πατέρας 2 τέκνων,εργάστηκε στη γούνα και στις αγροτικές καλλιέργειες,χαμογελαστός, πάντα με την καλή κουβέντα στο στόμα του.
       Οι ευχές συγχωριανών και φίλων για "καλό παράδεισο"  τον συνοδεύουν.Ας είναι ελαφρύ το χώμα της γής που τον σκεπάζει,της γής που για χρόνια ό ίδιος με μεράκι δούλεψε.
        Συλλυπητήρια στους οικείους του.......... 

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αμπελόκηποι:Βασιλόπιτα '2013 του Πολιτιστικού Συλλόγου

Αμπελόκηποι:
Βασιλόπιτα '2013 του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΕΛΣΑ

     Την Κυριακή 10-2-2013,στο Πολιτιστικό Κέντρο του Χωριού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων(ΠΕΛΣΑ), Καστοριάς  έκοψε την καθιερωμένη Βασιλόπιτα για το 2013.
    Παραβρέθηκαν πολλοί συγχωριανοί και φίλοι κι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές.
       Τον Αγιασμό διάβασε ο παπα Γρηγόρης ενώ η Πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Χατζή έκανε ένα σύντομο ενημερωτικό απολογισμό για τις δραστηριότητες του Συλλόγου την χρονιά που πέρασε και ευχαρίστησε όλους του χωριανούς που στηρίζουν τον Σύλλογο,ανακοινώνοντας ότι στις 24-10-2013 ημέρα Κυριακή θα γίνει η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου,όπου καλούνται όλοι να παρευρεθούν.
       Από την Τοπική Δημοτική Κοινότητα Αμπελοκήπων,που τώρα είναι Δημοτ Διαμ. του Δήμου Ορεστίδος/Αργους Ορεστικού, παραβρέθηκε το Τοπικό Συμβούλιο, ο δε Πρόεδρος Τάσος Ντίνας,αφού συνεχάρη τον Σύλλογο για τις δραστηριότητές του,κάλεσε όλους τους χωριανούς να συνεχίσουν να βοηθούν έμπρακτα, όπως πάντα και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του  Συλλόγου
        Τυχερός της Βασιλόπιτας ο νεαρός Ερρίκος, γιός της Κατερίνας Μήτικα.... 
          Χρόνια Πολλά και του Χρόνου!.................

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Τοπική Κοινότητα Αμπελόκηποι:Ενημερωτική Συνέλευση Κατοίκων 8-2-2013

Τοπική Κοινότητα- Αμπελόκηποι:
Ενημερωτική Συνέλευση Κατοίκων 8-2-2013

Την Παρασκευή απόγευμα 8/2/2013,έγινε η επαναληπτική Ενημερωτική Συνέλευση Κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Αμπελοκήπων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Χωριού.
     Υποτονική η παρουσία κατοίκων,μετα βίας μεταξύ 15-18 τον αριθμό,ζήτημα που προβληματίζει,αλλά είναι από τα φαινόμενα που, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζει τις συμμετοχικές διαδικασίες συλλογικών φορέων γενικότερα και όχι μόνον του χωριού μας φυσικά.Οι λόγοι δεν είναι του παρόντος,αλλά χρειάζεται να προβληματίσουν όλους μας.
      Στο ενημερωτικό τραπέζι  από την Τοπική Κοινότητα ο Πρόεδρος   Τάσος Ντίνας και το μέλος Ρούλα Κουτσή,ενώ από πλευράς Δήμου Ορεστίδος(Αργους Ορεστικού) ο συγχωριανός μας Αντιδήμαρχος Οικονομικών Πέτρος Χατζής.
 
Συνοπτική Ενημέρωση για τα συζητηθέντα
 
     Ο Πρόεδρος Τάσος Ντίνας ενημέρωσε τους κατοίκους για τις δραστηριότητας της Τοπικής Κοινότητας,που όπως είπε και ο ίδιος κινούνται στα περιορισμένα οικονομικά όρια που διαθέτει ο Δήμος στην παρούσα συγκυρία.
     Ετσι περιορίστηκαν στις περιορισμένες παρεμβάσεις συντήρησης των υποδομών του χωριού,με την εθελοντική  βοήθεια αρκετών συγχωριανών (καθαριότητα χώρου, οδικών αξόνων, συντήρηση εγκαταστάσεων τσιφλίκι, υδραγωγείου κλπ ),περιορισμένη αξιοποίηση εποχιακού προσωπικού του Δήμου για καθαρισμούς-κλαδέματα,επίσης συντήρηση-διάνοιξη αγροτικών δρόμων.
      Ο Αντιδήμαρχος επίσης εξέφρασε την άποψη, ότι δεν είναι ευχαριστημένος με ότι έχει κάνει ο Δήμος,ανέμενε πολλά περισσότερα,αλλά αναφέρθηκε και ο ίδιος στα στενά οικονομικά περιθώρια που δεν επιτρέπουν σοβαρές παρεμβάσεις.Αναφέρθηκε στις νέες Πινακίδες στις εισόδους του χωριού,στην απόφαση για χαρακτηρισμό του δρόμου Τσιφλίκι-μέσω χωριού προς έξοδο Image,ως"πρώτης προτεραιότητας" και θα ακολουθήσουν σχετικές πινακίδες.Για το θέμα Υδρευσης ανέφερε ότι ήδη προγραμματίζεται από τον Δήμο  έργο Υδρευσης Αμπελοκήπων-Μηλίτσας με νέα γεώτρηση και δίκτυο τροφοδοσίας,ενώ για το γήπεδο προγραμματίζεται αυτόματο σύστημα άρδευσης.Προγραμματίζεται επίσης η συντήρηση-ανακαίνιση της Παιδικής Χαράς
       Από τους χωριανούς τέθηκαν δάφορα ζητήματα όπως:
-Λαθροϋλοτομία:το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλη έκταση στο βουνό και αλλού.Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο θέμα ο Σιδέρης Πανταζόπουλος,εκφράζοντας τον πόνο του που το βουνό κινδυνεύει να ερημώσει από τα δένδρα.(Σχετική αναφορά βλ.σε φιλικό  Ιστολόγιο Ο "Ξένος"- Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΗΣΗ)
   Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει ενημερώσει την Δασική Υπηρεσία πολλές φορές,αλλά δηλώνουν αδυναμία,λόγω έλλειψης προσωπικού.Ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα αστυνόμευσης και πέρα από την γενική σύσταση να προσέχουμε,είπε όποιος εντοπίζει φανερά κρούσματα να τα καταγγέλει επώνυμα στις αρμόδιες αρχές.Τέθηκε από κατοίκους και ο προβληματισμός να εξεταστεί το ζήτημα πιθανών αδειών υλοτομίας,αν υπάρχουν κατάλληλες περιοχές,σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία,δεδομένου ότι είναι υπαρκτό το πρόβλημα ανάγκης θέρμανσης στην παρούσα οικονομική συγκυρία,ειδικά με την τεράστια αύξηση τιμών πετρελαίου.
-Περιβάλλον/Σκουπίδια/Μπάζα/Ογκώδη Απορρίμματα:κοινή διαπίστωση ότι το πρόβλημα μεγεθύνεται.Πέρα από τα διασκορπιζόμενα πάσης φύσεως σκουπίδια των διερχόμενων αυτοκινήτων,υπάρχει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόρριψης ογκωδών απορριμάτων σε διάφορες περιοχές γύρω από το χωριό,ενώ αναφέρθηκε η περιοχή πρό του Αη Νικόλα στο Βουνό που μετατρέπεται σταδιακά σε μια νέα χωματερή..
Συστάσεις:
-Μπάζα καθαιρέσεων:οι ενδιαφερόμενεοι οφείλουν,σύμφωνα με το Νόμο, να χρησιμοποιούν  Ειδικούς Κάδους(από φορτηγατζήδες)  ή να τα φορτώνουν με δικά τους μέσα και να τα πηγαίνουν στον καθορισμένο χώρο στον σκουπιδότοπο Μανιάκων-Καστοριάς.Ο Αντιδήμαρχος υποσχέθηκε,για ειδικές περιπτώσεις,για κατοίκους που αδυνατούν να ανταποκριθούν,μπορεί να εξεταστεί η διάθεση φορτηγού του Δήμου και καλύτερα να το ζητούν ,παρά να τα πετάνε λίγα-λίγα, γύρω από το χωριό στα "ριντώματα".
-Ογκώδη απορρίματα:Ο Δήμος διαθέτει φορτηγό και με τηλεφωνική συνεννόηση μπορεί να περάσει να τα παραλάβει.
***Αν λοιπόν έχουμε για πέταμμα παλιά έπιπλα,συσκευές,ογκώδη αντικείμενα κλπ,τηλεφωνούμε : η στο Δήμο ή στον Πρόεδρο Τάσο Ντίνα
========================================================================
**βλ.Αρθρα στο Ιστολόγιό μας:Σκουπιδοκαταστάσεις και Απορίες για Επίλυση:Υπάρχει Λύση?
=================================================================
-Σήμανση οδών/διαγράμμιση κεντρικού δικτύου:επισημάνθηκε από τους κατοίκους η εγκατάλειψη της διαγράμμισης εδώ και χρόνια, με κίνδυνο ατυχημάτων.Οι υπεύθυνοι είπαν ότι έχουν θέσει το ζήτημα στην ΠΕ Καστοριάς.Τώρα τι κάνουν οι "υπεύθυνοι"?Δεν έχουν μπογιά,χάλασαν τα μηχανήματα?Δεν ξέρουμε,έχουμε ξαναγράψει σχετικά 2 άρθρα στο Ιστολόγιό μας.(βλ.Αρθρο του 2011, Αρθρο του 2012)
-Σχολείο/Σχολικά Κτίρια/Παιδικός Σταθμός:για μια ακόμη φορά,ομόθυμα εκφράστηκε το παράπονο των κατοίκων για το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου ,ενώ δεν έλειψαν και τα παράπονα ότι ο Δήμος λειτουργώντας "Αργο-κεντρικά", δεν έπραξε τα δέοντα στο ζήτημα.
Ζητήσαμε πληροφορίες για το πόσα παιδιά έχουμε σε ηλικία Δημοτικού Σχολείου και σε ποιά Σχολεία πηγαίνουν.
Εχουμε λοιπόν 34 παιδιά που έχουν διασκορπιστεί σε 8(!!!) διαφορετικά σχολεία και οι γονείς τους ταλαιπωρούνται να τα πηγαινοφέρνουν.Εικόνα διάλυσης,προς δόξαν της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης" του Υπ.Παιδείας!!.
Ειπώθηκε ότι εκκρεμεί το θέμα στο Συμβ Επικρατείας αλλά όλοι, δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους.
Παιδικός Σταθμός:Ο παιδικός κ Νηπιαγωγείο λειτουργούν στο Δημοτικό Σχολείο, ενώ έχουν εγκαταλειφθεί τα κτίρια Παιδικού κ Νηπιαγωγείου.Εδώ επισημάναμε την μη αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών του χωριού σε επίπεδο Δήμου.Ο παιδικός εγκαταλείφθηκε και ο Δήμος προ ημερών δημοπράτησε Νέο Παιδικό στο Αργος, μεγάλου προϋπολογισμού,ενώ δεν εξετάστηκε καθόλου το θέμα αξιοποίησης του υπάρχοντος με "Ενεργειακή Αναβάθμιση" και της χρήσης του σαν Παιδικού του Δήμου γενικότερα,όπως και δεν αξιοποιήθηκε ειδικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ για Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικών Κτιρίων..
 
Αλλα ζητήματα που τέθηκαν:
-Δίκτυο αποχέτευσης εγκατεστημένων βιοτεχνιών από Τσιφλίκι-Αη Νικόλα προς αντλιοστάσιο Ορμάνι, για να προληφθεί η μόλυνση της πηγής υδροληψίας "Κεφάλι"(από Πανταζόπουλο Νίκο)
-Γεφυροπλάστιγγα:ανάγκη συντήρησης και αυτοματοποιημένης λειτουργίας με κερματοδέκτη,για εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών.(από Ζησιάδη Γιάννη).
Διάφορα:ο πάντα παρών Γιώργος Ρουσκόπουλος,προσφέρθηκε εθελοντικά για διάφορες δουλειές που,δεν θέλουν παρά ελάχιστο κόστος, αν δεν τις κάνει ο Δήμος,είναι πρόθυμος να τις κάνει μόνος του γιατί λυπάται να βλέπει αδιαφορία.
Ονομασία Δήμου:Ο Δήμος πλέον έχει μετονομαστεί από Δήμο Ορεστίδος σε Δήμο Αργους Ορεστικού,η διαδικασία είναι στο τελικό στάδιο
 
      Ιδιαίτερη κριτική,πέραν των λοιπών συγχωριανών, άσκησαν ο πρώην Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος (Σχολείο,Καθαριότητα,είσοδος χωριού,ηλεκτροφωτισμός,πάρκο Σκουπιδότοπου-σχετικό άρθρο Ιστολογίου μας κλπ) καθώς και ο τοπικός σύμβουλος Κώστας Ευαγγέλου(χειρισμοί για το Δημοτ.Σχολείο).
 
         Τέλος έγινε ενημέρωση για την προγραμματισμένη ,από την Τοπική Κοινότητα Ημερίδα "Αμπέλια-Κρασί-Τσίπουρο" για τις 17-2-2013,για την διοργάνωση της οποίας όλοι οι παρευρισκόμενοι  απένειμαν τα εύσημα και ευχήθηκαν καλή επιτυχία
           **Σημ.:τα παραπάνω αποτελούν περιληπτική ενημέρωση και ζητούμε κατανόηση αν κάτι έχουμε ξεχάσει.Κάθε συμπλήρωση δεκτή.
 
 

Αμπελόκηποι:"Αμπέλι- Κρασί- Τσίπουρο"-Ημερίδα 17/2/2013

 Αμπελόκηποι:"Αμπέλι- Κρασί- Τσίπουρο"-Ημερίδα 17/2/2013
  Η Τοπική Κοινότητα Αμπελοκήπων, διοργανώνει ημερίδα με θέμα "Αμπέλι- Κρασί- Τσίπουρο" την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 17:00 στο Πολιτιστικό κέντρο Αμπελοκήπων υπό την αιγίδα του δήμου Ορεστίδος & της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17:00 Προσέλευση – Καφές
17:15 Καλωσόρισμα , χαιρετισμοί.
Α’ Κύκλος Συζήτησης
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
17.30 Αμπέλι: από το φύτεμα στον τρύγο
Βαγγέλης Βασιλειάδης, Γεωπόνος
17.45 Ερωτήσεις
17.50 Αμπελουργικό Μητρώο – Δικαιώματα Αμπέλου
Ζαφειρία Δημητρακοπούλου, Γεωπόνος ΠΕ, Τμήμα φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής, Δ/ση Αγροτικής Οικονομίας & Κτην/κης, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς
18.05 Ερωτήσεις
Β’ Κύκλος Συζήτησης
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΜΠΟΡΙΑ- ΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
8.15 Κτήμα Μάγγελ: Παρουσίαση
Νίκος Μάγγελ, Οινοποιός
18.30 Ερωτήσεις
18.35 Οινική Νομοθεσία και διαδικασίες ίδρυσης οινοποιείου
Αντώνιος Σερεμετίδης, Γεωπόνος, Τμήμα φυτοϋγειονομικού ελέγχου, Δ/ση φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας & Κτην/κης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς
18.50 Ερωτήσεις
Γ’ Κύκλος Συζήτησης
ΚΡΑΣΙ-ΤΣΙΠΟΥΡΟ- ΑΠΟΣΤΑΞΗ
19.00 Αποστακτήρια – Νομοθεσία Κωνσταντίνος Σιώμος, Δ/της, Τελωνείο Καστοριάς
19.15 Ερωτήσεις
19.20 Κτήμα Στεργίου: Παρουσίαση Σωτήρης Στεργίου, Οινοποιός
19.35 Ερωτήσεις
Μετά το πέρας των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία διαγωνιζόμενων τοπικών οίνων
Θα ακολουθήσει βράβευση των καλύτερων