Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΑΓΙΑΣΜΑ Αη Νικόλα:Επεμβάσεις ανακαίνισης κτίσματος & περιβ. χώρου

Το ανακαινισμένο Εξωκκλήσι
-Αγίασμα Αη Νικόλα
ΑΓΙΑΣΜΑ Αη Νικόλα:
Επεμβάσεις ανακαίνισης
 κτίσματος &
 περιβάλλοντος  χώρου.
 
      Μέσα στον περασμένο Οκτώβριο, του 2016, μια σειρά εργασιών ανακαίνισης  κτίσματος & περιβάλλοντος χώρου έλαβαν χώρα στο Εκκλησάκι-Αγίασμα στον Αη Νικόλα που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου, όπου είναι τα Κοιμητήριά μας, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
    Όπως είναι γνωστό ο Αη Νικόλας στα Νεκροταφεία, είναι η πιο παλιά εκκλησία του χωριού μας, μάλλον από τον 17ο  αι.μ.Χ (κατά άλλες δε πληροφορίες από τον 16ο αι.μΧ.),  από την εποχή που το χωριό είχε  το παλιό όνομα  Σδράλτση.
     Το εκκλησάκι με το Αγίασμα του Αη Νικόλα πρέπει να είναι  μεταγενέστερο, χωρίς να υπάρχουν όμως στοιχεία για τον ακριβή χρόνο ανέγερσής του. Τηρήθηκε κι εδώ απ'ότι φαίνεται η παλιά συνήθεια πιστών ανέγερσης ναϊδρίου, σε πηγή που αναβλύζει κοντά σε εκκλησία ως "αγίασμα".
       Για χρόνια ως τώρα χωριανοί και οι κοντοχωριανοί από Κωσταράζι και Μηλίτσα,  έπαιρναν και παίρνουν το "αγίασμα" με την ευλογία του Αη Νικόλα. Το ίδιο οι διαβάτες και πεζοπόροι περαστικοί, πηγαίνοντας  προς Δισπηλιό για Καστοριά σταματούσαν να κάνουν το σταυρό τους στον ΄Αγιο.
     Το εκκλησάκι ανακαινίστηκε τώρα εξωτερικά και εσωτερικά, με παραδοσιακή επένδυση λιθοδομών, στέγη, πόρτα, ειδικός πίνακας σε ορθοστάτες για τα απαραίτητα (λάδι,προσανάμματα κανδηλιού κλπ).
    
Η Εικόνα του Αγίου Νικολάου
 στο εσωτερικό
Επίσης διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος με περιμετρικούς τοίχους-αναβαθμούς με παραδοσιακές λιθοδομές.
      Βέβαια θα μπορούσε  ο περιμετρικός αυτός τοίχος αριστερά, να είναι  αρκετά πιο χαμηλού ύψους ή με αναβαθμούς, όπως δεξιά, αλλά γενικά πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, δωρεά ανθρώπων που αγαπούν το χωριό μας οι οποίοι  θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.
      Τους αξίζει κάθε έπαινος και η ευχή, ο Αη Νικόλας να τους έχει πάντα υπό την προστασία  του.


Ανακαινισμένο εσωτ αγίασμα 2016,
σε περίοδο που δεν έχει νερό
 
Το Αγίασμα σε φωτο του 2009 με νερό

Το Εκκλησάκι σε φωτο του 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου