ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Διάκριση συγχωριανού μας Κατσαούνη Αλέξανδρου

Λαμπρή διάκριση 2008, συγχωριανού μας στις επιστήμες:




Κατσαούνης Αλέξανδρος
Χημικός Μηχανικός,Λέκτορας στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ο συγχωριανός μας Κατσαούνης Αλέξανδρος του Δημητρίου και της Μαρίας, αφού τέλειωσε τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας, έκανε και το Διδακτορικό του εκεί ,ακολουθεί πλέον αξιοζήλευτη Ακαδημαϊκή καριέρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Πέρυσι το 2008 έλαβε υψηλή τιμητική διάκριση «Το Μετάλλιο Αριστείας Carl Wagner για την Ηλεκτροχημική Μηχανική» πανευρωπαικό βραβείο που απονέμεται κάθε τρία χρόνια σε ένα Ευρωπαίο Χημικό Μηχανικό-ερευνητή έως 35 χρόνων από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χημικών Μηχανικών.
Την είδηση ανακάλυψα τυχαία στο Internet. Ο Αλέξης σεμνό παιδί, υπηρετεί την Επιστήμη και την εκπαίδευση αθόρυβα. Θεωρώ όμως ότι πέρα από την ατομική του καταξίωση, τιμά και το χωριό μας με το έργο του. Είδα συμμετοχή του σε πάνω από 15 επιστημονικές δημοσιεύσεις στον τομέα της επιστήμης του. Για λεπτομέρειες ΚΛΙΚ ΕΔΩ
===================================================================

Η Ανακοίνωση από την Ιστοσελίδα του Πολυτεχνείου Κρήτης

Πολυτεχνείο Κρήτης

=====================

Διακρίσεις 2008
====================================================================2008: Το Μετάλλιο Αριστείας Carl Wagner για την Ηλεκτροχημική Μηχανική απονεμήθηκε φέτος (2008) στον Καθηγητή Αλέξανδρο Κατσαούνη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής του 8ου Ευρωπαϊκού Συμποσίου Ηλεκτροχημικής Μηχανικής στην Πράγα στις 25 Αυγούστου 2008. Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε τρία χρόνια από την Ομάδα Εργασίας Ηλεκτροχημικής Μηχανικής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χημικών Μηχανικών σε ένα Ευρωπαίο ερευνητή κάτω των 35 ετών για εξαιρετική συμβολή στην έρευνα στον τομέα της εφαρμοσμένης ηλεκτροχημείας ή ηλεκτροχημικής μηχανικής.
=====================================================================


Του αξίζουν τα θΕΡΜΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ , στον ίδιο και την οικογένειά του, και σ'ανώτερα!.

Χρ.Νικόπουλος==== cnikop@yahoo.gr

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Ο Δήμος και η Κεραία στο "Κουρί" Αμπελοκήπων


Ιων Δραγούμης
======================================

Δήμος ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:


Νέα από τον Δήμο μας

Με Απόφαση Δημ.Συμβουλίου, ΟΜΟΦΩΝΑ, ζητείται η εφαρμογή της νομιμότητας και απομάκρυνση της αυθαίρετης Κεραίας στην περιοχή "Κουρί" Αμπελοκήπων


Η γνωστή Κεραία στο Κουρί




Απ'ότι φαίνεται ο Δήμος μας, έκανε και κάνει ενέργειες για απομάκρυνση της Κεραίας με σκεπτικό ότι πρόκειται για κατασκευή αυθαίρετη χωρίς τις νόμιμες εγκρίσεις των αρμοδίων αρχών και επί πλέον εκφράζει άποψη και επί των δυσμενών επιπτώσεων στην αγροτική δραστηριότητα της περιοχής,στην διαβίωση πτηνών και άλλων θηραμάτων στο Κουρί,στην ύπαρξη του Δημοτικού Πάρκου(πρώην σκουπιδότοπου) και ζητείται η απομάκρυνσή της εδώ και τώρα!

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας εκφράζαμε ερωτηματικά και για επίπτωση στη διαβίωση πουλιών και άλλων μικρών ζώων στο Δάσος Κουρί λόγω θορύβου της διαρκούς λειτουργίας
της ηλεκτρογεννήτριας της κεραίας.

Για την επίπτωση στην υγεία των ανθρώπων, δεν είμαστε ειδικοί για να εκφράσουμε άποψη αλλά μόνο "καχυποψία", αφού δεν υπάρχει κάποια έκθεση ανεξάρτητου ειδικού πραγματογνώμονα, (πχ.Τεχνικό Επιμελητήριο) γι αυτό και οι εταιρείες στέλνουν τα ίδια "τυπικά δικαιολογητικά και ...μελέτες" ίδιες για όλες τις περιοχές ,για να τηρούν έστω το "γράμμα του νόμου".Εδώ μάλιστα η βιασύνη ήταν τόσο μεγάλη που έστειλαν την Μελέτη που αναφέρονταν σε Κεραία που εγκατέστησαν στη Μελίτη και Τριπόταμο Ν.Φλώρινας! (διαβάστε τις λεπτομέρειες).Σε ότι αφορά τη θέση "Δίχολο"??? πρώτη φορά ακούμε τέτοια θέση στο Κουρί.Εκτός κι αν είναι και αυτή στη Φλώρινα.
Αν η περιοχή χρειάζεται κεραία για τηλεφωνική κάλυψη,υπάρχουν και άλλες περιοχές πιό απόμακρες, που δεν θα δημιουργούσαν προβλήματα..

Για τις επιπτώσεις των κινητών και της ακτινοβολίας των κεραιών στην υγεία μας, ακόμη δεν υπάρχουν οριστικά επιστημονικά και αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα.Συστάσεις μόνο για αποστάσεις κεραιών από Σχολεία από κατοικίες 100-150μ(??) για αποφυγή χρήσης κινητών από μικρά παιδιά κλπ.(ϊσως γι αυτό αναφέρει η Μελέτη για Μελίτη ότι ο πληθυσμός είναι μη παραγωγικός μέσης ηλικίας 60-70 ετών!).Σχεδόν όλοι αποδεχτήκαμε την νέα τεχνολογία σαν χρήσιμη και αναγκαία.Ποιά θα είναι τα αποτελέσματά της θα φανεί μετά από χρόνια.Ως τότε ,μένει να προλαβαίνουμε να μειώνουμε τις πιθανότητες δυσμενών επιδράσεων επιζητώντας την χρυσή τομή στο δίλημμα"οικονομική-τεχνολογική ανάπτυξη & προστασία της υγείας"

Ποιά Εναλλακτική Λύση?

Σε ανάρτησή μας για την 1η Φεβρουαρίου, για την γιορτή του Αγίου Τρύφωνα,προστάτη των αγροτικών καλλιεργειών,γράφαμε ότι ο Αγιος Τρύφων σε αγροτική περιοχή που είχε πληγεί από πληθώρα επιβλαβών ζωϋφίων,εντόμων,σκωλήκων κλπ μετά από ολονύχτια προσευχή απευθύνεται σε όλα αυτά, τα ονομάζει όλα ένα-ένα με το όνομά τους,τέλος τους δίνει εντολή:"Φύγετε από τους αγρούς αυτούς και υπάγετε μακράν,μακράν εις τα όρη όπου δεν πατά άνθρωπος"!

Ιδού λοιπόν η λύση για το Ζήτημα,η εντολή του Αγίου Τρύφωνος!...μακράν,μακράν εις τα όρη!


Εχει βέβαια κόστος και οι εταιρείες φροντίζουν για μείωσή του.

Το ερώτημα είναι ποιό κόστος προέχει?
==================================================================

Από τον Κώστα Αντωνόπουλο,Πρόεδρο Δημ.Συμβουλίου,που παρακολουθεί πάντα το Ιστολόγιό μας,λάβαμε και δημοσιεύουμε ευχαρίστως την παρακάτω απόφαση του Δήμου ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ σχετικά με το θέμα που απασχόλησε και απασχολεί το χωριό μας σχετικά με την κεραία κινητής τηλεφωνίας που αυθαίρετα εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο 2008 σε χωράφι κοντά στο δάσος "Κουρί".
Ο Κώστας λοιπόν,γράφει:"Χρήστο αυτό που σου απέστειλα σχετικά με την κεραία της κινητής τηλεφωνίας αποτελεί και το πλήρες κείμενο της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας της 17/02/2009 όπως εγώ μπόρεσα και ερεύνησα το νομικό πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και συνέταξα αυτό το κείμενο και το οποίο αποτελεί όπως σου είπα και πιο πάνω την απόφαση του Δ.Σ. και η οποία θα αποσταλεί σε Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, στην Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Περιβάλλοντος όπου και μας έχει αποστείλει την Περιβαλλοντική Έκθεση και περιμένει την γνωμοδότηση μας, στην Πολεοδομία Καστοριάς, στην Εισαγγελία Καστοριάς , στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και όπου αλλού χρειαστεί"
===================================================================
Φαίνεται και από το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί, με ημερομηνίες Νοεμ'2008, ότι ο Δήμος από την αρχή επελήφθη του θέματος και το παρακολουθεί με τις νόμιμες διαδικασίες.
Η απόφαση αυτή κοινοποιείται σε κάθε αρμόδια αρχή για την κεραία(βλ.παραπάνω) και την κοινοπιούμε λόγω γενικού ενδιαφέροντος ===========Χρ.Νικόπουλος============
================================================================
Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Δημ.Συμβουλίου ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ είναι:
"Κύριοι
Μετά την διαβίβαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της 4ης υποκατηγορίας : « Σταθμός Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας με κωδικό θέσης «1101137 Αμπελοκήπων Καστοριάς» της εταιρίας VODAFONE –ΠΑΝΑΦΟΝ AEET στη θέση «Δίχολο» του Δ.Δ. Αμπελοκήπων στο Δήμο Ίωνος Δραγούμη , στο Νομό Καστοριάς και την προσεκτική ανάγνωση της, του προτεινόμενου έργου διαπιστώθηκαν τα εξής :Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία στον τομέα των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών έχει σημειώσει γιγαντιαία άλματα τα τελευταία έτη συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική ,κοινωνική και ποιοτική ανάπτυξη της ζωής του ανθρώπου και είμαστε από αυτούς που σαφώς υποστηρίζουμε την ανάπτυξη των κοινωνιών , την ανάπτυξη του ανθρώπου σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τα προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας . Είναι επίσης αλήθεια ότι η κινητή τηλεφωνία έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην επικοινωνία του ανθρώπου . Όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων χρήσης των εργαλείων της σύγχρονης επιστήμης των τηλεπικοινωνιών η πολιτεία δεν έχει μείνει αμέτοχη .Το άρθρο 24 του Συντάγματος αναφέρει : « Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός . Για την διαφύλαξη του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας…..». Έχει θεσπίσει λοιπόν Νόμους με τους οποίους καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μπει σε εφαρμογή ένα σύνθετο σύστημα τηλεπικοινωνιών. Το νομικό πλαίσιο Περιβαλλοντικής αδειοδότησης εγκαταστάσεων κεραιών σταθμών στην ξηρά - «Σταθμός βάσης Κινητής Τηλεφωνίας» είναι συγκεκριμένο και αυστηρό . Η συγκεκριμένη όμως περιβαλλοντική έκθεση παρουσιάζει ελλείψεις , παραλείψεις ,ασάφειες και το βασικότερο είναι κακόπιστη. Ξεκινώντας λοιπόν από την τελευταία διαπίστωση ότι είναι κακόπιστη σας παραπέμπουμε στο νομικό καθεστώς που ισχύει το οποίο όπως είπαμε είναι λεπτομερές , συγκεκριμένο και αυστηρό.Στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 1666/14-11-2006 τεύχος δεύτερο, υπάρχει η απόφαση με αριθ. 402/22 κανονισμός αδειών κατασκευών κεραιών στη ξηρά σύμφωνα με το Ν. 3431/ 2006 όπου στο άρθρο 4 παράγραφος δ αναφέρει τα εξής « Σε περίπτωση κακόπιστης κατάθεσης , όταν η κατάθεση της αίτησης γίνεται μετά από την εγκατάσταση της κατασκευής της κεραίας ή / και τη θέση της σε λειτουργία νέα αίτηση του κατόχου της κατασκευής κεραίας για την ίδια θέση εξετάζετε , εάν αποδεδειγμένα προβεί σε πλήρη απομάκρυνση της παράνομης κατασκευής κεραίας» . Σ ΄ αυτήν την περίπτωση η αίτηση απορρίπτεται και ο φάκελος επιστρέφεται στον αιτούμενο. Επίσης στον Ν. 3431/06 ΦΕΚ 13/03-02-06 ‘’ Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις’’ στο άρθρο 31 ‘’Ρυθμίσεις σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών παράγραφος 13 αναφέρει τα εξής :« Για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων κεραιών και συναφών κατασκευών δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας , αλλά έγκριση που χορηγείται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία ύστερα από έλεγχο των δικαιολογητικών ,που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος , χωροταξίας και Δημοσίων Έργων , σύμφωνα με την παρ. 2 Η του άρθρου 1 του Ν.2201/2000 και κοινοποιείται στην ΕΕΤΤ…» . Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς ,Διεύθυνση Πολεοδομίας – Χωροταξίας & Περιβάλλοντος , Τμήμα Περιβάλλοντος μετά το υπ’ αριθ. Πρωτ. 202/21-01-2009 έγγραφο του Δήμου Ίωνος Δραγούμη διενήργησε αυτοψία στη θέση της κεραίας του Δημοτικού Διαμερίσματος Αμπελοκήπων όπου διαπίστωσε ότι έχει αυθαίρετα εγκατασταθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας αγνώστου εταιρείας.(Σχετικό έγγραφο Τμήματος Περιβάλλοντος : Αριθ.Πρωτ.ΚΟ/οικ 214/02-02-09).Επίσης στην παράγραφο 17 αναφέρει τα εξής : « Η περιβαλλοντική αδειοδότηση προηγείται της χορήγησης άδειας εγκατάστασης κατασκευής κεραιών από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων…»Επίσης στην υπ΄αριθ. πρωτ. 2963/29-11-06 γνωμάτευση του συνηγόρου του πολίτη στη παράγραφο Ι(1) αναφέρονται τα εξής : « Την τήρηση της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων πριν από την χορήγηση της άδειας κατασκευής κεραιών από την ΕΕΤΤ»Στον επίλογο αναφέρει : Με τα δεδομένα αυτά ο νομοθέτης αναγνωρίζει το πρόβλημα που πιθανολογείται από την εγκατάσταση και λειτουργία των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και φέρεται να λαμβάνει μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της πρόληψης και της προφύλαξης , αφενός , επιβάλλοντας την τήρηση της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων πριν από την έκδοση άδειας κατασκευής κεραίας και αφετέρου , μειώνοντας τα ….»Επίσης στο άρθρο 2 του Ν. 3010/02 ΦΕΚ 91/25-04-2002 στη παράγραφο 1γ η οποία αποκαθιστά το άρθρο 4 του Ν 1850/86 αναφέρει τα εξής : « Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των διοικητικών πράξεων που απαιτούνται κατά περίπτωση , σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την πραγματοποίηση του έργου και της δραστηριότητας .»Επίσης υπάρχει η οδηγία 2001/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου 27ης Ιουνίου 2001 σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένου σχεδίου και προγραμμάτων η οποία καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σύνταξη υποβολής έγκρισης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στο άρθρο δε 4 της οδηγίας παράγραφος 1 αναφέρει:« Η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αναφέρεται στο άρθρο 3 πραγματοποιείται κατά την εκπόνηση ενός σχεδίου ή προγράμματος και πριν από την έγκριση του ή την έναρξη της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας .».Επίσης υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ(ολ) όπως η με αριθ. 1264/2005 με την οποία ακυρώθηκε άδεια για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας επειδή δεν είχαν προηγηθεί η δημοσίευση Κ.Υ.Α για τα μέτρα προφύλαξης του κοινού και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Στην περίπτωση μας παρόλο που υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία αδειοδότησης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων δεν εφαρμόζονται.
Εικόνα 1


Η επίκληση του νομικού πλαισίου στις διαπιστώσεις κρίθηκε αναγκαίο διότι « Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ ΘΕΣΗΣ 1101137 – ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» της εταιρίας VODAFONE –ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ στη θέση «Δίχολο» του Δ.Δ Αμπελοκήπων ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΗΔΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ πετώντας στο κάλαθο των αχρήστων όλο το νομικό πλαίσιο , ακυρώνοντας την έννομη τάξη και επιβάλλοντας τους δικούς τους κανόνες .(Εικόνα 1) Η κεραία πρέπει ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΩΡΑ . Τα πράγματα είναι απλά . ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ .

Εικόνα 2


Η ανάγνωση της μελέτης προκαλεί στον αναγνώστη τον σχετικό με το θέμα θυμό. Οι μελετητές επιχειρούν να υποτιμήσουν την νοημοσύνη μας χρησιμοποιώντας στο κείμενο τους χρόνο μέλλοντα « θα περιλαμβάνει» , «θα απαρτίζεται» , « θα είναι 41.40» , « θα τοποθετηθούν μηχανήματα Vodafone 2116» για μια κεραία που έχει ήδη εγκατασταθεί και λειτουργεί παράνομα.(Εικόνα 2). Οι μελετητές πάντως προς τιμής τους εφαρμόζουν πλήρως τους όρους και το περιεχόμενο της περιβαλλοντικής έκθεσης (ΠΕ) για έργα εγκαταστάσεων κεραιών σταθμών σε ξηρά όπως αυτά αναφέρονται στο παράρτημα III του ΦΕΚ 435/29-03-07 (τεύχος δεύτερο) με την διαφορά όμως ότι μας έχουν μπερδέψει λίγο. Από ότι φαίνεται αυτές οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι ίδιες για όλη την Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα στην σελίδα 40 στο κεφάλαιο 5.3.2.2 Απασχόληση , όπου αναφέρονται τα εξής ….:«Τόσο ο Δήμος Μελίτης , όσο και το Δ.Δ Τριποτάμου είναι αμιγώς αγροτικοί οικισμοί . Οι κάτοικοι του Δ. Μελίτης ανήκουν κυρίως στις μη παραγωγικές ομάδες (60 – 74 ετών ).». Τώρα τι σχέση έχει το Δ.Δ. Αμπελοκήπων και Δήμος Ίωνος Δραγούμη του Νομού Καστοριάς με τον Δήμο Μελίτης και το Δ.Δ. Τριποτάμου του Νομού Φλώρινας μόνο αυτοί το ξέρουν. Ο Δήμος Ίωνος Δραγούμη από το 2004 στην υπό εξέταση περιοχή εγκατάστασης κεραίας και σε απόσταση 200 μέτρα έχει αποκαταστήσει και μετατρέψει μια μεγάλη χωματερή σε πάρκο αναψυχής τόσο των κατοίκων του Δ.Δ. Αμπελοκήπων όσο και όλων των υπόλοιπων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αποκαθιστώντας το περιβάλλον . Σε τακτά διαστήματα το χώρο αυτό επισκέπτονται παρέες είτε για να αθληθούν , είτε για να έρθουν κοντά και σε επαφή με τη φύση ,είτε ακόμα για να γευματίσουν μια και ο χώρος φιλοξενεί τέσσερα μεγάλα κιόσκι , ένα μεγάλο κιόσκι με ψησταριά τραπεζόπαγκους , περίφραξη δίκτυο νερού . Επίσης ο χώρος χρησιμοποιείται για εκδρομές Δημοτικών σχολείων και Παιδικών σταθμών Η εγκατάσταση της κεραίας αυτής ακυρώνει ουσιαστικά το πάρκο αναψυχής , γιατί κανείς πλέον δεν θα το επισκέπτεται και η δαπάνη κατασκευής που πληρώθηκε από τον ελληνικό λαό πηγαίνει στον βρόντο. (Εικόνα 3,4).
Εικόνα 3 :Το Δημοτικό Πάρκο(πρώην σκουπιδότοπος)


Εικόνα 4 :Δημοτικό Πάρκο


Επίσης ο μελετητής δεν αποτυπώνει πλήρως τις συνθήκες της περιοχής γιατί προφανώς είτε δεν θέλει, είτε δεν ξέρει. Η περιοχή είναι καθαρά αγροτική με έντονη δραστηριότητα των αγροτών μας σε καθημερινή βάση. Είναι μια περιοχή ζωντανή από την οποία οι αγρότες μας προσπορίζουν σημαντικό κομμάτι από το ετήσιο εισόδημα τους. Είναι μία περιοχή την οποία κληρονόμησαν από τους προγόνους και την οποία αδιαλείπτως καλλιεργούν μέχρι σήμερα. Με την εγκατάσταση της κεραίας οι αγρότες θα εγκαταλείψουν τα χωράφια τους με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το εισόδημά τους. Κανείς αγρότης δεν θα πάει στο χωράφι του όταν πάνω από το κεφάλι του στέκεται η κεραία . Η εγκατάλειψη είναι δεδομένη. Ο Δήμος εδώ και πολύ καιρό έχει ήδη αναπτύξει διάλογο με τους ιδιοκτήτες – παραγωγούς για τον αναδασμό όλης της περιοχής . Τέτοιου είδους όμως εγκαταστάσεις αποθαρρύνουν όλη την προσπάθεια. Επίσης σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων υπάρχει δάσος από δρυς απαράμιλλης ομορφιάς το οποίο φιλοξενεί δεκάδες είδη ζώων και πουλιών . Λειτουργεί ως φυσικό καταφύγιο θηραμάτων και ως φυσικός πνεύμονας της περιοχής μας .
Η τοπική κοινωνία τόσο του Δ.Δ. Αμπελοκήπων όσο και του Δήμου Ίωνος Δραγούμη είναι ανάστατη. Η θέση της είναι κατηγορηματικά όχι στην εγκατάσταση της κεραίας. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, πιστεύουμε στην οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, πιστεύουμε στη συμβολή των ιδιωτών, πιστεύουμε στην γενικότερη ανάπτυξη του Ελληνικού Κράτους. Πιστεύουμε όμως στην ανάπτυξη που συντελείται κάτω από το Κράτος Δικαίου.


Εικόνα 5:Το Δάσος "Κουρί"


Για τον λόγo αυτό:
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ & ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΩΡΑ."

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

66η Επέτειος Ιδρυσης ΕΠΟΝ,23 Φεβρουαρίου 2009






23 Φεβρουαρίου 1943, Ιδρυση Αντιστασιακής Οργάνωσης ΕΠΟΝ,Νεολαία του ΕΑΜ



Σήμερα, στις 23 Φεβρουαρίου 2009, συμπληρώνονται 66 χρόνια από την ημέρα της ίδρυσης από νέους από όλη την Ελλάδα, της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, της ηρωικής ΕΠΟΝ , σε Ιδρυτική Συνέλευση εκπροσώπων στους Αμπελόκηπους της Αθήνας,αφού είχε προηγηθεί η ίδρυση άλλων Αντιστασιακών Οργανώσεων.






Σημειώνεται περιληπτικά: Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 ιδρύθηκε στην κατεχόμενη Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).Στις 23-9-1941 Ίδρυση του ΕΔΕΣ από τον Ναπολέοντα ΖΕΡΒΑ.Είχε προηγηθεί η ίδρυση άλλων οργανώσεων, όπως η «Ελευθερία» στη Θεσσαλονίκη (15 Μαΐου 1941), η «Εθνική Αλληλεγγύη» στην Αθήνα (28 Μαΐου 1941), το «Πατριωτικό Μέτωπο» στα Γιάννενα (2 Ιουνίου 1941) ,Αύγουστος 1941 Ίδρυση της ΠΑΟ ,στη Μακεδονία κ.α.Δεν έλειψαν βέβαια οι μελανές στιγμές της περιόδου με εμφύλιες συρράξεις μεταξύ αντιστασιακών οργανώσεων για το ποιός είναι ο αυθεντικός εκφραστής της Αντίστασης, που δυστυχώς έφθασαν σε εγκληματικές ενέργειες (αριστεροί,δεξιοί)ακόμη και με προδοτικές συνεργασίες με τους κατακτητές.Στο επίκεντρο οι ξένες δυνάμεις, με την τακτική του διαίρει και βασίλευε, εξώθησαν την κατάσταση στον αδελφοκτόνοι Εμφύλιο Πόλεμο.





Η ΕΠΟΝ ενέπνευσε στους νέους της Κατοχής τα Ιδανικά του Αγώνα για την Απελευθέρωση της Πατρίδας από τους Καταχτητές (Γερμανούς&Ιταλούς) και συνέβαλε αποφασιστικά στο φρόνημα του Λαού μας για Αντίσταση.


Η πολιτική τοποθέτηση των νέων ήταν διάφορη αλλά τους εξέφραζε η γενική Ιδρυτική Διακήρυξη της ΕΠΟΝ (με ΚΛΙΚ εδώ) με κύριο σκοπό την Απελευθέρωση της Πατρίδας.


Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΝ
Τα νιάτα.
"Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία,το θάρρος, την ορμή, τη λεβεντιά,πετάμε στον αγώνα, στη θυσία,για την Ελλάδα, για τη λευτεριά.
Καμαρωτά, χαρούμενα τα νιάτα,σαν σε χορό, βαδίζουν πάντα εμπρός,φλόγα, ζωή και θέληση γιομάτα,κ' είναι το πέρασμα τους όλο φως.
Τα νιάτα είμαστε μεις, της γης η ελπίδα,αλί του π' αντικρύ μας θα σταθεί.Μελίσσι από την κάθε μια πατρίδα,κινάμε να λυτρώσουμε τη γη.
Στο φράχτη της σκλαβιάς, το πέρασμά μας μια καταλύτρα θάν, νεροσυρμή.Το δίκιο, η λευτεριά, για σύνθημά μας,ποιος θα μας αντικόψει την ορμή;
Των ταπεινών τον πόνο και τη θλίψητου σκλάβου τη βαθιά την οιμωγή από τη γη, θα κάμουμε να λείψειγια να γενεί χιλιόμορφη η ζωή.
Καμαρωτά, χαρούμενα τα νιάτα,σαν σε χορό, βαδίζουν πάντα εμπρός,φλόγα, ζωή και θέληση γιομάτα,κ' είναι το πέρασμα τους όλο φως.
Αύγουστος 1943."


Η ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους Καστοριάς,στο Χωριό μας


Και στο Χωριό μας δημιουργήθηκε τότε μικρός πυρήνας της ΕΠΟΝ και αρκετοί νέοι και νέες του χωριού μας συμμετείχαν ενεργά προσφέροντας υπηρεσίες στην Αντίσταση.Σύμφωνα με διηγήσεις,η αίθουσα του παλιού Νηπιαγωγείου-Σχολείου,πάνω από το παλιό Κοινοτικό Γραφείο, που δεν υπάρχει πιά(πίσω από την Παναγία) έχει χρησιμοποιηθεί για συγκεντρώσεις της ΕΠΟΝ.Οι μεγαλύτεροι, σε μεγάλο ποσοστό ήταν στο ΕΑΜ.Λίγα τα στοιχεία της εποχής.Χρειάζονται διερεύνηση.Ευτυχώς μεταξύ συγχωριανών δεν υπήρξαν κρούσματα φανατισμού μισαλοδοξίας.Ακόμα κι όταν το '41 οι Ιταλοί πέρασαν στο Χωριό σχεδόν όλους τους άνδρες από βασανιστήρια στο Υπόγειο του Δημοτικού Σχολείου, να ομολογήσουν "ποιοί είχαν όπλα" από τον οπλισμό που άφησε ο Στρατός μας στην υποχώρηση του Μετώπου, κανείς δεν μίλησε,αν και ήξεραν ότι είχαν συγκεντρωθεί σε κρυψώνες οπλα από συγχωριανούς για"δύσκολες μέρες".

Ακολούθησε ο Εμφύλιος,δύσκολα χρόνια.Κάποιοι ακολούθησαν τον ΕΛΑΣ, άλλοι το Στρατό,άλλοι έμειναν αμέτοχοι,αρκετοί σκοτώθηκαν για ιδανικά που τότε πίστεψαν.

Μακράν των παθών της εποχής σήμερα,για τους Ιστορικούς του Μέλλοντος,θα πρέπει να προσπαθήσουμε κάποια καταγραφή των νέων της ΕΠΟΝ.

Για σήμερα,στην 66η Επέτειο Ιδρυσης της ΕΠΟΝ ,αξίζει να αποτίσουμε μια ελάχιστη τιμή-αναφορά στην μνήμη όσων συγχωριανών μας δεν ζουν πιά.Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε με το Πολιτικό σκεπτικό της εποχής τους.Ομως ήταν "δικοί μας άνθρωποι",συγγενείς συγχωριανών μας,ξεκίνησαν άδολα στη νιότη τους, από αγάπη στην Πατρίδα.


Οφείλουμε, άλλοι "να κατανοήσουμε" και άλλοι ενδεχομένως και να "συγχωρήσουμε" και να τιμήσουμε τη μνήμη ΟΛΩΝ,άσχετα απο Πολιτική Τοποθέτηση,για να πάει μπροστά ο τόπος.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Τούρνα,άλλα Ψάρια Λίμνης Κατοριάς&Τοπικοί Ψαράδες

Η Τούρνα,νόστιμο ψάρι,ψαρεύεται αυτή την περίοδο στη Λίμνη Καστοριάς.-Τρόποι Ψαρέματος.-Τοπικοί Ψαράδες,παλιοί και νεώτεροι.-Αλλα ψάρια της Λίμνης Καστοριάς ή Ορεστιάδας.-Το Ψάρεμα στην Αρχαιότητα.-Ο Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού-Αλλες Λεπτομέρειες


Η "Τούρνα" είναι από τα πιό γνωστά και νόστιμα ψάρια της Λίμνης Καστοριάς (ή Ορεστιάδας).Αυτή την περίοδο,μέσα στον Φεβρουάριο οι τούρνες "ρασίζουν",βγαίνουν δηλαδή στα πιό ρηχά για να γεννήσουν τα πολυάριθμα αυγά τους .Ετσι πολλοί ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες επωφελούνται από το γεγονός και τρέχουν για ψάρεμα.

Τρόποι Ψαρέματος

Παλιότερα θυμάμαι ,πάρα πολλοί συγχωριανοί μας πήγαιναν τα βράδυα με φανάρια"Λούξ" για τούρνες.Από το Γκιόλι μέχρι και Μαύροβο, οι τούρνες έβγαιναν και έξω στα ρηχά στην πρασινάδα.Ετσι τις έπιαναν, είτε με χτύπημα, είτε με "καμάκι".Αλλοι συνηθισμένοι τρόποι ψαρέματος είναι με αγκίστρι&πετονιά ή με δίχτυα.Οι πιό οργανωμένοι χρησιμοποιούν και βάρκες ,τις παραδοσιακές ξύλινες ψαρόβαρκες,τα γνωστά"Καστοριανά Καράβια".Παλιός επαγγελματίας ψαράς, χωριανός μας ,ήταν ο μακαρίτης Κοσμάς Μπατσέλας ,που είχε όλα τα σύνεργα αλιείας.Ο Βάσος του Παύλη-Γερόπουλος κάποτε είχε πιάσει ένα πολύ μεγάλο Γουλιανό και τον περιέφερε στο χωριό στην μικρή πλατφόρμα με το τρακτέρ για πούλημα σε όσους ήθελαν,κόβοντας κάθετα μεγάλες φέτες.
Αλλες παλιές τεχνικές που χρησιμοιούνταν ήταν οι "βάρσιες",ειδική κατασκευή με βέργες ιτιάς,πλεγμένες σαν καλάθι ΄΄οπου έμπαιναν τα ψάρια αλλά δεν μπορούσαν να βγούν.Ο Πατέρας μου Κοσμάς Νικόπουλος μου διηγούνταν πολλές ιστορίες ψαρέματος με "βάρσιες" στο ποτάμι στο Γκιόλι, οταν ήταν για ένα διάστημα φύλακας στις πόρτες και πόσο γέμιζαν ψάρια εκεί.
Επίσης πολλοί ψάρευαν και στο παλιό ποταμάκι-ρυάκι,στο "Γυάζο'.(ο "Γυάζος" έτρεχε από του "Σιώμου το Λειβάδι" ,όπου έφτιαχνα πρόχειρι φράγμα-δέση με κλαδοπλέγματα και ξύλα και κατά μήκος της γραμμής-δυτικής όχθης ,περνούσε κάτω από τον Αη-Νικόλα("βακούφικα" χωράφια),εβγαινε στη διασταύρωση όπου εκκλησάκι&βρύση σήμερα ,απέναντι στο όριο δρόμου ,παράλληλα με το αγρόκτημα Αργύρη Γεωργιάδη και ανάμεσα στα "Μπαμπάδικα" χωράφια -κάπου εκεί ήταν και ο παλιός Νερόμυλος του χωριού-έτρεχε πορος τα Λειβαδάκια και το Στάσινο,πριν ανοιχτεί το σημερινό ποτάμι με την ¨φαγάνα"-παλιά σκαπτικό μηχάνημα με ατμομηχανή,όπως διηγούνται οι παλιότεροι).
Σήμερα, αρκετοί συγχωριανοί μας, συνεχίζουν το ερασιτεχνικό ψάρεμα με τα παραδοσιακά σύνεργα.Οι πιό γνωστοί, ο Σωτήρης ο Βάμβας (από όπου ή τούρνα της φωτογραφίας), ο Χρήστος ο Νικολαϊδης,ίσως και άλλοι που δεν γνωρίζω.
Τρόποι Μαγειρέματος Τούρνας.
Η τούρνα μαγειρεύεται με πολούς τρόπους και δίνει πάντα νόστιμη,θρεπτική και υγιεινή διατροφή.Είτε ψητή στη σχάρα,ψητή στο φούρνο,βραστή -ταβάς με ποικιλία συνταγών.Το Κεφάλι και την ουρά συνήθως τα κάνουμε ψαρόσουπα.
Ετσι προ ημερών πήραμε 2 τούρνες από τον Σωτήρη Βάμβα και η γυναίκα του και ξαδέλφη μου Βαγγελιώ έδωσε στη γυναίκα μου Αρετή μια συνταγή για ψαρόσουπα.Με τούρνα στο Φούρνο ψητή και ψαρόσουπα είχαμε ένα παραδοσιακό γεύμα νοστιμότατο ενώ κατά τη διάρκειά του είχαμε πολλές διηγήσεις για ψάρεμα και τούρνες από την πεθερά μου αφού ο πεθερός μου Αλέκος Τσολάκης ήταν από τους παλιούς έμπειρους Μαυροβινούς Ψαράδες.
Ψαρόσουπα με τούρνα.-Συνταγή από Βαγγελιώ Βάμβα
Σε κατσαρόλα καίμε στο λάδι δυο- τρεις κουταλιές αλεύρι να ξανθύνει , προσθέτουμε αρκετό βραστό νερό, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε τα κομμάτια του ψαριού, αλάτι, μαυροπίπερο, ένα μεγάλο ματσάκι μαϊδανό, λίγο ακόμα λάδι και τ΄αφήνουμε να βράσουν μισή ώρα περίπου. Κατεβάζουμε απ΄τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας, τρία αυγά χτυπημένα με το χυμό ενός λεμονιού.
Καλή όρεξη!
Η Τούρνα στο Πάγκο
της Κουζίνας




Η Τούρνα στον ..Ταβά,ετοιμάζεται
για το Φούρνο











Παραδοσιακή Βάρκα Λίμνης
Καστοριάς-Εμβλημα έξω από το Δημαρχείο
ΜΑΚΕΔΝΩΝ,στο Μαυροχώρι,παλιό ψαροχώρι


Καστοριανή Βάρκα (¨Καράβι"
στη Λίμνη











Η Τούρνα στο Βυθό
της Λίμνης



Αλλη Τούρνα









Αλλα Ψάρια στη Λίνη Καστοριάς(Ορεστιάδας)


Εκτός από τούρνες υπάρχουν και αρκετά άλλα είδη ψαριών στη Λίμνη μας όπως γριβάδια,πρικιά,γλίνια,πλατύκες,κέφαλοι,μπράνες,πεταλούδες,γουλιανοί,τσιρόνια,χέλια κλπ.Τα περισσότερα απ'αυτά ΄,όταν το ποτάμι μας ήταν καθαρό ,κατέβαιναν σε όλο το μήκος του ποταμιού μας και σε κάποιες περιπτώσεις γέμιζαν και τα αυλάκια στους μπαξέδες από τσιρόνια από τη Δέση στου "Σιώμου το Λειβάδι",στου "Ουρμάνι" ή στο Στάσινο

Γλίνια



Πρικί





Γουλιανός

Γριβάδι



Κέφαλος


Πεταλούδα

Μπράνα

Πλατύκα

Τσιρόνι

Χέλι



Το Ψάρεμα στην Αρχαιότητα και στον Προϊστορικό Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού


Οι Λίμνες,τα ποτάμια και η θάλασσα από την αρχαιότητα εξασφάλιζαν στον άνθρωπο τροφή με τα ψάρια.Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τεχνικές και τα εργαλεία ψαρέματος που χρησιμοποιούμε σήμερα υπάρχουν από την αρχαιότητα.Αρκετοί σοφοί μας,όπως ο Αριστοτέλης, έχουν γράψει συγράμματα περί ιχθύων και αλιείας.Περιγράφονται οι τεχνικές με αγκίστρι,δίχτυα,κλωβούς(αρχαίες "βάρσιες") αλλά και με "κάμακα ή τρίαινα".Στον Λιμναίο Οικισμού του Δισπηλιού έχουν ευρεθεί προϊστορικά εργαλεία και σκεύη ψαρέματος και η Λιμνναία κατοικία του ψαρά είχε και εξέδρα για ψάρεμα,ενώ έχει βρεθεί και ξύλινη βάρκα εποχής με λαξεμένο ολόσωμο κορμό δένδρου.Για λεπτομέρειες για τις ανασκαφές στο Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Αρχαίοι τρόποι ψαρέματος



Αρχαίος Ψαράς




Ο Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού
Οι Δισπηλώτες αποκαλούνταν
μέχρι πρόσφατα πειρακτικά
και "Τσιρονάδες",











Περισσότερες Λεπτομέρειες για τα είδη των Ψαριών της Λίμνης
Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε ψάρι μπορείτε να κάνετε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

















































Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Μια Κεραία Κινητής Τηλεφωνίας κοντά στο Χωριό

Μια Κεραία Κινητής Τηλεφωνίας κοντά στή θέση "Κουρί" στους Αμπελόκηπους δημιουργεί Προβληματισμούς και Ανησυχίες

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς ,με πολύ "βεβιασμένη" διαδικασία εγκαταστάθηκε μια Κεραία κινητής Τηλεφωνίας μάλλον της εταιρείας VODAFON(? η εγκατάσταση δεν αναγράφει κανένα διακριτικό στοιχείο),κοντά στο Χωριό,σε ιδιωτικό αγροτεμάχιο πάνω από το "Κουρί" και με πρόσβαση από τον αγροτικό "Μηλιτσιώτικο Δρόμο".
Για την εγκατάσταση είχαμε και προσωπική άποψη από επίσκεψή μας επί τόπου από όπου και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα.
Η Κεραία είναι ολόκληρη εγκατάσταση και στη βάση υπάρχει μεγάλο Συγκρότημα ΗΖ(Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους) Γεννήτρια
Ρεύματος που λειτουργεί με Μηχανή Καυσίμου με διαρκή θόρυβο.Είναι κοντά στο Κουρί και κοντά στον διαμορφωμένο με Δημοτικό Εργο Πάρκο του πρώην Σκουπιδότοπου.(Βλ.Φωτογραφίες)
Το γεγονός προβλημάτισε και προβληματίζει του χωριανούς,απασχόλησε και την Γεν.Συνέλευση του Πολιτιστ.Συλλόγου,υπήρξε και σχετικό άρθρο στην Εφημερίδα του ΠΕΛΣΑ.

Τα ερωτήματα που εύλογα τίθενται:

1)Η Κεραία αυτή ,έχει δυσμενείς επιπτώσεις και ποιές?
Στην Υγεία των κατοίκων,στο Φυσικό Περιβάλλον,στο Οικολογικό Σύστημα(διαβίωση πουλιών στο Κουρί κλπ) στην καλλιέργεια των ομόρων αγροτεμαχίων?Στην απαξίωση των λοιπόν αγροτεμαχίων σε αποστάσεις 100-150μ(??? άγνωστο) λόγω κωλύμματος ανοικοδόμησης? .Το θέμα βέβαια δεν έχει να κάνει με το τίνος είναι το χωράφι,αν πήρε μίσθωμα ή όχι κλπ.Θα ήταν λάθος τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος.Και Δωρεάν να ήταν τα ζητήματα παραμένουν.
2)Εχει η συγκεκριμένη Κεραία Αδειοδοτηθεί νόμιμα από τις Αρμόδιες Αρχές.(Εθν.Επιτροπή Τηλεφωνίας,Υπηρεσία Περιβάλλοντος,Πολεοδομία)??.

Στη ΓΣ.του ΠΕΛΣΑ ο κ.Κώστας Αντωνόπουλος,Πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου του Δήμου ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν οι νόμιμες άδειες και η εγκατάσταση έγινε"βεβιασμένα" τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2008 και 2 φορές είχαν "διώξει" το Συνεργείο της εταιρείας από κεί ,για αυθαίρετες εργασίες.Τώρα ήρθε στο Δήμο μια Μελέτη Περιβαλ.Επιπτώσεων και ζητείται η γνωμοδότηση του Δήμου.

Συμφωνήθηκε ο Συντονισμός ΠΕΛΣΑ και Δήμου για περαιτέρω διερεύνηση του Ζητήματος

Δεν είμαστε κατά της προόδου,θέλουμε την βελτίωση των υποδομών και τηλεπικοινωνιών,θέλουμε "καλύτερο σήμα" στα κινητά,είναι εργαλείο πλέον, αλλά επειδή πρόκειται για νέα τεχνολογία,ακόμη δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας αυτών των κεραιών και ειδικά μιας κεραίας "αγνώστου υπευθύνου εγκατάστασης",αγνώστων προδιαγραφών και ιδιοτήτων,επειδή και το θεσμικό πλαίσιο μέχρι στιγμής έχει ασάφειες και εδώ δεν έχουν τηρηθεί στοιχειωδώς τα Νόμιμα,υπάρχουν εύλογα ερωτηματικά και επιφυλάξεις που πρέπει "Νόμιμα" να απαντηθούν.
Τα συμφέροντα των εταιρειών είναι μεγάλα και αναφέρονται πολλά περιστατικά ανα την Ελλάδα με "καμουφλαρισμένες κεραίες" ,χωρίς αδειοδοτήσεις, ακόμη και περιπτώσεις να "δεσμεύονται" ακόμη και ολόκληρα διαμερίσματα σε Πολυκατοικίες μόνο για εγκατάσταση Κεραίας με "Καμουφλάζ", για να μη προκληθούν αντιδράσεις.
Οι Ιθαγενείς (Ινδιάνοι) στην Αγρια Δύση, έκοβαν τα σύρματα των δικτύων τηλέγραφου και τηλεφώνων βλέποντας σ'αυτά "κίνδυνο" από "διαβολικά πνεύματα" ή κατέστρεφαν γραμμές τραίνων βλέποντας κινδύνους από την "επέλαση" των "νεοβαρβάρων χλωμών προσώπων".
Προφανώς δεν είναι αυτή η απάντηση στην έκδηλη αυθαιρεσία που συντελέσθηκε κι εδώ, αλλά η συντεταγμένη διαμαρτυρία ΠΕΛΣΑ και Δήμου στις Αρμόδιες Αρχές για ΥΠΕΥΘΥΝΗ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ περί των "Δυσμενών ή μη Επιπτώσεων" της συγκεκριμένης Κεραίας και παρέμβαση ΕΓΚΑΙΡΑ στη Φάση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.
Παρακάτω φαίνεται η κεραία ,η θέση και η..."βεβιασμένη" εκτέλεση της κατασκευής

Η Κεραία"Πανοραμικά"



Η Αποψη από τα Κιόσκια του
Πάρκου



Η Κεραία με Αποψη το Βουνό



Η Βάση της Κεραίας και η
μεγάλη Ηλεκτρογεννήτρια



Λεπτομέρεια Βάσης κ ΗΖ





Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Η Εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΕΛΣΑ-Φύλλο Ιαν'09

Κυκλοφόρησε το Φύλλο Ιανουαρίου 2009 της Εφημερίδας ΠΕΛΣΑ

Με τρέχουσα επικαιρότητα του χωριού Ιανουρίου και 1ου 1οήμερου Φεβρουρίου 2009 με Λαογραφικά Στοιχεία(Τα ¨Καζάνια" Τσίπουρου),Ποιήματα του ΞΕΝΟΥ αλλά καΙ του ΓΝΩΣΤΟΥ,αναφορά στις Πίτες των Συλλόγων,στο Ζήτημα της Κεραίας Κινητής Τηλεφωνίας κλπ.Με ΚΛΙΚ πάνω σε κάθε φωτογραφία σελίδα μπορείτε να διαβάσετε όλη την Εφημερίδα.
Δυστυχώς ο γνωστός "δαίμων του τυπογραφείου' πάλι έκανε τη ζημιά του με αρκετά λάθη.Στο επόμενο φύλλο ελπίζουμε να διορθωθεί η κατάσταση




















Ο Σύλλογος περιμένει πάντα κάθε καλόπιστη πρόταση,παρατήρηση,συνεργασία και αρθρογραφία.
Ηδη από το ΔΣ εξετάζεται η Ανανέωση του Φύλλου με έγχρωμη εκτύπωση και Βελτίωση της Παρουσίασης σε συνδυασμό με τον εμπλουτσιμό του τίτλου με το όνομα του Χωριού "Αμπελόκηποι" για να αποκτήσει "αναγνωρισιμότητα" σαν τοπικό έντυπο,όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση.






Γενική Συνέλευση και Εκλογές νέου ΔΣ ΠΕΛΣΑ

Κυριακή 8-2-2009:Γενική Συνέλευση& Εκλογές ΔΣ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων την Κυριακή 8-2-2009 έγινε η Ετήσια Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων (ΠΕΛΣΑ) με θέματα Ημερ.Δξης:
α)Τροποποιήσεις Καταστατικού β)Αλλαγή-Συμπλήρωση Τίτλου Εφημερίδαςγ)Ζήτημα Κεραίας Κινητής τηλεφωνίας δ)Απολογισμός ΔΣ και Αρχαιρεσίες- Εκλογές.
Οι Τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν αφορούσαν μια ενότητα διορθώσεων λόγω Ευρώ,διευκρινιστικές προσθήκες σε άρθρα και αλλαγή της θητείας ΔΣ σε 2 έτη από 1.
Για την Εφημερίδα αποφασίστηκε να προστθεί στον τίτλο το όνομα του χωριού "Αμπελόκηποι" γι ανα αποκτήσει περισσότερη αναγνωρισιμότητα σαν τοπικό έντυπο.
Για την κεραία έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο ΔΣ Τάσο Ντίνα και από τον παρευρισκόμενο Πρόεδρο Δημ.Συμβουλίου ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ Κώστα Αντωνόπουλο για την τοποθετημένη κεραία κοντά στο "Κουρί" και για τις ενέργειες που γίνονται από τον Δήμο για έλεγχο νομιμότητας της εγκσης με γνωμονα την προστασία της υγέιας των κατοίκων.
Τέλος ο Απολογισμός ΔΣ έγινε ομόφωνα αποδεκτός και η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό και ήρεμο κλίμα.Φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί πιά οι λυπηρές αντιθέσεις που από διάφορες παρεξηγήσεις είχαν διαταράξει το κλίμα συνεργασίας στο Σύλλογο.Τώρα υπάρχει καλό κλίμα και στις προσωπικές σχέσεις των μελών και η Νέα Διοίκηση που ομόφωνα και "δια βοής" εκλέχθηκε και συγκροτήθηκε σε σώμα είναι:
1)Ντίνας Τάσος,Πρόεδρος 2)Τσιγάρας Βασίλειος,Αντιπρόεδρος 3)Νικοπούλου Χαρούλα,Γραμματέας 4)Νικοπούλου Αρετή,Ταμίας και 5)Βασιλειάδης Κώστας,6)Λυγούρας Δημήτρης 7)Ρουσκοπούλου Αφροδίτη,Μέλη
Συγχαρητήρια και Ευχές για ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Ο Απολογισμός ΔΣ
Ανδρέας Ζησιάδης,
Δημήτρης Λυγούρας
Μαργαρίτα-Αντωνοπούλου
Κώστας Πανταζόπουλος
Αφρούλα Π"ιωάννου
Τάσος Ντίνας,Κώστας Βασιλειάδης
Αρετή Νικοπούλου
Χαρούλα Νικοπούλου



Τα μέλη της ΓΣ,Συγχωριανοί
Οχι πολλοί ,αλλά ένας καλός
πυρήνας που αγαπά το Σύλλογο
με συνέπεια από την Ιδρυσή του



Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Τα "Καζάνια Τσίπουρου" στους Αμπελόκηπους

Τα Καζάνια του ΚΑΠΡΗ το 2006

Μια βραδυά παρέα στο βράσιμο Τσίπουρου με μεζέδες,κρασί και τσίπουρο στους Αμπελόκηπους στα καζάνια του Κώστα Καπρή



Νικόπουλος Χρίστος,
Ταμβάκης Ντίνος(δάσκαλος
χορωδίας ΠΕΛΣΑ,Φώτης και
Χαρούλα Νικοπούλου

Δεξιά Αρετή Νικοπούλου,
Χαρούλα Νικοπούλου,Φώτης
Νικόπουλος,Ταμβάκης Ντίνος
Σωτήρης Μασιακός




Στα ενδότερα των εγκαταστάσεων



Ηλίας Παπαδόπουλος και
Καπρής Δημήτρης,υιός
γεμίζουν το Καζάνι




και παρακάτω ..................λίγη Ιστορία_Λαογραφία..............
αλλά....."δεν νοείται πνεύμα άνευ ..οινοπνεύματος!" (ρητό ...παλιών μερακλήδων)


Τα «Καζάνια» Τσίπουρου,άλλοτε και σήμερα 2008
Πήγαμε μια μέρα στο Καζάνι του Χρήστου Βολογιάννη,που κρατά ακόμη την παράδοση του πατέρα του αλλά δεν τον βρήκαμε,ε'ιχε τελειώσει το βράσιμο και μόλις είχε φύγει.Ετσι φωτογραφίσαμε μόνο το Καζάνι και τα "τσίπουρα"

Το Καζάνι ΒΟΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΥ τσίπουρα μετά το βράσιμο


Κάθε χρόνο στο διάστημα Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου «παίρνουν φωτιά τα Καζάνια» για το βράσιμο του Τσίπουρου και στους Αμπελόκηπους.
Παραδοσιακή περιοχή αμπελοκαλλιέργειας το χωριό μας, από πολύ παλιά.Οι περισσότερες οικογένειες είχαν το αμπελάκι τους μικρό ή μεγαλύτερο, για το κρασί και το τσίπουρο για τις γιορτές του Χειμώνα που έρχονταν, αλλά και για την υπόλοιπη χρονική περίοδο, ήταν απαραίτητο συνοδευτικό του φαγητού ή του «μεζέ» με τις παρέες.Αλλωστε,όπως είναι γνωστό, «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου»!

Το βράσιμο «Ιεροτελεστία» ή «Τσιπουροκατάνυξη» με Παρέα

Ακόμη και σήμερα, οι μέρες και ειδικά τα βράδυα,το βράσιμο των τσίπουρων αποτελεί ευχάριστη ιεροτελεστία και όσοι βράζουν, καλούν πάντα για παρέα και συνεορτασμό ,φίλους & συγγενείς και αξιοποιούν τη φωτιά των ξύλων που βράζει το Καζάνι για ψήσιμο κρεατικών-μεζέδων, για ολονύκτια γλέντια και ατελείωτες συζητήσεις,αστεία και διηγήσεις για τα παλιότερα ,για τα «καναγκιρίσια»,για τους παλιούς «μερακλήδες» του κρασιού και του τσίπουρου,δεν λείπουν οι αναφορές στον Μπαρμπα Νικόλα Σιαρέγκο-Νικολόπουλο και άλλους «λάτρεις» του ποτηριού-μπουκαλιού η και ..κανάτας,με μικροδιαλείμματα,να δούμε τα «γράδα»,τον βαθμό οινοπνεύματος του νέου Τσίπουρου που τρέχει από το Καζάνι ή να αδειάσουμε και να ξαναγεμίσουμε με νέα τσίπουρα.Από μικρός συνήθιζα να περνώ συχνά από τα παλιά Καζάνια της γειτονιάς μου, δυτικά και ανατολικά της Πλατείας, του Μπαρμπα Χρήστου Μπάγγου ή του Μπαρμπα Χρήστου Ζησιάδη («Τσάκου») .Ο Μπαρμπα Στέργιος Νικολαϊδης εκεί, δεν έσωνε τις ιστορίες με το χαρακτηριστικό του χαμόγελο.
Τα παλιά Καζάνια στο Χωριό
Ρωτώντας κάποιους μεγαλύτερους, έκανα μια λίστα για τα παλιά καζάνια που υπήρχαν στο χωριό.Τα καζάνια του Μπάγγου και του Τσάκου λειτουργούσαν κάτω στο ποτάμι στην όχθη,δεξιά και αριστερά από τη Γέφυρα, αφού χρειαζόταν νερά και το χωριό δεν είχε.Μετά το ’62-63 που λειτούργησε το Δίκτυο ύδρευσης άρχισαν να λειτουργούν πλέον στις αυλές των σπιτιών τους και ο Μπάγγος και ο Τσάκος.Φαίνεται ότι από παλιά είχαν Καζάνια οι παρακάτω:

1.»Κοβατσιάδες»(Κοβάτσης-Δημητρίου Αθανάσιος/Νάτσης-παππούς μου)
2. «Παντάδες»:Οικογένεια Παναγιώτη Γεωργιάδη(πατέρας Αργύρη)
3.-Βολογιάννης Κώστας
4.-Μπάγγος Χρήστος
5.-«Τσάκος»:Ζησιάδης Χρήστος
6.-Αντωνόπουλος Μάρκος
7.-Ρουσκόπουλος Νίκος
Το Καζάνι Βολογιάννη Κώστα
8.-«Μπαρμπαγιάννης»:Κοβάτσης Γιάννης
9.-«Αρβανίτης»:Αναγνωστόπουλος Βαγγέλης
Τα σημερινά Καζάνια

Σήμερα ακόμη συνηθίζουν να «βράζουν» Καζάνια οι :
1.-Βολογιάννης Χρήστος
2.-Ρουσκόπουλος Σωτήρης
3.-Καπρής Κώστας
(γαμβρός «Μπάρμπα» Στ.Γεωργιάδη)

Ίσως και κάποιοι άλλοι περιορισμένα που δεν γνωρίζω και αν βράζουν,νάναι καλά.Παρακαλώ να με διορθώσουν για να συμπληρώσουμε σωστά την Ιστορία.
Για το βράσιμο που διαρκεί 1-2 ώρες ανά καζάνι, κατά περίπτωση,(πρώτο βράσιμο,μετάβραση κλπ) οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν ειδική άδεια πληρώνοντας ειδικό φόρο ανά 24ωρο και έτσι όσοι δεν έχουν πολλά τσίπουρα συνεννούνται και βγάζουν «ομαδική άδεια» για να μοιραστούν τα έξοδα.
Η Παραγωγή οινοπνεύματος ,βλέπετε,είναι ελεγχόμενη δασμολογικά από το Κράτος.Σχετικά με τους δασμούς των Καζανιών,ο θείος μου Αργύρης Κοβάτσης μου διηγήθηκε μια ιστορία ότι το 1943 επί Κατοχής,το Καζάνι του πατέρα του Νάτση που είχε πεθάνει στο μεταξύ το 1941,ήρθαν από τις Αρχές για έλεγχο επειδή δεν είχαν πληρωθεί κάποια τέλη (ποιος θα τα πλήρωνε? η γιαγιά μόνη της,τα παιδιά φευγάτα) τους κατέστρεψαν το καζάνι,τόσπασαν(τόχει ενθύμιο σπασμένο ).Δεν ξέρει με σιγουριά ποιος τόκανε,ο ίδιος έλειπε στον ΕΛΑΣ κι όταν γύρισε το βρήκε σπασμένο.

Μια Βραδιά στο Τσιπουράδικο του Καπρή ,Δεκ'2008

Καπρής Δημήτρης΄,Νικόπουλος
Χρίστος,Χαρούλα-Αθανασία-
Αρετη Νικοπούλου,Αντώνης
Ξανθόπουλος,Κώστας Καπρής
Δ.Καπρής,"Γραδόμετρο"
Πανταζόπουλος Γιώργος,
Ξανθόπουλος Αντώνης
Καπρής Κώστας,Νικόπουλος
Φώτης


Ο Καπρής ο Κώστας,έχοντας οικογενειακή παράδοση από τον πατέρα του ,ακόμη από το 1926 στα αμπέλια ,στα κρασιά και καζάνια έφτιαξε μια υποδειγματική εγκατάσταση «Καζάνι» Τσίπουρου στο Χωριό μας, με διπλό σύστημα καζανιού και σύγχρονο τρόπο «αδειάσματος»,πιο ξεκούραστο πλέον.Εδειξε ότι ,πέρα από το ΙΚΑ που είναι διευθυντής,καταφέρνει να διευθύνει πολύ καλά και τα Καζάνια!
Τον Δεκέμβρη ,πριν από τις γιορτές,έβραζε ο αδελφός μου Φώτης Νικόπουλος,νέος μερακλής κι αυτός στην αμπελοκαλλιέργεια και τα κρασιά, κι έτσι βρεθήκαμε για μια βραδυά «τσιπουροκατάνυξης» συγγενείς και φίλοι τσεκάροντας τα «γράδα» με τους ανάλογους μεζέδες.
Ηταν εκεί ο Κώστας Καπρής και ο γυιός του Δημήτρης Καπρής,Ο Φώτης Νικόπουλος με της οικογένεια (Χαρούλα και Ριούλα Νικοπούλου) η Αθανασία Νικοπούλου,Ο γράφων Χρίστος Νικόπουλος και η γυναίκα μου Αρετή Νικοπούλου,Ο Αντώνης Ξανθόπουλος,γείτονας που βοηθούσε στο βράσιμο.Οσο ήμουν εκεί ,μέχρι αργά το βράδυ,ηρθαν και ο Γιώργος Πανταζόπουλος με το γυιό του Κώστα Πανταζόπουλο περιμένοντας κι αυτοί να πάρουν σειρά για βράσιμο και πρόσθεσαν κι αυτοί τις δικές τους ιστορίες στο ίδιο ευχάριστο μήκος κύματος.
Από κεί τα Φωτογραφικά στιγμιότυπα…….και του χρόνου….!

==================Νικόπουλος Χρίστος=== ===========