ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Ποτάμι ΓΚΙΟΛΙ με πολλά νερά ακόμη

Ποτάμι ΓΚΙΟΛΙ με πολλά νερά ακόμη:Παρά τις εργασίες καθαρισμού ,υπερχείλιση στο Βοσκότοπο "Ορμάνι" και σε παραλίμνια αγροκτήματα Αμπελοκήπων,ευτυχώς χωρίς σοβαρές ζημίες.

Συνεχίστηκαν  οι εργασίες καθαρισμού του ποταμιού από Γκιόλι και σε όλο το μήκος με διευθετήσεις,διανόιξεις,εκριζώσεις δένδρων σε όλο το μήκος αλλά ακόμη δεν έχει πέσει η στάθμη του νερού.
Απεναντίας το ποτάμι έχει υπερχειλίσει στον βοσκότοπο "Ορμάνι",πράγμα που έχει να ξανασυμβεί από την πρό της διάνοιξης του ποταμιού την δεκαετία του'20.Τότε το "Ορμανι" ήταν ένας εκτεταμένος βάλτος με νερά.

Η εικόνα στο "Ορμάνι" 28-2-2010 σε μικρό VIDEO με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παρακάτω από τον Μύλο Γεωργιάδη, προς το Στάσινο έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού και εκρίζωσης δένδρων κατα μήκος του ποταμιού και στις δύο όχθες(Βλ.Φωτο κάτω)

Περιοχές και χωράφια ,όπως στο δρόμο για Αργος,μετά την γέφυρα αριστερά(λειβάδια) οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις έχουν κατακλυσθεί με νερά.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Ποτάμι-Ρέμμα ΓΚΙΟΛΙ Λίμνης Καστοριάς

Ποτάμι-Ρέμα ΓΚΙΟΛΙ Λίμνης Καστοριάς:επείγουσες εργασίες καθαρισμού και διευθέτησης λόγω μεγάλης ανόδου της στάθμης της Λίμνης από βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.Σχέδιο εκτάκτων αναγκών "Ξενοκράτης" από 16/2/2010 για τις παραλίμνιες περιοχές.

Με ΚΛΙΚ ΕΔΩ VIDEO α: Ο Νομάρχης κ.Κώστας Λιάντσης,Γκιόλι 20.2.2010
Με ΚΛΙΚ ΕΔΩ VIDEO β:Κόσμος στη Γέφυρα Γκιόλι 20.2.2010
Οπως έγινε γνωστό και από τα τοπικά αλλά και πανελλήνια ΜΜΕ με απόφαση του ΓΓ.Περιφ.Δυτ.Μακεδονίας κ.Κίρκου με  αίτημα της ΝΑ Καστοριάς έπειτα από σύσκεψη όλων των συναρμόδιων τοπικών φορέων  ,του Νομάρχη Καστοριάς κ.Κώστα Λιάντση,Δημάρχου Καστοριάς κ.Γιάννη Τσαμίση αλλά και των Δημάρχων των παραλίμνιων περιοχών της Λίμνης "Ορεστειάδος" Καστοριάς,η περιοχή κηρύχθηκε σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" λόγω πλημμυρικών φαινομένων που ήταν έκδηλα στην Καστοριά(υπερχείλιση του Πάρκιγκ Νομαρχίας,υπερχείλιση και μιας λωρίδας του παραλίμνιου δρόμου προς Νομαρχία,πλημμύρες σε περιοχές Πολυκάρπης,Μαυροχωρίου κλπ).
Ετσι δόθηκε η εντολή για επείγουσες εργασίες καθαρισμού του ποταμιού-ρέματος Γκιόλι,με ταυτόχρονη υπερύψωση-διάνοιξη των θυρών του Φράγματος Γκιόλι.Μηχανήματα εκσκαφείς και φορτηγά ξεκίνησαν άμεσα από 17-20.2.2010(σήμερα) τον καθαρισμό του ποταμιού από Γκιόλι,Αμπελόκηποι,Μηλίτσα, μέχρι Κωσταράζι στην περιοχή "Σμίξη" όπου το ποτάμι εκβάλλει στον ποταμό Αλιάκμωνα.Πεσμένα δένδρα και κλαδιά απομακρύνονται από την κοίτη και μικροδιευθετήσεις των πρανών στις όχθες διευκολύνουν την ομαλή απορροή των υδάτων  ,Πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εργασίες,όπως δείχνουν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα.Επί τόπου βρήκαμε και τον κ.Νομάρχη κ.Κώστα Λιάντση να συντονίζει το έργο,πάνω στη γέφυρα Γκιόλι ενώ στο βάθος ,στα μηχανήματα ,ήταν και ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Τσαμίσης.
Ο Νομάρχης,σε σύντομη συνομιλία που είχαμε πάνω στην γέφυρα,σημείωσε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην λήψη άμεσων αποφάσεων λόγω εμπλοκής πολλών συναρμόδιων,το φράγμα δεν έχει σωστή διαχείριση,το ρέμα έχει χρόνια να καθαριστεί και αποδείχθηκε στην πράξη πόσο επιζήμια ήταν η καθυστέρηση της δημιουργίας "Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Καστοριάς"  που εκκρεμεί από την περίοδο που ήταν Δήμαρχος ο κ.Παπουλίδης.Αλλαξαν δυό  κυβερνήσεις (Νέας Δημοκρατίας,ΠΑΣΟΚ) και ακόμη δεν οριστικοποιήθηκε το ζήτημα. Η απόφαση για το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ που έθεσε τον ίδιο επικεφαλής, ήταν επιβεβλημένη,ανέφερε ο Νομάρχης κ.Λιάντσης, αφού η παροχή των υδάτων, είχε υπερπολλαπλασιαστεί τις τελευταίες μέρες,σύμφωνα με μετρήσεις ,λόγω έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων και της εκβολής χειμάρρων ,όπως του χειμάρρου Παλαιοπόταμου (Στάρα Ρέκα) Μαυροχωρίου.
Και στην περιοχή των Αμπελοκήπων,τα μηχανήματα έκαναν ανάλογες παρεμβάσεις κατά μήκος του ποταμιού (βλ.φωτογραφίες,γέφυρες).,όπου υπήρχαν δένδρα πεσμένα μέσα στο ποτάμι.



Δεν είναι γνωστές μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις των παρεμβάσεων στο οικολογικό σύστημα της Λίμνης(φυγή ψαριών προς Αλιάκμωνα?).Ελπίζουμε να έχει ληφθεί σχετική μέριμνα. 

Ιστορία διάνοιξης ποταμιού  και Φράγματος Γκιόλι.

Η ονομασία Γκιόλι προέρχεται από την τουρκική λέξη "Γκιόλ"=Λίμνη.Και σε άλλες περιοχές της χώρας συναντούμε την λέξη "γκιόλα"=μικρή λιμνούλα,τρύπα με νερό,μπάρα.Υπάρχει και η έκφραση "έκανε γκιόλα"=έκανε λάθος(=ανάλογο το μιά τρύπα στο νερό). Η λέξη "Γκιόλ-ε" με -ε- αντί -ι πρέπει να είναι σλαβόφωνη επιρροή( πχ ονόματα Μήτε,Κόλιε,Γκύρε κλπ) που προσδίδει υποκοριστική σημασία στη λέξη Γκιόλ-Λίμνη/Γκιόλε-μικρή λίμνη.
=============================================================
βλ.σχετ.αναζητήσεις========

Η λέξη είναι τουρκικής προέλευσης, μιας και στα τουρκικά γκιολ=λίμνη.
Στο http://www.hazar.com/  αν δώσεις τη λέξη lake θα δεις αμέσως την τουρκική απόδοση.


Γκιολ μπασί. Η περιοχή πήρε την ονομασία της από τη λίμνη (γκιολ)
http://alex.eled.duth.gr/seridan/merosB/a/default.htm


Αγγλικά: Στις πινακίδες της ΕΓΝΑΤΙΑΣ,στις γέφυρες διaβάζουμε ρέμα Γκιόλι-Gioli Stream
====================================================================== Ιστορική τοπική αναδρομή  από διηγήσεις μεγαλυτέρων κατοίκων Αμπελοκήπων

Το ποτάμι Γκιόλι, ήταν και είναι η  μοναδική φυσική διέξοδος απορροής της Λίμνης Καστοριάς και  έρρεε κατά μήκος περίπου της σημερινής διαδρομής από παλιά, αλλά με ρηχή κοίτη που πλημμύριζε πολλές περιοχές των Αμπελοκήπων (Ορμάνι,Λειβάδια,Στάσινο) και διακλαδίζονταν σε μικρότερα ρυάκια ,από τα οποία πότιζαν οι χωριανοί μας τους μπαξέδες τους.
Η διάνοιξη του ποταμιού με μηχανήματα,"φαγάνα" με ατμομηχανή που κινούνταν σε ξύλινες στρωμμένες τροχιές με χονδρά μαδέρια κατά μήκος της όχθης,έγινε γύρω στα 1924-28(?). στο τμήμα Γκιόλι μέχρι Γέφυρα Αμπελοκήπων(βρύση-Εκκλησάκι Αγ.Πνεύματος)Για αυτό η περιοχή δρόμος στην όχθη από Ορμάνι προς Αη Νικόλα αναφέρεται σαν ¨γραμμή", λόγω της γραμμής-τροχιάς της ατμομηχανής.Εγινε εκβάθυνση της κοίτης και κατασκευάστηκαν στην περιοχή Ορμάνι,"αναβαθμοί" εγκάρσια σκαλιά με πέτρα, για να εξομαλύνουν την κλίση της κοίτης για  πιό ήπια  ροή του ποταμιού(θέσεις που μέχρι τις μέρες μας είναι γνωστές σαν "τα πρώτα" ή τα "τρίτα").Η Ατμομηχανή αυτή έμεινε παρατημένη μετά την διάνοιξη κάπου στην όχθη, κοντά στην κοντινή στο χωριό γέφυρα(βλ.φωτο,άνω),σήμερα εκκλησάκι Αγ.Πνεύματος,και σταδιακά διαλύθηκε από τους "συλλέκτες" γραναζιών και λοιπών μεταλλικών εξαρτημάτων για τα μαγγανοπήγαδα.
Στο συνεργείο δούλευαν και δυό Ρώσοι,φυγάδες μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917,που έμεναν και δούλευαν σε διάφορες δουλειές στο χωριό.Ο ένας, ο Γιάκος ο Ρώσος, είχε γίνει και γαμβρός στο χωριό,είχε παντρευτεί την γιαγιά Κλιάφκω.Η εταιρεία εκτέλεσης του έργου είχε εργοταξιακή εγκατάσταση στην περιοχή Ορμάνι και σαν φύλακας εκεί δούλεψε και ο παππούς μου Γρηγόρης Νικόπουλος.
Το Φράγμα Γκιόλι,είχε κατασκευαστεί αργότερα, με πόρτες που η στάθμη τους ελέγχονταν από φύλακα που έμενε στο παρακείμενο παλιό σπιτάκι.Σαν φύλακας εκεί εργάστηκε ο πατέρας μου Κοσμάς  Νικόπουλος ( την περίοδο 1930-32) και μου διηγόταν πως έπιανε ψάρια  με "βάρσιες"(ειδικής κατασκευής εργαλείο ψαρέματος, πλεγμένο καλάθι με βέργες ιτιάς) στις πόρτες.
Οι χωριανοί μας,κάτοικοι Αμπελοκήπων,πιό κάτω στη θέση "Σιώμου Λειβάδι" έφτιαχναν πρόχειρο φράγμα-"Δέση" με ξύλινους πασσάλους,κλαδιά και χώμα.  για μερική εκτροπή του ποταμιού σε παρακλάδια για πότισμα των μπαξέδων τους.
Ενα παρακλάδι του ποταμιού, προς την Δυτική  όχθη,πριν την διάνοιξή του΄,ήταν ο "Γιάζος",που έρρεε από Ορμάνι,γραμμή,Αη Νικόλα,κάτω από τα "Βακούφικα"(εκκλησιαστικά χωράφια ),πάνω από χωράφι Γεωργιάδη,Φωτιάδη,κάτω από Κουρί(δασάκι-**εκεί ήταν ο παλιότερος νερόμυλος του χωριού επί Τουρκοκρατίας που τον δούλευε ο Νίκος,πεθερός του προπαππού μου Κοσμά και απ'αυτόν το σημερινό επώνυμο Νικόπουλος.Τον Μύλο αυτόν τελευταία τον δούλευε ο Κοκκίνης,πεθερός του "Τσακου"-Κοσμά Ζησιάδη.

Ο ανακαινισμένος για τουριστικούς λόγους Μύλος Γεωργιάδη-Αμπελόκηποι,δίπλα στο ποτάμι (Βλ.Θέση ΜΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ  στο  GoogleEarth)

Ο Τσάκος,μαζί με τον Θωμά Γιαμπανόπουλο, είχαν κατασκευάσει, επί κατοχής,επειδή δεν υπήρχε πετρέλαιο για να δουλεύει ο Μύλος Γεωργιάδη, έναν άλλο νερόμυλο στο Ορμάνι,στα "δεύτερα", που δεν υπάρχει σήμερα.) και συνέχιζε παρακάτω από τον Μύλο Γεωργιάδη.(ντιζελοκίνητος,κατασκευή του 1930,Αριστείδης Γωργιάδης,ανακαίνιση με πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ,2006-2007 Γωργιάδης Βασίλης-Μηχανικός Νικόπουλος Χρίστος).Από  τον "Γιάζο" αυτόν, πότιζαν οι χωριανοί τα χωράφια τους..
Από την θέση αυτού του πρόχειρου φράγματος-"δέσης" ξεκινούσε και ένα άλλο παρακλάδι του ποταμιού προς την ανατολική όχθη,στην άκρη του βοσκότοπου Ορμάνι κατα μήκος του αγροτικού δρόμου και από αυτό με χανδάκια σκαμμένα με τα χέρια οδηγούσαν το νερό στους μπαξέδες και όπου υπήρχε υψομετρική διαφορά,τα χανδάκια ήταν μεγάλου βάθους και χρησιμοποιούνταν και μαγγανοπήγαδα που γύριζαν με τα ζώα.Τέτοια κατασκευή,χανδάκι-πηγάδι(μπουνάρι)-μάγγανο είχε και ο πατέρας μου Κοσμάς  Νικόπουλος  από 1941 μέχρι τέλους δεκαετίας του '50 σε χωράφι μας-μπαξέ στο Ορμάνι,όπου σήμερα ο αδελφός μου Φώτης Νικόπουλος έχει Αμπελώνα.
Η διάνοιξη του ποταμιού από γέφυρα Αμπελοκήπων,όπου είχε σταματήσει η ατμοκίνητη "φαγάνα"της δεκαετίας του '20,συνεχίστηκε την δεκαετία του '50(μετά το '55?) μέχρι Μηλίτσα,Κωσταράζι-"Σμίξη"-Αλιάκμωνα.

Χειμωνιάτικη ροή ποταμιού στη Γέφυρα κοντά στο Χωριό (λίγο πριν τις πλημμύρες):
 μικρό VIDEO ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Για την διαχείριση της Λίμνης (αλιεία,στάθμη,φράγμα κλπ)  αλλά και του ποταμιού Γκιόλι,υπήρχε παλιά, η ΕΛΟ (Επιτροπή Λίμνης Ορεστειάδος) και σήμερα δεκαετίες μετά,ακόμη προσπαθούμε να ιδρύσουμε τον περίφημο "Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Καστοριάς".Κάθε χρόνο υπήρχαν προστριβές με την ΕΛΟ για το το πρόχειρο "κλαδόφραγμα" των Αμπελοκήπων.Κάθε χειμώνα έρχονταν και το ανατίναζαν για να εξασφαλισθεί η ροή των επί πλέον υδάτων που ανέβαζαν την στάθμη της Λίμνης και κάθε Ανοιξη-Καλοκαίρι οι χωριανοί το ξανάφτιαχναν
 Στην κοιλάδα του ποταμιού Γκιόλι για χρόνια υπήρχε ζωντάνια  σε όλο το μήκος με τους μπαξέδες και τα μαγγανοπήγαδα, μέχρι και τη δεκαετία του'60,οπότε σταδιακά αναπτύχθηκαν άλλες περιοχές οπωρολαχανικών με γεωτρήσεις,μηχανές και ρεύμα(μετά το '65) και τα μικρά χωράφια-μπαξέδες  κατά μήκος του Γκιόλι, σχεδόν εγκαταλείφθηκαν, αφού στο μεταξύ υπάρχει και η σοβαρή επίπτωση από την απορροή του Βιολογικού ΔΕΥΑΚ που παρά τις παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού, φαίνεται ότι ακόμη  δεν λειτουργεί σωστά.,αλλά για να λέμε και "του στραβού το δίκιο",μάλλον και το τοπικό Αντλιοστάσιο Λυμάτων των Αμπελοκήπων στο Ορμάνι, δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά  και να υπάρχει πρόβλημα εκροής προς το ποτάμι.Χρειάζεται  μια συνεργασία του Δήμου Ιωνος Δραγούμη με την ΔΕΥΑΚ για το πρόβλημα γενικότερα. 

Στο φράγμα Γκιόλι με την σημερινή του μορφή είχαν γίνει εργασίες αντικατάστασης θυροφραγμάτων την τελευταία δεκαετία αλλά η διαχείρισή του αποδείχθηκε προβληματική.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Εφημερίδα ΠΕΛΣΑ Αμπελόκηποι Καστοριάς Φύλλο Ιαν ' 2010

Εφημερίδα ΠΕΛΣΑ Αμπελόκηποι Καστοριάς Φύλλο Ιαν ' 2010

Κυκλοφόρησε και ταχυδρομήθηκε ήδη στα μέλη, το φύλλο Ιανουαρίου 2010 της Εφημερίδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Καστοριάς.
Το φύλλο έχει καλαίσθητη εμφάνιση,ποικίλη τοπική αρθρογραφία, που μπορείτε να διαβάσετε και παρακάτω με ΚΛΙΚ ανά σελίδα.

Τα κυριώτερα θέματα:

1-Ημερολόγιο  ΠΕΛΣΑ
2-Γιορτινές Εκδηλώσεις 2010
3-Ποιήματα ΞΕΝΟΥ.
4-Ποίημα "Σδραλτσινού"
5-Μαγειρική της Χαρούλας Νικοπούλου
6-Διάφορες Ιδέες
7-Μονρόβια 2003-Αόρατα Τείχη της Ξανθοπούλου Γεωργίας
8-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ του Τάσου Ντίνα
9-Επιστολή Μητροπολίτη Καστοριάς Σεβ.Σεραφείμ
10-Φώτα κ Αγιασμός στο Ποτάμι "Καναν κιρό"-του Χρ.Νικόπουλου  Πολ.Μηχ
11-Βασιλόπιτα Συλ.Γονέων κ Κηδεμ Δημ.Σχολ.Αμπελοκήπων-της Ρούλας Δημητρίου
12-Αντάμωμα Πολιτιστ.Συλλόγων στην Καστοριά-της Αρετής Νικοπούλου
13-Μικροί χώροι..Μεγάλες Ιδέες της Σοφίας Νικοπούλου, Πολ.Μηχ ΤΕ-Διακοσμήτριας

Σελ-1                                                            Σελ-2

 Σελ.-3                                   Σελ-4                                   

Σελ-5                                          Σελ-6                                                                  

Εκλογές στον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠΕΛΣΑ Αμπελόκηποι

Νέα Διοίκηση στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων: Εκλογές 7-2-2010. Συγκρότηση του νέου ΔΣ

Στις 7-2-2010,μέρα Κυριακή έγινε η επαναληπτική ΓΣ του Πολιτιστ.Συλλόγου Αμπελοκήπων με θέματα:
1-Απολογισμός πεπραγμένων
2-Εκλογή Νέας Διοίκησης

Αναλύθηκε το πλούσιο έργο του Συλλόγου στην χρονιά που πέρασε και καλοπροαίρετα έγιναν προτάσεις από τα μέλη  και  κατατέθηκαν  ιδέες για διεύρυνση των δραστηριοτήτων της νέας Διοίκησης.
Το θετικό ήταν ,ότι παρακινήθηκαν και μπήκαν στη Διοίκηση και νέα άτομα,όλοι με μεράκι χωρίς να χρειασθεί να "παρακαλάμε",όλοι οι παλιότεροι που έχουμε θητεύσει στις Διοικήσεις "άντε ρε παιδιά,μπείτε κάποιοι,ας μη τα παρατήσουμε,χρειάζεται ο Σύλλογος κτλ"
 Η νέα Διοίκηση που προέκυψε,Ομόφωνα αποδεκτή από τους παρόντες είναι:
-Πρόεδρος ΝΤΙΝΑΣ ΤΑΣΟΣ,
-Αντιπρόεδρος ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ,
-Γραμματέας ΚΟΒΑΤΣΗ ΧΡΥΣΑ,
-Ταμίας ΚΑΡΑΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ,
-μέλη ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ,
          ΚΟΒΑΤΣΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ,
          ΤΣΙΓΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.
Πιστεύουμε, οι νεώτεροι θα έχουν δώσει στους εαυτούς τους τουλάχιστον, μια  υπόσχεση,όπως οι νέοι Σπαρτιάτες,στην Αρχαία Σπάρτη, προς τους γεροντότερους,όταν αυτοί σε ειδική εκδήλωση παρουσίαζαν τη δράση και τα επιτεύγματά τους, με κυκλικό χορό λέγοντας "Αμες δε γεσόμεθα πολλώ κάρρονες"(Εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας!).Αλλωστε η συμμετοχή και παλιότερων στη σύνθεση, θα εξασφαλίσει την συνέχεια με την αποκτημένη εμπειρία.

Ευχές λοιπόν από όλους για ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στους σκοπούς του Συλλόγου!

Δωρεά Ηλ.Υπολογιστή στον Σύλλογο Προστασίας Παιδιών με Αυτισμό

Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων ΠΕΛΣΑ: Δωρεά Ηλ.Υπολογιστή στην "Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Ν.Καστοριάς"

Στα γραφεία του ΠΕΛΣΑ στις 6-2-2010,μετά από Πρόσκληση της Διοίκησης του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων ΠΕΛΣΑ, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Διοίκησης της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Ν.Καστοριάς.Στην συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση για τις δραστηριότητες των  δύο Συλλόγων, αλλά κύρια η συνάντηση αφορούσε την ενημέρωση στις δραστηριότητες του Καστοριανού αυτού Συλλόγου και διευρεύνηση τομέων που θα μπορούσε να υπάρξει παροχή εθελοντικής προσφοράς-βοήθειας στα παιδιά του Συλλόγου με Αυτισμό.
Με ΚΛΙΚ πάνω στην επωνυμία ως άνω, μπορείτε να ενημερωθείτε από την σχετική Ιστοσελίδα για τα άτομα με αυτισμό και τις δραστηριότητες αυτής της "μη κερδοσκοπικής εταιρείας"-"μη κυβερνητικής Οργάνωσης", στο Ν.Καστοριάς που στηρίζεται κύρια σε προσωπική εθελοντική δουλειά από γονείς,συγγενείς και φίλους ατόμων, κύρια παιδιών που έτυχε να έχουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και χρειάζονται ειδική φροντίδα. 
Ο ΠΕΛΣΑ πρόσφερε Δωρεάν ένα Νέο Φορητό Ηλεκτρονικό Υπολογιστή για τις ανάγκες λειτουργίας του ΔΣ της "εταιρείας",καλεί δε τους συγχωριανούς μας να ενημερωθούν(και από την Ιστοσελίδα πιο πάνω) και να προσφέρουν,όσοι μπορούν την προσωπική τους βοήθεια στα παιδιά που την έχουν ανάγκη.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

"Φανός" Κοζάνης στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

Αποκρηάτικος "Φανός" Κοζάνης στους Αμπελόκηπους Καστοριάς:Κυριακή βράδυ 7-2-2010

Ο Σύλλογος "Αγ.Αθανάσιος" Κοζάνης  που ήρθε με πολυμελή ομάδα,με παραδοσιακές στολές και οι άνδρες κρατώντας "κλιτσες", φιλοξενήθηκε από τον Πολιτιστ.Σύλλογο του Χωριού σε ειδική εκδήλωση στην πλατεία, όπου έλαβε χώρα το "άναμμα του Φανού",παραδοσιακό αποκρηάτικο Κοζανίτικο έθιμο.Η Φωτιά ανάβει σε ειδική πυρεστία με ξύλα και γύρω της όλη η παρέα χορεύει τραγουδώντας με σκωπτικά και λίγο ή και πολύ "πονηρά" τραγούδια ("νοικουκυρίσια" τάλεγαν οι φίλοι καλεσμένοι ,έτσι για καλαμπούρι) .
   Η αντιπροσωπεία πρόσφερε δώρα στον Δήμαρχο του Δήμου μας  Δημ.Τσιόγκα και στον Πρόεδρο του Συλλόγου ΠΕΛΣΑ Τάσο Ντίνα (βλ.φωτο) οι οποίοι ανταπέδωσαν με αντίστοιχα δώρα από τον Δήμο και τον ΠΕΛΣΑ.
    Ο Σύλλογος πρόσφερε σε όλους δωρεάν κεράσματα,λουκάνικα,κρασί και τσίπουρο.Οι Κοζανίτες φίλοι έφεραν και κέρασαν δικά τους τοπικά κεράσματα "Κιχιά'(κοζανίτικες πίτες) και "γιαπράκια"(κοζανίτικοι σαρμάδες).Ηταν μια ευχάριστη αποκρηάτικη βραδυά με κέφι,γλέντι,χορό διαφορετική από τα τοπικά δικά μας έθιμα ,αλλά ήταν μια ευκαιρία αλληλογνωριμίας, με την υπόσχεση την επόμενη Κυριακή να ανταποδώσουμε την επίσκεψη στην Κοζάνη,συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Κοζανίτικου Αποκρηάτικου Καρναβαλιού.


Κοζανίτικη πίτα "Κιχί" άνω




Δίπλα καλάθι-δώρο του Δήμου ιΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ στους Κοζανίτες

Κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα δίνουν μια συνοπτική εικόνα της  εκδήλωσης


Κάτω ξετυλίγεται το Κοζανίτικο ...δώρο

και ιδού το ....δώρο (αποκρηάτικο)

τραγουδώντας τα "πουνηρά"Κουζανίτκα.."μπρέ,μπρέ"



και δυό μικρά VIDEO
Χορός γύρω από τον Φανό ΚΛΙΚ1
Χορός με "νοικουκυρίσια"τραγούδια ΚΛΙΚ2


και ένα Γνήσιος Κοζανίτικος Φανός  του 2008 με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Χειμωνιάτικα Στιγμιότυπα από το Χωριό Αμελόκηποι 2009-2010

Χειμωνιάτικες Εικόνες  από τους Αμπελόκηπους Καστοριάς

      Ο χειμώνας μπορεί να δημιουργεί διάφορες δυσκολίες κυκλοφορίας,κρύο,ανάγκη για θέρμανση και άλλα προβλήματα, αλλά δίνει και ενδιαφέρουσες εναλλαγές στο φυσικό τοπίο και εικόνες σαν τις παρακάτω.
       Ετσι από τα πρώτα χιόνια 3.11.2009 είχαμε εναλλασόμενες χιονοπτώσεις χωρίς μεγάλη διάρκεια αρκετές φορές μέχρι σήμερα 7/2/2010 αλλά το χιόνιο δεν κρατά πολύ,ως τώρα.

3.11.2009
3.11.2009

 Η πλατεία 3.11.2009                                                          και η εκκλησία Αγ Κων κ Ελένης

 και νέα χιόνια 27 1 2010 Η Εκκλησία                                                         και δεξιά το Σχολείο

Το Κάρο,είσοδος Αμπελοκήπων ,Γήπεδο                     Η Λίμνη κ το βουνό μας ,θέα από Πέτρα Καστοριάς

αριστερά,χιονισμένη αυλή                                                 δεξιά η γέφυρα-το ποτάμι

και κάποια στιγμιότυπα VIDEO

1-Επίσκεψη Χωριού από είσοδο προς Πολιτιστ.Κέντρο .27.1.2010.....ΚΛΙΚ 1

2-Διαδρομή Πολιτιστ.Κέντρο-Πλατεία....27.1.2010.............................ΚΛΙΚ2

3-Το Ποτάμι-Γέφυρα,με ορμητικά νερά χειμωνιάτικα..30.1.2010.........ΚΛΙΚ3

3-Χιονίζει στην Αυλή ................................6.2.2010...ΚΛΙΚ4

4.Η Πλατεία 7.2.2010.....VIDEO ......ΚΛΙΚ5