Μελισσοκόμοι από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ν Χαλκιδικής (αυτή την επωνυμία έχει το Φορτηγό τους), κάθε χρόνο τέτοια εποχή μεταφέρουν και εγκαθιστούν Κυψέλες Μελισσών στην περιοχή Βουνού Αμπελοκήπων,στους πρόποδες, λίγο πριν τον Αη Νικόλα Βουνού Αμπελοκήπων Καστοριάς (Κρεμαστό). Φαίνεται έχουν εντοπίσει κατάλληλο φυσικό περιβάλλον,με ποικιλία άγριας βλάστησης και λουλουδιών που δίνουν ιδιαίτερο άρωμα στο μέλι που παράγουν.Οπως είναι γνωστό οι μέλισσες συλλέγουν την γύρη των λουλουδιών και με θαυμαστό τρόπο και συστηματική πειθαρχημένη δουλειά στις κυψέλες παράγουν το μέλι. Φέτος,Μάης-Ιούνης 2010,είδαμε πολλές κυψέλες,εκατοντάδες,διασκορπισμένες σε 4-5 διαφορετικά σημεία,αλλά τοποθετημένες νοικοκυρεμένα και με τάξη.Μελισσοκόμοι,Κυριακή Ιούνιος 2010,με ειδικό ντύσιμο προστασίας, είδαμε να "συλλέγουν" μέλι από τις κυψέλες.
Από τα μελίσσια παράγονται εκτός από το μέλι και μια σειρά άλλων προϊόντων όπως ο Βασιλικός Πολτός, το κερί, η πρόπολη , Δηλητήριο (για φαρμακευτική χρήση)
Από τα μελίσσια παράγονται εκτός από το μέλι και μια σειρά άλλων προϊόντων όπως ο Βασιλικός Πολτός, το κερί, η πρόπολη , Δηλητήριο (για φαρμακευτική χρήση)
Ας ευχηθούμε καλή παραγωγή και χαιρετισμούς σε όσους γεύονται το μέλι, με γεύση Αμπελοκήπων Καστοριάς.
Λίγα Λόγια για το ΜΕΛΙ:Το μέλι,όπως είναι γνωστό,είναι θαυμάσια θρεπτική τροφή αλλά και φάρμακο:
Το μέλι θεωρείται θησαυρός υγείας και δύναμης. Η αξία του έχει εκτιμηθεί από την αρχαιότητα. Το μέλι είναι βιολογικό προϊόν. Προέρχεται από το νέκταρ που μαζεύουν οι μέλισσες από τους κάλυκες των διαφόρων λουλουδιών ή από τις εκκρίσεις μελιτοφόρων δένδρων ή εντόμων. Με την επίδραση των γαστρικών υγρών και ενζύμων, καθώς και διαφόρων διεργασιών του εντόμου μετουσιώνεται πλήρως και τελικά μετατρέπεται σε αυτό το πολύτιμο προϊόν, το μέλι. Η ιδιότητα αυτή της μέλισσας χαρακτηρίζεται ως μοναδική και εύλογα προκαλεί τον θαυμασμό .....περισσότερα...Λίγα Λόγια για το ΜΕΛΙ:Το μέλι,όπως είναι γνωστό,είναι θαυμάσια θρεπτική τροφή αλλά και φάρμακο:
Οι τοπικοί κάτοικοι-αγρότες, στους Αμπελόκηπους,απορροφημένοι με τα μπαχτσιοβανικά κύρια, δεν έχουν ασχοληθεί με την Μελισσοκομία,αν και υπάρχουν διάφορα προγράμματα ενίσχυσης του Κλάδου.Μόλις προ ημερών είδαμε στον τοπικό τύπο Καστοριάς, Ανακοίνωση της Δνσης Γεωργίας ΝΑ Καστοριάς, που καλεί τους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν εκεί, για επιδότηση νέων Κυψελών,με προθεσμία 20 Ιουλίου 2010 (για όσους είχαν κάνει σχετική αίτηση).
Οι φωτογραφίες δίνουν μια εικόνα των τοθετημένων Κυψελών και του περιβάλλοντος της περιοχής.
Με ΚΛΙΚ ΕΔΩ μπορείτε να δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα της περιοχής, με τις σειρές Κυψελών Μελισσιών στους πρόποδες του Βουνού αλλά και τον Αη Νικόλα,το γνωστό σπηλαιώδες Εξωκκλήσι Βουνού Αμπελοκήπων.
Ενημέρωση για το Μέλι, από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης Χαλκιδικής μπορείτε να δείτε με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Μια άλλη Ιστοσελίδα, δίνει μια νέα προσπάθεια προβολής τοπικών προϊόντων Χαλκιδικής στο Διαδίκτυο (Ελιά,Λάδι,Μέλι,Τυροκομικά) που καλό είναι να βρεί μιμητές και στην περιοχή μας,για τα δικά μας τοπικά προϊόντα.Δείτε ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Για όσους θέλουν πληρέστερη ενημέρωση, υπάρχει και η Ιστοσελίδα: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Επίσης υπάρχει η πολύ πλούσια Ιστοσελίδα του Περιοδικού ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Επίσης υπάρχει η πολύ πλούσια Ιστοσελίδα του Περιοδικού ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ με ΚΛΙΚ ΕΔΩ