Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 2010

Γιορτή Αγίου Πνεύματος στους Αμπελόκηπους Καστοριάς:
 24-5-2010 στο μικρό Εκκλησάκι

Στο μικρό Εξωκκλήσι Αγ.Πνεύματος,κάτω στη Γέφυρα στο Ποτάμι,συγκεντρώθηκαν και φέτος οι κάτοικοι του χωριού αλλά και από άλλες περιοχές,για την γιορτή του Αγ.Πνεύματος.
Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον παπα Γρηγόρη Τερζόπουλο αλλά και με την βοήθεια του παπα Νικόλα Δημητριάδη και των ψαλτάδων, Νίκου Κυριακίδη,Μιχάλη Τερψόπουλου,Στέργιου Θωμόπουλου,Χρίστου Νικόπουλου.
Ευτυχώς ο καιρός ήταν καλός και έτσι βοήθησε να συγκεντρωθούμε όλοι στο γραφικό εκκλησάκι και να ανταλλάξουμε ευχές.

Ο παπα Γρηγόρης, με σύντομο αλλά μεστό κήρυγμα στο εκκλησίασμα που γέμισε τον χώρο γύρω από το εκκλησάκι,κάτω από τον παλιό πλάτανο,αναφέρθηκε στη σημασία της γιορτής , ευχήθηκε το Αγιο Πνεύμα να είναι,κοντά μας, "μεθ'ημών και υμών", στη ζωή μας.Τέλος ,μοίρασε το αντίδωρο με χαμόγελο σε όλους.
Η Εκκλησιαστική Επιτροπή,με την βοήθεια πολλών άλλων συγχωριανών,πρόσφεραν σχετικά κεράσματα σε όλους.

Για το Ιστορικό του μικρού παρεκκλησίου Αγ.Πνεύματος έχουμε αναφερθεί σε άλλη ανάρτησή μας, σε γιορτή προηγούμενης χρονιάς 2009.Θυμίζουμε μόνον εδώ ότι το Εκκλησάκι Αγ Πνεύματος, κτίστηκε σαν "Τάμα" από την γιαγιά Γρηγόραινα("Γκόλαινα") το 1991, ενώ το διπλανό μικρότερο Εξωκκλήσι κτίστηκε γύρω στα 1925-26 από τον παππού Νάτση (Θανάση Δημητρίου-Κοβάτση) σαν "Τάμα" στην Παναγία και ό ίδιος φύτεψε τότε και τον παλιό πλάτανο.
Λεπτομέρειες   μπορείτε να  δείτε με  ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δίνουμε παρακάτω κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα.





Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Αη Νικόλας Βουνού 20.5.2010

Αη Νικόλας Βουνού (Κρεμαστός) 20.5.2010:
Βουνό Αμπελοκήπων Καστοριάς

Γιορτάστηκε και φέτος στους Αμπελόκηπους Καστοριάς ο Αη Νικόλας ο "Καλοκαιρινός" στις 20 Μαίου 2010 με Θεία Λειτουργία στο Εξωκκλήσι του Αη Νικόλα Βουνού(Κρεμαστού).Το εκκλησάκι είναι κτισμένο μέσα σε μια σπηλιά, στη χαράδρα του Βουνού και η πρόσβαση σ'αυτό γίνεται με απόκρημνη μεταλλική σκάλα.Παρ'ότι ήταν καθημερινή μέρα. παραβρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι του χωριού, αλλά και πολλοί από άλλες περιοχές,κάποιοι δε είναι τακτικοί κάθε χρόνο και βρισκόμαστε στο βουνό και ανταλλάσουμε ευχές.
Περισσότερη ενημέρωση για το Εξωκκλήσι Αη Νικόλα Βουνου(Κρεμαστού), με Ιστορικά Στοιχεία( εκδοχές για την ίδρυση, παλιότερες εκδηλώσεις κλπ) δείτε σε άνάρτησή μας στο Ιστολόγιο με ................ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Η Θεία Λειτουργία έγινε από τους ιερείς παπαΔημήτρη Μπέλο(από Κωσταράζι) και παπα Γιάννη Τουλκαρίδη (από Φτεριά).
Οι "Βουνίσιοι" Επίτροποι,Ηλίας Παπαδόπουλος και Αντώνης Ξανθόπουλος με τις γυναίκες τους Μαριάνθη και Στέλα ,για μέρες με προσωπική δουλειά προετοίμασαν το Εξωκκλησάκι για την γιορτή.Μετά την λειτουργία, πρόσφεραν στο εκκλησίασμα μπουφέ με  κεράσματα που είχαν ετοιμάσει από το σπίτι τους.
Η κεντρική σκάλα του Αη Νικόλα,φέτος είχε πλήρως ανακαινισμένα σκαλοπάτια, που με πολύ μεράκι και προσωπική εθελοντική προσφορά δουλειάς, πρόσφερε ο συγχωριανός μας Γιώργος Ζησιάδης του Χρήστου με τη βοήθεια και του πατέρα του Χρήστου και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γι αυτό.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΕΛΣΑ στο γνωστό βουνίσιο στέκι-κιόσκι του είχε ετοιμάσει μικρό γλέντι με σουβλάκια,πιοτά και μουσική. 
Δίνουμε συνοπτικά παρακάτω μια φωτογραφική συλλογή και μικρά VIDEO από την Εκδήλωση στον Αη Νικόλα στις 20.5.2010

Περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Και παρακάτω μικρά VIDEO από τον Αη Νικόλα
      
       video 1  Η Σκάλα, ................με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
       video 2 Η Θεία Λειτουργία, με ΚΛΙΚ ΕΔΩ 
       video 3  η Σπηλιά κ το Περιβάλλον,
                      μετά τη Λειτουργία,με   ΚΛΙΚ ΕΔΩ
       video 4 Κατεβαίνοντας τη Σκάλα,με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ευχές και του Χρόνου....

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Γιορτή της Μητέρας 2010


Γιορτή της Μητέρας 2010:
Εκδήλωση ΠΕΛΣΑ
 9-5-2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων

       Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων τίμησε τις μάνες κάθε ηλικίας, σε μια ωραία εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων Καστοριάς. Η Αίθουσα ήταν κατάμεστη από γυναίκες όλων των ηλικιών και παιδάκια του Σχολείου κ Νηπιαγωγείου.
Οι άνδρες με μια "καναγκιρίσια νοοτροπία",θα είχαν δουλειές ("οι άντροι"-τόχουμι του χούϊ,να λιέμι,είχαμι κάτι δουλειές κι δεν άδειαζάμι να ρθούμι!")  και φέτος όπως φαίνεται και ζήτημα να είμασταν  4-5 όλοι κι όλοι,λές και η μάνα φορά μόνο τις γυναίκες.Και να σκεφθεί κανείς ότι έγινε συζήτηση αρκετές φορές για διοργάνωση εκδήλωσης για "Γιορτή του Πατέρα"!."Οι Πατιράδις,θάρχουνταν"?

Η άποψη της αίθουσας
Ο Πρόεδρος ΠΕΛΣΑ κ.Τάσος Ντίνας,υποδέχθηκε, καλωσόρισε και ευχήθηκε σε όλες τις μάνες Χρόνια Πολλά.
Τα παιδάκια είπαν, χαριτωμένα, πολλά ποιήματα για τις μαμάδες τους, τραγούδησαν και χόρεψαν με κέφι. Την οργανωτική ευθύνη εκ μέρους του ΠΕΛΣΑ είχε η κυρία Χριστίνα Καραλή,σύζ.Κατσαούνη Μάκη.
Ο Σύλλογος είχε,πέρα από τα κεράσματα στα τραπέζια και από μια γλαστρούλα με λουλούδια,δώρο για κάθε μάνα, που όλες τις χάρηκαν και τις πήραν να τις φυτέψουν στον κήπο τους.
Την επιμέλεια της χορευτικής παράστασης-χορογραφίας με τα παιδάκια, που με χαρά συμμετείχαν, είχαν οι κυρίες Χαρούλα και Αρετή Νικοπούλου,παλιά μέλη ΔΣ, πρώην πρόεδροι ΠΕΛΣΑ, που πάντα είναι κοντά και βοηθούν τον Σύλλογο.
Δίνουμε κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπά από την εκδήλωση ,καθώς και μικρά VIDEO από την χορογραφία ,όπου ο μικρός Βασίλης Ζήσης (της Βιολέτας και του Στέργιου) έδωσε αριστοτεχνική παράσταση με ένα ΄"βαρύ Ζεϊμπέκικο"-


Μπορείτε να δείτε αναλυτικό
φωτογραφικό υλικό της Εκδήλωσης αλλά και μικρά VIDEO με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ευχές και του Χρόνου.....


ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΣΤO ΝΟΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Ο  ΤΕΛΙΚΟΣ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΣΤO ΝΟΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  15 5 2010:3 δήμοι αντί 4!



Οπως έγινε γνωστό,ανακοινώθηκε το Τελικό Σχέδιο "Καλλικράτης" από το Υπουργείο Εσωτερικών και προβλέπει αλλαγές και για το Νομό Καστοριάς.

Ετσι προβλέπονται  3 Δήμοι αντί 4.Ητοι.

1. Δήμος Καστοριάς με έδρα τη Καστοριά αποτελούμενος από τους δήμους α. Καστοριάς β. Αγίας Τριάδος γ. Μεσοποταμίας δ. Κορεστίων ε. Αγίων Αναργύρων στ. Μακεδνών ζ. Βιτσίου και η. Κλεισούρας και τη κοινότητα Καστρακίου, οι οποίοι καταργούνται.



2. Δήμος Ορεστίδος με έδρα το Άργος Ορεστικό αποτελούμενος από τους δήμους α. Ορεστίδος και β. Ίωνα Δραγούμη, οι οποίοι καταργούνται.

3. Δήμος Νεστορίου με έδρα το Νεστόριο αποτελούμενος από τους δήμους α. Νεστορίου β. Ακριτών και τις κοινότητες α. Γράμμου β. Αρρένων, οι οποίοι καταργούνται.

Σύμφωνα με το Σχέδιο,το χωριό μας Αμπελόκηποι Καστοριάς με τον Δήμο Ιωνος Δραγούμη συνενώνεται με τον Δήμο Αργος Ορεστικού (Ορεστίδος).
Το ζήτημα συνεχίζει να δημιουργεί συζητήσεις και αντιδράσεις.Εκφράζονται απόψεις για "δυσλειτουργικό" σχήμα Δήμου Καστοριάς που φθένει από Κλεισούρια μέχρι Φτεριά.
Το Δημ.Συμβ. Ιωνος Δραγούμη είχε απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία για συνένωση με τον ζητούμενο(καταργηθέντα ήδη) Ανατολικό Δήμο,Ο Δήμαρχος Δ.Τσιόγκας είχε προσωπική άποψη  δημιουργία 2 Δήμων και αυτό μετέφερε "τηλεφωνικά" στην ΤΕΔΚ.Ετσι από τους οικισμούς του Ανατολικού Δήμου γίνεται κίνηση συλλογής υπογραφών για αλλαγή  του Σχεδίου.
Θα αναμένουμε να αποσαφηνιστεί το σκηνικό ,αν και ήδη ακούγονται και νέες υποψηφιότητες για τους μεγάλους Δήμους

Περισσότερα νέα και σχόλια με  τις αλλαγές
θεσμικού χαρακτήρα με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Για ονόματα υποψηφίων
στο Δήμο Καστοριάς.......ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

35η Διεθνής Εκθεση Γούνας Καστοριάς

35η Διεθνής Εκθεση Γούνας Καστοριάς:
6-9 Μαϊου 2010 στο Εκθετήριο Γούνας Καστοριάς,στη Χλόη.

Εκλεισε τις πύλες της η 35η Διεθνής Εκθεση Γούνας Καστοριάς.
Η Καστοριά,παραδοσιακό κέντρο επεξεργασίας της Γούνας προσέλκυσε και φέτος πάρα πολλούς απλούς, αλλά και εμπορικούς επισκέπτες στις αναβαθμισμένες εγκατασταστάσεις της.Μέχρι στιγμής από πλευράς αρμοδίων φορέων εκφράστηκε ικανοποίηση για το πλήθος των επισκεπτών,για την καλύτερη οργάνωση,για το μεγαλύτερο πλήθος των περιπτέρων εκθετών από Καστοριά,Σιάτιστα αλλά και πολλές ξένες χώρες.

Φώτιος Νικόπουλος,πρώην Πρόεδρος Συνδ.Γουνοποιών
Φραγκφούρτης  Γερμανίας,στο Εκθετήριο Γούνας Καστοριάς
Την κυριακή 9/5/2010,έχοντας παλιούς δεσμούς με το χώρο της Γούνας,αφ'ενός λόγω του γενικού ενδιαφέροντος για ένα κύριο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που επηρεάζει την Οικονομία του Νομού, αλλά και λόγω της  προσωπικής μας συμβολής  (Τεχν.Γραφείο Νικόπουλος Χρίστος Πολ.Μηχ.ΕΔΕ)  στην κατασκευή του Κτιρίου του Εκθετηρίου Γούνας αλλά και στην τεχνική υποστήριξη της 1ης Εκθεσης  στο κτίριο.,επισκεφθήκαμε τους χώρους της Εκθεσης μαζί με τον αδελφό μου Φώτη Νικόπουλο,παλιό γουνοποιό και για χρόνια Πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Φραγκφούρτης Γερμανίας(περίπου 10 χρόνια
μετά τον κ.Καλλισθένη,τωρινό πρόεδρο Συνδ.Γουνοποιών Καστοριάς "ο Προφήτης Ηλίας")

από Αριστερά:Φώτης Νικόπουλος,
Παναγιώτης Τασσόπουλος,Γουνοποιοί
      Είχαμε την χαρά να επισκεφθούμε πολλά και καλαίσθητα περίπτερα Γούνας και να βρούμε εκεί παλιούς γνωστούς και φίλους.Περάσαμε και από το περίπτερο της ΕΔΗΚΑ.
Από κοντοχωριανούς γουνοποιούς βρήκαμε στα περίπτερά τους,τον Παναγιώτη Τασσόπουλο από την Μηλίτσα και τον Πέτρο Κωστόπουλο (ERTON GROUP-Αμπελόκηποι-κοντά στη Γέφυρα).


από Αριστερά:Φώτης Νικόπουλος,

Πέτρος Κωστόπουλος

Επίσης  επισκεφθήκαμε και το περίπτερο ραπτομηχανών Γούνας του κ.Τζακ Ελιάου,που έχει ιστορία στην Γουνοποιϊα της Καστοριάς, από τον πατέρα του Ισαάκ Ελιάου (βλ.φωτο-παλιά πινακίδα μαγαζιού).Ο Φώτης Νικόπουλος θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια,στα πρώτα του βήματα στη Γούνα ,τότε που ο Ισαάκ ( ο γνωστός στην Καστοριά σαν "Εβραίος" ) ήταν σχεδόν μονοπώλιο στις μηχανές,και του εμπιστεύτηκε να του δώσει μηχανή γούνας με πίστωση και να την πληρώνει λίγο-λίγο,χωρίς να τον γνωρίζει.Ηξερε φαίνεται να εκτιμά την ειλικρίνεια των ανθρώπων και να τους εμπιστεύεται..

Μακάρι η εορταστική αυτή εικόνα της Εκθεσης, να έχει θετικό αντίκρυσμα και στις εμπορικές πράξεις  προς όφελος της τοπικής οικονομίας που δεινά χειμάζεται τα τελευταία χρόνια.




από Αριστερά:Φώτης Νικόπουλος,

Τζάκ Ελιάου-Ραπτομηχανές Γούνας



Πολ.Μηχανικός΄,από τους κατασκευαστές
του Εκθετ.Γούνας Καστοριάς 
Αναφορά στην περισυνή  34η Διεθνή Εκθεση Γούνας Καστοριάς, μπορείτε να δείτε στο Ιστολόγιό μας με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Αναλυτικό ρεπορτάζ για την πρόσφατη  35η Διεθνή  Εκθεση Γούνας Καστοριάς με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

"Καλλικράτης" στο Ν Καστοριάς

"Καλλικράτης" στο Νομό Καστοριάς 28.4.2010:Ανακοινώθηκε ήδη η δημιουργία 4 Δήμων:Καστοριάς,Αργους Ορεστικού,Μακεδνών,Νεστορίου

1.Γενικά

Ανακοινώθηκε χθές από τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης κ Ηλεκτρον.Διακυβέρνσης κ Ραγκούση, η Χωροταξική Οργάνωση των νέων δημιουργούμενων δήμων σε κάθε Νομό, σύμφωνα με το Σχέδιο "Καλλικράτης" που με συνενώσεις μειώνει τους Δήμους στη Χώρα και περιορίζονται οι ΟΤΑ:

-Οι 910 δήμοι και 124 κοινότητες συνενώνονται σε 333 έως 343 δήμους.


-Οι 57 Νομαρχίες καταργούνται και αντικαθίστανται απο 13 περιφέρειες και οι 13 περιφέρειες υπάγοντας σε 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Για το Νομό Καστοριάς ανακοινώθηκες η δημιουργία 4 Δήμων: Καστοριάς,Αργους Ορεστικού,Μακεδνών,Νεστορίου.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:


1. Δήμος Καστορίας με έδρα τη Καστοριά αποτελούμενος από τους δήμους α. Καστοριάς β.Αγίας Τριάδος γ. Μεσοποταμίας δ. Κορεστίων και τη κοινότητα Καστρακίου, οι οποίοι καταργούνται.


2. Δήμος Ορεστίδος(*) με έδρα το Άργος Ορεστικό αποτελούμενος από τους δήμους α.Ορεστίδος(*) και β. Ίωνα Δραγούμη, οι οποίοι καταργούνται. (*)Μάλλον Αργους Ορεστικού


3. Δήμος Νεστορίου με έδρα το Νεστόριο αποτελούμενος από τους δήμους α. Νεστορίου β.Ακριτών και τις κοινότητες α. Γράμμου β. Αρρένων, οι οποίοι καταργούνται.


4. Δήμος Μακεδνών με έδρα το Μαυροχώρι αποτελούμενος από τους δήμους
α. Αγίων Αναργύρων β. Μακεδνών γ. Βιτσίου και δ. Κλεισούρας, οι οποίοι καταργούνται.


Β. Οι δήμοι Νεστορίου και Μακεδνών χαρακτηρίζονται ως ορεινοί.
Για λεπτομέρειες βλ και   ΚΛΙΚ ΕΔΩ

2.Σενάρια Μελέτης ΤΕΕ Ν.Καστοριάς
Προ ημερών το Τεχνικό Επιμελητήριο ΝΕ Καστοριάς είχε παρουσιάσει στην αίθουσα του Δημ.Συμβουλίου Καστοριάς, την πρόταση Χωροταξικής Οργάνωσης, Ομάδας Μελέτης, συμβουλευτικά, στα πλαίσια του Προγράμματος "Καλλικράτης",όπου παραβρέθηκαν, πέραν των Δημάρχων Καστοριάς και Αργους και άλλοι Δήμαρχοι που επικρότησαν την συστηματική και τεκμηριωμένη εξέταση του ζητήματος από την Ομάδα Μελέτης.
Η μελέτη είχε 4 σενάρια με: 1-2-3-4 Δήμους και παρά το πιεστικό του χρόνου,οι Μελετητές με χωροταξικά-τεχνοκρατικά κριτήρια τεκμηρίωσαν τις 4 προτάσεις για συζήτηση,λαμβάνοντας όπως ανέφεραν υπόψη τις διαμορφωμένες συνθήκες,τις σχέσεις μεταξύ των οικισμών,τις υπηρεσίες,τα πληθυσμιακά  και λοιπά κριτήρια του "Καλλικράτη".Βάζοντας συντελεστές βαρύτητας ανά κριτήριο προχώρησαν σε Βαθμολόγηση βάσει κριτηρίων και αφού παράλληλα έκαναν και την Ανάλυση ΑΙΕΑ (Αδύντα-Ισχυρά/Σημεία*Ευκαιρίες -Απειλές *SWOT Analysis) η απλά, τα υπέρ και κατά κάθε Σεναρίου.Αδυναμία της Μελέτης ήταν η διάσπαση του Δήμου Αγ Τριάδος μεταξύ Καστοριάς και Αργους, αφού ο "Καλλικράτης " δεν επιτρέπει σ'αυτό το στάδιο αλλαγές ορίων Δημ.Διαμερισμάτων μεταξύ  Δήμων και οι συννενώσεις γίνονται  με ολόκληρους τους Δήμους.

Μελέτη κατέληγε βαθμολογώντας καλύτερα το Σενάριο με 2 Δήμους,Καστοριάς και Αργους Ορεστικού.

3.Απόψεις και θέσεις
Το σενάριο που ανακοινώθηκε, είναι στη λογική  των σεναρίων της Μελέτης, αλλά μένει να δούμε  την αιτιολόγηση του Υπουργείου και κυρίως,πέρα από μικροπολιτικές και στείρες τοπικιστικές αντιδράσεις,μένει να δούμε αν  θα υπάρξει ανάλογη μεταφορά αρμοδιοτήτων,οικονομική στήριξη του εγχειρήματος και κύρια αν η νέα οργάνωση, θα εξασφαλίσει καλύτερη εξυπηρέτηση του Πολίτη απ'οτι η παλιά εποχή με τον Γραμματικό  και τον Πρόεδρο του Χωριού,που αυτούς τουλάχιστον τους έβρισκε εύκολα.
Στο Νομό μας είχαμε ακούσει και απόψεις για ένα Δήμο,δύο,τρείς,τέσσαρες από ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

4. Το Χωριό μας Αμπελόκηποι

Το χωριό μας Αμπελόκηποι μαζί με όλο τον Δήμο Ιωνος Δραγούμη συνενώνεται στον Δήμο Αργους Ορεστικού.
Ως τώρα δεν έγινε καμιά δημόσια συζήτηση στο χωριό,με ενημέρωση για τα υπέρ και κατά αυτής ή της άλλης επιλογής (εξυπηρετήσεις, υπηρεσίες, μετακινήσεις,συγκοινωνίες, επαγγελματ.δραστηριότητες, αγροτ.ασχολίες κλπ)  με τεκμηριωμένο τρόπο, παρότι έγιναν  και μελέτες  από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ΤΕΔΚ Ν.Καστοριάς  που κατέληγαν σε ισχυρούς 1-2 Δήμους
Δεν θα μπούμε στην λογική της άκριτης άρνησης ή της απόλυτης επικρότησης του σχήματος,αφού δεν έχουμε ασχοληθεί ως τώρα σε βάθος με όλες τις πτυχές του "Καλλικράτη".

5.Κάποιες σκέψεις προβληματισμού

Διατυπώνουμε μόνο κάποιες σκέψεις προβληματισμού: Ερώτημα:1-2-3-4 Δήμοι?

-Η υπερσυγκέντρωση σε ένα ή 2 Δήμους μπορεί να μειώνει (ίσως?) το λειτουργικό Κόστος, αλλά η τύχη των Δήμων θα εξαρτηθεί και από τους ανθρώπους που θα τους στελεχώσουν σαν Δήμαρχοι.
-Αν είναι πιθανή η ατυχής επιλογή προσώπων ή η ύπαρξη  αδυναμιών ανταπόκρισης, παρά την καλή διάθεση ενός ή δύο προσώπων,θα καταδικάζονταν όλος ο Νομός.
-Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα σε παλιούς Δήμους,ίσως δεν αφήσουν περιθώρια στους Δημάρχους να ασχοληθούν με τους νέους προσαρτώμενους.
-Ισως αυτές οι πιθανότητες αστοχίας, δεν θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή και στους τέσσαρες,
-Αλλά απ'την άλλη  και η πολυδιάσπαση δημιουργεί προβλήματα συντονισμού στη συγκρότηση ενός γενικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για όλο το Νομό,αφού θάλεγε κανείς: "όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει"! που λέει και η σχετική παροιμία.
-Το αρχαίο ρητό "εν τη ενώσει η ισχύς" οδηγεί σε λίγους και ισχυρούς Δήμους και για να μειωθούν οι ανθρώπινες αδυναμίες χρειάζονται σαφείς θεσμοθετημένες διαδικασίες ελέγχου.

-Το Σχέδιο όπως ανακοινώθηκε,φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα "ισορροπιών επιθυμιών" τοπικών παραγόντων.Αφού οι Δυτικοί ΟΤΑ θέλαν ένα ορεινό Δήμο περιοχής Γράμμου,ας κάνουμε κι έναν άλλο Ανατολικό "ορεινό" Δήμο, με μέρος της περιοχής Βιτσίου.

ΝΕ ΠΑΣΟΚ  απ'οτι είχε ανακοινωθεί,είχε ταχθεί υπέρ 2 Δήμων , το πολύ 3 για την περίπτωση του ορεινού όγκου Γράμμου.
-Ορισμένοι  καταλογίζουν στον Πρόεδρο της Βουλής κ.Πετσάλνικο, τοπικιστικά κριτήρια υπέρ του χωριού του Μαυροχωρίου(το ίδιο βέβαια λέγεται και σε άλλους Νομούς για τις πόλεις καταγωγής βουλευτών) που για να μείνει Δήμος, έγινε πολύ "διασταλτική" ερμηνεία της ορεινότητας, με κακεντρέχειες περι του αδελφού του που θέλει να είναι υποψήφιος κλπ.
Αλλοι Δήμαρχοι κρίνουν ανάλογα με τα σχέδιά τους για τον Δήμο τους και την προσωπική τους επιδίωξη επανεκλογής.
-Βέβαια είναι αναμενόμενο  ότι κανένα Σχέδιο δεν θάχει  100% αποδοχή, αλλά ας επιδιωχθεί ο συγκερασμός τεχνοκρατικών κριτηρίων και απόψεων της ΤΕΔΚ, σαν ευρύτερου οργάνου των ΟΤΑ του Νομού.

-Εκείνο που όμως  που, για όποιον ενημερώνεται στις βασικές αρχές του "Καλλικράτη", είναι πλέον ξεκάθαρο,είναι ότι χρειάζονται ισχυροί και μεγάλοι Δήμοι με όλη την απαραίτητη διοικητική-τεχνική υποδομή και οικονομικούς πόρους για να μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ευρύτερα αναπτυξιακά σχέδια και όχι κάθε "μαχαλάς" τον Δήμαρχο, που δεν θα μπορεί ,όπως φάνηκε και από τους μικρούς Καποδιστριακούς Δήμους,να αναταποκριθεί  ούτε στις ανάγκες του παρόντος και πολύ περισότερο του μέλλοντος.

6.Αντιδράσεις τοπικών στελεχών ΟΤΑ

Ηδη υπάρχουν αντιδράσεις από Δημάρχους και την ΤΕΔΚ ενώ αναμένεται και η συνολική θέση της ΤΕΔΚ..

α)Δήμαρχος Μεσοποταμίας,Πρώην Δήμαρχος Καστοριάς Δ.Παπουλίδης κλπ......με ΚΛΙΚ ΕΔΩ 
β)Δήμαρχος Αργους Ορεστικού Ν.Τοτονίδης..............................................................με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ας αναμένουμε και τους λοιπούς τοπικούς μας άρχοντες και την ΤΕΔΚ να διατυπώσουν τις απόψεις τους, για να σχηματίσουμε πιό ολοκληρωμένη άποψη,αφού ενημερωθούμε και για τις Νομαρχίες και την Περιφέρεια.
-Ηδη η ΤΕΔΚ Καστοριάς, κατά πλειοψηφία τάχθηκε κατά του Σχεδίου  και υπέρ 2 Δήμων, με ύπαρξη διαφοροποιήσεων για 3-4.Ο Δήμαρχος Κλεισούρας δήλωσε επιθυμία -απόφαση ΔΣ για συνένωση με Καστοριά.Ο Δήμαρχος Βιτσίου δήλωσε Ναι σε Ανατολικό Δήμο αλλά πραγματικά Ορεινό, χωρίς τον παραλίμνιο Δήμο Μακεδνών. Ο Δήμαρχος Μεσοποταμίας αντέδρασε οργισμένα γιατί είχαν αποφασίσει συνένωση με τον Δυτικό ορεινό Δήμο (Ακριτών Νεστορίου) και όχι της Καστοριάς.Οι Δήμαρχοι Καστοριάς και Αργους δήλωσαν υπέρ των ΄δύο δικών τους Δήμων αλλά με διαφοροποιήσεις (ενοποίηση παραλίμνιων με Καστοριά,Αγ.Τριάδος με Αργος Ορεστικό κλπ)Δήμαχος Ιωνος Δραγούμη δεν είδαμε να έχει αντίρηση για συνένωση με  το Αργος Ορεστικό.Η Δήμαρχος Ακριτών συμφωνεί για συνένωση με Νεστόριο, αλλά ήθελε και  την Μεσοποταμία,όπως είχαν συμφωνήσει οι τρείς Δήμαρχοι.Ο Δήμαρχος Νεστορίου συμφωνεί με 4 Δήμους ΄(2 κεντρικούς και 2 ορεινούς) αλλά με τροποποίησεις.
Ο Βουλευτής της ΝΔ.κ Τζηκαλάγιας είναι υπέρ 4 -5 Δήμων,όπως είχε δηλώσει και στην παρουσίαση της Μελέτης του ΤΕΕ στο Δήμο Καστοριάς.

7.Ενημέρωση από άλλες πηγές κ Ιστολόγια και για τις λοιπές πτυχές του Σχεδίου

Για πληρέστερη ενημέρωση και για την σκοπούμενη εξοικονόμιση πόρων με τον "Καλλικράτη" μεταφέρουμε συνοπτικά από τοπικό Ιστολόγιο τα εξής:.
..".Το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε -σύμφωνα με πληροφορίες- το σχέδιο «Καλλικράτης» στους επιθεωρητές της «τρόικας» (ΔΝΤ – ΕΕ – ΕΚΤ), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση πόρων που θα εξασφαλιστούν με τις συνενώσεις δήμων, οι οποίοι θα μειωθούν από 1.034 σε λιγότερους από 370, και με τις συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες από 6.000 θα μειωθούν σε μόλις 2.000 στην επικράτεια"
.

Συνολικά, η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών των νέων δήμων, αλλά και από την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών στους δήμους και στις αιρετές περιφέρειες.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών που πραγματοποιείται η διαβούλευση για τον «Καλλικράτη», οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αντιδράσει έντονα σε πληροφορίες για τα όρια των νέων δήμων, ζητώντας την προσήλωση του σχεδίου στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είχε δεσμευτεί εξαρχής ο κ. Ραγκούσης.".. περισσότερα ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ο κ.Ραγκούσης,άνθρωπος με πείρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,ας ελπίσουμε να κάνει πράξη και το μέρος της "Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης" με αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών για να φτιάξει ο "Καλλικράτης" καλύτερο Κράτος προς όφελος του Πολίτη και στην Περιφέρεια.


8.Τα κριτήρια για τις συνενώσεις των Δήμων με τον "Καλλικράτη".


Χρήσιμο είναι να δούμε και τα κριτήρια που βάζει  το Σχέδιο "Καλλικράτης"
 Ανάλυση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

9.Τα βήματα Υλοποίησης του Σχεδίου "Καλλικράτης" και σχολιασμοί
Ανάλυση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

10.Συμπέρασμα

-Από τα παραπάνω φαίνεται ότι υπάρχουν απόψεις για : 1-2-3-4 Δήμους με τα υπέρ και κατά, που έχουν ακουστεί ως τώρα,είτε είναι τεχνοκρατικές απόψεις,είτε απόψεις Δημάρχουν, με το βλέμμα  πιθανής επανεκλογής,είτε μικροπολιτικές σκέψεις.
-Η ιδέα 2 κεντρικών Δήμων (Καστοριά και Αργος) και ταυτόχρονα 2 ορεινών (Δυτικός  Νεστορίου-περιοχής Γράμμου και Ανατολικός -περιοχής Βιτσίου-Αναργύρων-Κλεισούρας) με μικροαλλαγές μπορεί να είναι συναινετική, αν βάλουμε στόχο και την τουριστική ανάπτυξη του Νομού με τους 2 ορεινούς μας όγκους, στους οποίους πολλά έχουν επενδυθεί,αλλά υπάρχει ο προβληματισμός, αν θα προλάβουν να αποκτήσουν οργανωτική-διαχειριστική επάρκεια για να αξιοποιήσουν το ΕΣΠΑ μέχρι το 2013,αφού απ''οτι είναι γνωστό, σχετική Πιστοποίηση Διαχειριστικής Επάρκειας έχουν μόνο οι δύο κεντρικοί Δήμοι και ήδη υπάρχει μεγάλη υστέρηση αποροφητικότητας του Προγράμματος.
-Θα αναμένουμε λοιπόν την οριστικοποίηση του Σχεδίου, αλλά παραλληλα να δούμε και τις λεπτομέρειες τι προβλέπεται για κάθε οικισμό (Τοπικά Συμβούλια,ΚΕΠ,Υπηρεσίες,Υπηρεσίες Περιφέρειας,τι γίνονται οι Νομαρχιακές Υπηρεσίες κλπ)
-Απ'οτι φαίνεται στο χωριό μας Αμελόκηποι(πληθυσμός κάτω των 1000 κατοίκων) θα υπάρχει 3μελές Τοπικό Συμβούλιο και αφού θα πυκνώσουν τα e -ΚΕΠ με τον "Καλλικράτη", βολεύει το ότι ήδη έχουμε ΚΕΠ,το οποίο μάλλον θα αναβαθμιστεί.
-Μια πρώτη ενημέρωση τί γίνεται στα Δημοτ.Διαμερίσματα-Οικισμούς με ΚΛΙΚ ΕΔΩ