ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

25η Μαρτίου 2012:Ο Εορτασμός στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

25η Μαρτίου 2012:Ο Εορτασμός στους Αμπελόκηπους Καστοριάς
      Η σημερινή μέρα, είναι διπλή γιορτή, Εθνική Επέτειος και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, γιορτάστηκε Πανελλαδικά αλλά και στον Απόδημο Ελληνισμό και φυσικά στο χωριό μας.
       Στον ναό Αγίων Κων/νου κ Ελένης, έλαβε χώρα Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, ενώ τον Πανηγυρικό της ημέρας, μετά από πρόταση της τοπικής Δημοτικής Κοινότητας,εκφώνησε ο συγχωριανός μας Δάσκαλος Κώστας Πανταζόπουλος .
     Η ομιλία είχε ιστορική αναφορά στα γεγονότα της Επανάστασης,στην προεπαναστατική προετοιμασία, στην Φιλική Εταιρεία,στο διεθνές κλίμα της εποχής, στην πορεία του επαναστατικού αγώνα από το 1821 ως την Ανεξαρτησία και την  δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Κράτους, με Κυβερνήτη τον Καποδίστρια.(Α' Εθνοσυνεύλευση 1829)
     Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μην αναφερθεί και στην απουσία των παιδιών με την Σημαία,μετά την  σκληρή περισυνή απόφαση που έκλεισε το Δημοτικό μας Σχολείο και εσίγησε τη Σχολική Αυλή, εδώ και ένα χρόνο τώρα,αφού τα παιδιά αναγκάστηκαν να σκορπίσουν σε άλλα 4-5 σχολεία..
     Ακόμη υπήρξε αναφορά στις δύσκολες γενικά σημερινές συνθήκες που διέρχεται η Χώρα και στην ανάγκη να αντλούμε διδάγματα από τους προγόνους μας Ηρωες.
    Η ομιλία,ομολογουμένως ξεχώρισε για τον παλμό της,σε σχέση με ομιλίες άλλων δασκάλων άλλων ετών που, ναι μεν δεν υστερούσαν σε περιεχόμενο, ήταν όμως "άνευρες",χωρίς" παλμό",σαν εκφώνηση από υποχρέωση.Ετσι στο τέλος η προσφώνηση "ΖΗΤΩ  η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821" δικαιολογημένα προκάλεσε θερμό χειροκρότημα από το εκκλησίασμα.

     Στην εκκλησιαστική-θρησκευτική σημασία της ημέρας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου,αναφέρθηκε ο παπαΝικόλας με την Εγκύκλιο του Δεσπότη μας.
      Μεταξύ των άλλων στην εγκύκλιο αναφέρεται:
 "......ὅποιος τιμᾶ καί εὐλαβεῖται τήν Παναγία, τιμᾶ, συγχρόνως, καί τόν Πανάγιο Τόκο τῆς Ἀειπαρθένου. Ὅποιος μέ εὐλάβεια ἀσπάζεται τόν χαρακτῆρα τῆς Θεοτόκου, αὐτός, ταυτόχρονα, ἀποκτᾶ οἰκειότητα καί μέ τόν Υἱό, ἀλλά καί μέ τή Μητέρα.
Σ΄ αὐτήν κατέφευγαν οἱ πατέρες μας. Αὐτήν παρακαλοῦσαν οἱ ἀγωνιστές τοῦ 1821, προκειμένου νά παλέψουν καί νά νικήσουν «γιά τοῦ Χριστοῦ τήν πίστιν τήν ἁγίαν καί τῆς πατρίδος τήν ἐλευθερίαν».
«Παναγία μου» ἔλεγε ὁ γέρος τοῦ Μωριᾶ στό ἐξωκκλήσι τῆς Παναγίας στό Χρυσοβίτσι «βοήθησε καί τούτη τή φορά τούς Ἕλληνες γιά νά ἐμψυχωθοῦν». ......
Και καταλήγει :....."«Παναγία μου, σῶσε τήν πατρίδα μας»,«Παναγία μου, σῶσε τόν τόπο μας»,
«Παναγία μου, σῶσε τό γένος μας».

    
      Μετά το πέρας της Δοξολογίας,αφού οι εορτάζοντες Βαγγέληδες και Ευαγγελίες "σήκωσαν" τα καθιερωμένα "Υψώματα-Αρτους" ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση-Τρισάγιο, στο Μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφανιών από :Τον Πέτρο Χατζή,Αντιδήμαρχο του Δήμου μας Ορεστίδος και την Σοφία Χατζή, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού,ενώ η τελετή έκλεισε με  την ανάκρουση του Εθνικού μας Υμνου.Η Τοπική Δημοτική Κοινότητα πρόσφερε,στο προαύλειο,μικρή δεξίωση με παραδοσιακά "Μπισκοτολούκουμα"
 

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

25η Μαρτίου 1821:Ιστορικό Αφιέρωμα

25η Μαρτίου 1821:Ιστορικό Αφιέρωμα
Ιστορικές αναφορές για την Επανάσταση,τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου,την Ελληνική Σημαία αλλά και ένα  επίκαιρο Μήνυμα για την Εθνική Επέτειο του Μητροπολίτη Κονίτσης
       Συμπληρώνονται. ήδη 191 χρόνια από την ημέρα του Εθνεγερτηρίου Σαλπίσματος της 25ης Μαρτίου 1821 που ήταν η απαρχή της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
        Είναι γνωστό ότι επαναστικές κινήσεις έγιναν και σε άλλες χρονικές περιόδους, προγενέστερα (Ιάσιο-Ιερός Λόχος- Μολδοβλαχία-παραδουνάβειες περιοχές,Κρήτη,Μακεδονία,Θεσσαλία,Ηπειρος  και άλλες περιοχές του υπόδουλου Γένους) αλλά είχαν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα.
        Δεν έχει σημασία να ερίζουμε, ποιός πρώτα σήκωσε το "Λάβαρο",αν oι Μανιάτες,ο Παλ.Πατρών Γερμανός ή άλλος,αν ήταν απελευθερωτική ή κοινωνική επανάσταση,κατά τους κοινωνικούς αναλυτές.Το μήνυμα της εθνεγερσίας εμπεριείχε και ειδικότερα μηνύματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισοπολιτείας, που  άργησαν να βρούν δικαίωση,αφού οι παραδοσιακές δομές εξουσίας με τους "τοπικούς Κοτσαμπάσηδες", διατηρήθηκαν επί χρόνια, μετά την απελευθέρωση.
        Σημειώνουμε εδώ ότι,πέρα από τον άσβεστο πόθο των υποδούλων Ελλήνων για Ελευθερία,σημαντικά επέδρασε και η Γαλλική Επανάσταση, που είχε κύρια κοινωνικά χαρακτηριστικά (Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφοσύνη/Liberté, Egalité, Fraternité)
      Ομως  η Επανάσταση, ήταν η Απαρχή, γιατί χωρίς Εθνική Απελευθέρωση, δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για Κοινωνική Απελευθέρωση και  Δικαιοσύνη.  
     .Εχει επιλεγεί η 25η Μαρτίου,ως έναρξη, για να δοθεί διπλός Συμβολισμός:Μήνυμα Εθνικής Απελευθέρωσης, μαζί με το Μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για τον εργομό του Κυρίου,για την Σωτηρία του Ανθρώπου.
       Η Ελληνική Επανάσταση, υπήρξε από τα σημαντικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της Δυτικής Ευρώπης, προκάλεσε τη διάλυση της Ιεράς Συμμαχίας, ενέπνευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες της δύσης και γέννησε το κίνημα του Φιλελληνισμού
        Ενα Αναλυτικό Ιστορικό της Επανάστασης και της προεπαναστατικής περιόδου μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
        Στην μνήμη όλων των Αγωνιστών της Επανάστασης, που έδωσε στην Πατρίδα μας την Ελευθερία της,ως ελάχιστο φόρο τιμής,οφείλουμε να στέλνουμε την σκέψη μας στις μέρες εκείνες,στις δύσκολες συνθήκες,στον τιτάνειο αγώνα με τις τεράστιες θυσίες των προγόνων μας,διδασκόμενοι και από τις μελανές σελίδες της εθνικής μας διχόνοιας.
    Οι ηρωϊκές μορφές που γνωρίσαμε από τα Σχολικά μας βιβλία,όπως ο Ρήγας Φερραίος με τον Θούριό του,η Φιλική Εταιρεία, ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης,ο Υψηλάντης, ο Ανδρούτσος, ο Τζαβέλας, ο Μπότσαρης,ο Αθ Διάκος,ο Παπαφλέσσας, ο Μιαούλης, η Μπουμπουλίνα και τόσοι άλλοι, που αναλώθηκαν "εις τον ιερόν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Αγώνα" με το σύνθημα "Ελευθερία ή Θάνατος",ας είναι φωτοδότες της πορείας μας,στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Πατρίδα μας.
Ενα συνοπτικό αφιέρωμα για την Ιστορική περίοδο της Επανάστασης του 1821 με κείμενα και άρθρα για την μεγάλη Επανάσταση του 1821. Ορκοι (Φιλικής Εταιρείας και Μανιατών) . Θούριος . Ο λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα. Ανακοινωθέν και Διακηρύξεις. Πρωτόκολλα κλπ,επιλέξαμε από φιλικό Ιστολόγιο και παρουσιάζεται με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 Με την ευκαιρία της Επετείου ,δείτε και ένα ιστορικό των Ελληνικών Σημαιών με ΚΛΙΚ ΕΔΩ


- Ο ΘΟΥΡΕΙΟΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΡΑΙΟΥ-Μικρό Video -Τραγουδά ο Ν Ξυλούρης και εναλλάσσονται εικόνες Ηρώων του 21....Δείτε με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Επίκαιρο Μήνυμα του Μητροπολίτη Κονίτσης για την 25η Μαρτίου
       Ο Σεβασμιώτατος σε μακροσκελές μήνυμά του, σε Α,Β,Γ,Δ,Ε μέρη,αναφέρεται στο ιστορικό της Επανάστασης,στις πολύπλευρες θυσίες των αγωνιστών,στην ανιδιοτελή συμπεριφορά του Κυβερνήτη Καποδίστρια,παραθέτοντας την ιστορική αποστροφή ομιλίας του, στην Εθνοσυνέλευση, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του........."όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας έγινε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, μιλώντας στην Δ Ἐθνοσυνέλευση (11 Ιουλίου 1829, στο Άργος) είπε ανάμεσα στα άλλα και αυτά : «Όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει, ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγους μέ τόν βαθμόν του υπουργήματός των, αλλ' ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της». Και τελείωσε την ομιλία του μ' αυτή την βαρυσήμαντη δήλωση : «Αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα ενώ ευρισκόμεθα εν μέσω ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν». «Η Ελλάς δεν είναι εις θέσιν να διατηρή άρχοντας με επιχορηγήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά, ο εθνικός μας Ιστορικός Κων/ντίνος Παπαρρηγόπουλος.........
   Φυσικά,δεν παραλείπει να διατυπώσει αιχμές για το σήμερα,επισημαίνοντας, σε αντιδιαστολή με τις σκέψεις και  νουθεσίες   Καποδίστρια, τον τρόπο διαβίωσης διοικούντων, που απολαμβάνουν μισθούς ηγεμονικούς «ευφραινόμενοι καθ' ημέραν λαμπρώς»
   Το μήνυμα καταλήγει με την νουθεσία του Στρατηγού Μακρυγιάννη:-Κι' όπως λέει ο στρατηγός Μακρυγιάννης, «αν θέλωμεν το λίγο να γένη μεγάλον, πρέπει να λατρεύωμεν Θεόν, ν' αγαπάμε Πατρίδα • νάχωμεν αρετή, και τα παιδιά μας να τα μαθαίνωμεν γράμματα και ηθική»





Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Εκκλησιαστικά:Χαιρετισμοί κ Αγρυπνία 9-3-2012

Εκκλησιαστικά:Χαιρετισμοί και Αγρυπνία:Αμπελόκηποι  9-3-2012

Μικρή ενημέρωση για τις ιερές ακολουθίες των ημερών στην Εκκλησία μας
     Την Παρασκευή 9-3-2012,  ήταν η βραδυά των Β' Χαιρετισμών, στον Ναό Αγ Κων/νου κ Ελένης στο χωριό μας
     Μετά την ακολουθία των Χαιρετισμών ("Τη υπερμάχω",  Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε....) ,ακολούθησε "Αγρυπνία" με θεία Λειτουργία.
    Λειτούργησε ο συγχωριανός μας παπαΓρηγόρης ενώ ο παπαΝικόλας, έψαλε στο ψαλτήρι με τους λοιπούς ψαλτάδες,όπου συμμετείχαν και οι δυό νεαροί μαθητευόμενοι ψαλτάδες που ξαναγράψαμε,ο Τρυφόπουλος Χρήστος και ο Ζησιάδης Κώστας
   ***Σημείωση:Aυτή τη βδομάδα,όπως ανακοίνωσε ο παπαΝικόλας,την Πέμπτη 15-3-2012,απόγευμα ώρα 6,30μμ, έχει προγραμματιστεί,στο χωριό μας, Εσπερινός- "Ευχέλαιο"  με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς.Το "Ευχέλαιο" είναι ένα από τα 7 Μυστήρια της Εκκλησίας μας και είναι ειδική τελετή με "Συγχωρητικές Ευχές''
Δυό λόγια,γενικά για τις αγρυπνίες.
       Οι αγρυπνίες  ήταν,από παλιά,  ειδικές νυκτερινές τελετουργικές εκδηλώσεις και στην αρχαία Ελλάδα
       Στον χριστιανικό ελκυσμό, αγρυπνία καλείται και η ιερή ακολουθία, που τελείται στον ναό, μετά τον εσπερινό (συνδέει εσπερινό και όρθρο), και κυρίως παραμονές μεγάλων εορτών και μπορεί να διαρκέσει όλη ν την νύκτα: Θεοφάνεια, Μεγ. Σαρακοστή, Χαιρετισμοί Θεοτόκου, Μεγ. Εβδομάδα, Λαμπρή, Ανάληψις, Κοιμήσεως Θεοτόκου, Χριστούγεννα, κλπ., αλλά και παραμονές Κυριακών, ημέρες ανακομιδής λειψάνων αγίων, πανηγυριζομένων πολιούχων, κλπ. Συχνότερα γίνεται στις μονές του Αγ. Όρους. Συνολικά, οι αγρυπνίες της χριστιανικής τελετουργίας είναι 68. Η χριστιανική αγρύπνια συνίσταται από ευχές, κανόνες, προφητείες, ψαλμούς, ευαγγέλιο και διδαχή.
      Ιστορικά, οι αγρυπνίες καθιερώθηκαν από την ερμηνεία της εγρηγόρσεως και επαγρυπνήσεως, που εζήτησε ο Χριστός. Συνάμα, οι διωγμοί είχαν αναγκάσει τους χριστιανούς να τελούν νυκτερινές συνάξεις. Έτσι παλιμβλάστησαν ιδία από τον 4ο αι. σε Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Συρία, Μεσοποταμία, Λιβύη, Φοινίκη και μετά στην Κωνσταντινούπολη, όπου τις εισήγαγε ο Ιω. Χρυσόστομος... Ο Ωριγένης και ο Χρυσόστομος θεωρούν την αγρύπνια αποστολύστατο (στην βάση των «Πράξεων»). Την συνιστούν και την μνημονεύουν ο Ιερώνυμος, ο Σάββας ο Ηγιασμένος, κ.ά.
    Περισσότερα για Αγπρυπνίες στην Αρχαιότητα και στον Χριστιανισμό.... ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Καθαρά Δευτέρα στο Χωριό '2012

Καθαρά Δευτέρα στο Χωριό '2012

      Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων,διοργάνωσε και φέτος την Εκδήλωση της Καθαρά-Δευτέρας,με νηστήσιμα εδέσματα( λαγάνες, φασολάδα,ελιές,χαλβά κλπ ).
       Λόγω κακοκαιρίας,η εκδήλωση έλαβε χώρα,την Δευτέρα 27-2-2012, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου και παραβρέθηκαν αρκετοί συγχωριανοί και φίλοι και από άλλες περιοχές του Νομού.
      Η φασολάδα ετοιμάστηκε στο Καζάνι του Συλλόγου, μέσα στην αίθουσα, με ειδική πυρεστία υγραερίου και την βασική φροντίδα, είχαν από το πρωϊ αρκετά μέλη του Συλλόγου,όπως η Αλέκα με τον σύζυγό της Κώστα Αντωνόπουλο,από νωρίς,αργότερα η Τούλα ,η Ζωή Κατσαούνη, αλλά και άλλοι, που ίσως δεν υπέπεσαν στην αντίληψή μας,όσο είμασταν εκεί,για αυτό ας μας συγχωρήσουν τυχόν παράλειψη.
        Παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο Πρόεδρος της Τοπικής/Δημοτικής Κοινότητας Τάσος Ντίνας,ο πρώην Δήμαρχος Ιωνος Δραγούμη Δημ.Τσόγκας ,η συνδημότισσα (από το Αργος) τ.Νομαρχιακή Σύμβουλος Σάσα Χαρισίου με τον σύζυγό της Χάρη και άλλοι, που αντάλλαξαν ευχές με όλους τους συγχωριανούς.

Εκλογές στον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠΕΛΣΑ

Εκλογές στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων ΠΕΛΣΑ '2012

          Σε δυό επαναληπτικές Γεν Συνελεύσεις και με αρκετή προσπάθεια, ο Σύλλογος ανανέωσε την Διοίκησή του.
           Η σύνθεση του νέου ΔΣ είναι:
  • -Πρόεδρος: Χατζή Σοφία
  • -Αντιπρόεδρος:Βασιλειάδης Κων/νος
  • -Γραμματέας:Γεωργία Ξανθοπούλου
  • -Ταμίας:Κοβάτσης Αργύρης
  • -Μέλη:Καραλή Χριστίνα,Τερψοπούλου Νατάσα,Λυγούρας Δημήτρης
Αναπληρωματικά Μέλη:Τρυφόπουλος Θωμάς,  "Φωτιάδου" Ζωή
         Με τις ευχές όλων των συγχωριανών,Καλή Επιτυχία!

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Εφημερίδα ΠΕΛΣΑ Αμπελόκηποι Δεκ'011-Ιαν'12

Εφημερίδα  ΠΕΛΣΑ Αμπελόκηποι Δεκ'011-Ιαν'12
       Κυκλοφόρησε και διανεμήθηκε η Εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων με ποικίλη  ύλη. Πέρα από τις αναδημοσιεύσεις,υπάρχουν και επώνυμα άρθρα,του ΔΣ αλλά και  συγχωριανών.Ενδεικτικά:
  • Σελ 1:Γιορταστικές Εκδηλώσεις στο Χωριό Δεκέμβριος-Ιανουάριος -από το ΔΣ
  • Σελ.2:α)Αλήθεια ή Αλήθειες -του Τάσου Ντίνα
  • Σελ2:α)Γυναίκα -της Αναστασίας Τερψοπούλου
  • Σελ3:α)Παράδοση,Ηθη,Εθιμα μέσα στο χρόνο-του Τάσου Ντίνα
  • Σελ.5:α)Ο Αγιος Μόδεστος,Προστάτης των Κτηνοτρόφων -του Χρ.Νικόπουλου (από το Ιστολόγιό μας)
  • Σελ 5:β)Πάμε για Restart???της Γεωργίας Ξανθοπούλου
Στην σελίδα 4 υπάρχουν στήλες με :Κοινωνικά,Συγχαρητήρια του παπαΝικόλα στους νέους που περιέφεραν τον Σταυρό σε όλο το Χωριό τα Φώτα,στήλη Μαγειρικής κλπ.
     Το εγχείρημα έκδοσης εφημερίδας για ένα Σύλλογο, σε μικρό χωριό σαν το δικό μας, είχε πάντα τις δυσκολίες του,αλλά τελευταία ,με την κατάργηση των μειωμένων ταχυδρομικών τελών που υπήρχαν για έντυπα Συλλόγων,γίνεται δυσκολότερο.
     Ετσι η Εφημερίδα έγινε 2μηνη αντί μηνιαία και ο Σύλλογος κάνει μια νέα προσπάθεια ανασύνταξης και γι αυτό κάλεσε όσους μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν την Εφημερίδα, να παρευρεθούν σε ειδική συνάντηση στο Πολιτιστικό Κέντρο,Το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012,ώρα 18.00μμ με θέμα "Συγκρότηση Συντακτικής Ομάδας Εφημερίδας".
       Με λίγη καλή διάθεση και λίγο χρόνο ,ας προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε την προσπάθεια,με τοπικούς αρθρογράφους και τοπικά θέματα.