Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Εκείνοι που φεύγουν:Στέργιος Φιλίππου-Λάμπρος Παπαλάμπρου

+ Εκείνοι που φεύγουν:Στέργιος Φιλίππου-Λάμπρος Παπαλάμπρου
Προ ημερών,πληροφορηθήκαμε ότι απεβίωσαν:
1)Στέργιος Φιλίππου:Η παροικία των συγχωριανών μας στην Μελβούρνη Αυστραλίας έχασε από κοντά της ένα από τα δραστήρια μέλη της ,τον Στέργιο Φιλίππου.
     Γέννημα-θρέμμα των Αμπελοκήπων,μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1956, αλλά κρατούσε πάντα επαφή με το χωριό,που τα τελευταία χρόνια επισκέπτονταν σχεδόν κάθε χρόνο,αλλά ήδη είχε αρχίσει να έχει προβλήματα υγείας.
      Σε μια τελευταία του επίσκεψη,βρεθήκαμε στο σπίτι του,όπου μας διηγήθηκε σχεδόν όλο το ιστορικό μετανάστευσης,για όλους τους συγχωριανούς μας στην Αυστραλία,που καταγράψαμε σε άρθρο μας στο Ιστολόγιό μας. 
     Τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του.Ας είναι ελαφρύ το αυστραλιανό χώμα που τον σκεπάζει
.****...Δείτε το Χρονικό Μετανάστευσης των Συγχωριανών μας από Αμπελόκηπους στην Αυστραλία,"Οι Αυστραλοί των Αμπελοκήπων" με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
==========================================================================
2)Λάμπρος Παπαλάμπρου:ο  Λάμπρος,συνταξιούχος γιατρόςδεν ήταν συγχωριανός μας,όμως είχε παλιούς δεσμούς με το χωριό,αφού έμενε στο αγρόκτημά του στην περιοχή Γκιόλι,γιαυτό αναφερόμαστε σ'αυτόν,σαν "χωριανό" μας.Σπούδασε γιατρός στην Ιταλία.Οι χωριανοί τον γνώριζαν και σαν γιατρό ιδιώτη, για χρόνια,με τα χαρακτηριστικά του "καλαμπούρια" να εμψυχώνει ασθενείς επισκέπτες στο ιατρείο του, αλλά και σαν γιατρό στο Δημόσιο,στις υπηρεσίες Υγείας της Νομαρχίας.
    Σημειώνεται ότι ο πατέρας του,ο Γαβριήλ,είχε προ ετών,στο αγρόκτημα αυτό,μεγάλο οργανωμένο αμπελώνα,όπου πολλοί συγχωριανοί μας είχαν απασχοληθεί για χρόνια.
    Ο Σύλλογος Κρεπενής Καστοριάς,του οποίου ήταν μέλος,σαν κάτοικος της περιοχής,εξέδωσε συλλυπητήριο ψήφισμα,στον τοπικό τύπο.
        Συλλυπητήρια στην οικογένειά του-"Θεός σχωρέστον"........

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Εκλογές 17.6.2012:Αποτελέσματα Αμπελοκήπων

Εκλογές 17.6.2012
:Αποτελέσματα Αμπελοκήπων

Σύμφωνα με βραδυνές μας πληροφορίες (από Τάσο Ντίνα,Πρόεδρο) τα τοπικά Εκλογικά αποτελέσματα στα 2 Εκλογικά Τμήματα στο Δημ.Σχολείο Αμπελοκήπων διαμορφώθηκαν ως εξής:
  • -Ψήφισαν..................441
  • -Ακυρα..........................7
  • -Λευκά..........................2
  • -Εγκυρα.....................432
Ελαβαν:
  • -ΝΔ............................179
  • -ΠΑΣΟΚ......................29
  • -ΣΥΡΙΖΑ....................104
  • -ΚΚΕ..............................2
  • -ΔΗΜΑΡ......................12
  • -ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ......41
  • -ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ...........49
  • -ΔΗΜ.ΞΑΝΑ.................2
  • -ΚΚΕ-ΜΛ......................1
  • -ΛΑΟΣ...........................8
  • -ΛΟΙΠΟΙ........................6

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Μάρμαρα του Παρθενώνα:ΒΡΕΤΑΝΙΑ-Υπέρ της επιστροφής το debate 11.6.2012


Υπέρ της επιστροφής το debate 11.6.2012  για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στη Βρετανία

Από τότε που Η Μελίνα Μερκούρη πρόβαλε διεθνώς το αίτημα για επιστροφή στην Ελλάδα φαίνεται πλέον η Βρετανική Κοινή Γνώμη έχει ωριμάσει συντριπτικά υπέρ της Επιστροφής
====================================================================

Ντιμπέιτ για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, από την Intelligence Squared. Στο τέλος της συζήτησης τη Δευτέρα, 384 συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων, έναντι 125 που τάχθηκαν «κατά».  .....Πηγή imerisia.gr
    Μεταξύ αυτών που τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών ο γνωστόςφιλέλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Στίβεν Φράι, ο οποίος υποστήριξε πως αν οι Βρετανοί δώσουν τελικά στη χώρα μας τα γλυπτά του Παρθενώνα, θα έχουν κάνει μια «αριστοκρατική χειρονομία».
     Ανάμεσα σε όσους ψήφισαν κατά και ο Βρετανός βουλευτής και δημοσιογράφος Τρίσταν Χαντ, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι το Βρετανικό μουσείο χρειάζεται εκθέματα όπως τα μάρμαρα του Παρθενώνα στη συλλογή του, ώστε όσοι το επισκέπτονται να μπορούν να κάνουν σύγκριση μεταξύ των πολιτισμών.
     Σε μια προσπάθεια του να ενισχύσει την άποψη ότι τα μάρμαρα δεν πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα μας, ο Χαντ ισχυρίστηκε πως, κατά το 19ο αιώνα, ο Έλγιν απέκτησε τα μάρμαρα με την άδεια της Οθωμανικής Αρχής στην Τουρκοκρατούμενη τότε Ελλάδα, ενώ είπε ότι ουδέποτε οι Έλληνες αμφισβήτησαν (δια της νόμιμης οδού) την κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου επί των μαρμάρων. Για να συμπληρώσει την επιχειρηματολογία του, υπέρ της παραμονής των Ελληνικών γλυπτών στη Βρετανία, ο Άγγλος πολιτικός ανέφερε ότι, οι Έλληνες θα έπρεπε να είναι υπερήφανοι που ένα «σύμβολο του Ελληνικού πολιτισμού» αποτελεί ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της συλλογής του μουσείου.
       Από τη μεριά του ο φιλέλληνας Στίβεν Φράι, είπε ότι, όσο μεγάλο και αν είναι το χρέος της Ελλάδας που οδήγησε τη χώρα στην κρίση, σε τίποτα δεν συγκρίνεται με το χρέος της Βρετανίας απέναντι στην Ελλάδα (για όσα έχει προσφέρει με τον πολιτισμό της). Στη συνέχεια ο ηθοποιός και σκηνοθέτης είπε, πως θα ήταν «αρχοντικό» να βλέπουν οι επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου την «ιστορία» (και ένα φιλμ) για το πόσο «όμορφα» οι Άγγλοι φρόντισαν τα μάρμαρα για 200 χρόνια και μετά τα παρέδωσαν στο Μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών.
       Στο «πλευρό» του Φράι ο Βρετανός Βουλευτής, Αντριου Τζορτζ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ίσως ο Έλγιν να βοήθησε στην «απόκτηση» και συντήρηση των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο, ωστόσο, όπως είπε, αυτή η «αποστολή» τελείωσε

Το Ιστορικό Συνοπτικά
πηγή :Palo.gr

Το 1806 μεταφέρθηκαν στη Βρετανία και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους γλυπτά και μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία οι Βρετανοί επιμένουν να ονομάζουν "Ελγίνεια". Οι έντονες διαμάχες και οι ατέλειωτες αιτήσεις να επιστραφούν τα κλοπιμαία στην Ελλάδα δεν έχουν τελειωμό. Τον Απρίλιο του 2007, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Βρετανικό Μουσείο, αναφέρθηκε ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο, ενώ σε νεότερη ανακοίνωσή του το 2009 ανέφερε πως, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, θα ήταν διατεθειμένο να δανείσει τα "Ελγίνεια", αρκεί η Ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Μουσείο. Πρόταση την οποία ευλόγως απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση. ..
========================================================================
Σχόλια δικά μας-Συμπλήρωση Ιστορικού Λεηλασίας Ελγιν:
       Τα μάρμαρα φυσικά δεν "ξεριζώθηκαν" μόνα τους και έφυγαν στην Βρετανία.Φρόντισε γι αυτό ο Λόρδος Ελγιν, πρόξενος της Μ Βρετανίας  επί Τουρκοκρατίας στην Υψηλή Πύλη του Σουλτάνου,στην Κωνσταντινούπολη.Ο Ελγιν, με τις δυνατότητες και τα μέσα του Πρέσβη μιας μεγάλης Δύναμης, φρόντισε για τα "νομιφανή".Ισχυρίζονται οι Βρετανοί ότι ο Ελγιν "αγόρασε νόμιμα" τα Μάρμαρα.Ομως "νόμιμη" αγορά μπορεί να γίνει μόνο από τον νόμιμο Ιδιοκτήτη-Κληρονόμο και όχι από τον Κατακτητή.Πρόκειται για "Κλεπταποδοχή",ακόμη και αν έγινε "αγορά".
       Αλλά πέραν αυτού,λέγεται ότι ο Ελγιν,πήρε απλά άδεια να επισκεφθεί ιδιαίτερα την Ακρόπολη,να δεί και να "θαυμάσει" τον Παρθενώνα και να σχεδιάσει ενδεχομένως λεπτομέρειές του και να τις χρησιμοποιήσει σε ανοικοδόμηση κατοικίας του στο Λονδίνο,που ήταν της Μόδας τότε, στο πνεύμα του Νεοκλασσικισμού που επικρατούσε στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και δεν έκανε καμία "αγορά".
      Πώς από επίσκεψη "ζωγραφικής" έγινε επιχείρηση λεηλασίας,δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία.
Συνδυασμός ισχύς+"μπαξίσι" κατάλληλα,έδωσαν στον Ελγιν την δυνατότητα αρχαιοκαπηλίας.
     Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν μιλούμε για Ελγίνεια Μάρμαρα, αλλά για "Μάρμαρα του Παρθενώνα" κλεμμένα από τον Ελγιν!
***Αλλά και λίγα λέμε στα Σχολιά μας. Διαβάστε παρακάτω,όλο το Ιστορικό με κάθε λεπτομέρεια  :

-πηγή:ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Νέα στοιχεία για την αρπαγή των γλυπτών του Παρθενώνα
Οι συνέπειές του διαμελισμού για τα γλυπτά και το μνημείο







Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

"Πάρκο Τσιφλίκι"-Πικ-Νικ-Πάρτυ ΠΕΛΣΑ 10 6 2012 Αμπελόκηποι

"Πάρκο Τσιφλίκι"-Πικ-Νικ-Πάρτυ ΠΕΛΣΑ 10 6 2012 Αμπελόκηποι Καστοριάς

       Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού,σήμερα Κυριακή διοργάνωσε ένα Πάρτυ/Πίκ-Νίκ /κέρασμα-ευχαριστία,για όλους τους συγχωριανούς που βοηθάνε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου.
     Η Εκδήλωση έγινε στο Πάρκο "Τσιφλίκι" που διαμορφώθηκε,ως γνωστόν,από τον Σύλλογο και συντηρείται με πολύ φροντίδα και μεράκι από μέλη του Συλλόγου,ειδικά από τον Γιώργο Ρουσκόπουλο,ώστε να παραμένει πάντα καταπράσινο.
     Στην θέση του Πάρκου "Τσιφλίκι" ήταν η παλιά θέση του χωριού μας "Σδράλτση"(Βλ.Λίγα Λόγια για το Χωριό μας")
      Πηγαίνοντας από το Χωριό προς το Πάρκο ,σχολιάσαμε την για 2-3 χρόνια σχεδόν,παντελή έλλειψη διαγράμμισης του δρόμου(ανυπαρξία λευκής συνεχούς γραμμής σήμανσης στον άξονα του δρόμου) που δέχεται αρκετή και υπεραστική κυκλοφορία και είναι επικίνδυνο να συμβούν ατυχήματα.Επί Λιάντση,γινόταν τακτικά φρεσκάρισμα των σημάνσεων,τώρα ή χάλασε το μηχάνημα ή μείναμε από μπογιά.Ο Δήμος μας μάλλον πρέπει να "ενοχλήσει" σχετικά, καθώς και για την συνέχεια του δρόμου ως το Γκιόλι.  
        Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Διοίκηση του Συλλόγου(είδαμε τους Πρόεδρος: Χατζή Σοφία
-Αντιπρόεδρος:Βασιλειάδης Κων/νος-Γραμματέας:Γεωργία Ξανθοπούλου Ταμίας:Κοβάτσης Αργύρης -Μέλη:Καραλή Χριστίνα,Λυγούρας Δημήτρης), ο Πρόεδρος της Τοπικής Δημοτικής Κοινότητας Τάσος Ντίνας,ο Αντιδήμαρχος του Δήμου μας Πέτρος Χατζής και πολλοί συγχωριανοί,κάθε ηλικίας που απήλαυσαν τα εδέσματα του Συλλόγου,κάτω από την σκιά των  δένδρων.
    Κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα παρακάτω στο αρχικό στάδιο,προτού έλθει περισσότερος κόσμος (αποχωρήσαμε νωρύτερα λόγω υποχρεώσεων)
Οι μικροί μας φίλοι,χάρηκαν την παιδική χαρά,που προ ημερών φρεσκοσυντήρησαν μέλη του Συλλόγου
από αριστερά:Νίκος Πανταζόπουλος,Τάσος Ντίνας,Φώτης Νικόπουλος-Σουβλάκι-λουκάνικο-Τσίπουρο/Μπύρα και ...σχολιασμοί της τρέχουσας επικαιρότητας...
από αριστερά:Γιώργος Ρουσκόπουλος,πίσω ο Δημήτρης Λυγούρας,Καθιστός Κώστας Γεωργιάδης
η λιακάδα-ζέστη κατηυθυνε υπό σκιάν στο Κιόσκι του Συλλόγου ή κάτω από τα δενδρα
Και μια Ξενάγηση στο χώρο με  ένα μικρό VIDEO

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Αγίου Πνεύματος: 4-6-2012 Αμπελόκηποι Καστοριάς

Αγίου Πνεύματος: 4-6-2012 Αμπελόκηποι Καστοριάς στο ομώνυμο Εξωκκλήσι

      Οπως καθιερώθηκε,κάθε χρόνο,έτσι και φέτος η εορτή του Αγ Πνεύματος περιλάμβανε Θεία Λειτουργία, στο ομώνυμο μικρό Εξωκκλήσι,κοντά στο χωριό,κάτω στο ποτάμι,κοντά στη Γέφυρα,όπου είναι διαμορφωμένος μικρός χώρος προσκυνήματος,φροντισμένος με μεράκι από τους κατοίκους του χωριού.
       Στο χώρο υπάρχει παλιό μικρό Εκκλησάκι,αφιερωμένο,το 1925-26, στην Παναγία, από τον Κοβάτση-Δημητρίου Αθανάσιο ("Νάτση") που φύτεψε και τον Πλάτανο τότε(.βλ.Σχετ.Αρθρο μας ΕΔΩ)
        Το Εκκλησάκι του Αγ Πνεύματος,είναι νεώτερο "τάμα" του 1991 από την Γιαγιά "Γρηγόρενα" σύζ Γρηγ Δημητριάδη("Γκόλενα") (βλ.Σχετ.Αρθρο μας ΕΔΩ).
        Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε από τον παπα-Γρηγόρη,εγγονό της γιαγιάς "Γρηγόρενας", ενώ στο Ψαλτήρι ήταν ο Παπα-Νικόλας και οι Ψάλτες Νίκος Κυριακίδης, Στέργιος Θωμόπουλος, Χρίστος Νικόπουλος, Κώστας Ζησιάδης, Χρήστος Ζησιάδης, Ισμήνη Τσουμάνη, Ηλίας Παπαδόπουλος.
       Παραβρέθηκαν πολλοί χωριανοί αλλά και κάτοικοι των γύρω περιοχών.
          Μετά την θεία Λειτουργία η Εκκλησιαστική Επιτροπή είχε μικρή δεξίωση,κάτω από την σκιά του παλιού πλάτανου.

....- Περισσότερο Φωτογραφικό Υλικο ............................ΚΛΙΚ ΕΔΩ

.....-Το Τροπάριο της ημέρας  από τους Ψαλτάδες
 'Ευλογητος   ει Χριστέ ο Θεός ημών......" μικρό VIDEO  ΚΛΙΚ ΕΔΩ