ΔΟΞΑ Αμπελοκήπων -ΝΤΑΗΛΑΚΗΣ 2-2
Μετά από ένα ενδιαφέρον και ισορροπημένο μάτς,στην έδρα μας,η "ΔΟΞΑ" Αμπελοκήπων και ΝΤΑΗΛΑΚΗΣ αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2,προσθέτοντας από ένα βαθμό στο ενεργητικό τους
Πηγή:Εφημερίδα"ΣΕΝΤΡΑ"
**Δείτε και την Γενική Βαθμολογία των Ομάδων με την 14η Αγωνιστική,για την Α'ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Οτι αφορά το Χωριό Αμπελόκηποι Καστοριάς,ένα χωριό 10χλμ από Καστοριά με 700 περίπου κατοίκους.Θέματα επίκαιρα,Ιστορικά,Λαογραφικά,Πολιτιστικά,Εκδηλώσεις Συλλόγων,Φωτογραφικό Υλικό,Ομογένεια,χρήσιμοι Σύνδεσμοι κλπ΄ Η κεντρική εικόνα (εδώ ο Αη Νικόλας του Βουνού η Κρεμαστός) μπορεί να εναλλάσεται περιοδικά με εικόνες του χωριού
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
▼
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013
Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP:Γραφεία Ενημέρωσης ΚΞ TOPMAS Αμπελόκηποι,Μηλίτσα,Αργος Ορεστικό
Χάρτης TAP από Ιστοσελίδα fouit.gr |
Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP:
-Γραφεία Ενημέρωσης ΚΞ TOPMAS Αμπελόκηποι,Μηλίτσα,Αργος Ορεστικό
-Γενικότερη Ενημέρωση-Θέσεις Περιφ Δυτ Μακεδονίας
-Γενικότερη Ενημέρωση-Θέσεις Περιφ Δυτ Μακεδονίας
Ο Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP (Trans Andriatic Pipeline) που θα φέρει αέριο από την Κασπία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας στην Δυτ Ευρώπη και θα διασχίσει όλη την βόρεια Ελλάδα(Εβρος-Ηπειρος) ,όπως είναι γνωστό διέρχεται και από την περιοχή Ν Καστοριάς και ειδικότερα και από το χωριό μας, με κατεύθυνση: από Κορησό-βουνό-μεταξύ Μηλίτσας/Αμπελοκήπων-πάνω από Τσιφλίκι/παράλληλα με κάθετο Εγνατίας-προς Μεσοποταμία κλπ.
Ενημερωτικό Αρθρο για TAP από ΣΕΝΤΡΑ |
Θα διασχίσει πολλά αγροτεμάχια,θα είναι υπόγειος,σε βάθος 1μ περίπου,θα υπάρξει δέσμευση (δουλεία διέλευσης) και δεσμεύσεις σε καλλιέργειες και ανοικοδόμηση( σε λωρίδα 8μ δεν επιτρέπεται η φύτευση βαθύριζων δένδρων, σε λωρίδα 40 μ δεν επιτρέπεται η ανοικοδόμηση κατοικιών,σε λωρίδα 400μ δε επιτρέπεται η ανέγερση βιομηχανικών-βιοτεχνικών συγκροτημάτων) .
Είχε γίνει μια ενημερωτική εκδήλωση προ μηνών και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Χωριού μας.Οσο κι αν διατυμπανίζονται τα μεγάλα οφέλη από την διέλευση του Αγωγού,ούτε από την εκδήλωση αυτή ,ούτε από των άλλων περιοχών,έγιναν σαφή ποιά και αν υπάρχουν οφέλη για την περιοχή και την Χώρα.
Ούτε,τέλη διέλευσης υπάρχουν,ούτε πιθανότητα παροχής αερίου,όπως αφήνονταν να εννοηθεί από αρμοδίους και μάλιστα, Δήμαρχος έλεγε "αν ήμουν αγρότης και ήξερα ότι θα υπάρξει παροχή αερίου,θα ήμουν πιό διαλλακτικός στη διαπραγμάτευση για αποζημιώσεις"!
-Λες και πρόκειται να αφεθεί καμιά κάνουλα στο χωράφι να κάνει τον καφέ του ο αγρότης!Αν αφεθεί αναμονή για Δυτ.Μακεδονία,το πολύ να αφορά την Κοζάνη,εφ'όσον υπάρξει εταιρεία που θα αναλάβει την διανομή αερίου με ειδικό δίκτυό της.Για Καστοριά πάντως είναι ελάχιστες οι πιθανότητες και φυσικά ανύπαρκτες για τα χωριά,που έχουν τα χωράφια.
Μόνο καμαρώνουμε,λοιπόν, που πλέον η Χώρα είναι "στους Διεθνείς Παίκτες Αγωγών Φυσικού Αερίου και αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά"
Ούτε,τέλη διέλευσης υπάρχουν,ούτε πιθανότητα παροχής αερίου,όπως αφήνονταν να εννοηθεί από αρμοδίους και μάλιστα, Δήμαρχος έλεγε "αν ήμουν αγρότης και ήξερα ότι θα υπάρξει παροχή αερίου,θα ήμουν πιό διαλλακτικός στη διαπραγμάτευση για αποζημιώσεις"!
-Λες και πρόκειται να αφεθεί καμιά κάνουλα στο χωράφι να κάνει τον καφέ του ο αγρότης!Αν αφεθεί αναμονή για Δυτ.Μακεδονία,το πολύ να αφορά την Κοζάνη,εφ'όσον υπάρξει εταιρεία που θα αναλάβει την διανομή αερίου με ειδικό δίκτυό της.Για Καστοριά πάντως είναι ελάχιστες οι πιθανότητες και φυσικά ανύπαρκτες για τα χωριά,που έχουν τα χωράφια.
Μόνο καμαρώνουμε,λοιπόν, που πλέον η Χώρα είναι "στους Διεθνείς Παίκτες Αγωγών Φυσικού Αερίου και αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά"
Ανακοίνωση-Πρόσκληση Ενημέρωσης ΚΞ για Αργος |
Πρόσφατα η ΚΞ TOPMAS,υπεργολάβος του TAP για τα κτηματογραφικά,ανακοίνωσε στον τοπικό Τύπο, αλλά ανήρτησε και Ανακοινώσεις στα Δημοτικά Καταστήματα με Πρόσκληση προς τους πολίτες να επισκεφθούν τα Γραφεία Κτηματογράφησης της Περιοχής (σ'εμάς Αμπελόκηποι-ΚΕΠ) για να ενημερωθούν για την διέλευση του Αγωγού από τα αγροτεμάχιά τους, για επικαιροποίηση των κτηματολογικών δεδομένων, για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με τις Ανακοινώσεις της ΚΞΙΑΣ τα Γραφεία ενημέρωσης Ν.Καστοριάς, είναι:
Ανακοίνωση-Πρόσκληση Ενημέρωσης ΚΞ για Καστοριά&Νεστόριο |
Σύμφωνα με τις Ανακοινώσεις της ΚΞΙΑΣ τα Γραφεία ενημέρωσης Ν.Καστοριάς, είναι:
- στο Μαυροχώρι – Παλιό Δημαρχείο (για τους Δήμους Καστοριάς και Νεστορίου)
- και Άργος Ορεστικό – Παύλου Μελά 2 (για τον Δήμο Άργους Ορεστικού)
Βέβαια,φαίνεται περίεργο,πως μια ΚΞ με τέτοιες δυνατότητες,δεν χρησιμοποιεί τις εγγραφές του Εθνικού Κτηματολογίου,που έχει καλύψει την περιοχή μας,αλλά αντί γι αυτό προτιμά να υποβάλλει σε ταλαιπωρία τους ιδιοκτήτες γής, αντί να εντοπίσει η ίδια τις ιδιοκτησίες και τους ιδιοκτήτες και να τους καλέσει,ένα έκαστο με επιστολή.
Μήπως για να μην καταβάλει κάποια Τέλη στο "Εθνικό Κτηματολόγιο"?Και γιατί να υποβληθούν σε ταλαιπωρία οι πολίτες?Μήπως η Πολιτεία πρέπει κάτι να κάνει γι αυτό,σε συνεννόηση με την ΚΞΙΑ TAP?
O Tap μέσα από τα Εντυπά του
Στις ενημερωτικές Εκδηλώσεις της Κξίας που έγιναν και στην περιοχή μας μοιράστηκαν διάφορα Εντυπα που παρουσιάζουμε παρακάτω
Οι Προβληματισμοί στην Περιοχή γενικότερα
Πέρα από το άρθρο που φαίνεται παραπάνω στη "ΣΕΝΤΡΑ",διάχυτοι είναι οι προβληματισμοί σε τοπικές ιστοσελίδες όπως στο Alphafm ,FindKastoria κλπ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Γεωστρατηγική αναβάθμιση για τη Δυτική Μακεδονία ο Αγωγός Φυσικού Αερίου – TAP
Εγκρίθηκε
η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου – TAP
και οι Συνοδευτικές του Εγκαταστάσεις στη Δυτική Μακεδονία, από το Περιφερειακό
Συμβούλιο με θετική εισήγηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή.
Η εισήγηση παρουσιάζει χρήσιμη ενημέρωση, αλλά σ'οτι αφορά τα οφέλη/συνέπειες, συνοπτικά με κάποιες παρατηρήσεις, είναι:
- -Εκτιμώμενα Εσοδα Φόρων 15.600.000€/έτος
- -Αναμενόμενα "έμμεσα" οικονομικά οφέλη απασχόλησης στην περίοδο κατασκευής για συναφείς κλάδους της οικονομίας-Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για απασχόληση τοπικού εργατοτεχνικού/κατασκευαστικού δυναμικού.Αναφέρονται 6000 εργαζόμενοι,πόσοι και αν είναι Ελληνες άγνωστο.
- -Δυνατότητα εξαγοράς του 5% των μετοχών TAP από το Ελληνικό Δημόσιο:Δεν μοιάζει με σαφές όφελος,υπό τις παρούσες συνθήκες που το Δημόσιο "ξεπουλά" περιουσία
- -Δυνατότητα εξασφάλισης αερίου:Δεν υπάρχει κάποια ρήτρα προνομιακής τιμής, ούτε αναφορά για εξασφάλιση παροχών και διανομής αερίου στις περιοχές διέλευσης.
- -Υπάρχει ειδικό φορολογικό καθεστώς για τον TAP.Ετσι αποκλείονται ιδέες έκτακτων "εισφορών αλληλεγγύης" προς τις περιοχές διέλευσης.
- -Διάρκεια Σύμβασης: 2019-2042 ήτοι 23 χρόνια-Τί γίνεται μετά?Δεν αναφέρεται.
- -Μακροχρόνια δέσμευση ιδιοκτησιών και απαξίωση στη ζώνη διέλευσης
- -Οι πολίτες μένουν μόνοι τους να "διαπραγματεύονται" με τον TAP
- -Γεωστρατηγική αναβάθμιση:δεν αναφέρεται ποιά θα είναι-Μήπως ¨χαιρόμαστε" κατά το "κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες?".
Ας ελπίσουμε, η Πολιτεία νάχει εκτιμήσει σωστά τα συνολικά οφέλη της Χώρας και οι Περιφερειακές αρχές τα της περιφέρειας και κάθε ΠΕ χωριστά.
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013
"Εντόπια", η Μακεδονική Ελληνική διάλεκτος … αυταπόδεικτα !
"Εντόπια", η Μακεδονική Ελληνική διάλεκτος … αυταπόδεικτα !
Η γλώσσα, την οποία οι πάσης φύσεως άσχετοι ονομάζουν Σλαβομακεδονική, είναι η Μακεδονική Ελληνική διάλεκτος. Είναι μια από τις αρχαίες Ελληνικές διαλέκτους, την Ιωνική, την Αιολική, την Αττική και την Δωρική με την οποία συγγενεύει.
Είκ.: L’Empire Ottoman W.Kellner Πληθυσμός Μακεδονίας 1911 _ Σύνολο !
Το
1907 εξέδωσε το πόνημά του «Εκ συγκρίσεως της Σλαβοφανούς Μακεδονικής Γλώσσης
προς την Ελληνικήν», το οποίο επανεξεδόθη το 1991…και βρίσκεται σε κυκλοφορία μέχρι σήμερα !
Ενα επιστημονικά τεκμηριωμένο άρθρο πάνω στο γλωσσικό τοπικό ιδίωμα περιοχών της Μακεδονίας μας,βρήκαμε και δημοσιεύουμε παρακάτω,που αποδεικνύει ότι πρόκειται για "Ελληνική Διάλεκτο".Ιδιαίτερη τιμή για την περιοχή μας ότι η επιστημονίκη αυτή διατριβή έγινε και δημοσιεύθηκε το 1907, από ένα άνθρωπο της δικής μας περιοχής,τον Τσιούλκα Κων/νο,Εκπαιδευτικό-Καθηγητή-Δάσκαλο από την Κορησό Καστοριάς.
Posted on 07/04/2011 by koioschristos Ημερομηνία : 7 Απριλίου 2011 Διαβάστε τα 34 ΣχόλιαΗ γλώσσα, την οποία οι πάσης φύσεως άσχετοι ονομάζουν Σλαβομακεδονική, είναι η Μακεδονική Ελληνική διάλεκτος. Είναι μια από τις αρχαίες Ελληνικές διαλέκτους, την Ιωνική, την Αιολική, την Αττική και την Δωρική με την οποία συγγενεύει.
Ο πρώτος Μακεδόνας που ασχολήθηκε με τα
εντόπια είναι ο Κωνσταντίνος Τσιούλκας. Γεννήθηκε στην Κορησσό Καστοριάς το
1845. Μετά την αποφοίτησή του από το βασικό σχολείο του χωριού του συνέχισε τις
σπουδές του ως υπότροφος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου, στο Γυμνάσιο Καστοριάς.
Μετά δίδαξε στο χωριό του. Το 1875 στάλθηκε με υποτροφία στην Αθήνα όπου
φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου και έγινε ο πρώτος
γυμνασιάρχης στο Ελληνικό γυμνάσιο Μοναστηρίου.
Είκ.: L’Empire Ottoman W.Kellner Πληθυσμός Μακεδονίας 1911 _ Σύνολο !
Παραθέτει πάνω από 4000 λέξεις, τις οποίες συγκρίνει με Ομηρικές και
Λαϊκές, όπως ονομάζει την Νεοελληνική. Ισχυρίζεται ότι το γράμμα «μ» στο τέλος
του πρώτου προσώπου των ρημάτων τοποθετήθηκε από τους Έλληνες καλόγερους για να
πεισθούν πιο εύκολα οι Σλάβοι να ασπαστούν τον Χριστιανισμό.
Μερικές χαρακτηριστικές λέξεις εύκολα κατανοητές για έναν μη ειδικό
δίνονται αμέσως παρακάτω:
Βήρ = οβηρός, χώρος συγκέντρωσης υδάτων
Αχούρ = αχυρώνας, στάβλος
Σίτο = σιτάρι
Αργκάτ = εργάτης
Φούρκα = φύρκος, αδράχτι
Μύλιμα = αλέθω, από το μύλος
Βόσκα = ψείρα, από το βοσκάς
Ράκα = χέρι, από δραξ
Ντρέν = δρυς
Κόσμα = κόμη, τρίχα
Γκλάβα – κεφαλή, από το Μακεδονικό κλεβή
Μάικα = μητέρα, από το μαία
Πλάτνο = πλατύ πανί, υφαντό.
Κολάι = ευκολία
Κάτσαμ = κάθομαι
Ντάρτσαμ = δωρίζω
Άραμ = άρω, οργώνω
Τρούπκα, ντούπκα = τρύπα
Ρασπείραμ = από το ρας = παρά και πειράομαι = καταλαβαίνω
Λιούλκα = λίκνο, κούνια
Μύσκα = μυς, ποντίκι
Πλέταμ = πλέττω, πλέκω
Πάρνταμ = πέρδομαι, πορδή
Νυβιάστα = νύμφη
Ντουρβάνα = (εκ ξύλου, εκ δρυός), ντρβάνι από το λεξικό της αρχαίας
Ελληνικής γλώσσας του Σταματόπουλου. Η ντουρβάνα είναι ένα ξύλινο δοχείο μικρής
διαμέτρου, όπου τα παλιά χρόνια ανακάτωναν το γιαούρτι με κρύο νερό και το
χτυπούσαν για να βγει το βούτυρο και το υπόλοιπο να γίνει αριάνι.
Μπάρα = αμπάρα, αποθηκευτικός χώρος. Η μπάρα είναι μεγάλος τεχνητός λάκος
για συγκέντρωση νερού, που χρησιμεύει για το πότισμα των ζώων αλλά και για
γεωργικές εργασίες (π.χ. στο φύτεμα του καπνού).
Το γράμμα «μ» στο τέλος του πρώτου προσώπου των ρημάτων που τα κάνει
Σλαβοφανή, μπορεί να αφαιρεθεί και να έχει κανείς τον καθαρό Μακεδονικό τύπο.
Διαπιστώνεται επίσης ότι το «ω», μετατρέπεται σε «α».
Οι τόνοι, ψιλή και δασεία, προφέρονται ως «j» και «h» της Λατινικής, δηλαδή
της Δωρικής γραφής, σύμφωνα με τον Ολλανδό Ελληνιστή του 15ου αιώνα Έρασμο.
Στην Μακεδονική όμως η δασεία αντιστοιχεί στο «V», δηλαδή το βήτα της
Αττικής διαλέκτου (δες το λήμμα «β» του λεξικού της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας
του Σταματόπουλου). Έτσι η λέξη «εσπέρα» γίνεται «βέτσερα», που θα πει βραδινό
φαγητό. Το «εγώ» γίνεται «για», το «έδω» που σημαίνει τρώγω γίνεται «γιάντα».
Τα γράμματα «β», «δ», «ζ» κλπ προφέρονται ως «b», «d», «z»= τα. Έτσι η λέξη
«ντάρτσαμ» προκύπτει από την λέξη «δωρίζω».
Όλα αυτά μπορεί να τα μελετήσει με μια διατριβή ένας γνήσιος Μακεδόνας μαζί
με την μελέτη του Ομήρου και των Σλαβικών γλωσσών και να κάνει την σύγκριση. Ως
γνωστόν, η Μακεδονική εμπεριέχει 1164 Ομηρικές έννοιες και από κάθε έννοια
μπορούν να παραχθούν πολλές λέξεις.
Είχε
δίκιο ο Μητροπολίτης του Νόβι Σαντ, όταν έλεγε ότι το 80% των Σερβικών λέξεων
έχουν ρίζα Ελληνική.
Επομένως, ο κορμός της Μακεδονικής διαλέκτου, δηλαδή τα εντόπια, είναι
Ελληνικός.
Κάποιοι να σταματήσουν να μιλούν για
Σλαβόφωνους Μακεδόνες, αλλά να μιλούν για Ελληνόφωνους Σλάβους.
Η Νεοελληνική εμπεριέχει δεκαπέντε χιλιάδες Ιταλικές και πέντε χιλιάδες Τούρκικες
λέξεις. Φούρνος, φαντάρος, πόρτα, φέτα, βόλτα, ρόμπα, νέτα, σκέτα, αντίο κλπ,
είναι Ιταλικές λέξεις. Δηλαδή πρέπει να λέγεται Ιταλοελληνική;
Οι Βούλγαροι, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αφαιρούν τις Ελληνικές (δηλαδή της
Μακεδονικής διαλέκτου) λέξεις και τις αντικαθιστούν με Σλάβικες. Δηλαδή αυτό
που κάνει τώρα ο κ. Γκρουέφσκι και η Βουλγάρικη παρέα του.
Μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο και την διακήρυξη της Χάτι – Χουμαγιούμ (ευτυχής
γραφή) το 1856, που προσαρμόστηκε στην συνθήκη των Παρισίων, ο Σουλτάνος
παραχώρησε μεταρρυθμίσεις στους Χριστιανούς και από τότε αρχίζει ευνοϊκότερη
πνευματική κίνηση μεταξύ των υπόδουλων Ελλήνων. Έτσι στην Μακεδονία, από τον
Νέστο έως την Πίνδο, ιδρύονται σχολεία σχεδόν σε κάθε χωριό, Ελληνικά φυσικά.
Οι γονείς όσων παιδιών πήγαιναν στο σχολείο φρόντιζαν για στέγη και διατροφή
των δασκάλων. Δημιουργούνται επίσης και σχολαρχεία σε πολλές πόλεις και
κωμοπόλεις.
Ο Τίτο είχε κάνει απογραφή των πληθυσμών
στην περιοχή της Βαρντάρσκα… της νότια περιοχής της Γιουγκοσλαβίας.
Είχαν δηλώσει χονδρικά, εξακόσιες χιλιάδες Βούλγαροι, εξακόσιες χιλιάδες
Αλβανοί, τριακόσιες χιλιάδες Σέρβοι και τετρακόσιες χιλιάδες Έλληνες.
Δηλαδή κανένας δεν δήλωσε Μακεδόνας σαν ξεχωριστή εθνότητα … το Ελληνικό
κράτος σιωπά και οι απανταχού ανόητοι φλυαρούν !
σ.σ.Συντάκτη ( 9 Απριλίου 2011 ) : Θέλω να ευχαριστήσω, μέσα από την καρδιά μου, τούς Ιστότοπους που
αγκάλιασαν, ενστερνίστηκαν και αναμεταδίδουν ( με εκπληκτική, θα έλεγα,
ταχύτητα ) την ανωτέρω πραγματεία υποσχόμενος ότι θα παραμείνω αμετακίνητος
στην αλήθεια της Μοναδικής ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ που ξέρει όλος
ο πλανήτης … της Ελληνικής !
Πηγή:grivanews.wordpress