Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Αμπελόκηποι:25η Μαρτίου 2014

Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Πεσόντων
Αμπελόκηποι Καστοριάς :25η Μαρτίου 2014

    Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου  γιορτάστηκε και φέτος στο χωριό μας,με Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον ναό Αγ Κων/νου κ Ελένης.
    Οι Εθνικές Επέτειοι, έχουν συνδυαστεί στην συνείδηση των πολιτών με το Σχολείο.Κάθε φορά λοιπόν,ανακαλούν στην μνήμη τους  την άδικη τύχη του νέου μας Δημοτικού ,που έπεσε θύμα της ¨βαθειάς τομής" του Υπ Παιδείας.
    Αδεια η Εκκλησία από παιδιά,λιγοστός κόσμος.Είναι άραγε αδιαφορία για την Επέτειο?Μάλλον,όχι, το πιθανότερο είναι συνεχιζόμενη απογοήτευση από αλλεπάλληλες δυσμενείς επιλογές των "Εθνικών Ταγών" μας των τελευταίων ετών
     Παρήγορη παρουσία,έστω τα  λίγα παιδιά του Νηπιαγωγείου, με τις σημαιούλες τους και τις παραδοσιακές φορεσιές.

Ο Πανηγυρικός 25ης Μαρτίου 2014-Ρούλα Κουτσή
  Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η συγχωριανή μας Ρούλα Κουτσή,σύζ.Φίλιππου Δημητρίου, Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Αμπελοκήπων , που τόνισε την σημασία της Εθνικής Επετείου και την ανάγκη απότισης τιμής και την διαρκή οφειλή ευγνωμοσύνης στους Ηρωες του '21, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, σε ένα τιτάνιο αγώνα,απέναντι στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, για νάμαστε σήμερα ελεύθεροι.
   Είναι παρήγορο που πλέον,μετά το κλείσμο του Σχολείου,χωριανοί μας αναλαμβάνουν και εκφωνούν τους πανηγυρικούς λόγους στις Εθνικές μας Επετείους
     Βέβαια δεν μπορεί να αποφύγει κανείς συνειρμικά την σκέψη που ,συσχετίζει άθελα, το ηρωϊκό '21 με το θλιβερό σήμερα,όμως τέτοια μέρα,ας διδαχθούμε από τους ήρωες του '21 και όχι απ΄'όσους σήμερα, "ηρωικά", παραδίδουν τη χώρα στα μνημόνια της εξάρτησης.
Γι αυτούς, κανείς δεν θα πει "Ζήτω", αλλά μόνον "Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821"!
Κατάθεση Στεφάνου-
Πρόεδρος Τάσος Ντίνας
    Μετά την εκκλησία,ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση ,από τον παπαΝικόλα και κατάθεση στεφανιών,από την Τοπική Κοινότητα και το Νηπιαγωγείο, στο Μνημείο των Πεσόντων ,από τον Πρόεδρο Τάσο Ντίνα και παιδάκια του Νηπιαγωγείου
     Τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου,έκαναν μικρή παρέλαση και έψαλαν τον Εθνικό Υμνο.
     Το φωτογραφικό υλικό και τα μικρά Video που ακολουθούν, δεν είναι και τόσο ευκρινή ποιοτικά,αλλά τα παραθέτουμε σαν συμπλήρωμα της περιγραφής του εορτασμού.
Κατάθεση Στεφάνου-
από παιδιά Νηπιαγωγείου

 

     Η τοπική Κοινότητα Αμπελοκήπων,στο τέλος,πρόσφερε λιτή δεξίωση υπαίθρια,με "Μπισκοτολούκουμα", με λουκούμια  από τον Συνεταιρισμό Γυναικών Κωσταραζίου
Μικρή παρέλαση -Παιδιά του Νηπιαγωγείου Αμπελοκήπων

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Κυριακή της Ορθοδοξίας:9 3 '14

Κυριακή της
Ορθοδοξίας:
9 3 '14

   Η Κυριακή της Ορθοδοξίας έχει καθιερωθεί από την Εκκλησία μας  σε ανάμνηση του τέλους της περιόδου εικονομαχίας που ταλάνισε για μεγάλο χρονικό διάστημα την Εκκλησία και έληξε τελικά με την αναστήλωση των αγίων εικόνων.
    Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στο Βυζαντινή Αυτοκρατορία η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα
    Γιορτάστηκε λοιπόν και στο Χωριό,στον Ναό Αγ Κων/νου και Ελένης,με ειδικό τελετουργικό, με λιτανεία εικόνων εντός του Ναού,με τον παπαΝικόλα,τους ψαλτάδες,επιτρόπους και παιδιά που κρατούσαν  εικόνες στα χέρια.
     Ενα φωτογραφικό στιγμιότυπο δείχνει τους συμμετέχοντες στην λιτανεία

Καθαρά Δευτέρα στο Χωριό 3.3.2014

Καθαρά Δευτέρα στο Χωριό 3.3.2014
      Ο καιρός δεν ήταν  καλός,δεν προσφέρονταν για  παραμονή σε εκδηλώσεις που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο πάρκο "Τσιφλίκι".Το έθιμο όμως της  Φασολάδας της ΚαθαροΔευτέρας τηρήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ,στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού.
       Κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα παρακάτω.
και κάποιοι  Χαρταετοί στο Γήπεδο

25η Μαρτίου:Ο Ξεσηκωμός του Γένους!Όλη η Ιστορία σ΄ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ

25η Μαρτίου:Ο Ξεσηκωμός του Γένους!Όλη η Ιστορία σ΄ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ

25.03.2014 | 00:17
Image



Ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του National Geographic παρουσιάζει όλη την Ιστορία της Επανάστασης του 1821. Της αναγέννησης ενός Έθνους.Του ηρωϊσμού και της αυτοθυσίας. Και τελικά της οριστικής νίκης. Σε έξι βίντεο όλη η ιστορία του 1821!