Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Εκείνοι που Φεύγουν: + Δημητριάδης Νικόλαος 13-6-2014


Εκείνοι που Φεύγουν: + Δημητριάδης Νικόλαος  13-6-2014
 
   Εφυγε από κοντά μας για τις αιώνιες μονές,ο συγχωριανός μας Νίκος Δημητριάδης σε ηλικία 90 ετών.Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Ναό Αγ Κων/νου & Ελένης, η δε  κηδεία του έγινε την Παρασκευή 13-6-2014,στον Αη Νικόλα.
   Ο Νίκος γεννήθηκε και έζησε στους Αμπελόκηπους,ασχολούμενος με την γεωργία,κατά κύριο επάγγελμα.Ευτύχησε να είναι πατέρας τριών τέκνων,αλλά ήρθε  η ώρα,όπως έλεγε στα τελευταία του,να πάει να βρεί την σύζυγό του Σταυρούλα,που είχε προηγηθεί φεύγοντας.
    Υπήρξε για χρόνια φιλότιμος υπηρέτης της Τοπικής μας Εκκλησίας,ως Επίτροπος,φροντίζοντας τους Ναούς και τα εξωκκλήσια μας.
 
Ο Νίκος Δημητριάδης(δεξιά) με τον Ψάλτη Αντώνη Πάτση-
Κάποια Κυριακή του 2010,
μετά την Λειτουργία στον Ναό Αγ Κων&Ελένης
     Τον θυμόμαστε πάντα με το χαμόγελο στην Εκκλησία,να βοηθά τον παπαΓιώργη,ύστερα τον παπαΣωτήρη και μέχρι πρόσφατα,όσο ήταν καλά, τον παπαΝικόλα  κι όταν ακόμη δεν ήταν πλέον Επίτροπος,αφού του είχε γίνει βίωμα η συμβολή στην   εκκλησιαστική ζωή και τάξη του χωριού.
     Ας είναι ελαφρό το χώμα που τον σκεπάζει.
      Συλλυπητήρια στους οικείους του.

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Αγίου Πνεύματος:Στο μικρό Εξωκκλήσι 9.6.2014-Αμπελόκηποι Καστοριάς

Αγίου Πνεύματος:Στο μικρό Εξωκκλήσι 9.6.2014

   Δευτέρα του Αγ Πνεύματος,έχει καθιερωθεί πλέον,τα τελευταία χρόνια να γίνεται Θεία Λειτουργία στο μικρό Εξωκκλήσι του Αγ Πνεύματος,κάτω στη Γέφυρα στο Ποτάμι,στην Διασταύρωση με τον παλιό παραποτάμιο δρόμο προς Μηλίτσα.
     Στη θέση υπάρχει το παλιό εικονοστάσι της Παναγίας,έργο-"τάμα" του Θανάση (Νάτση) Δημητρίου-Κοβάτση από το 1926,κάτω από τον παλιό πλάτανο που ο ίδιος τότε είχε φυτέψει.
    Το Εξωκκλήσι Αγ Πνεύματος είναι επίσης έγο -"τάμα" της Γιαγιάς Γρηγόραινας (Γκόλαινας) του 1991 και της οικογένειάς της.
    Φέτος το εκκλησάκι ,συμπληρώθηκε και με ένα μικρό στέγαστρο-νάρθηκα,δωρεά του Μιχάλη Τερψόπουλου και της οικογένειάς του
 
  **Μικρό VIDEO-Αρτοκλασία
 
      Και φέτος η Θεία Λειτουργία έγινε από τον ΠαπαΓρηγόρη,ενώ ο ΠαπαΝικόλας έμεινε στο Ψαλτήρι,με τον Ψάλτη Νίκο Κυριακίδη και τους βοηθούς Στέργιο Θωμόπουλος,Χρίστο Νικόπουλο, Ηλία Παπαδόπουλο.
 
     Χωριανοί,αλλά και πολλοί περίοικοι τίμησαν την εορτή .
Ο ΠαπαΓρηγόρης ,σε ομιλία του,αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής και στην αναγκαιότητα επίκλησης του Αγ Πνεύματος στη Ζωή μας
    Η Εκκλησιαστική Επιτροπή,μετά την Θ.Λειτουργία,είχε μικρή δεξίωση με τοπικά κεράσματα

==================================================================

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Τσιφλίκι -Αη Νικόλας:"Είδομεν το Φώς"-Ρευματοδότηση & Λοιπές Παρεμβάσεις

Τσιφλίκι -Αη Νικόλας:
"Είδομεν το Φώς"-
Ρευματοδότηση &
Λοιπές Παρεμβάσεις
      Παλιό αίτημα  των κατοίκων των Αμπελοκήπων η ρευματοδότηση στο Εξωκκλήσι του Αη Νικόλα,στα Κοιμητήρια,επανέρχονταν για χρόνια ,από Επιτρόπους και την Κοινότητα Αμπελοκήπων.
     Η δαπάνη δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τοπικούς πόρους,αφού μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε κοντά δίκτυο ΔΕΗ και το κόστος ήταν απαγορευτικό για επέκτασή του.
    Τα τελευταία όμως χρόνια ,με την ανοικοδόμηση στην περιοχή αρκετών βιοτεχνικών κτιρίων,το δίκτυο έφτασε πιο κοντά και το αίτημα επανήλθε,αρκετές φορές, σε συνδυασμό με το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΕΛΣΑ για ρευματοδότηση στο Πάρκο "Τσιφλίκι",για υπαίθριες Εκδηλώσεις,προς τον Δήμο Αργους Ορεστικού,όπου πλέον υπάγεται το Χωριό μας, Τοπική Κοινότητα Αμπελοκήπων.
  
   Μόλις πρόσφατα βρέθηκε διέξοδος και το ρεύμα ήλθε πλέον και στο Τσιφλίκι και στον Αη Νικόλα,έστω και ολίγον προεκλογικά...
     Το καλό  όμως να λέγεται: "Είδομεν το Φώς

   Ο Ναός Αγ Νικολάου με Ηλεκτρικό Φώς πλέον
   Στον Αη Νικόλα,πρέπει να σημειώσουμε και άλλη μια παρέμβαση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής
με διαμόρφωση λιθόστρωτου στον κεντρικό διάδρομο πρόσβασης στο Ναό ,δια μέσου των Κοιμητηρίων. Είχε γίνει μια έκκληση οικονομικής συνδρομής σε όλους τους κατοίκους για τον σκοπό αυτό και από τον Δήμο χορηγήθηκαν τα αναγκαία υλικά για ταλιθόστρωτα.
     Ετσι ο χώρος του Νεκροταφείου, έχει ευπρεπισθεί με σεβασμό στον τόπο τελευταίας κατοικίας του Χωριού,στον Ναό που,θυμίζουμε, είναι ο πιο παλιός,από τότε που το Χωριό,με το όνομα  "Σδράλτση", βρίσκονταν στη θέση Τσιφλίκι.

Αμπελόκηποι:Μουσικοχορευτικές Εκδηλώσεις 23&24.5.2014 στην Πλατεία

Αμπελόκηποι Καστοριάς :Μουσικοχορευτικές Εκδηλώσεις  23&24.5.2014 στην Πλατεία
 
    Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΕΛΣΑ διοργάνωσε και φέτος ένα διήμερο μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στις τοπικές Γιορτές Αη Νικόλα (20.5.2014) και Αγ Κων&Ελένης(21.5.2014).
     Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην Πλατεία του Χωριού ,στο διήμερο 23&24.5.2014-Παρασκευή & Σάββατο.
-Παρασκευή 23.5.2014:Επαιξε η Ορχήστρα του Παναγιώτη Ντίμτσιου και εμφανίστηκαν τα  2 χορευτικά (μικρό κ μεγάλο) του Συλλόγου μας,που χειροκροτήθηκαν θερμά απ'όλους.
-Σάββατο 24.5.2014:Με την Ορχήστρα "Χάλκινα Ηχοχρώματα" εμφανίστηκαν τα φιλοξενούμενα χορευτικά: Πολυκάρπης και Ροδάνη Αργους Ορεστικού,που απέσπασαν πλούσιο χειροκρότημα
 
   Και τα 2 βράδυα ,ο καιρός ήταν καλός και μετά τα χορευτικά, ακολούθησε χορός-γλέντι από τους πολλούς χωριανούς, αλλά και επισκέπτες που κατέκλυσαν την πλατεία, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του δρόμου που είχε αποκλειστεί κυκλοφοριακά για τον σκοπό αυτό.
   
Στο χορό και οι "Αυστραλίδες" συγχωριανές που έτυχε να έρθουν αυτές τις μέρες από Αυστραλία στο Χωριό-.Μπροστά η Ρίνα  (του "Νούμε") ,ακολουθεί η Γιαννούλα (του "Σίντε") και ο Γιώργος  Παπαϊωάννου
 
  Η παρουσία πολλών μικροπωλητών πανηγυριών με γλυκίσματα και συναφή είδη ,έδωσε μια ιδαίτερη νότα στις εκδηλώσεις.
    Για την διοργάνωση βοήθησαν,φιλότιμα, πολλοί συγχωριανοί σε όλες τις πρακτικές δουλειές(τραπεζοκαθίσματα,ψησταριές,σέρβις-πωλήσεις-ταμείο κλπ).
    Ελπίζουμε οι εκδηλώσεις να πήγαν καλά και οικονομικά,ώστε ο Σύλλογος να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την λειτουργία του,αφού από άλλες πηγές (Δήμος,Περιφ Ενότητα,Υπουργεία) δεν φαίνεται καμιά προοπτική.
    Την 1η βραδυά ,έδωσε το "παρών" και ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Δήμου Αργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου, που στον απόηχο των εκλογών,ευχαρίστησε για την στήριξη που είχε.Βέβαια  το Χωριό θα αναμένει  και την δική του στήριξη,ίσως λίγο καλύτερη από την μέχρι τώρα.Ελπίζουμε, αυτό να του το θυμίζουν και οι νεοεκλεγμένοι Τοπικοί και Δημοτικοί μας Σύμβουλοι.
 
 

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Αη Νικόλας στο Βουνό:20.5.2014 Αμπελόκηποι Καστοριάς

Αρτοκλασία,στη Σπηλιά του Αη Νικόλα στο Βουνό 20.5.2014
Αη Νικόλας στο Βουνό:
20.5.2014 Αμπελόκηποι Καστοριάς
 
   Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, κάτοικοι του χωριού, αλλά και πολλοί περίοικοι και από μακρυά φερμένοι, ανεβαίνουν  την απότομη σκάλα στη Σπηλιά του Βράχου,στον "Αη Νικόλα στο Βουνό" Αμπελοκήπων Καστοριάς,να προσευχηθούν και να ζητήσουν την βοήθεια του Αη Νικόλα.
    Ο εορτασμός φέτος, περιλάμβανε Θεία Λειτουργία στον Αη Νικόλα στο Βουνό(Σπηλαιώδες Εξωκκλήσι) στις 20.5.2014,στους Αμπελόκηπους Καστοριάς.
   Τα τελευταία χρόνια,κάποιοι ξένοι επισκέπτες έδωσαν στο Εξωκκλήσι του Αη Νικόλα, το προσωνύμιο "Κρεμαστός",κατ'αναλογία με άλλες περιοχές της χώρας, που κάποιες φορές χρησιμοποιείται,αλλά δεν είναι τοπικό όνομα.Ισως,για κάποιους, φαίνεται λίγο πιο "τουριστικού-περιηγητικού ενδιαφέροντος"
   Στις 20 Μαίου,είναι παλιά Τοπική Γιορτή "Αη Νικόλας ο Καλοκαιρινός"(ανακομιδή λειψάνων του Αγ Νικολάου ,Επισκόπου Μύρων Μ Ασίας) και η ονομασία "καλοκαιρινός" χρησιμοποιούνταν από τους παλιότερους, σε αντιδιαστολή με τον "χειμωνιάτικο Αη Νικόλα" στις 6 Δεκεμβρίου
   Το video που ακολουθεί,είναι μέρος της Θ.Λειτουργίας(αρτοκλασία) με τον παπα-Γιάννη Τουλκαρίδη,ιερέα της Πτεριάς, που τόχει "Ταγμένο" κι έρχεται κάθε χρόνο,τα τελευταία χρόνια να λειτουργήσει.
   Στο Ψαλτήρι,ο Ψάλτης μας Νίκος Κυριακίδης,από το Μαυροχώρι,συνεπικουρούμενος από συγχωριανούς΄(Χρ.Νικόπουλος) αλλά και κοντοχωριανούς επισκέπτες-ψάλτες,όπως ο Νίκος Πρώϊος από τον Γέρμα  κ.ά. που βρίσκονται ,σχεδόν κάθε χρόνο  στο εξωκκλήσι αυτή τη μέρα.
     Αεικίνητοι πάντα οι "βουνίσιοι" επίτροποι του Αη Νικόλα,ο Ηλίας Παπαδόπουλος και ο Αντώνης Ξανθόπουλος με τις συζύγους τους Μαριάνθη και Στέλλα,φροντίζουν ,πάντα με πολύ μεράκι και πολλή προσωπική δουλειά,όλο το χρόνο, το Εξωκκλήσι
    Είχαν φέτος ,για όλους τους προσκυνητές επισκέπτες,σπιτικά κεράσματα. Ο Αη Νικόλας,είθε να έχει όλους υπό την σκέπη του....Και βέβαια,όπως σημείωσε και ο ΠαπαΓιάννης,μακάρι να βρεθούν και άλλοι νεώτεροι,να τους βοηθούν και να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους..
  
Το εσωτερικό του Ναϊδρίου Αη Νικόλα στο Βουνό
   Ο Τοπικός Σύλλογος ΠΕΛΣΑ,μετά την Θεία Λειτουργία,στο ειδικό υπαίθριο στέκι,στη χαράδρα ,κάτω από τη Σπηλιά του Αη Νικόλα, είχε μικρή μουσική γιορτή με ψητά εδέσματα
 
**Δείτε εδώ ένα μικρό VIDEO από την Θεία Λειτουργία 20.5.2014,με σύντομη ξενάγηση στο "εξωκκλήσι-Σπηλιά του Αη Νικόλα" και στο γύρω επιβλητικό τοπίο
===============================================
 
 
**VIDEO του 2010:Αη Νικόλας στο Βουνό-κατεβαίνοντας τη σκάλα από τη Σπηλιά

**Φωτογραφικά Στιγμιότυπα "Αη Νικόλας στο Βουνό " από την Συλλογή μας στο Panoramio/GoogleEarth
     -Η Σκάλα στον Αη Νικόλα
      -Το Εξωκκλήσι Αη Νικόλα στο Βουνό/η Σπηλιά
      -Αη Νικόλας στο Βουνό/Το εσωτερικό του Ναϊδρίου στη Σπηλιά

**-Φωτο & VIDEO Αη Νικόλας, από Συλλογή  Cyberocarka.gr, περιηγητική Ομάδα που έχει αποθανατίσει πολλά στιγμιότυπα του Αη Νικόλα
     -Φωτο Αη Νικόλας:Γενική Αποψη  στο Βουνό
      -Μεγάλη Συλλογή Αη Νικόλας από Cyberotsarka.gr
       -VIDEO περιήγησης "Αη Νικόλας Κρεμαστός" από Cyberotsarka.gr 
 

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Εκλογές 2014: Δημοτικές & Περιφερειακές-Αμπελόκηποι Καστοριάς

Εκλογές 2014:Δημοτικές & Περιφερειακές-
Αμπελόκηποι Καστοριάς
 
Οι Εκλογές τέλειωσαν,τα αποτελέσματα σχολιάστηκαν ποικοιλοτρόπως,όλοι λίγο-πολύ δηλώνουν ότι "έλαβαν το μήνυμα" και ψάχνοντας βρίσκουν την δική τους οπτική γωνία ανάγνωσης για να δηλώνουν ικανοποιημένοι.Μένει να δούμε έμπρακτα αν πράγμαται "ελήφθη το μήνυμα"
 
Οι νεοεκλεγέντες στους Δήμους Ν Καστοριάς και στην Περιφέρεια.
   Στον Δήμο μας Αργους Ορεστικού,επανεκλέχθηκε Δήμαρχος ο Πάνος Κεπαπτσόγλου, από την πρώτη Κυριακή.Η Μαρία Τερζοπούλου φαίνεται, δεν έπεισε τους δημότες και παραμένει στην αντιπολίτευση.
 
Ποσοστά & εδρες
==============================
Κεπαπτσόγλου........63,35%..........18 έδρες
Μακρής......................6,15%...........1 έδρα
Τερζοπούλου............30,49%...........8 έδρες
===============================
   Στον Δήμο Καστοριάς είχαμε σημαντική αλλαγή:εκλέχθηκε Δήμαρχος,την δεύτερη Κυριακή ο Ανέστης Αγγελής.
   Στον Δήμο Νεστορίου:νέος Δήμαρχος ο Πασχάλης Γκέτσιος.
   Στην Περιφέρεια  Δυτ Μακεδονίας,είχαμε την μεγάλη ανατροπή,όπου επικράτησε του Γ Δακή, την β' Κυριακή, ο Θ Καρυπίδης με αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς τον Σωτ Αδαμόπουλο.(στρατιωτ γιατρός από τον Βράχο Καστοριάς)
 
Τα Αποτελέσματα Τοπικά την α' Κυριακή
 
Στο Χωριό οι εκλογές έγιναν σε 2 Εκλογικά τμήματα,στο Σχολείο
 
-Για Δήμο Αργους Ορεστικού,έλαβαν:
 
 
-ΜΑΚΡΗΣ...........................7  
- ΚΕΠΑΠΤΣΟΓΛΟΥ......337 
- ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ ........109
-- ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ 19
 
-Για Περιφέρεια,έλαβαν:       Εγγεγραμένοι 664 /Ακυρα-Λευκά.....50
 
Μουμουλίδης..........29
Καρυπίδης.............113
Ελλην Αυγή.............46
Ανταρσία...................5
Ζεμπιλιάδου.............43
Βήττας......................11
Δακής......................175.
 
Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Αμπελοκήπων
 Εκλεχθηκαν οι:
 
-Βασιλειάδου Ευαγγελία............................από Τερζοπούλου
-Κοβάτσης Διαμαντής...,............................από Κεπαπτσόγλου.
-Τρυφόπουλος Μάκης,(*Πρόεδρος)...........από Κεπαπτσόγλου
 
Δημοτικοί Σύμβουλοι,εκλέχθηκαν :
 
α)Χατζής Πέτρος ,...............από Κεπαπτσόγλου (γενικά Σταυροί...679)
β)Γεωργιάδης Λεωνίδας,....από Τερζοπούλου   (Γενικά   Σταυροί.415)

ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ Υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων μας στο Χωριό(στα 2 τμήματα)

1.Γεωργιάδης Λεωνίδας (με Τερζοπούλου)................88
2.Νικοπούλου Χαρούλα  (με Τερζοπούλου)...............74
3.Ξανθόπουλος Δημήτριος (με Κεπαπατσόγλου)......129
4.Σουλιώτης Χρήστος.........( με Κεπαπατσόγλου)......225
5.Χατζής Πέτρος..................(με Κεπαπατσόγλου ).....224

Αποτελέσματα-Σταυροδοσία Υποψ.Τοπικών Συμβούλων Αμπελοκήπων

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ/ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 18-5-2014
Α)ΚΕΠΑΠΤΣΟΓΛΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
1. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του   ΣΤΕΡΓΙΟΥ
..35
2. ΚΟΒΑΤΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ του   ΙΩΑΝΝΗ
120
3. ΤΡΥΦΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ   του   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
164(*)
   *σταυροί με επιβεβαίωση πρωτοδικείου
Ο νέος Πρόεδρος του Χωριού θα είναι ο Τρυφόπουλος Θωμάς

Β)ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
1. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ   του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ
47
2. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΩΤΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
0
3. ΚΟΥΤΣΗ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ(ΡΟΥΛΑ) του ΙΩΑΝΝΗ
42

ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ-Απρόοπτα-Φωτογραφία του Σχολείου

    Δεν μάθαμε λεπτομέρειες,παρά μόνο ότι σε ένα φάκελο βρέθηκε Φωτογραφία του Σχολείου μας.
Προφανώς ο ψηφοφόρος-συγχωριανός ήθελε να πεί,αυτό που όλοι σκεφτόμαστε, ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και η πικρία και αγανάκτηση των συγχωριανών για το κλείσιμο του Σχολείου,ενός από τα νεότερα του Νομού,σ'ενα ζωντανό χωριό,που έχει παιδιά,που αναγκάστηκαν να σκορπίσουν σε 4-5 χωριά,θα πρέπει να είναι οδηγός για τις ενέργειες όσων εκλεγούν στο Δήμο.

Και στον ΔΗΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Συγχωριανοί μας

Συγχωριανοί μας είτε στενοί συγγενείς συγχωριανών μας, εκλέχτηκαν και στον Δήμο Καστοριάς.

1.Μιχαλόπουλος Ναούμ,του Κώστα :Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Δισπηλιού (με Αγγελή)
2.Καπρής Δημήτρης του Κώστα........:Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς..............( με Αγγελή)
3.Μπινιάκος Μιχάλης ,σύζυγος Ελένης Ζήση: Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς..(με Αγγελή.)

======================================================================
**ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:Δείτε τους σταυρούς των υποψηφίων Τοπικών συμβούλων και Δημοτικών Ενοτήτων όλων των συνδυασμών και των τριών δήμων Καστοριάς των δημοτικών εκλογών 2014.
με ΚΛΙΚ ΕΔΩ