ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Πάσχα-Β' Ανάσταση:Αη Νικόλας-Αμπελόκηποι Καστοριάς 12-4-2015

Πάσχα-Β' Ανάσταση:
Αη Νικόλας-
Αμπελόκηποι Καστοριάς 12-4-2015

     Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα,κατά το Εθιμο,έγινε  στον παλιό κοιμητηριακό Ναό του Αη Νικόλα,η Τελετή της Β΄Ανάστασης (Τελετή της Αγάπης).
    Η Τελετή έγινε από τον παπα Γρηγόρη με την βοήθεια του παπα Νικόλα,ενώ πλήθος συγχωριανών,βοηθούντος και του καλού καιρού,παραβρέθηκαν στον Ναό,ενώ είχαν την ευκαιρία να ανάψουν ένα κερί στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων ή και να αφήσουν σ'αυτούς ένα Πασχαλιάτικο αυγό ,σύμφωνα με παλιό έθιμο. 
    
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος (ΠΕΛΣΑ),στο προαύλειο του Ναού,έστησε πάγκο με κεράσματα πασχαλιάτικα αυγά,τσουρέκια και αναψυκτικά,όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν Ευχές "Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη-Χρόνια Πολλά"
 

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Πάσχα-Ανάσταση :10-12-2015 Αμπελόκηποι Καστοριάς

Πάσχα-Ανάσταση :
10-12-2015
Αμπελόκηποι Καστοριάς

    Η Τελετή της Ανάστασης έγινε στον Ναό Αγ Κων/νου & Ελένης.Μετά το "Δεύτε Λάβετε Φώς" το εκκλησίασμα βγήκε στο προαύλειο ,όπου μετα από λίγο ο παπαΝικόλας και οι ψαλτάδες,έψαλαν το "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ "συνοδευόμενοι σχεδόν απ'όλους που ψέλιζαν τον Υμνο στην Ανάσταση Κυρίου.
 
    Οι Ψαλμωδίες συνοδεύονταν και από τσουγκρίσματα αυγών και ευχές μεταξύ των παρευρισκόμενων,μελών των οικογενειών τους και φίλων με " Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη" και  "Χρόνια Πολλά".
 

Επιτάφιος 2015:Αμπελόκηποι Καστοριάς 10-4-2015


Επιτάφιος 2015:
Αμπελόκηποι Καστοριάς 10-4-2015
 
    Το βράδυ της Μ Πέμπτης,μετά την ακολουθία των 12 Ευαγγελίων,μια ομάδα γυναικών του χωριού,με την καθοδήγηση της  Θωμαής Δημητριάδου,που εδώ και χρόνια έχει αναλάβει αυτό το καθήκον,ανέλαβαν και στόλισαν με πολύ μεράκι  τον Επιτάφιο στον Ναό Αγ Κων & Ελένης.
     Την Παρασκευή πρωί έγινε η Τελετή της Αποκαθήλωσης,γυναίκες του χωριού έφεραν λουλούδια στον Επιτάφιο,η καμπάνα χτυπούσε πένθιμα όλη την ημέρα, ενώ το βράδυ εψάλησαν τα "Εγκώμια"
από Χορωδιακή Ομάδα,τον βασικό πυρήνα της οποίας αποτελούν μέλη της παλιάς Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου που συμπληρώνεται από άλλους συγχωριανούς.
    
 

Μετά τα Εγκώμια,έγινε η περιφορά του Επιταφίου στο Χωριό με διαδρομή:Ναός Γ Κων& Ελένης-Πλατεία-Ναός Παναγίας-επιστροφή στο Ναό Αγ Κωνου & Ελένης,.Σε όλη την διδρομή,μέλη της Χορωδιακής ομάδας έψαλαν τα Εγκώμια.

    

     Τον Επιτάφιο μετέφεραν νέα παιδιά του χωριού (Γρηγόρης Νικόπουλος,Χρήστος ΤζώτζηςνΧρήστος Μιχαλόπουλος,Θωμάς Γιαμπανόπουλος)
 
 
 
 

Μ.Παρασκευή 10-4-2015:Ποδοσφ Αγώνας "Παντριμέν'-Ηλιέφτιροι" 2-6

Μ.Παρα-
σκευή
10-4-2015:
Ποδο-
σφαιρι-
κός
Αγώνας






"Παντριμέν'-Ηλιέφτιροι" 2-6

       Κρατήθηκε και φέτος το έθιμο ποδοσφαιρικού Αγώνα την Μ.Παρασκευή 10-4-2015 με Ομάδες "Παντριμέν'-Ηλιέφτιροι" στο Γήπεδο της ΔΟΞΑΣ Αμπελοκήπων Καστοριάς.
       Το σκόρ:"Ηλιέφτιροι" 6 -"Παντριμέν'" 2.
       
Ολοι,άσχετα από το αποτέλεσμα έκαναν αρκετό "χάζι" και χάρηκαν που το έθιμο κρατιέται ακόμη.


Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ανοιξη 2015:Ηρθαν οι Πελαργοί μας και τα Χελιδόνια.

Ανοιξη 2015:Ηρθαν οι Πελαργοί μας και τα Χελιδόνια.

     Επι τέλους,φαίνεται έρχεται η Ανοιξη,αφού ήρθαν  οι Πελαργοί μας στην φωλιά τους στην Πλατεία, αλλά και τα Χελιδόνια που ψάχνουν τις φωλιές τους.
      Νωρύτερα οι αμυγδαλιές και οι ρικιές έδωσαν το πρώτο ανοιξιάτικο μήνυμα.
       Μετά το Χειμώνα,πάντα έρχεται η Ανοιξη,είτε ημερολογιακά είτε και συμβολικά,δίνοντας μια άλλη καλύτερη διάθεση στους ανθρώπους.
      Αλλωστε πολλοί εορταστικοί συμβολισμοί από την αρχαιότητα έχουν αναφορά στον ερχομό της Ανοιξης
(*.Βλέπε σχετικά απόσπασμα παρακάτω)
 
 
Συμβολισμοί & Τελετές σχετικά με την Ανοιξη στην Αρχαιότητα
 
Στους Ρωμαίους συναντάμε τη θεά Φλώρα (ή Χλωρίδα). Η θεά της Ανοιξης έκανε τα λουλούδια να ανθίζουν και τους αγρούς να καρποφορούν. Στην αρχή του Μαΐου διοργάνωναν τα Φλωράλια, γιορτή προς τιμήν της Θεάς, που χάριζε στους ανθρώπους και στη φύση την άνθηση, την νιότη και τον έρωτα.

Στους Φινλανδούς υπήρχε ένα θεϊκό ζευγάρι ο Ράουμ και η Ούκκο που κάθε χρόνο την άνοιξη γιόρταζαν τον ιερό τους γάμο, μετά από τον οποίο καρποφορούσαν οι αγροί. Το χειμώνα οι σκοτεινές δυνάμεις τους χώριζαν και την άνοιξη τους έσμιγαν ξανά.

Στην αρχαία Ελλάδα η εναλλαγή των εποχών του χρόνου σχετιζόταν με τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης, όπου ο Αδης την έκλεψε κάνοντας σύζυγό του, βυθίζοντας τη Δήμητρα σε απέραντη θλίψη. Γιαυτό και ο Δίας αποφάσισε η Περσεφόνη μισό χρόνο να μένει με τον Αδη, στον κάτω κόσμο (Φθινόπωρο – Χειμώνας) και μισό χρόνο να επιστρέφει στη μητέρα της, στον επάνω κόσμο (Ανοιξη – Καλοκαίρι).

Όπως η φύση «κοιμάται» κατά την διάρκεια του χειμώνα και αναγεννιέται την άνοιξη, έτσι και ο πνευματικός μας εαυτός, αυτός ο ιερός εσώτερος εαυτός πέφτει σε λίθη, σταυρώνεται στην ύλη και τα πάθη του φυσικού μας σώματος.
Χρειάζεται λοιπόν να θυμηθούμε την ύπαρξη του πνευματικού μας εαυτού, και να τον αναγεννήσουμε όπως ξαναζωντανεύει η φύση την Ανοιξη, όπως ανασταίνεται ο Λάζαρος, όπως ανεβαίνει στον επάνω κόσμο η Περσεφόνη
Πηγή:e-zine.gr

Λαζάρου & Βαϊων '2015:Αμπελόκηποι Καστοριάς

"Λαζαρίνες" '2015
Λαζάρου &
Βαϊων '2015:
Αμπελόκηποι Καστοριάς
 
     Εισαγωγή στο πνεύμα των ημερών της Μ Εβδομάδας προ του Πάσχα,αποτελεί το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαϊων.
    Ετσι και στο χωριό μας,το Σάββατο πρωϊ,του Λαζάρου,ομάδα γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων (ΠΕΛΣΑ),"Λαζαρίνες", ντυμένες με παραδοσιακές στολές,κρατώντας ανθοστόλιστο καλάθι,περιήλθαν το Χωριό,επισκεπτόμενες τα Σπίτια ,ψάλλοντας το "Ξύπνα Λάζαρε και μην Κοιμάσαι...." σύμφωνα με ένα παλιό Εθιμο ,που ευτυχώς υπάρχει ο Σύλλογος και διατηρείται ακόμη.Σ'ανταπόδοση, οι νοικοκυρές, προσφέρουν δώρα,κεράσματα,φρέσκα αυγά και κάποια οικονομική ενίσχυση για τον Σύλλογο.
 
Κλαδιά Δάφνης-ως "Βαϊα"
/Ναός Αγ Κων& Ελένης
   Τα αυγά αυτά,όπως κάθε χρόνο,με φροντίδα του Συλλόγου,βάφονται κόκκινα και προσφέρονται μαζί με τσουρέκια και λοιπά κεράσματα στους χωριανούς, μετά την Λειτουργία της Β΄Ανάστασης στην εκκλησία του Αη Νικόλα.
    Την Κυριακή των Βαϊων  έγινε εκκλησιασμός στον ναό των Αγ.Κων & Ελένης και προσφορά " Κλάδων Βαϊων"  κατά το έθιμο,που μετά τοποθετούνται "για καλό", στις εισόδους των σπιτιών.
     Χρόνια Πολλά  στους εορτάζοντες και εορτάζουσες και Καλό Πάσχα.
 
**Δείτε παρακάτω:
 
 
 
Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
τώρα μέρα σου, τώρα χαρά σου.
Πού ’ν’ ο Λάζαρος και δεν εφάνη;
- Μες στη γης είναι βαθιά χωμένος
και με τους νεκρούς αποθαμένος.
- Δώστε μας αυγά να ευχηθούμε
κι οι κοτούλες σας πολλά γεννούνε
κι οι φωλίτσες τους δεν τα χωρούνε
 

Εκείνοι που Φεύγουν:Δημήτριος Αντωνόπουλος,ετών 88-1.4.2015

Εκείνοι που Φεύγουν:
+Δημήτριος Αντωνόπουλος,
ετών 88-Κηδεία 1.4.2015

     Απεβίωσε και κηδεύθηκε στους Αμπελόκηπους Καστοριάς, σε ηλικία 88 ετών ο Δημήτριος Αντωνόπουλος, ( "Μήτσος του Ζώτε"),πατέρας των Κώστα,Αργύρη,Ανδρομάχης.
    Ο Μήτσος,υπήρξε για χρόνια αγρότης,κύρια "Μπαχτσιοβάνος" με διαρκή παρουσία στα παζάρια της Καστοριάς, αλλά και άλλων περιοχών.
     Στην καθημερινή του ζωή ήταν πάντα με το χαμόγελο και μια καλή κουβέντα,ενώ πιο νέος έδινε συχνά χαρακτηριστικό  "παρών" σε εκδηλώσεις του χωριού.
     Τον θυμόμαστε παλιά χαρακτηριστικά, σαν καρναβάλι στα "Λουγκατσάρια" μαζί με τον Μιχάλη και άλλους γειτόνους,όπως στη φωτογραφία.
10 ετία '60:"Λουγκατσάρια'-Αμπελόκηποι-Πλατεία/
από αριστερά με το γάιδαρο Βασίλης Ζησιάδης,Μιχάλης Τερψόπουλος,
Στέργιος Κεντζόπουλος,Μήτσος Αντωνόπουλος 
     Συμμετείχε στα κοινά με ενδιαφέρον,ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Χωριού μας, της Κοινότητας Αμπελοκήπων στην δεκαετία του '60,γύρω στα 1958-62,κάπου τότε  είχε ξεκινήσει το Υδραγωγείο στην πλατεία και ήρθε  ρεύμα στο χωριό.
     Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει...
     Συλλυπητήρια στους οικείους του.....