Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ '2015 στο Χωριό

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ '2015 στο Χωριό Αμπελόκηποι Καστοριάς

    Χριστούγεννα, η μεγάλη Γιορτή της Χριστιανοσύνης,με την Γέννηση του Χριστού.-Εδώ Θεία Λειτουργία-Αντίδωρο από τον παπα Νικόλα Δημητριάδη.
    Το έναυσμα των εορταστικών εκδηλώσεων δίνει κάθε χρόνο,κατά το έθιμο,  η παραδοσιακή Φωτιά-Μπουμπούνα στην Πλατεία του Χωριού, για τα "Κόλιαντα",από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Χωριού το βράδυ της 23-12-2015.
   Την επομένη,μέλη ΔΣ και φίλοι του ΠΕΛΣΑ γύρισαν στο Χωριό για Ευχές σε όλους του συγχωριανούς.Λίγα παιδάκια κράτησαν το παλιό έθιμο επισκέψεων σε σπίτια,κύρια συγγενών,ψάλλοντας τα Κάλαντα.(βλ.παλιά "Κόλιαντα στο Χωριό")
    Η καμπάνα,την πρώτη μέρα χτύπησε πρωί στις 5.30 πμ,την δεύτερη κανονικά στις 7πμ και η Θεία Λειτουργία  έγινε στον Ναό Αγ Κων/νου & Ελένης,όπου πολλοί  κοινώνησαν.
   Οι  Εκκλησιαστικοί μας Επίτροποι  (*σσ. σήμερα Βαγγέλης Αντωνόπουλος- Διαμαντής Κοβάτσης-Αλέκος Μάλαμας)φρόντισαν και πάλι με μεράκι για τον εορταστικό στολισμό του Ναού.
 
 
 
   Από τα Ψαλτήρι των Χριστουγέννων δίνουμε  δυό εικόνες παρακάτω, με την Γέννηση του Χριστού και το Απολυτίκιο της Γέννησης
 
Ἡ Γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως· ἐν αὐτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες, ὑπὸ Ἀστέρος ἐδιδάσκοντο, σὲ προσκυνεῖν τὸν Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης, καὶ σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους Ἀνατολήν. Κύριε δόξα σοι.
Απόσπασμα από το Ψαλτήρι μας

 

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ:Ερανος Αγάπης Μητρόπολης Καστοριάς 6-2-2015

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ:
Ερανος Αγάπης
Μητρόπολης Καστοριάς
6-2-2015.

       Σήμερα, 6-12-2015 ανήμερα   του Αγ Νικολάου ,διενεργήθηκε και στο χωριό μας ο καθιερωμένος Ερανος Αγάπης της Μητρόπολης Καστοριάς.
        Μετά την Κυριακάτικη Θ.Λειτουργία,γυναίκες του χωριού μας,εκ μέρους του Φιλοπτώχου Ταμείου της Εκκλησίας μας,περιήλθαν το χωριό.
         Πάντα υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν περισσότερη ανάγκη βοηθείας και προστρέχουν στις στοργικές αγκάλες της Εκκλησίας.
 
       Ειδικά στην παρούσα συγκυρία, η Μητρόπολη Καστοριάς, έχει καθημερινή πρσφορά στους έχοντες ανάγκη. Ενδεικτικά για το Φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Καστοριάς,από τον δικτυακό της τόπο,διαβάζουμε:
  • -Τράπεζες Αγάπης με 300 μερίδες φαγητού ημερησίως
  • -7 Τράπεζες Τροφίμων(1500 δέματα μηνιαίως)
     Περισσότερα γι αυτό ...ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Εφημερίδα ΠΕΛΣΑ "Αμπελόκηποι":Κυκλοφόρησε το Φύλλο Μάρτ'20015-Σεπτ' 2015-Σκέψειος & Προβληματισμοί για την πορεία της Εφημερίδας.

Εφημερίδα ΠΕΛΣΑ "Αμπελόκηποι":
Κυκλοφόρησε το Φύλλο
Μάρτ'20015-Σεπτ' 2015
-Σκέψεις & Προβληματισμοί
για την πορεία της Εφημερίδας.
 
      Κυκλοφόρησε και διανεμήθηκε  η Εφημερίδα "ΠΕΛΣΑ "Αμπελόκηποι" του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων,οκτασέλιδο, με ποικιλία θεμάτων του Χωριού, που καλύπτουν την χρονική περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2015.
      Η Εφημερίδα  από Μηνιαία αρχικά,έγινε 2μηνη, αλλά συχνά υπάρχει δυστοκία συγκέντρωσης ύλης.Το τελευταίο φύλλο  "Μάρτ-Σεπτ'2015" κυκλοφόρησε τέλος Νοεμβρίου.
       ΄Ετσι βέβαια τα θέματα της εφημερίδας είναι αρκετά ανεπίκαιρα.΄Ισως θάπρεπε, εν ανάγκη κάποιες φορές να κυκλοφορεί και 4σέλιδη και πιο τακτικά, παρά 8σέλιδη ανά 10μηνο.
      ΄Ολοι χρειάζεται να προβληματισθούμε και να βοηθήσουμε να συνεχισθεί η προσπάθεια του Συλλόγου.
       Πάντα υπάρχουν θέματα τοπικού ή γενικότερου ενδιαφέροντος, αλλά εκείνο που έχει σημασία, είναι να αρθρογραφούν συγχωριανοί μας, έστω και με μικρά κείμενα. Με προβληματισμούς, επισημάνσεις,υποδείξεις για τοπικά θέματα.Υπάρχουν,δόξα τω Θεώ,πολλοί συγχωριανοί μας που και γνώσεις έχουν και ικανότητα να γράψουν.
      Για πολλούς,ιδιαίτερα τους νέους,το Διαδίκτυο έχει αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος ενδιαφέροντος και πηγής ενημέρωσης.΄Ομως ένα γραπτό κείμενο σε μια τοπική εφημερίδα έχει άλλη χάρη,όχι μόνο για το θέμα του,αλλά γιατί δείχνει ότι ο όποιος αρθρογράφος-συγχωριανός,ενδιαφέρεται για την επικοινωνία,μέσω εφημερίδας με τους συγχωριανούς.
    Θυμίζουμε κάποιες πολύ καλές στιγμές της εφημερίδας με περισσότερη συμμετοχή,όπως σε κάποια φύλλα πχ.όπου ο ο φίλος "Ξένος",ο "ποιητής μας" έγραφε με το δικό του  χιουμοριστικό ύφος  τα "ποιήματά" του και σε επόμενο φύλλο του απάντησε γραπτά με ποίημα σε ανάλο ύφος ο φίλος του  Πετρής..
       Το παρόν Ιστολόγιό μας,με το περιεχόμενο και την αρθρογραφία μας  για το Χωριό,το έχουμε διαθέσει ελεύθερα στον Σύλλογο. Είναι ανοικτό για όποιον θέλει να στείλει θέματα ,άρθρα,σχόλια,μια  και είναι πιο άμεση η δημοσίευσή τους, επώνυμα και στην συνέχεια να δημοσιευθούν και στην Εφημερίδα από τον Σύλλογο..
      Όμως ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε  ζωντανή την "δικιά μας Τοπική Εφημερίδα ΠΕΛΣΑ -Αμπελόκηποι",ένα βήμα διαλόγου για το Χωριό, για την Τοπική μας μικρή Κοινωνία.
      Μετά την υποβάθμιση των χωριών με τις "καλλικρατικές βαθιές τομές", οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι στα Χωριά, είναι και παραμένουν βασικά κύτταρα κοινωνικής οργάνωσης των κατοίκων.   Με λίγη μικρή συμμετοχή, μπορούμε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην βελτίωση καθημερινών προβλημάτων στην βελτίωση λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών,  στην καταγραφή της τοπικής μας ιστορίας, καταγράφοντας ζωντανές μαρτυρίες και αφηγήσεις συγχωριανών μας συγγενών και φίλων από την καθημερινή ζωή στο Χωριό ( ενδεικτικά: αγροτική ζωή, λαογραφία, ιστορικά,αθλητικά, επαγγελματικά διάφορα, σχολικά,εκκλησιαστικά,Κοινοτικά-Δημοτικά ,Ομογενείς μας Συγχωριανοί στο Εξωτερικό κλπ ) και μέσα απ'αυτά να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και τις  ανθρώπινες σχέσεις μας ,σαν κάτοικοι αυτού του Χωριού
        ΄Εχει πολύ μεγαλύτερη αξία ένα μικρό κείμενο ,με λίγες αράδες, ας είναι και ανορθόγραφο, με αρθρογράφο συγχωριανό μας, από ένα ολοσέλιδο επιστημονικό άρθρο-αναδημοσίευση με όποιο σοβαρό θέμα, από μια άλλη εφημερίδα ή  ιστοσελίδα. Πολλοί συγχωριανοί μας έχουν αναμφίβολα και γνώσεις και δυνατότητες να ανταποκριθούν.
      Είναι κατανοητό ότι στη σημερινή δύσκολη εποχή, δικαιολογημένα όλοι επικεντρώνονται στα καθημερινά τους προβλήματα, δεν αφιερώνουν ιδιαίτερο χρόνο για τα κοινά, αλλά πάντα μπορεί να υπάρξει η "χρυσή τομή".΄Αλλωστε η ενασχόληση με την βελτίωση κοινών προβλημάτων, συμβάλλει και στην βελτίωση των επί μέρους προβλημάτων της καθημερινής ζωής.
 
       Θα μου πει κανείς:"καλά εσύ δεν βαρέθηκες να γράφεις άρθρα πχ.σαν αυτά για τις διαγραμμίσεις οδών σε δρόμους(*βλ.Διαγραμμίσεις Οδικών Αξόνων:Αμπελόκηποι Καστοριάς-Η Εγκατάλειψη συνεχίζεται.........ΚΛΙΚ ΕΔΩ) γύρω απ΄το χωριό, χωρίς κανένα αποτέλεσμα από το 2011 και οι δρόμοι παραμένουν στην ίδια κατάσταση από την εποχή Λιάντση?Τα διαβάζει κανείς?΄Αλλαξε τίποτε?"
     -Ναι είναι όντως απογοητευτικό, αλλά χρειάζεται υπομονή, επιμονή και κλιμάκωση ενεργειών. Αν το πουν πολλοί, μετά περισσότεροι, δεν μπορεί, αν πάρει δημοσιότητα,κάτι θ'αλλάξει. Το ενδιαφέρον φέρνει συμμετοχή, η αδιαφορία βρίσκει πάντα δικαιολογίες.
 
       Ας κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων παιδιών για συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή.
       Είναι παρήγορο που υπάρχουν κάποιοι που τακτικά αρθρογραφούν στην τοπική μας Εφημερίδα, αλλά ιδιαίτερα πρέπει να συγχαρούμε ένα νέο κορίτσι που πρόσθεσε την παρουσία της στην Εφημερίδα, την Ελένη Ζησιάδου για το άρθρο της  "Παιδιά με Ειδικές ανάγκες ή καλύτερα,΄Αγγελοι που ζούνε ανάμεσά μας?" 
       Σίγουρα και άλλα παιδιά του χωριού και γνώσεις έχουν και μπορούν να το κάνουν και ας ευχηθούμε να υπάρξει συνέχεια.
        Επίσης, συγκινητικό ήταν το "Γράμμα από την Αυστραλία" από την Πόπη Ζησιάδου, μακάρι κι άλλοι συγχωριανοί μας από το εξωτερικό να στέλνουν γράμματα, έστω και μόνον με τους χαιρετισμούς τους κι αν θέλουν τα νέα τους, απ'τη χώρα που βρίσκονται.
 
*Υπενθυμίζουμε ότι :
-Για την Εφημερίδα του Συλλόγου στέλνετε για δημοσίευση στο pelsaefimerida@gmail.com
-Τηλεφωνείτε στην Πρόεδρο Σοφία Χατζή,για συνεννόηση τηλ.6934957484
-Εναλλακτικά γράφετε στο παρόν Ιστολόγιο για προώθηση στον Σύλλογο
-Στην Ομάδα Αμπελόκηποι Καστοριάς FACEBOOK     #                 #
 
-Ο Σύλλογος έχει διαδικτυακή παρουσία:
 *Ιστολόγιο: http://pelsa-ampelokipi.blogspot.gr/
 
Νικόπουλος Χρίστος