Οτι αφορά το Χωριό Αμπελόκηποι Καστοριάς,ένα χωριό 10χλμ από Καστοριά με 700 περίπου κατοίκους.Θέματα επίκαιρα,Ιστορικά,Λαογραφικά,Πολιτιστικά,Εκδηλώσεις Συλλόγων,Φωτογραφικό Υλικό,Ομογένεια,χρήσιμοι Σύνδεσμοι κλπ΄
Η κεντρική εικόνα (εδώ ο Αη Νικόλας του Βουνού η Κρεμαστός) μπορεί να εναλλάσεται περιοδικά με εικόνες του χωριού
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ: Γάμος στους Αμπελόκηπους Στέλιος Φωτιάδης & Βασιλική Λάζου.
Σήμερα Κυριακή 30.4.2017 στον ναό Αγ.Κων/νου & Ελένης, τελέσθηκε ο γάμος του συγχωριανού μας Στέλιου Φωτιάδη με την Βασιλική Λάζου
Τον γάμο τέλεσε ο ιερέας μας παπαΓρηγόρης Τερζόπουλοςμε άλλους 2 ιερείς, μάλλον συγγενείς του ζεύγους.
Κουμπάροι: Μαρία Τέρψη-Νικόλαος Λάζος.
Οι νεόνυμφοι, με τους γονείς τους και τους κουμπάρους δέχθηκαν, στο τέλος, τις ευχές των προσκεκλημένων, συγγενών, συγχωριανών και φίλων, στις οποίες προσθέτουμε και τις Ευχές από το Ιστολόγιό μας.
Ελένη Τσιαρκατζή:Η συγχωριανή μας νύφη, (σύζ.Γιώργου Νικολαϊδη)ως δότρια μυελού των οστών, έσωσε 5χρονο παιδί στην Πάτρα .
Ευρεία δημοσιότητα δόθηκε σε τοπικά Ιστολόγια στο γεγονός ότι 5χρονο αγοράκι στην Πάτρα σώθηκε χάρη στην δότρια μυελού των οστών Ελένη Τσιαρκατζή, που βρέθηκε "συμβατή" για την περίπτωση.
Ελένη , σου αξίζει ένα "Εύγε" για την θεάρεστη προσφορά σου και μεις στους Αμπελόκηπους,σαν συγχωριανοί σου, είμαστε παρήφανοι για σένα.
Μακάρι κι άλλοι άνθρωποι ν'ακολουθήσουν το παράδειγμά σου.
Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά και περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, δηλαδή τις πρόδρομες μορφές των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων που κυκλοφορούν στο αίμα.
Αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα υπάρχουν σε μικρό ποσοστό και στο αίμα, ενώ αρκετά μεγάλος αριθμός τους ανευρίσκεται και στο αίμα του ομφάλιου λώρου.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο μυελός των οστών δεν έχει σχέση με τον νωτιαίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί ιστό του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με αιμοποίηση.
Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων.
Σε περίπτωση που ο μυελός των οστών ανεπαρκεί, έχει καταστραφεί ή διηθηθεί από κακοήθη κύτταρα, εκδηλώνονται σοβαρότατα αιματολογικά νοσήματα, όπως λευχαιμία, μυελική απλασία κ.ά. Η αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών επιχειρείται με διάφορα φαρμακευτικά σχήματα, αλλά πολλές φορές μόνη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση, δηλαδή η αντικατάσταση του πάσχοντος μυελού με μυελό που θα του δημιουργηθεί αν του μεταμοσχευθούν αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα από έναν συμβατό με αυτόν, υγιή δότη. Για τη μεταμόσχευση μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε μυελός των οστών του δότη είτε κύτταρα από το περιφερικό του αίμα. Το προϊόν της συλλογής υφίσταται επεξεργασία και τελικά το μόσχευμα των αιμοποιητικών κυττάρων χορηγείται στον ασθενή με ενδοφλέβια έγχυση (σαν μετάγγιση αίματος).
Στη περίπτωση χρησιμοποίησης μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, αυτές έχουν συλλέγει από τον ομφάλιο λώρο νεογέννητων, και, μετά την επεξεργασία που έχουν υποστεί, φυλάσσονται καταψυγμένες στις ειδικές "Τράπεζες", ώστε να χορηγηθούν και πάλι με ενδοφλέβια έγχυση στους ασθενείς για τους οποίους είναι κατάλληλες.
Κατάλληλος δότης Αιμοποιητικών Κυττάρων.
Προκειμένου η μεταμόσχευση να έχει επιτυχία είναι απολύτως απαραίτητο ο δότης και ο λήπτης να παρουσιάζουν ιστική συμβατότητα, δηλαδή ομοιότητα ως προς ειδικά μόρια (αντιγόνα του συστήματος HLA) που εκφράζουν πάνω στα κύτταρά τους. Τα HLA αντιγόνα, τα οποία είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο και καθορίζουν τον «Ιστική Ταυτότητά» του, προσδιορίζονται σε ειδικά εργαστήρια ιατοσυμβατότητας σε δείγμα αίματος και η σύγκριση της «Ιστικής Ταυτότητας» δύο ατόμων έχει σαν αποτέλεσμα την εκτίμηση της οιμοιότητας-συμβατότητας μεταξύ τους.
Χαρακτηριστικό του HLA είναι ο τεράστιος πολυμορφισμός του. Αν, με βάση το σύστημα ΑΒΟ, τα άτομα κατατάσσονται σε 4 ομάδες αίματος (Α, Β, ΑΒ, Ο), μια κατάταξη με βάση το HLA θα οδηγούσε σε τεράστιο αριθμό «ομάδων», γεγονός που κάνει κατανοητό ότι η πιθανότητα HLA-ομοιότητας δύο τυχαίων ατόμων είναι εξαιρετικά μικρή.
Πώς θα βρεθεί συμβατός δότης με τον ασθενή.
Επειδή τα αντιγόνα HLA κληρονομούνται από τους γονείς, η πρώτη αναζήτηση κατάλληλου δότη για έναν ασθενή γίνεται μέσα στην οικογένειά του. Η αναζήτηση αυτή θα δώσει το ποθητό αποτέλεσμα για το 1/3 μόνον των ασθενών.
Για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής δότης ανάμεσα σε εθελοντές που έχουν εκφράσει την επιθυμία να δωρίσουν αιμοποιητικά κύτταρα για οποιονδήποτε ασθενή έχει ανάγκη.
Για τον εντοπισμό κατάλληλων (αν όχι όμοιων, που είναι απίθανο, τουλάχιστον αποδεκτά συμβατών) μη συγγενών δοτών, απαιτείται η ύπαρξη μεγάλου αριθμού εθελοντών.
Καταγραφή Αιμοποιητικών Κυττάρων
Δεξαμενές δοτών
Η καταγραφή εθελοντών δοτών ξεκίνησε τη δεκαετία του '70 στην Ολλανδία, τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία. Σε κάθε κράτος, οι καταγραφόμενοι εθελοντές συγκεντώνονται σε ένα κεντρικό αρχείο που αποτελεί την Εθνική «Δεξαμενή» της χώρας. Σήμερα, υπάρχουν 58 «Δεξαμενές» δοτών σε 43 χώρες και 39 «Τράπεζες» φύλαξης μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε 21 χώρες. Τα στοιχεία δοτών και μονάδων συγκεντρώνονται σε ένα Διεθνές Αρχείο, το οποίο έχει, σήμερα, καταγεγραμμένους περισσότερους από 11.000.000 εθελοντές (συμπεριλαμβανομένων 250..000 περίπου μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος). Ολες οι συνεργαζόμενες εθνικές «Δεξαμενές» έχουν πρόσβαση στο Διεθνές Αρχείο.
Η πραγματοποίηση των μεταμοσχεύσεων είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης διαδικασίας, η οποία διεκπεραιώνεται μέσα σε ένα διεθνώς οργανωμένο σύστημα. Στο σύστημα αυτό συνεργάζονται τα Αιματολογικά-Μεταμοσχευτικά Κέντρα που πραγματοποιούν τις μεταμοσχεύσεις, τα «Κέντρα Δοτών» που στρατολογούν τους εθελοντές, ελέγχουν τον ιστικό τύπο τους και διατηρούν εμπιστευτικά αρχεία γι'αυτούς και οι «Δεξαμενές Εθελοντών Δοτών Αιμοποιητικών Κυττάρων» που συντονίζουν τη διαδικασία αναζήτησης, διατηρώντας αρχεία με τους ιστικούς τύπους των εθελοντών, προκειμένου να συγκρίνονται με τους ιστικούς τύπους των ασθενών για τους οποίους αναζητείται δότης.
Στην όλη προσπάθεια ακολουθούνται κανόνες που καθορίζονται από Διεθνή Ενωση, την WMDA.
Τί γίνεται στην Ελλάδα.
Ελληνικά μεταμοσχευτικά κέντρα που έχουν διεθνή άδεια λειτουργίας για πραγματοποίηση μη συγγενικών μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών λειτουργούν στα Νοσοκομεία «Ο Ευαγγελισμός» και «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.
Από τη δεκαετία του '80, λειτούργησαν δύο «Δεξαμενές» δοτών, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες αναφέρονταν οι εθελοντές που στρατολογούνται και τυποποιούνται σε 5 Κέντρα Δοτών. Από το τέλος του 2002, λειτουργεί μια κεντρική «Δεξαμενή» στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος συντονίζει όλες τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας.
Οι καταχωρημένοι Έλληνες εθελοντές, στις 31/12/2006, ήταν 19.533, αριθμός που είναι εξαιρετικά μικρός αν αναλογιστεί κανείς τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση. Μέχρι σήμερα, για το 95% των ασθενών που έχουν μεταμοσχευθεί, οι δότες προέρχονταν από «Δεξαμενές» του Εξωτερικού. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η αναζήτηση δοτών ανάμεσα σε άτομα με κοινή καταγωγή είναι αποτελεσματικότερη λόγω γενετικών ομοιοτήτων. Επομένως είναι επιτακτική η ανάγκη αύξησης των Ελλήνων δοτών προς όφελος των Ελλήνων ασθενών, αλλά και για την ουσιαστικότερη συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή προσπάθεια.
Ποιός μπορεί να γίνει δότης.
Εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει ξεπεράσει το 18 έτος της ηλικίας του και δεν είναι μεγαλύτερος από 55 (προτιμότερο 50) χρόνων, δεν έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών (παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές της εθελοντικής αιμοδοσίας), με την παρακάτω διαδικασία: • Ενημερώνεται προφορικά και με έντυπο υλικό για όλες τις πλευρές της δωρεάς μυελού των οστών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην έννοια του εθελοντισμού, της δωρεάς προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη, της ανωνυμίας και της ελευθερίας του δότη για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την τελική δωρεά του μυελού του. • Συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο με ιατρικές πληροφορίες, από τις οποίες κρίνεται η καταλληλότητάτου να συμπεριληφθεί στους εθελοντές. • Συμπληρώνει ένα έντυπο με προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα κ.α.), τα οποία παραμένουν αυστηρά εμπιστευτικά. • Υπογράφει δήλωση συγκατάθεσης, όπου εκφράζει την επιθυμία του να περιληφθεί στους εθελοντές χωρίς αυτό να σημαίνει δέσμευσή του για την συμμετοχή του στα επόμενα βήματα της διαδικασίας εάν βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή. • Υποβάλλεται σε λήψη μικρής ποσότητας αίματος (15 ml περίπου), προκειμένου να καθορισθεί ο ιστικός του τύπος (HLA) για να μπορεί να συγκριθεί με εκείνους των ασθενών. • Τα HLA αντιγόνα του εθελοντή δότη καταγράφονται στο αρχείο του Κέντρου Δοτών και το Εθνικό Αρχείο Δοτών του ΕΟΜ, από τον οποίο και αναφέρονται στο Διεθνές Αρχείο. Αντίθετα, τα προσωπικά του στοιχεία παραμένουν τοπικά και δεν γίνονται γνωστά σε κανέναν εκτός του προσωπικού του Κέντρου όπου στρατολογήθηκε ο εθελοντής και της Εθνικής «Δεξαμενής» εαν ο ίδος έχει συγκατατεθεί γι' αυτό. • Ο εθελοντής δότης μπορεί να παραμείνει στο αρχείο ως τα 55 του χρόνια. Εχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή του οποιαδήποτε στιγμή, αλλά και την υποχρέωση να ενημερώνει για τυχόν αλλαγές στην υγεία του ή στα προσωπικά του στοιχεία. • Με τα σημερινά δεδομένα (αριθμό εθελοντών και ασθενών που χρειάζονται δότη ετησίως), 1 στους 15.000 εθελοντές θα κληθεί να δώσει τελικά μυελό για ασθενή.
Τί θα γίνει αν ένας εθελοντής βρεθεί συμβατός με έναν ασθενή.
Εαν ένας εθελοντής βρεθεί αρχικά συμβατός με έναν ασθενή και εξακολουθεί να επιθυμεί τη δωρεά, γίνονται συμπληρωματικές εξετάσεις επιβεβαίωσης της συμβατότητας και, στη συνέχεια, υποβάλλεται σε check-up για να επιβεβαιωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του.
Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας μέχρι την τελική συγκατάθεση για τη μεταμόσχευση, ο εθελοντής μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του για τη δωρεά εάν αισθανθεί ότι δεν είναι έτοιμος γι' αυτή. Εν τούτοις, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημένος και απολύτως βέβαιος για την απόφασή του. Άτομα που έχουν αμφιβολίες ή εγγράφονται κάτω από συναισθηματική ή άλλη πίεση χωρίς να είναι σίγουρα αν είναι πραγματικά πρόθυμα να προχωρήσουν, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δίνουν ψεύτικες ελπίδες στους ασθενείς.
Πώς γίνεται η λήψη του μοσχεύματος.
Η λήψη του μοσχεύματος από τον δότη γίνεται στο πλησιέστερο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της περιοχής του και μεταφέρεται στο κέντρο που θα μεταμοσχευθεί ο λήπτης.
• Αν η πηγή των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων που θα χρησιμοποιηθούν για έναν ασθενή είναι ο μυελός των οστών, τότε η λήψη τους γίνεται στο χειρουργείο από ειδικούς Αιματολόγους με παρακέντηση στα οστά της λεκάνης κάτω από γενική ή ραχιαία αναισθησία. Το ποσό του μυελού του συλλέγεται, αποτελεί το 5% περίπου του συνόλου του μυελού του δότη και αναγεννάται γρήγορα, χωρίς να επηρεάζεται η γενική κατάστασή του. Ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του την επομένη της λήψης και το μόνο σύμπτωμα που παρουσιάζει είναι ένας ελαφρός πόνος στο σημείο της παρακέντησης.
• Εάν χρησιμοποιηθούν κύτταρα περιφερικού αίματος, τότε στο δότη χορηγούνται ειδικοί «αυξητικοί» παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων και λίγες ημέρες αργότερα γίνεται η λήψη των κυττάρων με τρόπο παρόμοιο όπως της αιμοδοσίας (κυτταραφαίρεση).
Λίγους μήνες μετά την δωρεά του, ο δότης μπορεί, αν το επιθυμεί, να επανέλθει στο αρχείο των εθελοντών. Σε σπάνιες περιπτώσεις (ανεπαρκής εμφύτευση του μοσχεύματος), μπορεί να του ζητηθεί η λήψη επιπλέον ποσότητας κυττάρων (μυελού ή περιφερικού αίματος) για τον ίδιο ασθενή.
Η δωρεά προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων είναι ανώνυμη.
2)Ενημερωτική Εκδήλωση στον Αγ Νικάνορα-Καστοριά Κυριακή 23-4-2017
Η Eνορία του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς, σε συνεργασία με το "Φτύσε για κάτι που Αξίζει και κάνε την Λευχαιμία παρελθόν", σας προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 και ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Ναού. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Sussex της Μ. Βρετανίας και συνεργάτιδα του ΚΕΔΜΟΠ (Κέντρο εθελοντών μυελού των οστών Πανεπιστημίου Πατρών), κα Αγγελίνα Ναούμ Δίτσιου, η οποία θα αναφερθεί στη δωρεά μυελού των οστών, καθώς και στο γεγονός της πρώτης συμβατής δότριας από την περιοχή μας, κας Ελένης Τσιακαρτζή.
Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και το τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού για όσους επιθυμούν να γίνουν δότες.Η παρουσία όλων σας θα μας γεμίσει με ιδιαίτερη τιμή και χαρά.
3)Αναδημοσίευση άρθρου:Το συγκινητικό μήνυμα της πρώτης Καστοριανής δότριας μυελού των οστών
Ελένη Τσιαρκατζή: «Νιώθω ψυχική ανάταση και πληρότητα για το υπέροχο αυτό «δώρο» που μου δόθηκε από το θεό. Mr. BlogΚαστοριά Ελένη Τσιαρκατζή: «Νιώθω ψυχική ανάταση και πληρότητα για το υπέροχο αυτό «δώρο» που μου δόθηκε από το θεό.Όταν με πήρε στο τηλέφωνο ο καθηγητής από το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών του Πανεπιστημίου των Πατρών και μου είπε πως είμαι «συμβατή», νόμισα πως έγινε κάποιο λάθος. Είμαι συγκινημένη!
Η Ελένη Τσιαρκατζή έδωσε «Δώρο ζωής» σε ένα 5χρονο παιδί που έπασχε από λευχαιμία.
Φτύσε για κάτι που αξίζει και κάνε τη λευχαιμία παρελθόν!
Στο χωριό μας και φέτος γιορτάστηκε το Πάσχα με εκκλησιασμό στον Ναό Αγ.Κων/νου&Ελένης, όπου μετά το "Δεύτε Λάβετε Φώς" και τον σχετικό "διαγωνισμό" ποιός θα πάρει πρώτος φώς με τη λαμπάδα του από τον Παπα Γρηγόρη (βλ.Φωτογρ) όλοι βγήκαμε στο προαύλιο που ήταν σημαιοστολισμένο και στην εξέδρα που είχε στηθεί με μέριμνα του Δήμου,ο Παπα Γρηγόρης με τους Ψαλτάδες,μετά το Ευαγγέλιο,έψαλε το "Χριστός Ανέστη" με τους εκκλησιαζόμενους να σιγοψάλλουν παράλληλα
Μετά την εκκλησία,όλοι με τις λαμπάδες αναμμένες στο χέρι,( παλιότερα που δεν είχαμε ηλεκτρ.ρεύμα και τα καντήλια στα σπίτια ήταν με φυτίλι και λάδι,κατά παράδοση φέρναμε το Αγιο Φώς στο Καντήλι του σπιτιού) με τις ευχές
Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη-Χρόνια Πολλά
Συνοπτικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Πάσχα στο χωριό, στο Ναό Αγ.Κων/νου& Ελένης,παρακάτω
Δεύτε Λάβετε Φώς...... Ο Παπα Γρηγόρης υψώνει τη λαμπάδα και οι βιαστικοί διαγωνίζονται ποιός θα πάρει πρώτος φώς
Χριστός Ανέστη......... Παπάς & Ψαλτάδες στην εξέδρα
Χωριανοί με τις οικογένειές τους στο προαύλιο,με τις λαμπάδες στο χέρι και τα Παιδάκια Εξαπτέρυγα ===============================================================
Β Άνάσταση στον ΑηΝικόλα (νεκροταφεία)Το πρωί της Κυριακής,ώρα 11:30πμ,χτυπησε η Καμπάνα του Αη Νικόλα για την "Τελετή της Αγάπης",που εμείς συνηθίζουμε να λέμε σαν "Δεύτερη Ανάσταση" αφού ξαναδιαβάζεται το Ευαγγέλιο και το "Χριστός Ανέστη"
Χαρακτηριστικό Τροπάριο της Εκκλησίας μας είναι το παρακάτω που αποτελεί πρσκλητήριο χαράς,αδελφοσύνης και συγχώρεσης όλων, ακόμη και όσων μας μισούν :
" Αναστάσεως Ημέρα,λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει.....και αλλήλους περιπτυξώμεθα.Είπωμεν,αδελφοί,και τοις μισούσιν ημάς.Συγγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει,και ούτω βοήσωμεν:Χριστός Ανέστη εκ νεκρών ,θανάτω,θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος...."
Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε και τους νεκρούς συγγενείς μας,να ανάψουμε τα καντήλια και κεριά στους τάφους.Παλιά συνηθίζονταν να αφήνουν κόκκινα αυγά στους τάφους,έθιμο που κρατά ακόμη και σήμερα.
Στο Νάρθηκα Αη Νικόλα ο .Παπα Γρηγόρης και Ψαλτάδες,
το εσωτερικό του Αη Νικόλα (στα νεκροταφεία).Η πιό παλιά εκκλησία του χωριού,στην παλιά θέση του σαν Σδράλτση(στο τσιφλικι) ...αρτοκλασία στον ΑηΝικόλα για Πασχάλη Βασιλειάδη
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΕΛΣΑ προσφέρει αυγά και τσουρέκια με Ευχές
Ευχές στους εορτάζοντες που είχαν άρτους και υψώματα (ονόματα Πασχάλης,Τάσος,Τασούλα) ========================ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ========================
Το βράδυ της Μ. Πέμπτης,μετά την ακολουθία των 12 Ευαγγελίων,στον Ναό Αγ Κων/νου & Ελένης, όπως κάθε χρόνο,έτσι και φέτος,μια ομάδα γυναικών του χωριού,με την καθοδήγηση της Θωμαής Δημητριάδου,που εδώ και χρόνια έχει αναλάβει αυτό το καθήκον,ανέλαβαν και στόλισαν με πολύ μεράκι τον Επιτάφιο στον Ναό Αγ Κων & Ελένης.
Την Παρασκευή το πρωί έγινε από τον παπα Γρηγόρη, η Τελετή της Αποκαθήλωσης,γυναίκες του χωριού έφεραν λουλούδια στον Επιτάφιο,η καμπάνα χτυπούσε πένθιμα όλη την ημέρα, ενώ το βράδυ εψάλησαν τα "Εγκώμια" .Ο Επιτάφιος φωτογραφήθηκε από πάρα πολλούς συγχωριανούς που ανέβασαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο.
από Χορωδιακή Ομάδα,τον βασικό πυρήνα της οποίας αποτελούν μέλη της παλιάς Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου, που συμπληρώνεται από άλλους συγχωριανούς.
Φέτος υπήρχε αρκετά μεγάλη συμμετοχή συγχωριανών στα Εγκώμια, που εψάλησαν υπό την Δνση του Ιεροψάλτη Λιάμη Γεωργίου, που είχε την ιδέα,όπως και πέρισυ, η χορωδιακή Ομάδα να ψάλλει από το Υπερώο-Γυναικωνίτη του Ναού και πραγματικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο κατά κοινή ομολογία Μετά τα Εγκώμια,έγινε η περιφορά του Επιταφίου στο Χωριό με διαδρομή:Ναός Γ Κων&
Ελένης-Πλατεία-Ναός Παναγίας-επιστροφή στο Ναό Αγ Κωνου & Ελένης,.Σε όλη την διαδρομή,μέλη της Χορωδιακής ομάδας έψαλλαν τα Εγκώμια.
Τον Επιτάφιο μετέφεραν νέα παιδιά του χωριού
**Δείτε και Ανάρτηση στην Ομάδα μας στο FACEBOOK Για Επιτάφιο & Εγκώμια 2017
στους Αμπελόκηπους/Φωτογραφίες με τα Εγκώμια.... με ...ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Του Λαζάρου:Σάββατο 8/4/2017-Αμπελόκηποι Καστοριάς
Σήμερα στο χωριό μας,το Σάββατο πρωϊ,του Λαζάρου,ομάδα γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων (ΠΕΛΣΑ),"Λαζαρίνες",κρατώντας καλάθι,περιήλθαν το Χωριό,επισκεπτόμενες τα Σπίτια ,ψάλλοντας το "Ξύπνα Λάζαρε και μην Κοιμάσαι...." σύμφωνα με ένα παλιό Εθιμο ,που ευτυχώς υπάρχει ο Σύλλογος και διατηρείται ακόμη.
Σ'ανταπόδοση, οι νοικοκυρές, προσφέρουν δώρα,κεράσματα,φρέσκα αυγά και κάποια οικονομική ενίσχυση για τον Σύλλογο.
Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι, τώρα μέρα σου, τώρα χαρά σου. Πού ’ν’ ο Λάζαρος και δεν εφάνη; - Μες στη γης είναι βαθιά χωμένος και με τους νεκρούς αποθαμένος. - Δώστε μας αυγά να ευχηθούμε κι οι κοτούλες σας πολλά γεννούνε κι οι φωλίτσες τους δεν τα χωρούνε
=================================
Χρόνια Πολλά και στους Λάζαρους του Χωριού............ =================================================================== ***Δείτε Παλιότερες αναρτήσεις για Λαζαρίνες(2009-2016) μεΚΛΙΚ ΕΔΩ ============================================
Ηρθαν οι Πελαργοί μας στην Πλατεία του Χωριού και τα πρώτα Χελιδόνια
Εποχιακά:Ανοιξιάτικες Εικόνες απ'το Χωριό Αμπελόκηποι- Μάρτης-Απρίλης '2017
Η Ανοιξη φαίνεται να δείχνει φανερά τα σημάδια του ερχομού της στο περιβάλλον, με την διευρυνόμενη ανθοφορία,πέραν της αμυγδαλιάς που πάντα πρωτοπορεί, λουλουδιών και οπωροφόρων δένδρων σε αυλές και αγρούς.
Σε ανθοφορία βλέπουμε κερασιές,αχλαδιές,μηλιές,ρικιές κ.α
Ηρθαν και οι Πελαργοί μας στην Φωλιά τους στην Πλατεία,αλλά έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα χελιδόνια,εικόνες που φέρνουν και κάτι χειροπιαστά ευχάριστο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων ,μια που η πολυαναμενόμενη "Ανάπτυξη",που τόσες φορές έχει εξαγγελθεί , δεν φαίνεται ακόμα να δίνει σημεία ερχομού,ίσως..... προβληματιζόμενη και από τα νέα πολλά διόδια που προγραμματίζονται για την περιοχή μας.............
Βέβαια ακόμα τα χιόνια παραμένουν ακόμα στις βουνοκορφές,στο Βίτσι και τον Γράμμο,υπενθυμίζοντας ότι ο Χειμώνας ακόμη δεν αποχαιρέτησε την περιοχή μας.
Θα χρειαστεί να περιμένουμε,ως συνήθως, ως τον Μάιο για να σιγουρευτούμε