Το νέο Μουσείο,δημιουργήθηκε στο Μαυροχώρι Καστοριάς από τον γνωστό δάσκαλο και ταλαντούχο καλλιτέχνη κ.Δημήτρη Παναγιωτίδη μαζί με την εξίσου ταλαντούχα σύζυγό του κ.Φανή και αποτελεί κόσμημα ,όχι μόνο για το χωριό αλλά και για το Νομό Καστοριάς γενικότερα.
Αλλωστε πανελλαδικά, δεν υπάρχουν πολλά τέτοια εγχειρήματα.Υπάρχουν,από το 1995, ένα Μουσείο Κέρινων στο Μπιζάνι Ιωαννίνων και ένα ακόμη στα Ζωνιανά Κρήτης
Το Μουσείο Κέρινων Μαυροχωρίου, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2009 και ήταν μια πρωτοβουλία που καλύφθηκε από το Πρόγραμμα Leader Ν.Καστοριάς αλλά χρειάσθηκε,όπως μας εξήγησε ο Δάσκαλος,πολλή προσωπική δουλειά και μόχθος του ιδίου και της συζύγου του για να δοθεί σε λειτουργία και ακόμη έχει πλάνα για συμπληρώσεις.
"Σκηνές καθημερινής ζωής μέσα στο σπίτι και έξω απ'αυτό,στο χωριό στον κάμπο,δοσμένες σε θεματικές ενότητες,ήθη και έθιμα.
Ο Κύκλος του Ψωμιού,του Μαλλιού,ο Τρύγος,σ'ένα Μουσείο 4 εποχών,από τα σύγχρονα χρόνια ως την εποχή των Αρχανθρώπων", όπως αναφέρεται στο καλαίσθητο ενημερωτικό φυλλάδιο του Μουσείου.
Με ΚΛΙΚ στις φωτογραφίες μπορείτε να διαβάσετε το φυλλάδιο για να ενημερωθείτε και για τις ώρες λειτουργίας του.(καθημερινά 9πμ-17μμ/ΣαββατοΚύριακα 11πμ-16μμ)
Αν βρεθείτε στην Καστοριά,αν είστε από τον Νομό Καστοριάς,μιά επίσκεψη στο Μουσείο αξίζει τον κόπο ειλικρινά.
Η δική μας επίσκεψη ξεκίνησε με την πρόθεση επίσκεψης 10λεπτου, αλλά φύγαμε σχεδόν μετά 2ώρες και χαρήκαμε την ξενάγηση που μας έκανε ο αγαπητός Δάσκαλος Δημήτρης Παναγιωτίδης, που φιλοδοξεί να αποτελέσει το Μουσείο ένα ζωντανό εργαστήρι Λαογραφίας-Παράδοσης-Τέχνης για τα Σχολεία της περιοχής.
Για περισσότερες φωτογραφίες,από την δική μας επίσκεψη ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Στο Μουσείο ,πρόσφατα βρήκε φιλόξενη Στέγη και η "Συλλογή Μακετών Παραδοσιακών Καστοριανών Αρχοντικών κ Μνημείων '" του τοπικού λαϊκού καλλιτέχνη Ν.Πιστικού,όπως μας είπε ο ίδιος σε πρόσφατη συνάντησή μας στην Καστοριά,αφού περιπλανήθηκε σε διάφορους ακατάλληλους χώρους.Την συλλογή είχαμε παρουσάσει πέρισυ σε Τεχνικό μας Ιστολόγιο και μπορείτε να δείτε με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Εξαιρετική προσπάθεια ενός αξιόλογου ανθρώπου που αναδεικνύει διαχρονικά τη λαογραφία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Μπράβο στον κ. Παναγιωτίδη !
ΑπάντησηΔιαγραφή* Μοναδική παραφωνία (βλέποντάς το ως μηχανικός) η άστοχη τοποθέτηση της μονάδας του κλιματιστικού στην ωραιότατη πρόσοψη του κτιρίου.
Ας κρατήσουμε τα θετικά του όλου εγχειρήματος παρά τις "παραφωνίες" του κλιματιστικού,που ορθώς επισημαίνεις κ.Συνάδελφε.Πιστεύω ο Δάσκαλος θα "ξαναχτενίσει" και άλλες λεπτομέρειες.Προς το παρόν ας του ευχηθούμε Συγχαρητήρια και καλό κουράγιο να συνεχίσει το έργο του.
ΑπάντησηΔιαγραφή