ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Στον Αη Νικόλα στο Βουνό:Αμπελόκηποι 20-5-2013-Εκδηλώσεις ΠΕΛΣΑ


Αρτοκλασία στον Αη Νικόλα στο Βουνό
Στον Αη Νικόλα στο Βουνό:
Αμπελόκηποι 20-5-2013-
Εκδηλώσεις ΠΕΛΣΑ
Για Αη Νικόλα κ Αγ Κων/νο

  Βιογραφικά για τον Αη Νικόλα
      Κάθε χρόνο στις 20 Μαϊου γιορτάζεται στο χωριό, ο Αη Νικόλας ,που λέγονταν παλιά και «καλοκαιρινός»,σε διάκριση με την κύρια χειμωνιάτικη γιορτή του, στις 6 Δεκεμβρίου(η Κοίμηση του Αγίου 6 Δεκ του 343μχ).
      Ο Αγιος Νικόλαος ήταν Επίσκοπος Μύρων Μ Ασίας με θαυματουργή δράση
     Στις 20 Μαϊου,τιμάται η "ανακομιδή των λειψάνων" του Αγίου (μεταφορά τους από τα Μύρα στο Μπάρι της Ιταλίας,όταν η περιοχή είχε καταληφθεί από τους Τούρκους).Η Μεταφορά έγινε με πλοίο,με περιπετειώδη διαδρομή,με θαλασσοταραχή, αλλά ο Αγιος προστάτεψε τους Ναυτικούς στο ταξίδι,γι αυτό και θεωρείται προστάτης των Ναυτικών.
 
Το Εξωκκλήσι Αη Νικόλα στο Βουνό
Στον Αη Νικόλα στο Βουνό 20-5-2013
 
     Στο ιστορικό μας εξωκκλήσι του Αη Νικόλα στο Βουνό,στη Σπηλιά,ψηλά στον απόκρημνο βράχο,τελέστηκε και φέτος Θεία Λειτουργία. Και φέτος λειτούργησε ο παπαΓιάννης Τουλκαρίδης,ιερέας της Πτεριάς,που "τόχει ταγμένο" κι έρχεται τα τελευταία χρόνια στον Αη Νικόλα στο Βουνό.
     Αρκετοί χωριανοί και τακτικοί προσκυνητές του Αη Νικόλα και από άλλα χωριά αλλά και εκτός Καστοριάς,βρέθηκαν και φέτος στη γιορτή του,στο Βουνό.


Κατεβαίνοντας μετά την Θ Λειτουργία
     Μετά την Θ Λειτουργία,Οι "βουνίσιοι" Επίτροποι Ηλίας Παπαδόπουλος και Αντώνης Ξανθόπουλος, με τις συζύγους τους Μαριάνθη και Στέλλα,πρόσφεραν σε όλους σπιτικά κεράσματα για τη γιορτή.

      Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΕΛΣΑ,είχε και φέτος στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Συλλόγου στους πρόποδες του Βουνού,μικρό γλέντι με κεράσματα.
 
Εορταστικές Εκδηλώσεις του Συλλόγου ΠΕΛΣΑ.
 
Χορευτικό ΠΑΣ Λεύκης
    Ο Σύλλογος διοργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις  για την γιορτή Αη Νικόλα και Αγ Κων/νου,το Σαββατοκύριακο 18 κ 19.5.2013 ,στην Πλατεία του Χωριού.

   
 
 
 
 
 
Χορευτικό ΠΕΛΣΑ
Χορευτικό Ζουζουλιωτών
Πήραν μέρος Χορευτικά,το μικρό του Χωριού αλλά και καλεσμένα Χορευτικά άλλων Συλλόγων (ΠΑΣ Λεύκης και Ζουζουλιωτών) που έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στις Εκδηλώσεις,ενώ οι ορχήστρες έδωσαν ευκαιρία για χορό σε χωριανούς και πολλούς επισκέπτες του χωριού.
 
 

Χορευτικό Ζουζουλιωτών
**Δείτε παλιότερες Αναρτήσεις από το Ιστολόγιό μας για"Αη Νικόλα"
Παλιότερα Στιγμιότυπα από Γιορτή Αη Νικόλα 20Μάη

    Σύμφωνα με διηγήσεις ηλικιωμένων (Ελευθερία Νικοπούλου) στον Αη Νικόλα στο Βουνό,ανήμερα της γιορτής, γίνονταν μικρό πανηγύρι,έρχονταν πραματευτάδες,ψιλικατζήδες.
        Τα παιδιά μάζευαν 5άρα-5άρα όλο το χρόνο, να συμπληρώσουν κανά 2 δρχ να πάρουν κάτι απ΄το πανηγύρι του Αη Νικόλα(γλυκά,ζαχαρομπιμπλιά κλπ).
Από το παλιό Κωσταράζι,που είναι πίσω πιό ψηλα απ'το Βουνό του Αη Νικόλα,έρχονταν στη Γιορτή,Κωσταραζινές γυναίκες  και αραδιάζονταν ψηλά στο Βράχο,κάπου απέναντι στη χαράδρα,πάνω από το Αγίασμα και παραταγμένες στην σειρά τραγουδούσαν παλιά παραδοσιακά τραγούδια

Αη Νικόλας(Κοιμητήρια) 20-5-1964
 
    Κάποιες φορές, ο εκκλησιασμός γινόταν στον Αη Νικόλα ,στα Κοιμητήρια.Εδώ μια ομαδική φωτογραφία των χωριανών ,με πρωτοβουλία του τότε δάσκαλου του χωριού Βασίλη Χάσιου.


Κάπου απέναντι ψηλά στο βράχο,
στέκονταν οι Κωσταραζινές γυναίκες
 και τραγουδούσαν στη Γιορτή του Αη Νικόλα
 στο Βουνό 20 Μάη
Αη Νικόλας στο Βουνό-Χωριανοί με τον ΠαπαΓιώργη-10ετία '50
 
Ο συνδυασμός Αη Νικόλα κ Αγ Κων/νου.-Τα παλιά γλέντια με όργανα
   Οι εορταστικές εκδηλώσεις πάντα κάλυπταν 2ήμερο Αη Νικόλα και Αγ Κωνου κ Ελένης.
 
Φωτο Αριστερά: Γλέντι Αη Νικόλα 20Μαϊου-κάπου στο τέλος 10ετίας '1950.
    Στο χορό: 1ος Αργύρης Ζησιάδης,ακολουθούν Μίμης Δημητριάδης,Φώτης Νικόπουλος,Νικηφόρος Γεωργιάδης,Σιδέρης Πανταζόπουλος ("σειρές-συνομίληκοι"

     Πριν κτιστεί ο Ναός Αγ Κων/νου κ Ελένης στο χωριό,η γιορτή ήταν με αφορμή την εορτή του τότε βασιλιά Κων/νου που ήταν αργία και  γι αυτόν τον λόγο.
     Αργότερα,μετά το 1970,πλέον με την Λειτουργία του Ναού,σαν κύριου Ναού,ο
Αγιος έγινε "πολιούχος" του χωριού και γι αυτό γιορτάζεται αμέσως μετά τον Αη Νικόλα στις 21 Μαϊου.
    Τα νεαρά παιδιά του χωριού,φρόντιζαν από νωρίς να "κλείσουν όργανα" για 2ήμερο γλέντι που γίνοταν στο προαύλειο του Δημοτικού Σχολείου,ενώ αργότερα,όταν δημιουργήθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος,αρκετές φορές το γλέντι και οι εκδηλώσεις έγιναν στο Γήπεδο.
      Ο Φώτης Νικόπουλος, θυμάται,όταν ήταν 16 χρόνων,(δεκαετία '50/):"μια χρονιά,κοντά για τον Αη Νικόλα,μας τσιγκλούσαν οι τρανύτεροι-άηντε,τι φτιάντι ακόμα δεν έκλεισάτι όργανα για τον Αη Νικόλα?-Μιθαύρου,την Τρίτ' θα πάμι στου παζάρ" στου Αργους.-Προσιχάτι,να μη σας γιλάσουν κι δε ρθούν", μας ήλιγαν.-Μαζέφκαμι μι τα πιδιά κι συνουήθκαμι,πήγα ιγώ στου παζάρ',βρήκα έναν κλαριντζή,τουν είπα για του παναήρ',να ρθούν να παίξουν μι τα όργανα.-Έγινι,μι λέει!-Σίγουρα?-Θέλου να μοι δώσεις του κιφάλι απ΄του κλαρίνου για ηγγύηση,να μη μας γιλάσεις, κι που θα πάμι να κρυφτούμι ύστιρα στου χουριό!-Απόρησι ου άνθρουπους, αλλά μι λέει:Αρε τίνους πιδί είσει?-Του Κουσμά του Νικόπουλου.-Α,έτσ πέσ μοι,τουν ξέρου τουν πατέρα σ',που είνι κι ψάλτης,άηντε στου δίνου του κεφάλι,κι ουλόκληρου του κλαρίνου άμα θέλεις,θα ρθούμι ρέ, σίγουρα!"
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου