Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Οι Μπαχτσιοβάνοι των Αμπελοκήπων

Οι Μπαχτσιοβάνοι των Αμπελοκήπων, στο Παζάρι της Καστοριάς



     Οι Αμπελόκηποι,χωριό ,πιό γνωστό τελευταία για τις Ταβέρνες του,  οφείλουν το όνομά τους στα αμπέλια και στους λαχανόκηπους,στους "μπαχτσέδες"
   Τα λαχανικά, τα «ζαρζαβατικά» των Αμπελοκήπων, καλλιεργούνται στους εύφορους μπαχτσέδες από τους «μπαχτσιοβάνους» του χωριού και φτάνουν στα παζάρια της Καστοριάς, του Άργους, των Μανιάκων αλλά και άλλων χωριών, από τους ίδιους τους παραγωγούς.
    Αρκετές οικογένειες του χωριού ,ασχολούνται αποκλειστικά με τα οπωροκηπευτικά.
      Με σκοπό ένα αφιέρωμα στους «Μπαχτσιοβάνους» του χωριού, επισκεφτήκαμε αρκετές φορές στο παζάρι της Καστοριάς τους συγχωριανούς μας, στο στέκι του καθενός, στο «σεργκί», ευχόμενοι « καλά παζάρια».
    Φωτογραφήσαμε λοιπόν,όσους βρήκαμε στο παζάρι, σε 2-3 επισκέψεις το 2009, τους παρακάτω,και οι φωτογραφίες υπάρχουν στο Φωτο ΑΛΜΠΟΥΜ ΕΔΩ


1 Αντωνόπουλος Μήτσος και οικογένεια
2 Μπάγγος Θανάσης
3 Αφοι Φωτιάδη Νίκου(σύζ.Ειρήνη)
4 Τσάμης Φίλιππος
5 Πανταζόπουλος Σιδέρης
6 Ευαγγέλου Νίκος
7 Ζήσης Βασίλης
8 Δημητρίου Φίλιππος
9 Παπασωτηρίου Γιώργος
10 Τσιγάρας Σωτήρης
11 Οικονόμου Λάζαρος *
12 Τρυφόπουλος Κώστας
13 Φωτιάδης Βασίλης


*Ο Λάζαρος ,παρέα με τους μπαχτσιοβάνους,διαθέτει ,κάπου-κάπου στο παζάρι ,χωριάτικα αυγά από το κοτέτσι του αλλά και σταφύλια,αχλάδια,σύκα από το περιβόλι του.
     Αν μας διαφεύγει κανείς, ζητούμε την κατανόησή του.
¨κάτω φωτο εποχής
 "γυρνώντας απ.το παζάρι" 10ετία'1950-Νίκος Νικόπουλος
     Σήμερα στα παζάρια η μεταφορά των προϊόντων γίνεται με αυτοκίνητα ή τρακτέρ. Παλιότερα γινόταν με τα κάρα ή μόνο με τα ζώα, φορτωμένα στα κοφίνια που γύριζαν στους «μαχαλάδες» της Καστοριάς, διαλαλώντας την πραμάτεια. «Λάχανα, πράσα, ντομάτες, αγγουράκια…..».Αλλοτε πήγαιναν και παρέες-παρέες με τα κάρα,από το βράδυ,με διανυκτέρευση και στο παζάρι της Πτολεμαϊδας.
   Σήμερα το Παζάρι Καστοριάς,Η Λαϊκή,έχει πληθώρα εμπρευμάτων,είναι ένα  Πανηγύρι λιανοπωλητών.Πέρα από τα οπωροκηπευτικά υπάρχουν ενδύματα,υφάσματα,υποδήματα,είδη οικιακής χρήσης,βιοτεχνικά προϊόντα κλπ
-δείτε μικρό VIDEO από παζάρι Καστοριάς

     Παλιότερα, οι μπαχτσέδες βρίσκονταν κατά μήκος του ποταμιού από το Γκιόλι μέχρι το Στάσινο και το πότισμα γίνονταν με μικρά τεχνητά χωμάτινα αυλάκια και μαγγανοπήγαδα τα οποία κινούνταν με άλογα. Σήμερα υπάρχουν μεγαλύτερες καλλιέργειες με γεωργικά μηχανήματα,γεωτρήσεις σε ευρύτερη περιοχή του χωριού
      Κλείνοντας το αφιέρωμα στους συγχωριανούς μας «μπαχτσιοβάνους» παραθέτουμε ένα σύντομο ποίημα αφιερωμένο στον «μπαχτσιοβάνο – ποιητή» «ΞΕΝΟ» ( Σιδέρη Πανταζόπουλο).ο Σιδέρης εχει "ποιητικό" μεράκι και γράφει στην τοπική Εφημερίδα του Πολιτιστ.Συλλόγου Αμπελοκήπων με το ψευδώνυμο "Ο Ξένος"-.του αφιερώνουμε λοιπόν δυό-τρείς στίχους,για την περίσταση...

«Ο Ξένος πάει στην Καστοριά,πααίνει στο Παζάρι,
με ζαρζαβάτι εκλεκτό,της Σδράλτσης το καμάρι.
Πιάνει «σεργκί» γωνιακό,να λύνει και να δένει,
μα μπαχτσιοβάνος ποιητής,είναι και παραμένει.

Πάρτε αγγούρια διαλεχτά,λάχανα και πατάτες,
κολοκυθάκια,σέλινα,μα και γλυκές ντομάτες,
διαλέχτε τα καρότα μας,τα πράσα,τα αντίδια,
μαντζάνες,μπρόκολα καλά,πιπέρια,κουνουπίδια!

Στην πλέχτρα πάρτε νόστιμα, τα σκόρδα για σκορδάρι
και χύμα από τον πάγκο μας προσφέρω το ..κροκάρι!
Και κρεμμυδάκια ,σέλινα και μπάμιες και μαρούλια,
θα βρείτε εδώ στο στέκι μας και Καστοριάς φασούλια.
Μακεδονήσι ,ρήγανη,που λέμε και τσιουμπρίτσα
και τσιούσκες έχω πιπεριές,ελάτε στη γωνίτσα.

-Και όλα αυτά που βλέπετε με χάρη απλωμένα,
πολύχρωμα εδώ λαχανικά,ήρθανε από μένα,
απ' τον μπαξέ μας στο χωριό ,μια προσφορά για σένα!".....
==================================================================
    Και μια ευχή, όλοι τους να είναι καλά και να προβάλλουν το χωριό μας, με τα καλής ποιότητας «μπαχτσιοβανο-ζαρζαβατικά» τους και νάχουν "καλά παζάρια"

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Πάσχα στο Χωριό '2011

Πάσχα στο Χωριό '2011:Αμπελόκηποι Καστοριάς

    Οι ιερές ακολουθίες  της  Μ.Εβδομάδας των Παθών, έλαβαν χώρα και φέτος στον Ναό Αγ.Κων/νου κ Ελένης.
    Οι γυναίκες του χωριού,στόλισαν και φέτος, με περισσή επιμέλεια και μεράκι, τον Επιτάφιο.Η Χορωδία μας,την Μ.Παρασκευή, έψαλε τα "Εγκώμια" (Η Ζωή Εντάφω/Αξιόν Εστί/Αι Γεννεαί Πάσαι) ενώ έγινε περιφορά του Επιταφίου, (από Αγ Κων/νο-κεντρ Οδό-Πλατεία-Παναγία-επιστροφή Αγ Κων/νο), με την συνοδεία του εκκλησιάσματος.
    Μετά τα Πάθη, η Ανάσταση το Βράδυ του Σαββάτου,"Δεύτε Λάβετε Φώς" και έξω,σε εξέδρα που είχε στηθεί από την Δημοτική Αρχή,το "Χριστός Ανέστη" από τον παπαΝικόλα και τους Ψαλτάδες, που συνοδεύτηκε από πολλαπλά "τσουγκρίσματα αυγών",αλληλοασπασμούς και ευχές "Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη"
   Η κατ'έθιμο "Β'Ανάσταση",έλαβε χώρα στο εξωκκλήσι-κοιμητηριακό Ναό Αγ Νικολάου,όπου βοηθούντος και του καλού καιρού,πλήθος συγχωριανών παραβρέθηκαν στην τελετή με τον Παπα Γρηγόρη και στην συνέχεια είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές "Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη" αλλά και Χρόνια Πολλά, στους εορτάζοντες σήμερα, "Πασχάλη-Αναστάση",που είχαν και αρτοκλασία.
    Επίσης,είχαν την ευκαιρία να ανάψουν και ένα "αναστάσιμο" κερί στους τάφους προσφιλών προσώπων και ίσως κάποιοι ,να αφήσουν,κατά το παλιό έθιμο,ένα "πασχαλιάτικο αυγό".
   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος πρόσφερε σε όλους τους παρευρεθέντες,συγχωριανούς και φίλους,πασχαλιάτικα κεράσματα (κόκκινα αυγά,τσουρέκια,αναψυκτικά).

Δείτε παρακάτω  μικρά VIDEO:



Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Χορωδία Αμπελοκήπων Καστοριάς

Χορωδία Αμπελοκήπων Καστοριάς '2011: Συνοπτικό αφιέρωμα σε ένα σχήμα που λείπει πλέον από το χωριό

     Με αφορμή την απόφαση ομάδας συγχωριανών (μελών της παλιάς χορωδίας αλλά και άλλων φίλων) στα πλαίσια του Πολιτιστικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή όποιου χωριανού το επιθυμεί, να ψάλουμε τα Εγκώμια του Επιταφίου της Μ.Παρασκευής (ήδη έχουν αρχίσει οι πρόβες στο Πολιτιστικό Κέντρο), επιχειρούμε εδώ ένα σύντομο αφιέρωμα στην Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Καστοριάς, ΠΕΛΣΑ , ένα σχήμα που λείπει πλέον από το χωριό.      Εστω κι έτσι λοιπόν προσωρινά,ευπρόσδεκτη η προσπάθεια.
     Για ένα μικρό χωριό σαν το δικό μας ήταν πραγματικός άθλος να στηθεί και να λειτουργεί μια Χορωδία. Με την συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών, συγχωριανών αλλά και αρκετών φίλων εκτός χωριού και με την καθοδήγηση του καθηγητή Μουσικής Ντίνου Ταμβάκη,ως δασκάλου, στο διάστημα 2000-2009 η Χορωδία Αμπελοκήπων, "Ο ΣΕΙΚΙΛΟΣ", (όνομα αρχαίου έλληνα μουσουργού-φιλόδοξη επιλογή του δασκάλου ) η Χορωδία έδωσε ζωντανό παρόν, με επιμελημένες εμφανίσεις (ομοιόμορφες στολές, με γραβάτες οι άντρες και μαντήλια οι γυναίκες), σε ποικίλες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου στο χωριό (ετήσιοι χοροί του Συλλόγου μας, γιορταστικές-εκδηλώσεις Αγ.Κων/νου κ Ελένης, κάλαντα, ημέρα της Μητέρας, Εγκώμια του Επιταφίου κ Απολυτίκια Εορτών στην Εκκλησία του χωριού) αλλά έδωσε και παραστάσεις σε ευρύτερες διοργανώσεις εκτός χωριού όπως:

1.Παράσταση Χριστουγεννιάτικη στο Πολιτιστικό Κέντρο-Βιβλιοθήκη Κορησού.
2.Παράσταση Χριστουγεννιάτικη των ταχυδρομικών υπαλλήλων Καστοριάς, στο θέατρο Ολυμπιακής Φλόγας.
3.Παράσταση στην Αίθουσα Δήμου Καστοριάς, εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα Μουσικής
3.Παράσταση στο 1ο Φεστιβάλ Χορωδιών στο Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού .
4.Παράσταση-Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ3 «Κυριακή στο Χωριό», στο Γέρμα Καστοριάς.

     Παράλληλα, με πολύ μεράκι προχώρησε και σε εγγραφές CD, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, που διανεμήθηκαν μέσω του Συλλόγου στους συγχωριανούς και φίλους.
     Πρόβαλε το χωριό μας γενικότερα και ήταν το καμάρι των Αμπελοκήπων.
     Ο περιορισμένος όμως αριθμός μελών, οι περιοδικές απουσίες για διάφορους λόγους, το εντατικό ωράριο, κουραστικό ή μη συμβατό με υποχρεώσεις μελών για κάποιους, με δύο φορές πρόβα ανά βδομάδα, κάποιες "ψιλογκρίνιες" μελών, είχαν σαν συνέπεια να "φυλλοροεί" το σχήμα και τέλος, να σταματήσει να λειτουργεί.
      Φέτος έγινε μια προσπάθεια ανασύστασης της Χορωδίας μας, λίγο πιο χαλαρά, πιο πολύ σαν μια παρέα, η οποία δυστυχώς δεν απέδωσε.
    Η προσπάθειά μας τώρα αφορά μόνο τα Εγκώμια και πιστεύουμε ότι θα προσθέσει στο κλίμα μυσταγωγίας των ημερών.
      Για την Ιστορία παραθέτουμε παρακάτω:





  Επίσης μια μικρή Συλλογή VIDEO:

2-Μικρό VIDEO1Τροπάριο ΥΠΕΡΜΑΧΩ

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών-Ηλεκτρονικών Συσκευών

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών-Ηλεκτρονικών Συσκευών

    Για την ανακύκλωση απορριμάτων(χαρτί,πλαστικό,γυαλί) που έχει αρχίζει και εφαρμόζεται και στην περιοχή μας έχουμε αναφερθεί σε άλλες αναρτήσεις  μας.(ανακύκλωση Πλαστικού ,ανακύκλωση Χαρτιού )

     Μια άλλη ομάδα απορριμάτων, που χρήζουν ιδιαίτερη προσοχής, είναι οι ηλεκτρικές (ψυγεία,πλυνρια,τηλεοράσεις ραδιόφωνα κλπ) και ηλεκτρονικές (Η/Υ,εκτυπωτές κλπ) και άλλες μικροσυσκευές.
       Συχνά βλέπουμε τέτοιες συσκευές "πεταμμένες" στα πιό απίθανα μέρη,ρυπαίνοντας σοβαρά το περιβάλλον.
      Αλλες φορές, τις έχουμε δεί και στους κάδους οικιακών αποριμμάτων,δυσκολεύοντας την ομαλή αποκομιδή από τα αποριμματοφόρα.
     Χρήσιμο είναι να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας, ότι γι' αυτές τις συσκευές έχει καθιερωθεί ειδικό σύστημα Συλλογής κ Ανακύκλωσης, από όλα σχεδόν τα Καταστήματα Πώλησης Ηλεκτρικών Συσκευών,στα πλαίσια υποχρεώσεών τους, από σχετικό Προεδρ.Διάταγμα (Νόμος 2939/2001 και το Προεδρικό Διάταγμα 117/2004).

     Στην περιοχή του χωριού μας,Αμπελόκηποι Καστοριάς, υπάρχει και λειτουργεί το Κατάστημα της Αλυσίδας ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ που παρέχει την δυνατότητα, σε όποιον έχει τέτοιες συσκευές, να τις παραδώσει εκεί για ανακύκλωση.
      Αυτό λοιπόν κάναμε χθές,επισκεπτόμενοι το κατάστημα παραδώσαμε μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών(βλ.Φωτο).Οι υπεύθυνοι του καταστήματος μας ενημέρωσαν, ότι κατά διαστήματα έχουν ειδικά προγράμματα "επιβράβευσης" ανακύκλωσης, με παροχή εκπτωτικών κουπονιών για την αγορά νέων συσκευών.Υπάρχει επίσης ειδικό πρόγραμμα "απόσυρσης-ανακύκλωση" κινητών συσκευών, είτε με εκπτωτικά κουπόνια,είτε με παροχή μετρητών,σε περίπτωση που το κινητό λειτουργεί.
     Μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ζητήσουν όποια πληροφορία στο τηλ. 2467085205 ή να επισκεφθούν την Ιστοσελίδα του Καταστήματος http://www.kotsovolos.gr/  και για το κατάστημα Αμπελοκήπων Καστοριάς  email  fr_kastoria@kotsovolos.gr

Γενικά για την Ανακύκλωση Συσκευών

Η εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) στην Ελλάδα.
    Η Ιστοσελίδα της εταιρείας δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την ανακύκλωση συσκευών.Βλέπουμε εκεί ότι υπάρχει και δίκτυο συλλογής -ανακύκλωσης ηλεκτρικών λαμπτήρων.Από το δίκτυο απουσιάζει,δυστυχώς μέχρι σήμερα, η περιοχή Καστοριάς, αλλά καλό είναι να απευθυνόμαστε σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και να μην πετάμε λαμπτήρες ή μπαταρίες, στους κοινούς κάδους.

Προβληματισμοί για ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμάτων.

Βέβαια όλα τα παραπάνω  μοιάζουν ουτοπικά για όσους μέχρι σήμερα συνηθίζουν να πετούν ανεξέλεγκτα οτιδήποτε κατα μήκος του οδικού δικτύου.Προξενεί κατάθλιψη η εικόνα με τα κάθε είδους σκουπίδια στις δυό πλευρές των δρόμων,ειδικά από την κατεύθυνση Αργους προς Αμπελόκηπους και παραποτάμια προς Μηλίτσα.
Οι διερχόμενοι εποχούμενοι επιδεικνύουν προκλητική τάση "απελευθέρωσης σκουπιδιών" από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους!
Κάτι πρέπει να γίνει και  σ'αυτήν την κατεύθυνση.