Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Επιτάφιος & Εγκώμια στους Αμπελόκηπους

Μ.Παρασκευή 17 Απριλίου 2009:
Η Τελετή του Επιταφίου στους Αμπελόκηπους Καστοριάς
Στον Ναό των Αγίων Κων/νου & Ελένης ,γεμάτο από χωριανούς,έλαβε χώρα η τελετή του Επιταφίου με τα Εγκώμια,την Μ.Παρασκευή το βράδυ.
Από την προηγουμένη βραδυά,Μ.Πέμπτη,μετά τα 12 Ευαγγέλια ,γυναίκες του χωριού,ξενυχτούν τον Χριστό και στολίζουν με λουλούδια, με περισσή επιμέλεια και τέχνη τον Επιτάφιο.
Ο στολισμένος Επιτάφιος


Την Μ.Παρασκευή το πρωί ,έγινε η Τελετή της "Αποκαθήλωσης",όπου μετά το σχετικό Ευαγγέλιο που αναφέρει την ειδική περικοπή "...ο Ιωσήφ,λαβών το σώμα του Ιησού,ενετύλιξεν αυτώ σινδόνι καθαρά.....'....ο παπα Νικόλας με τη βοήθεια των επιτρόπων κατέβασε από τον Σταυρό τον Χριστό και στη συνέχεια εναπόθεσε στον Επιτάφιο την σχετική φορητή υφασματινη εικόνα και το Ευαγγέλιο,ενώ γυναίκες άπλωναν στη συνέχεια, φρέσκα λουλούδια που είχαν φέρει από τους κήπους των σπιτιών τους.
Η καμπάνα χτυπούσε πένθιμα.
Το βράδυ της Μ.Παρασκευής ψάλθηκαν τα Εγκώμια του Επιτάφιου,εναλλάξ από τα 2 ψαλτήρια.Φέτος αισθητή η απουσία της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου που δυστυχώς σταμάτησε την λειτουργία της πέρισυ.
Στα ψαλτήρια ήταν Δεξιά: Ο τακτικός ιεροΨάλτης Νίκος Κυριακίδης από το Μαυροβο,Ο Μιχάλης Τερψόπουλος,ο Στέργιος ΘωμόπουλοςΣωτήρης Σίσκος.Αριστερά:Νικόπουλος Χρίστος,Νικόπουλος Φώτης,Ζησιάδης Βασίλης.

Τεύχος με περίληψη των Εγκωμίων
του Επιταφίου που ψάλθηκε(με ΚΛΙΚ στο καθένα,μπορείτε να δείτε ολοκληρα τα Εγκώμια):

...Η Ζωή εν Τάφω...
...Αξιον Εστί.....
....Αι Γενεαί πάσαι....

Τα Εγκώμια είναι ένα εξαιρετικό ποιητικό έργο,είναι ο Επιτάφιος Θρήνος της Παναγίας για τον νεκρό υιό Χριστό,ένα"Μοιρολόϊ".στην ανθρώπινη διάσταση του Θεανθρώπου.""Ω γλυκύ μου έαρ,γλυκύτατόν μου Τέκνον,που έδυ σου το κάλλος?" αλλά και ένας παναθρώπινος υμνος στο μεγαλείο της Σταύρωσης και της ελπίδας της Ανάστασης που θα ακολουθήσει


Μπορείτε να παρακολουθήσετε ηχητικά αποσπάσματα των Εγκωμίων σε VIDEO με Εικόνες του Αγίου Ορους σε μια εξαιρετική Μελωδία κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ









Στη συνέχεια έγινε περιφορά του Επιταφίου,με τρείς στάσεις, από τον Αγ.Κων/νο&Ελένη,πλατεία,Εκκλησία Παναγίας και επιστροφή,ενώ στη διαδρομή οι Ψαλτάδες επαναλάμβαναν τα εγκώμια.
Τον Επιτάφιο μετέφεραν οι Παντελής&Νίκος Γεωργιάδης,Κώστας Βασιλειάδης,Χρυσούλης Βάμβας και στην επιστροφή όλοι περάσαμε"για καλό" από κάτω

"πέρασμα" κάτω από τον επιτάφιο.Διακρίνονται
Ο Μιχάλης Τερψόπουλος,και στον Επιτάφιο
Παντελής&Νίκος Γεωργιάδης(αριστερά) και
Κώστας Βασιλειάδης,Χρυσούλης Βάμβας(Δεξιά)


Στο τέλος ,αφού χαιρέτησαν όλοι τον Επιτάφιο περνώντας από κάτω,ο παπα Νικόλας έδωσε στην απόλυση λουλούδια του Επιταφίου.Τα λουλούδια αυτά συνηθίζουμε να τα βάζουμε στο Εικονοστάσι στο σπίτι μας "για καλό".Συχνά χρησιμοποιούνται,αφού ξεραθούν,σαν "θυμίαμα" για "γιατροσόφι-ιλιάτσι" για μικροαδιαθεσίες στο σπίτι.

και του χρόνου και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου