Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

34η Διεθνής Εκθεση Γούνας Καστοριάς

Εκθετήριο Γούνας Καστοριάς: 7-10Μαϊου 2009 34η Διεθνής Εκθεση Γούνας Καστοριάς

Την Κυριακή 10-5-2009 έκλεισε τις πύλες της η 34η Διεθνής Εκθεση Γούνας Καστοριάς στο κτιριακό συγκρότημα του "ΕΚΘΕΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ".

Η Γούνα για τον Ν.Καστοριάς ήταν για χρόνια η κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα που έδωσε δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους στην πόλη αλλά και στα χωριά του Νομού και όπως είναι φυσικό και στο δικό μας χωριό ,τους Αμπελόκηπους Καστοριάς.

Η μεγάλη κάμψη των τελευταίων ετών στον Κλάδο άφησε ορατά τα σημάδια υποαπασχόλησης και ανεργίας στο Ν.Καστοριάς,ένα Νομό ουσιαστικά "μονοεπαγγελματικό" αφού λόγω των υψηλών αποδοχών που πρόσφερε ο κλάδος της Γούνας είχε απορροφήσει σχεδόν όλο το εργατικό δυναμικό της περιοχής και όχι μόνο.

Η Εκθεση Γούνας Καστοριάς,μετά το "κλείσιμο-διακοπή" της Εκθεσης Φραγκφούρτης παραμένει η μοναδική μεγάλη"Διεθνής Εκθεση Γούνας" μετά την Εκθεση του Μιλάνου σε Ευρωπαϊκο επίπεδο.
Η πορεία της Γούνας επηρεάζει ευρύτερα την οικονομία της περιοχής και γι αυτό ένδιαφέρει όλους.
Ετσι πήγαμε την Κυριακή 10-5-2009,μαζί με τον αδελφό μου Φώτη Νικόπουλο,για χρόνια πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Γουνοποιών Φραγκφούρτης Γερμανίας, για να έχουμε μια εικόνα της φετεινής διοργάνωσης.
Τα κυριώτερα σημεία ενδιαφέροντος:

1-H 34η Γούνας ήταν από τις μεγαλύτερες σε εμβαδό και συμμετοχή εκθέσεις που διοργανώθηκαν στην Καστοριά.Γέμισαν οι εκθεσιακοί χώροι του κτιρίου(4500μ2 περίπου) και προστέθηκε ένα προκατασκευασμένο τμήμα πλέον 2500μ2 περίπου

2.-Τα περίπτερα ήταν πάρα πολύ καλαίσθητα.

3.-Τα είδη Γούνας(παλτά,ζακέτες,δερμάτινα) με καλαίσθητα σχέδια,εργασία και πολλών επωνύμων σχεδιαστών μόδας.

4.-Υπήρξε εκτεταμένη προβολή της Εκθεσης από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς,ο οποίος είχε εξασφαλίσει σχετικές χρηματοδοτήσεις και έφερε και με πτήσεις τσάρτερ, εμπόρους από το εξωτερικό(Ρωσία 300άτομα περίπου).

5.-Στη συνέντευξη τύπου ,ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ.Ηρακλής Καλλισθένης,ανακοίνωσε ότι "έγιναν ικανοποιητικές δουλειές" αλλά υπάρχει το πρόβλημα του ανταγωνισμού των χωρών της Απω Ανατολής(90% των δερμάτων αγοράζονται από Κίνα-Χογκ Κογκ) και ο Κλάδος έχει ανάγκη ρευστότητας.

Τα αποτελέσματα θα φανούν τους επόμενους μήνες με παραγγελίες ή όχι.

Το Εκθετήριο Δημπρατήριο
Γούνας/Είσοδος





Αποψη Καστοριάς,σε πρώτο
πλάνο το Εκθετήριο Γούνας



Η Εφημερίδα"ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" για την Εκθεση Γούνας
































Ο κ.Φώτιος Νικόπουλος,
για χρόνια Πρόεδρος του
Συλλόγου Γουνοποιών Φραγκφούρτης
Γερμανίας,επισκέπτεται την Εκθεση




Χρίστος Νικόπουλος Πολ.Μηχ,
συμμετείχε στην Κατασκευή του
Εκθετηρίου Καστοριάς και στην
τεχν.υποστήριξη της 1ης Εκθεσης
στο Κτίριο









Το περίπτερο του Προέδρου
κ.Ηρακλή Καλλισθένη


η κα Καλλισθένη...on line ,
οι "δουλειές" χρειάζονται εγρήγορση

Φώτης Νικόπουλος-Ηρακλής
Καλλισθένης.Και οι 2 υπήρξαν
για πολλά χρόνια Πρόεδροι
στο Συλ.Γουνοποιών Φραγκφούρτης.
Πρώτα ο κ.Καλλισθένης και μετά
ο κ.Νικόπουλος


Συνέντευξη τύπου Συνδ.Γουνοποιών
στα ΜΜΕ Καστοριάς,στο αμφιθέατρο του
Εκθετηρίου.κκ Καλλισθένης Ηρακλής
Πρόεδρος,Γκιάτας Φαίδων,Γραμματέας







"Οικολογικό Κίνημα" και Γούνα.
Συχνά ακούμε για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας "οικολογικών οργανώσεων" κατά της Γούνας,βλέπουμε να διαστρεβλώνονται οι έννοιες "οικολογικός/ή" με την εμφάνιση των συνθετικών ενδυμάτων με "πλαστικές" δήθεν γούνες σαν "οικολογικές γούνες"!
Ολοι μας έχουμε τις ευαισθησίες μας σχετικά με την προστασία των αγρίων σπανίων ειδών αλλά αυτή η ιστορία με τις αντιδράσεις κάποιων "οικολογούντων" που "γδύνονται" η "ρίχνουν" ακαθαρσίες ή αίματα σε όσους φορούν γούνες,εμφανίζοντάς τους σαν "εγληματίες",μάλλον παραπάει
Οι αντιδράσεις αυτές είτε οφείλονται σε άγνοια της παραγωγικής διαδικασίας της Γούνας είτε σε σκοπιμότητες υποκινούμενες από άλλα οικονομικά συμφέροντα.Αγνοούν ότι τα γουνοδέρματα που επεξεργάζονται οι Βιοτεχνίες Γούνας προέρχονται από Φάρμες Εκτροφής Γουνοφόρων Ζώων και εμφανίζουν τους γουνοποιούς της Καστοριάς σαν Κυνηγούς Αγρίων Σπανίων Ζώων στα βουνά για να πάρουν τα γουνοδέρματα!Σε ποιά εποχή νομίζουν ότι βρισκόμαστε? Μα οι Γουνοποιοί, δεν κάνουν τίποτε παραπάνω απ'ότι οι λοιπές κτηνοτροφικές φάρμες πχ.χοιροτροφίας,αγελαδοτροφίας,πουλερικών κλπ.
Οι λεγόμενοι"οικολόγοι" αυτού του τύπου μήπως δεν τρώνε κρέας?Δεν φορούν δερμάτινα,τσάντες,μπουφάν κλπ?
Φαίνεται ότι οι οργανώσεις των Γουνοποιών η δεν έθεσαν το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση ή δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ για να πούν ότι "οικολογική Γούνα" είναι μόνο η "γνήσια Γούνα".
Χρειάζεται λοιπόν συντονισμένες προσπάθειες προβολής και στήριξης του Κλάδου απέναντι σε τέτοιες απαράδεκτες τακτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου