Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Οι παλιές Βρύσες του Χωριού ανανεώνονται

Οι παλιές Βρύσες στο χωριό Αμπελόκηποι Καστοριάς ανανεώνονται


Το Νέο Κιόσκι με τη Νέα Βρύση
στην Πλατεία.Εργο του ΔήμουΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ

Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη άλλα δύο δημοτικά έργα που αφορούν στην ανακατασκευή της Νεώτερης Βρύσης στην πλαγιά κάτω από το σπίτι του παπα Γιώργη προς τη Γέφυρα αλλά και της Παλιάς Βρύσης προς τον Αη Νικόλα.Ηδη ολοκληρώθηκε καλαίσθητα και η Νέα Βρύση με το Νέο Κιόσκι στην Πλατεία του χωριού(βλ.Φωτο)

Το ζήτημα είχε τεθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο αλλά ήταν αίτημα και όλων των κατοίκων για εξωραϊσμό των περιοχών αυτών,που αποτελούν και ιστορικούς τόπους αναφοράς του χωριού.
Ο Δήμος ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ ανταποκρίθηκε θετικά και ολοκληρώθηκε το νέο Κιόσκι με Νέα Βρύση στην Πλατεία και ήδη είναι στη φάση ολοκλήρωσής τους και οι άλλες δύο, μαζί με την διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Δικαιολογημένα εδώ πρέπει να σημειώσουμε και τη θετική συμβολή του Κώστα Αντωνόπουλου,συγχωριανού μας,Προέδρου του Δημ.Συμβουλίου ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
Στο Παλιό Πηγάδι βέβαια, η παρατήρησή μας που την μεταφέραμε (φυσικά και τα συγχαρητήρια για τα έργα,όχι μόνο γκρίνιες) και στον Δήμαρχο κ.Δημ.Τσιόγκα είναι το πολύ τσιμέντο σε διάδρομο και αυλάκι απορροής.Για ένα ρυάκι είδαμε σχεδόν ...μια διώρυγα με σιμέντο.Είπε βέβαια ότι δεν ολοκληρώθηκε ακόμη το έργο και θα ληφθεί μέριμνα για φυτεύσεις πρασίνου.Επίσης ότι στην άλλη βρύση θα γίνει και ξύλινο στέγαστρο,λιθόστρωτο πεζοδρόμιο και δενδροφύτευση. και φυσικά υδροδότηση από το δίκτυο, αφού το φυσικό νερό της παλιάς πηγής δεν φθάνει ως εκεί και έμεινε μόνο για ποτίστρα, στη δισταύρωση προς Κάμπο.








Η ποτίστρα στη διαστ/ση
δρόμου προς Κάμπο.Εδώ σταματά
το παλιό νερότης Νεώτερης Βρύσης Χρ.Κοβάτση

Πολύ καλή η προσπάθεια του Δήμου,ομολογουμένως,αλλά θα αναμένουμε την ολοκλήρωσή των έργων, γιατί πράγματι είναι δυό θέσεις,φορτισμένες με μνήμες πολλών ετών, που προσφέρονται για περίπατο και στάση.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα πριν και μετά φαίνονται παρακάτω

Λίγα για την Ιστορία-Λαογραφία

Κιόσκι κ Βρύση Πλατείας;Το προηγούμενο Κιόσκι και Βρύση στην Πλατεία ήταν έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων τη δεκαετία του'80 (Πρόεδρος Αργύρης Βάμβας) με σχέδια και συνεργεία Χρ.Νικόπουλου Πολ.Μηχ. .
Αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλές εκδηλώσεις του Συλλόγου στο Χωριό και το καινούργιο σίγουρα εξυπηρετεί καλύτερα τον σκοπό αυτό
Παλιά Βρύση:Χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του Χωριού,τότε που οι κάτοικοί του δούλευαν στο Τσιφλίκι του Σελήμπεη(*) .Στην πορεία έγιναν διάφορες παρεμβάσεις βελτίωσης.Για χρόνια ήταν στέκι για τοπικά εξοχικά γλέντια(Πρωτομαγιές,καλοκαίρια κλπ).Τελευταία είχε εγκαταληφθεί στη μοίρα του και ο τόπος γύρω ήταν "ζούγκλα"
(*)Σημείωση:Ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης(1900-1907) στα "Απομνημονεύματά του"(παράγρ.50-σελ 92) αναφέρει:"Στην Καστοριά ήταν δύο μπέηδες αδελφοί,ο Ντερβίς μπέης και ο Σελήμ μπέης,γυοί του πανίσχυρου Κιαζήμ μπέη που ήταν τοπάρχης του Αλή Πασά των Ιωανίνων στην Καστοριά,σατράπης δηλαδή της Καστοριάς.Τα παιδιάτου συνηθισμένα στις κλοπές και αρπαγές του πατέρα τους είχαν αξιώσεις πάνω σε πολλά ελληνικά χωριά,μεταξύ των άλλων και στο Ζράλτσι,με το οποίο βρίσκονταν στα δικαστήρια και ιδίως με τον αντιπρόσωπο του χωριού Αργύρη".........
*Ερευνήσαμε και βρήκαμε ποιός ήταν ο Αργύρης και τι έγινε με τη δολοφονία του και πολλά άλλα που αφορούν το χωριό στα ταραγμένα εκείνα χρόνια,αλλά για αυτά θα αναφερθούμε ιδιαίτερα σε άλλη μας ανάρτηση

Νεώτερη Βρύση:Γύρω στα 1930(?) ο Χρήστος Κοβάτσης ανακάλυψε την πηγή στο Λάκκο,κοντά στο Τσιφλικι(Θέση "Τάσκινο Ουρμάντσε"Δασάκι του Τάσου(?)-διήγηση Ελευθερίας Νικοπούλου κ Αργύρη Κοβάτση) και μαζί με άλλους χωριανούς(Γιάννης Νικολόπουλος(Βάνες),Θωμάς Γιαμπανόπουλος κ.α) έκαναν μικρή δεξαμενή και έφεραν το νερό με σωληνωτό από κεραμίδια μέχρι τη Γέφυρα,στο πλάτωμα όπου το κτήμα Παπαϊωάννου,όπου υπήρχε επίσης ένα ψηλό λευκάδι.(βλ.Φωτο,κάτω)

Το πλάτωμα μετά τη Γέφυρα,δεξιά
όπου πρωτοήρθε το νερό
στη Νεώτερη Βρύση
από την Ομάδα συγχωριανών με τον Χρ.Κοβάτση.

Αργότερα, το 1953 ( Πρόεδρος τότε μάλλον ο Παναγιώτης Γεωργιάδης-"Γιώτες"?) αντικαταστάθηκαν οι σωλήνες με γαλβανιζέ και ήρθε η Νεώτερη Βρύση στη σημερινή της θέση και για χρόνια ήταν η κύρια πηγή υδροληψίας του χωριού με γκιούμια,στάμνες,μπούκλες αλλά και με "φορτιά" με ζώα για τις ανάγκες των σπιτιών. Εδώ εύρισκαν ευκαιρία και οι γυναίκες να τα πούν λίγο, να"παραδείξουν" ή και να κουτσομπολέψουν λίγο,περιμένοντας τη σειρά τους για γέμισμα.
Εδώ κατέβαιναν και "οι Νύφες" πριν το γάμο για νερό, κατά το έθιμο,με όλο το συμπεθεριό, με τραγούδια ανάλογα για την περίσταση: (..Σαν πάς Μαλάμω μ' για νερό... και γώ στη βρύση θα σε βρώ....,να σου τσακίσω το σταμνί,να πάς στη μάνα σ' αδειανή..... κλπ)
Βρήκαμε και κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα εποχής παρακάτω.Θα συμπληρώσουμε την Ιστορική έρευνα σταδιακά.

Η Νεώτερη Βρύση υπό
ανακαίνιση & εξωραϊσμό





Η Παλιά Βρύση,υπό ανακατασκευή


Παλιό Πηγάδι και παλιό Λευκάδι
Εργα εξωραϊσμού από τον Δήμο









Η Νεώτερη Βρύση,όπως ήταν
τελευταία εγκαταλειμένη
Η Νεώτερη Βρύση γράφει:
(κάτω από τα μαύρα γραάμματα)
ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 1953








Η Παλιά Βρύση όπως ήταν τελευταία
Χρονολογείται από εποχή Σελήμπεη
Τουρκοκρατία


Με το φακό της Μνήμης,παλιά φωτογραφικά στιγμιότυπα



Στάση στη Βρύση:Ο Νικόλας
Ρουσκόπουλος με τον γάϊδαρο και την
ξύλινη σβάρνα
Πίσω γυναίκες του χωριού παίρνουν νερό με τα γκιούμια
Στιγμιότυπο 1954-'55









Κάτω:Γυναίκες του χωριού γυρίζουν χαμογελαστές
με νερό από τη βρύση.Στενό Οικίας
Γιαμπανόπουλου Μήτσου,πίσω του Νικολαϊδη.
Διακρίνονται αριστερά στα νιάτα τους:
Ουρανία,Ολυμπία με τα γκιούμια
και με στάμνες η Πάτρα τιυ Χατζή
Κάπου στα ΄'58-'60?
Ας φροντίζουμε όλοι μας,όσο μπορούμε το περιβάλλον και ας προστατεύουμε από βανδαλισμούς τα έργα που γίνονται,και όχι μόνο να γκρινιάζουμε τι κάνει ο Δήμος,τι κάνει ο Σύλλογος κλπ,ας βλέπουμε τι κάνουμε ο καθένας μας.Το οφείλουμε στις επόμενες γεννιές.
==============================Χρίστος Νικόπουλος * cnikop@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου