Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Αη Νικόλας στο Βουνό:Μια ριψοκίνδυνη αλλά αξιέπαινη πράξη

Ο Γώργος Ζησιάδης,με ορειβατικά σύνεργα
επισκευάζει τον Αη Νικόλα



Αη Νικόλας στο Βουνό/
Νοέμβριος'2012:
Μια ριψοκίνδυνη αλλά αξιέπαινη πράξη
     Το παλιό  Εξωκκλήσι του Αη Νικόλα στο Βουνό Αμπελοκήπων, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο μέσα στην σπηλιά, στον απόκρημνο βράχο,(γι αυτό κάποιοι τα τελευταία χρόνια έδωσαν το προσωνύμιο Αη Νικόλας Κρεμαστός,αν και ποτέ οι χωριανοί μας δεν το ονόμαζαν έτσι,απλά "Αη Νικόλας στο Βουνό)είχε εμφανίσει από την περασμένη χρονιά, σημάδια αποσάθρωσης στη βάση της εξωτερικής δεξιάς λιθοδομής, του Ιερού του Ναϊδρίου.
     Η ζημία είχε προχωρήσει αρκετά, είχε γίνει φέτος έκδηλη και στον καθιερωμένο εορτασμό στις 20 Μαϊου ήδη φαίνονταν αποκολημμένοι λίθοι και υπήρχε έντονος προβληματισμός για τον τρόπο αποκατάστασης, λόγω του δυσπρόσιτου της θέσης της ζημίας.
    Ο συγχωριανός μας Γιώργος Ζησιάδης του Χρήστου, είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον και σκέφτηκε κάποιο τρόπο επέμβασης, αρκετά ριψοκίνδυνο. Με ορειβατική τακτική και κατάλληλα σύνεργα, με αγκύρια στο βράχο εσωτερικά του ιερού, πρόσδεση με ιμάντες και σχοινιά και έξοδο από το μικρό παραθυράκι του ιερού, έξω στο κενό και εναέρια εργασία αποκατάστασης της ζημίας με τσιμεντάρισμα-αρμολόγημα των λίθων της περιοχής αυτής της τοιχοποιίας.
Μετά την επισκευή της λιθοδομής
     Εμαθα τελικά, ότι πρόσφατα  θα επιχειρούσε την ριψοκίνδυνη αποστολή, βοηθούμενος από τον επίσης συγχωριανό μας Κώστα Βασιλειάδη και ίσως κι άλλους. Προ ημερών που βρέθηκα κοντά στο  βουνό, ανέβηκα για ένα κερί στο Εξωκκλήσι και διαπίστωσα ότι πράγματι είχε γίνει αποκατάσταση της ζημίας,όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
   Τέτοιες ενέργειες είναι άξιες συγχαρητηρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος ο Ζησιάδης, σεμνό και φιλότιμο παιδί, προ δύο ετών επισκεύασε όλα τα σκαλοπάτια της απόκρημνης σκάλας ανόδου στη Σπηλιά του Αη Νικόλα, μια επίσης δύσκολη και επίπονη παρέμβαση.
(είχαμε σχετική αναφορά σε άρθρο στο Ιστολόγιό μας-Αη Νικόλας Βουνού (Κρεμαστός) 20.5.2010: Βουνό Αμπελοκήπων Καστοριάς ).
 
     Ενημέρωση από τον ίδιο τον Γιώργο Ζησιάδη
     Βρεθήκαμε τελικά με τον Γιώργο Ζησιάδη, που μου περιέγραψε όλη την επιχείρηση αποκατάστασης της ζημίας στον Αη Νικόλα στο Βουνό,αφού του ζήτησα την άδεια να δημοσιοποιηθεί το όλο εγχείρημα
    Η προσπάθεια κράτησε από τον Αύγουστο μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2012 με  4-5 επισκέψεις  και  εντατική  δουλειά  9.00-3.00μμ.
      Τα υλικά (άμμος,τσιμέντα) ανέβηκαν με τα χέρια στον ώμο, από τον ίδιο, αλλά και από αρκετούς άλλους φίλους που βοήθησαν.
     Ο ίδιος, έχοντας εμπειρία από τα ΛΟΚ, όπου υπηρέτησε στο Στρατό,στην Κύπρο, βγήκε δεμένος με σχοινιά και σύνεργα ορειβατικού τύπου, με αγκυρώσεις στο βράχο. Μου έδωσε και μια αναλυτική φωτογραφική συλλογή που αποτυπώνει με λεπτομέρειες όλη την δύσκολη  επιχείρηση(βλ.παρακάτω).
      Από Ανοιξη,όταν καλυτερέψει ο καιρός ,Ο Γιώργος προγραμματίζει συμπληρωματικές εργασίες επισκευών και στην στέγη του Αη Νικόλα.

Ποιοί  βοήθησαν συνολικά (μεταφορές,ανάβαση υλικών,βοηθ εργασίες):
1)Ζησιάδης Γιώργος
2)Βασιλειάδης Κώστας
3)Θεοδωρίδης Κώστας (γαμβρός Γ.Ζησιάδη,από Αριδαία)
4)Παπαθανασίου Γαβρήλος (μπατζανάκης Γ Ζησιάδη,από Πολυκάρπη)
5)Γεωργιάδης Χρυσούλης("Ανθός Γεύσεων")
6)Μαρία,αρραβωνιαστικιά Χρυσούλη
7)Κυριαζής Στέλιος  ("Γυράδικο")
8)Γεωργιάδης Κώστας του Νίκου("Μεράκι")
9)Βάμβας Χρυσούλης του Αργύρη
Επίσης βοήθησαν οι "Βουνίσιοι Επίτροποι του Αη Νικόλα" με τις οικογένειές τους,ήτοι οι:
10)Παπαδόπουλος Ηλίας
11)Παπαδοπούλου Μαριάνθη,σύζ.Ηλία
12)Ξανθόπουλος Αντώνιος
13)Ξανθοπούλου Στέλλα,σύζ.Αντώνη

Ειδικοί εξοπλισμοί και εργαλεία:
14) Ο Τσαντσούρης Κώστας, ηλεκτρολόγος "Ηλεκτρογραμμή"-Κατάστημα Ηλεκτρολ Υλικού-Καστοριά ( γαμβρός στη Μηλίτσα), παραχώρησε τα ειδικά εργαλεία, κρουστικά,τρυπάνια κλπ για τις αγκυρώσεις.
15)Η Εκκλησιαστική Επιτροπή (Διαμαντής Κοβάτσης, Μάλαμας Αλέκος, Αντωνόπουλος Βαγγέλης), κάλυψε την δαπάνη αγοράς μιας ειδικής ζώνης ασφαλείας, που βρήκε κατάλληλη ο Γιώργος Ζησιάδης.

Φωτογράφιση

    Το "παρών" έδωσε και η Αθηνά, σύζυγος Γιώργου Ζησιάδη, που του συμπαραστάθηκε και τον φωτογράφισε στην δύσκολη αυτή προσπάθεια  ετοιμόγεννη σχεδόν,  στον 9ο μήνα της.

Ο οικονομικός απολογισμός

΄Ολη η επιχείρηση οικονομικά καλύφθηκε σχεδόν εκ των ενόντων, από τους συμμετέχοντες.
  • α)Υλικά :άμμο κ΄ τσιμέντα, διέθεσαν με δική τους δαπάνη, ο Ηλίας Παπαδόπουλος και η Αθηνά σύζ.Γιώργου Ζησιάδη
  • β)Ζώνη Ασφαλείας:Αξία 90,00€ καλύφθηκε από την εκκλησιαστική επιτροπή,αλλά ο Γιώργος,υποσχέθηκε, όταν μπορέσει οικονομικά να κάνει κάποια ανάλογη δωρεά (αγιογραφία ή άλλο) στην Εκκλησία
  • γ)Εργαλεία:Τρυπάνια,κρουστικά: Δωρεάν παραχώρηση από τον Κώστα Τσαντσούρη("Ηλεκτρογραμμή"-Καστοριά)
  • Εργασία:αφιλοκερδώς,από όλους που αναφέρθηκαν
Φωτο- ΑΛΜΠΟΥΜ-Επισκευή Αη Νικόλα στο Βουνό-από Γιώργο Ζησιάδη Αύγ-Οκτ'2012

    Ο παππούς  Κώστας Βολογιάννης, που για χρόνια φρόντιζε το Εξωκκλήσι εθελοντικά, με δύσκολες εργασίες, θα χαμογέλασε ευχαριστημένος, εκεί ψηλά στον Ουρανό, διότι βρέθηκαν άξιοι διάδοχοί του και ας τον ξεπέρασαν στα δύσκολα.
    Ευχόμαστε, ο Αη Νικόλας να στέλνει τις ευλογίες του στον Γιώργο, την οικογένειά του, αλλά και σε όλους όσους βοήθησαν στην θεάρεστη αυτή πράξη αποκατάστασης της ζημίας στο Εξωκκλήσι.
   Με την ευκαιρία, παραθέτουμε και μια σειρά φωτογραφίες της περιοχής με "Φθινοπωρινά στιγμιότυπα".
     Πέρα από το θρησκευτικό-προσκυνηματικό ενδιαφέρον, το τοπίο έχει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Αξίζει μια περιηγητική ανάβαση στη Σπηλιά, η θέα αποζημιώνει τον επισκέπτη.

Ο Αη Νικόλας στο Βουνό
Το Ιερό μέσα στο Βράχο
Αλλη Σπηλιά σε απέναντι Βράχο.
Κάτω απ'αυτή δεξιά,στην αρχή της βλάστησης
είναι η Σπηλιά -Αγίασμα του Αη Νικόλα
Φωτο από Σπηλιά Αη Νικόλα-
Ο δρόμος μέσα στη χαράδρα.
Στο βάθος το χωριό Αμπελόκηποι
Ο Αη Νικόλας,άποψη από την
βάση-αρχή της μεταλλικής απότομης σκάλας

   Τελειώνοντας,θα  θέλαμε να καταθέσουμε και την πρότασή μας: να αναληφθεί πρωτοβουλία,για διοργάνωση ειδικής Εκδήλωσης,ενδεχομένως από την Εκκλησιαστική Επιτροπή,τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο,την Τοπική Δημοτική Κοινότητα και τον Δήμο μας, για να αποδοθεί και δημόσια ένας ελάχιστος τίτλος τιμής-έπαινος σε όσους συνέβαλαν στο θεάρεστο αυτό έργο.
    Ταυτόχρονα στην ίδια εκδήλωση θα ήταν σκόπιμο να τιμηθεί η προσφορά όλων όσων για χρόνια,φρόντισαν και φροντίζουν το Εξωκκλήσι του Αη Νικόλα,συγχωριανών αλλά και από γειτονικά χωριά.Σε μια τέτοια εκδήλωση θα είχε θέση και ο Μητροπολίτης μας, που θάδινε πιστεύουμε τις ευλογίες του,σ'όλους τους πιστούς που φροντίζουν τα ιερά μας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου