Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΑΜΠΕΛΙ-ΚΡΑΣΙ-ΤΣΙΠΟΥΡΟ:Απολογισμός Ημερίδας ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 17-2-2013

ΑΜΠΕΛΙ-ΚΡΑΣΙ-ΤΣΙΠΟΥΡΟ:
Ημερίδα ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 17-2-2013

1-Απολογισμός Εκδήλωσης από τον Πρόεδρο Τάσο Ντίνα



Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα «Αμπέλι-Κρασί-Τσίπουρο» που διοργανώθηκε από την τοπική μας κοινότητα στο πολιτιστικό μας κέντρο την περασμένη Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013.
Ο κόσμος κατέκλυσε κυριολεκτικά το πολιτιστικό κέντρο σε σημείο που να μην υπάρχουν πλέον διαθέσιμα καθίσματα και στεκόταν πολλοί όρθιοι. Ξεπέρασε τα όρια του χωριού και προερχόταν απ’ όλο το νομό και το Βόιο.


   Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος που κήρυξε την έναρξη των εργασιών, ο δήμαρχος Ορεστίδος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο πολιτευτής Ν.Δ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και πλήθος κόσμου.
Το ενδιαφέρον του κόσμου υπήρξε έντονο και διατηρήθηκε έτσι μέχρι τέλους χάρις στο υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων των ομιλητών και εκφράστηκε με ερωτήσεις αλλά και την παραμονή μέχρι τέλους των ενδιαφερομένων.
Έχουν ήδη δημοσιευτεί συνοπτικά συμπεράσματα της ημερίδας και τις προσεχείς ημέρες θα αρχειοθετηθεί το υλικό της ημερίδας και οι εισηγήσεις που μας παραδόθηκαν και θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου που θέλει να ενημερωθεί λεπτομερειακά.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε ανεπίσημη "γευσιγνωσία" κατά την οποία δοκιμάστηκαν και βραβεύτηκαν τοπικοί οίνοι. Γευσιγνώστες κριτές εκτός από τους επαγγελματίες οινοποιούς που ήταν και εισηγητές, εθελοντές συμμετέχοντες σύνολο επτά (7).
Αφού έθεσαν στη «βάσανο» της δοκιμασίας Είκοσι κρασιά τα οποία έφεραν συγχωριανοί ερασιτέχνες οινοποιοί κατέληξαν και παρέδωσαν τη βαθμολογία τους. Από την άθροιση της βαθμολογίας προέκυψαν οι τρείς πρώτοι οινοποιοί με την εξής σειρά: Το Χρυσό Βραβείο στον Ζήση Τσιαούση, το Αργυρό Βραβείο στον Στέλιο Ζήση και το Χάλκινο στον Σωτήρη Ρουσκόπουλο.
  
   Θερμά συγχαρητήρια στους νικητές και πολλές ευχαριστίες σε όλους που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Οι υπόλοιποι (που δεν διακριθήκαμε) ζηλέψαμε λιγάκι αλλά σημασία έχει η συμμετοχή όχι μόνο η νίκη, όπως υποστηρίζουν πολλοί.
     Τώρα δε μένει παρά να κάνουμε βραδιές συζητήσεων για οινοποίηση ώστε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για ν’ απολαμβάνουμε καλό ποιοτικό κρασί.
       Την επόμενη φορά θα έχουμε κάνει προόδους και θα δυσκολέψουμε τους γευσιγνώστες περισσότερο.
Εννοείται ότι οι κριτές δεν ήξεραν τίνος κρασί δοκιμάζουν και βαθμολογούν.
  Εκτός από τους «γευσιγνώστες», όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά που είχαν προσφερθεί από τους χωριανούς.

     Στη λήξη της ημερίδας, διοργανωτές, ομιλητές και ακροατές έφυγαν με μια γλυκιά επίγευση στον ουρανίσκο με αρώματα επανάληψης για πιο ειδικά θέματα.
Θερμές ευχαριστίες σ’όσους βοήθησαν στη διοργάνωση της ημερίδας. Κάποιοι βοήθησαν ιδιαίτερα. Όπως ο Ζήσης ο Τσιαούσης, ο Μανιός ο Σαμαράς, ο Γιώργος ο Ρουσκόπουλος, ο Δημήτρης ο Λυγούρας, ο Μάκης ο Κατσαούνης, η Γεωργία η Ξανθοπούλου, η Ναταλία η Μαλιαρτσούκ, η Κατερίνα η Μελτσάκου, η Τούλα η Λαγορίτη και ο Χρίστος ο Νικόπουλος. Αν μου διέφυγε κάποιος ας με συγχωρέσει.
Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις ανταπόκριση όλων των εισηγητών. Των υπαλλήλων εισηγητών της Π.Ε. Καστοριάς και των διευθυντικών στελεχών της Δ/νσης Αγροτικής ανάπτυξης & Κτηνοτροφίας , των δύο οινοποιών του νομού μας, του διευθυντή του Τελωνείου, του δικού μας Βαγγέλη Βασιλειάδη.
Δεν θα παραλείψω να τονίσω την υποστήριξη και ενθάρρυνση του δημάρχου μας καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς.
Σας ευχαριστούμε όλους και ιδιαίτερα όλους τους συμμετέχοντες που χωρίς αυτούς δεν θα είχε καμία αξία η ημερίδα.-
Τάσος Ντίνας-Πρόεδρος Τοπ Δημ Κοινότητας Αμπελοκήπων
-Πηγή: http://ampelokipiorestidos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_22.html

2-Περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό από την Εκδήλωση ΚΛΙΚ ΕΔΩ

3.Οι Εισηγήσεις της Ημερίδας.
 
3.1.Αμπέλι: από το φύτεμα στον τρύγο :Βαγγέλης Βασιλειάδης, Γεωπόνος
 
3.2.Αμπελουργικό Μητρώο – Δικαιώματα Αμπέλου
Ζαφειρία Δημητρακοπούλου, Γεωπόνος ΠΕ, Τμήμα φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής, Δ/ση Αγροτικής Οικονομίας & Κτην/κης, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς
 
3.3.Οινική Νομοθεσία και διαδικασίες ίδρυσης οινοποιείουΑντώνιος Σερεμετίδης, Γεωπόνος, Τμήμα φυτοϋγειονομικού ελέγχου, Δ/ση φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας & Κτην/κης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς
 
3.4.Αποστακτήρια – Νομοθεσία :Κωνσταντίνος Σιώμος, Δ/της, Τελωνείο Καστοριάς
 
4.Συνοπτικά πρώτα Συμπεράσματα:Ντίνας Τάσος,Πρόεδρος Τοπ Κοιν Αμπελοκήπων
 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου