Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Πάσχα 2013:Βράδυ Ανάστασης , Β' Ανάσταση-Επόμενη Εορταστική Εβδομάδα

Πάσχα 2013:Βράδυ Ανάστασης , Β' Ανάσταση-Επόμενη Εορταστική Εβδομάδα

    Η Θεία Λειτουργία της Ανάστασης  ψάλθηκε και φέτος στον Ναό μας Αγ κων/νου κ Ελένης.Προηγήθηκε το "Δεύτε λάβετε Φώς" από τον ΠαπαΝικόλα μέσα στο Ναό και ακολούθησε  η Ανάσταση έξω, στο κατάμεστο  προαύλιο από συγχωριανούς και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής γύρω από το χωριό, που είχαν την ευκαιρία,να ασπαστούν αλλήλους,να ευχηθούν "Χριστός Ανέστη'-Χρόνια Πολλά" και να τσουγκρίσουν κόκκινα αυγά.
   

  Την επομένη,πρώτη μέρα Πάσχα,η τελετή της Β΄Ανάστασης έλαβε χώρα στον κοιμητηριακό παλιό Ναό μας,στον Αη Νικόλα από τον παπαΓρηγόρη,που διάβασε και τους 5άρτους των εορταζόντων(Πάσχα κ Αγ Γεωργίου).

  
 
 
 
  Μετά την λειτουργία, οι χωριανοί πρόσφεραν ένα κερί, στους Τάφους των προσφιλών προσώπων,ενώ παλιότερα συνηθίζονταν να αφήνουν και από ένα πασχαλιάτικο αυγό,έθιμο που σήμερα σχεδόν έχει ξεχαστεί.   
 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού πρόσφερε σε όλους πασχαλιάτικα κόκκινα αυγά και τσουρέκια με Ευχές-Χρόνια Πολλά
 
    Η Εκκλησιαστική Επιτροπή φρόντισε για καλαίσθητο στολισμό του Ναού Αγ Κων/νου  κ Ελένης με λουλούδια σε εικονοστάσι προσκύνημα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.
   
Την Παρασκευή ,Ζωοδόχου Πηγής,έγινε Λειτουργία στην Παναγία από τον παπαΓρηγόρη.




Λάγουρα 1958,μετά το Πάσχα:χωριανοί μας με τον παπαΓιώργη
Παλιότερα Εθιμα που έχουν ξεχαστεί
 
   Παλιότερα,συνηθίζονταν την περίοδο μετά το Πάσχα,να πηγαίνουν οι χωριανοί μας με τον παπαΓιώργη και έκαναν Θ.Λειτουργία στα μέσα της 1ης εβδομάδας(Πέμπτη-Παρασκευή) και της 2ης επίσης, σε εκτός χωριού εκκλησίες όπως Κρεπενή και Λάγουρα.
   Από το οικογενειακό αρχείο του Βασίλη Γεωργιάδη του Παντελή,βρήκαμε ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο (έτος 1958) με τους χωριανούς μας στη Λάγουρα με τον παπαΓιώργη,μετά την Θ.Λειτουργία. 
    Διακρίνονται σε πρώτο πλάνο με τα μουστάκια, ο παπούς Χρήστος Σουλιώτης,δεξιά μάλλον ο Παύλης Γερόπουλος,από αριστερά μέλης της οικογένειας Παπαϊωάννου και Δημητριάδη,πίσω στη μέση, Παντελής Γεωργιάδης κ.ά που δεν αναγνωρίσαμε ακόμη.
     Παράκληση όποιος αναγνωρίζει πρόσωπα, να μας ενημερώσει με email στο Ιστολόγιό μας, για να
συμπληρώσουμε την εικόνα
Παλιότερα στιγμιότυπα από Αη Νικόλα-Β΄Ανάσταση
Αη Νικόλας-Β'Ανάσταση-Δεκαετία 1960-
Από δεξιά Φώτης Νικόπουλος,Γούλη Βασιλειάδη,
Σάκης κ Αννα Δημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου