Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ανοιξη 2015:Ηρθαν οι Πελαργοί μας και τα Χελιδόνια.

Ανοιξη 2015:Ηρθαν οι Πελαργοί μας και τα Χελιδόνια.

     Επι τέλους,φαίνεται έρχεται η Ανοιξη,αφού ήρθαν  οι Πελαργοί μας στην φωλιά τους στην Πλατεία, αλλά και τα Χελιδόνια που ψάχνουν τις φωλιές τους.
      Νωρύτερα οι αμυγδαλιές και οι ρικιές έδωσαν το πρώτο ανοιξιάτικο μήνυμα.
       Μετά το Χειμώνα,πάντα έρχεται η Ανοιξη,είτε ημερολογιακά είτε και συμβολικά,δίνοντας μια άλλη καλύτερη διάθεση στους ανθρώπους.
      Αλλωστε πολλοί εορταστικοί συμβολισμοί από την αρχαιότητα έχουν αναφορά στον ερχομό της Ανοιξης
(*.Βλέπε σχετικά απόσπασμα παρακάτω)
 
 
Συμβολισμοί & Τελετές σχετικά με την Ανοιξη στην Αρχαιότητα
 
Στους Ρωμαίους συναντάμε τη θεά Φλώρα (ή Χλωρίδα). Η θεά της Ανοιξης έκανε τα λουλούδια να ανθίζουν και τους αγρούς να καρποφορούν. Στην αρχή του Μαΐου διοργάνωναν τα Φλωράλια, γιορτή προς τιμήν της Θεάς, που χάριζε στους ανθρώπους και στη φύση την άνθηση, την νιότη και τον έρωτα.

Στους Φινλανδούς υπήρχε ένα θεϊκό ζευγάρι ο Ράουμ και η Ούκκο που κάθε χρόνο την άνοιξη γιόρταζαν τον ιερό τους γάμο, μετά από τον οποίο καρποφορούσαν οι αγροί. Το χειμώνα οι σκοτεινές δυνάμεις τους χώριζαν και την άνοιξη τους έσμιγαν ξανά.

Στην αρχαία Ελλάδα η εναλλαγή των εποχών του χρόνου σχετιζόταν με τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης, όπου ο Αδης την έκλεψε κάνοντας σύζυγό του, βυθίζοντας τη Δήμητρα σε απέραντη θλίψη. Γιαυτό και ο Δίας αποφάσισε η Περσεφόνη μισό χρόνο να μένει με τον Αδη, στον κάτω κόσμο (Φθινόπωρο – Χειμώνας) και μισό χρόνο να επιστρέφει στη μητέρα της, στον επάνω κόσμο (Ανοιξη – Καλοκαίρι).

Όπως η φύση «κοιμάται» κατά την διάρκεια του χειμώνα και αναγεννιέται την άνοιξη, έτσι και ο πνευματικός μας εαυτός, αυτός ο ιερός εσώτερος εαυτός πέφτει σε λίθη, σταυρώνεται στην ύλη και τα πάθη του φυσικού μας σώματος.
Χρειάζεται λοιπόν να θυμηθούμε την ύπαρξη του πνευματικού μας εαυτού, και να τον αναγεννήσουμε όπως ξαναζωντανεύει η φύση την Ανοιξη, όπως ανασταίνεται ο Λάζαρος, όπως ανεβαίνει στον επάνω κόσμο η Περσεφόνη
Πηγή:e-zine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου