Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

Καυσόξυλα: χρήσιμες συμβουλές για την αγορά με το κυβικό!

Καυσόξυλα: χρήσιμες συμβουλές για την αγορά με το κυβικό!

 Καθώς προχωρά το Φθινόπωρο,είναι λογικό να σκεφτόμαστε τον επερχόμενο Χειμώνα,ειδικά στις δικές μας βόρειες περιοχές,όπως η Δυτ Μακεδονία,που ανήκει στην Δ Ζώνη,την δυσμενέστερη κλιματικά στη Χώρα.
Τα τελευταία χρόνια ,πολλοί έχουν στραφεί στο Ξύλο σαν καύσιμή ύλη
Πρόσφατα (τέλος 2012) άρχισε να εφαρμόζεται  και στην Ελλάδα κάτι που ίσχυε ήδη στο εξωτερικό: τα καυσόξυλα πωλούνται βάσει όγκου και όχι βάσει βάρους. Αυτό σημαίνει ότι είτε τα ξύλα είναι στεγνά είτε βρεγμένα, ο καταναλωτής  αγοράζει και  πληρώνει την ίδια ποσότητα ξύλου.
Μια χρήσιμη ενημέρωση παρακάτω σχετικά με τα Ξύλα,από πηγές του Διαδικτύου
Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας
 
Καταρχήν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρίσκω, από 23 Οκτωβρίου 2012 τέθηκε σε ισχύ η νέα Διάταξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τα ξύλα θα πωλούνται με βάση τον όγκο: Άρθρο 116, Νέοι κανόνες Διακίνησης / Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών και Νέα Υγειονομική Διάταξη

Άρθρο 116: Λιανική πώληση καυσόξυλων

Επιπλέον των γενικών απαιτήσεων για τη λιανική πώληση προϊόντων, για τη χύδην πώληση καυσόξυλων προβλέπονται τα εξής:
  1. Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκον και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού (mστοιβαχτού) ή το χωρικό κυβικό μέτρο χύδην (mχύδην).
  2. Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.
  3. Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.
  4. Τα καυσόξυλα μπορούν να διατίθενται σε περιέκτες κανονικού γεωμετρικού σχήματος (κλωβούς, παλέτες, μεγασάκους).
  5. Οι λιανοπωλητές δηλώνουν σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, την τιμή είτε σε €/m3 στοιβαχτού ή σε €/m3 χύδην καθώς και τον όγκο των περιεκτών που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.
  6. Οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους, για τον υπολογισμό του όγκου.
  7. Οι λιανοπωλητές εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προς διάθεση προϊόντος και την ανάμιξη των ειδών διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και τιμής.
  8. Δεν επιτρέπεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ), ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα-πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.) προς καύση.

Η σωστή στοίβαξη

Για να ξέρουμε όμως τι είναι «τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα», καλό είναι να έχουμε υπόψη μας την παρακάτω φωτογραφία. Κάπως έτσι είναι η σωστή και σφιχτή στοίβαξη, για να μην αγοράζουμε αέρα:
Καυσόξυλα, στοιβαγμένα ανά κυβικό μέτρο
Καυσόξυλα, στοιβαγμένα ανά κυβικό μέτρο

Πόσα κυβικά είναι ένας τόνος καυσόξυλα; Πόσα κιλά είναι ένα κυβικό μέτρο;

Για να υπολογίσουμε το βάρος του ξύλου για ένα κυβικό μέτρο, χρειάζεται να γνωρίζουμε το «ειδικό βάρος» του υλικού. Και ναι, βρήκαμε μια αξιόπιστη πηγήτον πίνακα που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να υπολογίζει τυχόν υπέρβαρο στα φορτηγά. Από τον πίνακα αυτό, κρατάμε τα στοιχεία που αφορούν ξυλεία και βγάζουμε τα παρακάτω αποτελέσματα.
Είδος ΞύλουΕλάχιστο Ειδικό ΒάροςΜέγιστο Ειδικό ΒάροςΜέσο Ειδικό ΒάροςΚιλά ανά κυβικό μέτροΚυβικά μέτρα ανά 1000 κιλά
Ξύλο (Έλατο ξηρό)0,4000,7000,5505501,818
Ξύλο δρυός0,8401,0000,9209201,087
Ξύλο οξιάς0,8000,9700,8858851,130
Ξύλο πεύκου0,6200,8600,7407401,351
Έχετε υπόψη ότι οι παραπάνω τιμές αφορούν συμπαγή όγκο ξύλου, επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τα κενά στη στοίβαξη, θα πρέπει να θεωρήσετε ότι στην πραγματικότητα τα κιλά ξύλου ανά κυβικό θα είναι λιγότερα και ότι τα κυβικά μέτρα ανά τόνο θα είναι περισσότερα. Απ’ ό,τι έχω βρει στο δίκτυο (πχ www.kafsoxyla.gr), χονδρικά υπολογίζονται περίπου 1,6 κυβικά ανά τόνο.
 Πηγή:laspas.grhttps://www.kafsoxyla.gr/ κ  διάφορες δικές μας πληροφορίες
 
Ενδεικτικές Τιμές Καυσόξυλων-Μάντρες Καυσοξύλων
 
Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το είδος του ξύλου (δρύς,οξυά,άλλα) αλλά ενδεικτικά σημειώνουμε μια μέση τιμή(σε αυτοκίνητο χύδην)........    53-55€/Μ3
ή σε συσχέτιση με τον παλιό τρόπο ...........105-110€/τον
Ένα Φορτηγό περίπου 13Μ3  ή 6,5τόν περίπου.
 
Για λιανικές αγορές σε σάκους (περιοχή Αθήνας) και λοιπές πληροφορίες δείτε https://www.kafsoxyla.gr/
 
ΜΑΝΤΡΕΣ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ:Yπάρχουν πολλές μάντρες
 
στην περιοχή μας (Γκιόλι,Μαυροχώρι,Δισπηλιό,Αργος Ορεστικό,Μανιάκοι κλπ)
 
 
 ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡ Πολ Μηχ-ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ
*Τσεκάρετε στην "Αναζήτηση"-ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ*
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου