Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ '2015 στο Χωριό

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ '2015 στο Χωριό Αμπελόκηποι Καστοριάς

    Χριστούγεννα, η μεγάλη Γιορτή της Χριστιανοσύνης,με την Γέννηση του Χριστού.-Εδώ Θεία Λειτουργία-Αντίδωρο από τον παπα Νικόλα Δημητριάδη.
    Το έναυσμα των εορταστικών εκδηλώσεων δίνει κάθε χρόνο,κατά το έθιμο,  η παραδοσιακή Φωτιά-Μπουμπούνα στην Πλατεία του Χωριού, για τα "Κόλιαντα",από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Χωριού το βράδυ της 23-12-2015.
   Την επομένη,μέλη ΔΣ και φίλοι του ΠΕΛΣΑ γύρισαν στο Χωριό για Ευχές σε όλους του συγχωριανούς.Λίγα παιδάκια κράτησαν το παλιό έθιμο επισκέψεων σε σπίτια,κύρια συγγενών,ψάλλοντας τα Κάλαντα.(βλ.παλιά "Κόλιαντα στο Χωριό")
    Η καμπάνα,την πρώτη μέρα χτύπησε πρωί στις 5.30 πμ,την δεύτερη κανονικά στις 7πμ και η Θεία Λειτουργία  έγινε στον Ναό Αγ Κων/νου & Ελένης,όπου πολλοί  κοινώνησαν.
   Οι  Εκκλησιαστικοί μας Επίτροποι  (*σσ. σήμερα Βαγγέλης Αντωνόπουλος- Διαμαντής Κοβάτσης-Αλέκος Μάλαμας)φρόντισαν και πάλι με μεράκι για τον εορταστικό στολισμό του Ναού.
 
 
 
   Από τα Ψαλτήρι των Χριστουγέννων δίνουμε  δυό εικόνες παρακάτω, με την Γέννηση του Χριστού και το Απολυτίκιο της Γέννησης
 
Ἡ Γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως· ἐν αὐτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες, ὑπὸ Ἀστέρος ἐδιδάσκοντο, σὲ προσκυνεῖν τὸν Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης, καὶ σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους Ἀνατολήν. Κύριε δόξα σοι.
Απόσπασμα από το Ψαλτήρι μας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου