Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ: ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ 18-2-23-Αμπελόκηποι Καστοριάς

 


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ: ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ 18-2-23-Αμπελόκηποι Καστοριάς

    

         Σάββατο των Ψυχών ή Ψυχοσάββατο σήμερα 18-2-2023,ειδική τελετή-νεκρώσιμη ακολουθία που η Εκκλησία μας καθόρισε στη Μνήμη των Νεκρών μας

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη των νεκρών δυο φορές μέσα στο έτος.

Το πρώτο Ψυχοσάββατο του 2023 πέφτει σήμερα 18 Φεβρουαρίου, δυο ημέρες μετά την Τσικνοπέμπτη, ενώ το δεύτερο στις 03 Ιουνίου, μια ημέρα πριν την Πεντηκοστή.

Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων, μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς (κάνω ψυχικό)

Ετσι σήμερα το πρωί στον Ναό μας Αγ.Κων/νου & Ελένης ο ιερέας μας τέλεσε την ειδική Τελετή,διαβάζοντας στο τέλος, τα ονόματα όλων των μέχρι σήμερα νεκρών συγχωριανών μας,συγγενών-προγόνων ανά οικογένεια.

Στην συνέχεια μοιράστηκαν κόλυββα και άλλα κεράσματα με κοινή συμμετοχή των συγχωριανών μέσω της Εκκλησιαστικής Επιτροπής με την συνδρομή αρκετών γυναικών που βοηθούν το Εργο της Εκκλησίας.

Ακολούθησε Τρισάγιο από τον παπαΓρηγόρη στους Τάφους μας στον Αη Νικόλα με Ευχές υπέρ αναπαύσεως των Ψυχών και με επί τόπου κεράσματα και ανταλλαγές Ευχών για τις Ψυχές των αποβιωσάντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου