Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ:Στην Παναγιά από Σήμερα Κυριακή 7/7/'24-Αμπελόκηποι Καστοριάς-Θερινή Περίοδος Εκκλησιασμού

 


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ:Στην Παναγιά σήμερα Κυριακή 7/7/'24-Αμπελόκηποι Καστοριάς-Θερινή Περίοδος Εκκλησιασμού

    


    Από σήμερα Κυριακή,για όλη την θερινή και μεσο-φθινοπωρινή περίοδο,όπως ανακοίνωσε ο Ιερέας μας παπαΓρηγόρης, ο Εκκλησιασμός  θα γίνεται στην παλιά μας Εκκλησία στην Παναγία,ένα Ναό δεμένο με την Ιστορία του Χωριού, από την περίοδο ('1820-'1830)μεταφοράς του Οικισμού  μας "Σδράλτση" από την περιοχή όπου σήμερα το Πάρκο ΠΕΛΣΑ δίπλα στον Αη-Νικόλα..

      Ο Ναός ήταν για χρόνια το κέντρο Εκδηλώσεων του Χωριού (Εκλησιασμός, Γιορτές, Γάμοι, Βαφτίσεις, Κηδείες-Μνημόσυνα) πριν τη Λειτουργία του Ναού Αγ Κων/νων κ Ελένης( '1965-'70).

    Γύρω από τον Ναό αυτόν,σημειώνουμε για τους νεώτερους, βρίσκονταν και τα παλιά Καφενεία -Μπακάλικα(Ρούσκα-Γκίτσα),το παλιό Κοινοτ.Γραφείο και όλα τα τοπικά Γλέντια του Χωριού(Γιορτές-Καρναβάλια-Οργανα)  γίνονταν στην Πλατεία μπροστά στην Παναγιά.

     


   Σήμερα συνέπεσε και το Εξάμηνο Μνημόσυνο του Συγχωριανού μας Παλιούρη Μάκη και στο τέλος μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση,οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στην Οικογένεια του εκλιπόντος.
Επιγραφή εσωτερικά που τέθηκε στην ανακαίνιση του Ναού  το 2001,
επί ιερέως ΠαπαΝικόλα Δημητριάδη,από προσωπική μας έρευνα,
με Μελέτη-Κατασκευή ως Μηχανικού(Νικόπουλος Χρ Πολ Μηχ)

   

     Στην Θεία Λειτουργία,στο Ψαλτήρι,μας τίμησε με την παρουσία του και ο αγαπητός μας παλιός Ψάλτης Γιώργος Λιάμης , που πέρα από το Ψαλτήρι ,είχε βοηθήσει πολλές φορές την προετοιμασία της Εκκλησιαστικής Χορωδίας των Εγκωμίων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου