Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Νέα Τηλέφωνα στο Δήμο μας ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ:Πρόγραμμα "ΣΥΖΕΥΞΙΣ"

Στο Πρόγραμμα "ΣΥΖΕΥΞΙΣ" Ο Δήμος ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ


Το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» είναι ένα έργο του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ), με το οποίο επιδιώκεται η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του Δημόσιου Τομέα. Πρόκειται για ένα δίκτυο πρόσβασης και κορμού για τους φορείς του Δημοσίου, με σκοπό να καλύψει όλες τις ανάγκες για τη μεταξύ τους επικοινωνία με Τηλεφωνία (τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς), Δεδομένα (επικοινωνία υπολογιστών - Internet) και Video (τηλεδιάσκεψη - τηλεεκπαίδευση).
Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, με την αναβάθμιση της μεταξύ τους επικοινωνίας μέσω της παροχής προηγμένων τηλεματικών υπηρεσιών με χαμηλό κόστος, και η ενοποιημένη εξυπηρέτηση των πολιτών, με αυτοματοποιημένα και φιλικά προς τον χρήστη συστήματα πληροφόρησης και διεκπεραίωσης συναλλαγών με το ΔΗΜΌΣΙΟ
Στο Πρόγραμμα εντάσσονται σταδιακά οι Δήμοι και οι Νομαρχίες όλης της Χώρας


Ιστορικές Καταγραφές για Σδράλτσι ή Ζντράλτσι από Ιστοσελίδα Δημ.Λιθοξόου

Ιστορικά Στοιχεία " Σδράλτσι-Αμπελόκηποι" από 1886 μέχρι 1947 από διάφορες πηγές.Ενα διπλό φονικό στο Σδράλτσι, στο Μεσοχώρι, το 1905

Μεταφέρουμε εδώ με πιστή αντιγραφή (τονίζουμε μόνο ειδικά σημεία με χρώμα) ιστορικές καταγραφές που αφορούν το χωριό μας Σδράλτση παλιά και Αμπελόκηποι στη συνέχεια από 1886 μέχρι 1947 με κάθε επιφύλαξη, για μελλοντικό σχολιασμό.
Οι καταγραφές προέρχονται από Ιστοσελίδα του γνωστού ερευνητή Δημ.Λιθοξόου(βλ.βιογραφικό του) και η επιφύλαξη προέρχεται από το γεγονός κατ'αρχήν ότι ο ίδιος είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου ΟΥΡΑΝΙΟΥ Τόξου των αυτοαποκαλούμενων "Μακεδόνων της Ελλάδας"(-σημ."Σλαβομακεδόνων" για να συννενοούμαστε καλύτερα,διότι αλλοιώς οι Ελληνες κάτοικοι της Μακεδονίας τι είναι?)
Παρά τις επιφυλάξεις όμως, οι ιστορικές καταγραφές έχουν την σημασία τους, γιατί συμπληρώνουν το "πάζλ¨με κενά ενημέρωσης της Ιστορίας του χωριού σε μιά ταραγμένη περίοδο,ειδικά του Μακεδονικού Αγώνα, όπου μαίνονταν ο Αγώνας του Βουλγάρικου Κομιτάτου από τη μιά και του Μακεδονικού Κομιτάτου (Ελληνικού) από την άλλη, με πολλές "αγριότητες" και φρικτά εγκλήματα ,δυστυχώς από πολλές πλευρές.
Αρκετά από αυτά τα εγκλήματα έμεναν ανεξιχνίαστα.Από κάποιες πλευρές εμφανίζονται ως "μέγα εθνικό έργο" και μάλιστα με τις ευλογές της Εκκλησίας.Μέσα σε τέτοιες καταστάσεις έβρισκαν εύκολα έδαφος και προσωπικές επιδιώξεις και ενέργειες υποκινούμενες από ιδιοτελή προσωπικά μικροσυμφέροντα."Ο λύκος στην Αντάρα χαίρεται"
Δεν είναι του παρόντος να κάνουμε ιστορική ανάλυση της περιόδου, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το έγκλημα με το διπλό φονικό που έγινε το 1905 στο χωριό μας Σδράλτση, με τη δολοφονία του "Κοσμά και του πεθερού του"(σημ.πρόκειται για τον προπαππού μου Κοσμά και τον πεθερό του Νίκο!) που εξετέλεσε ο "Μακεδονομάχος Οπλαρχηγός Λάκης Νταηλάκης μέσα στο Μεσοχώρι!!.
Ξεκίνησα πρόσφατα αυτό το BLOG-Ιστολόγιο Αναζητώντας στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ότι έχει γραφεί για Σδράλτση και ανάφερα αυτό το διπλό φονικό του 1903(??) ελπίζοντας να βρώ την εξήγηση.
Λίγες μέρες μετά, έμεινα άναυδος όταν είδα αυτές τις ιστορικές μαρτυρίες,που γράφονται παρακάτω, που "δένουν" και με ότι προφορικά λειψά μεταδόθηκε "πάππου προς πάππου" στην οικογένειά μας.
Ενιωσα να καταρρέει όλο το " λαμπρό ιστορικό εποικοδόμημα περί Μακεδονομάχων".Αυτή λοιπόν ήταν η "Λαμπρή Εθνική Προσφορά των Μακεδονομάχων"?
Απ΄τα Σχολεία ξέραμε ότι οι Μακεδονομάχοι είχαν αποστολή να :"προστατεύουν τον τοπικό πληθυσμό στη Μακεδονία από τις αγριότητες και τα εγκλήματα των Βουλγάρων Κομιτατζήδων οι οποίοι με φόνους προεστών (Προέδρων,Παπάδων,Δασκάλων κλπ) αποσκοπούσαν στο να υποχρεώσουν τα χωριά να προσχωρήσουν εκκλησιαστικά στην Βουλγάρικη Σχισματική Εξαρχία΄και στη συνέχεια στην προσάρτηση στη Βουλγαρία......."
Σημειώνεται ότι ο προπαππούς Κοσμάς ήταν τότε Πρόεδρος(Μουχτάρ) του χωριού!!
Ο "εκτελεστής" λοιπόν βρέθηκε.Δεν υπάρχει όμως η "αιτία",δεν βγαίνει ποιός "ωφελούνταν", δεν "δένει" ιστορικά ένας τέτοιος φόνος με την αποστολή ενός Μακεδονομάχου,όπως τουλάχιστον την ξέραμε από την Ιστορία!Υπήρχαν μήπως "προσωπικοί" λόγοι?Θα δούμε.
Ηδη έχω βρεί άλλα 2 Βιβλία. το Ημερολόγιο του "ΛΑΚΗ ΝΤΑΗΛΑΚΗ" (Επιμέλεια του γιού του Ευστρ.Νταηλάκη-Αντιστρατήγου ε.α.-ήδη έχει πεθάνει προ 2ετίας) αλλά και ένα ακόμη Βιβλίο(Επιμέλεια των Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς) με εκτεταμένες αναφορές στην ίδια περίοδο και πολλές λεπτομέρειες για το φονικό.
Θα επανέλθω σύντομα λοιπόν με όλο το παρασκήνιο.

=============================================================

Ιστοσελίδα http://www.freewebs.com/onoma/
του Δημήτρη Λιθοξόου

Βιογραφικό:
Ο
Δημήτρης Λιθοξόου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954, από μητέρα Αρβανίτισα και πατέρα πρόσφυγα Ρωμιό από την Ανατολική Θράκη. Υπήρξε μέλος συντακτικής επιτροπής στις εφημερίδες ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ και ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (1980-1982) και στα περιοδικά ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ (1982-1989), ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ (1989-1990), ΛΕΒΙΑΘΑΝ (1989-1992) και ЗОРА (1994-1996). Υπήρξε μέλος της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (1991 –1992) και ιδρυτικό μέλος της πολιτικής οργάνωσης των Μακεδόνων της Ελλάδας ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, στο κεντρικό συμβούλιο του οποίου μετέχει. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Πελοπόννησο.
==================================================================

Δημήτρης Λιθοξόου, Ιστοσελίδα;
http://www.freewebs.com/onoma/zdralci.htm

Η περιοχή Καστοριάς (Κόστουρ) / Kastoria (Kostur)
γεωγραφία της ιστορίας , περίοδος 1886-1947

Οικισμός Ζντράλτσι / Zdralci / Здралци (Αμπελόκηποι)

Ζντράλτσι / Zdralci / Здралци.
Μετονομάστηκε το 1927 σε Αμπελόκηποι. Στην απογραφή του 2001 ήταν οικισμός του δήμου Ίωνος Δραγούμη, του νομού Καστορίας.
............................................................
Πρόκειται για ένα χριστιανικό "μακεδονόφωνο"(σημ.τα "..." δικά μας) χωριό, στα όρια της ελληνόφωνης ζώνης. Οι κάτοικοί του ήταν διαιρεμένοι σε εξαρχικούς και πατριαρχικούς. Το 1912 και το 1928 ζούσαν αντίστοιχα εδώ περίπου 300 και 350 άτομα. Η δημογραφική εξέλιξη του χωριού δεν επηρεάστηκε από τον εμφύλιο πόλεμο.

Πηγές
Σδράλτσι και Σλήμνιτσα Καστορίας
: «Ταύτα έχουσι κατοίκους 800 χριστιανούς, εκκλησίαν, σχολείον αρρένων» [Σχινάς 1886].
Zdrelca [Αυστριακός Χάρτης].
Зрѣлца / Костурска каза, 270 χριστιανοί Βούλγαροι [Кънчов 1900].
Σδράλτσι, πατριαρχικό χωριό προ του οθωμανικού Συντάγματος του 1908 και πατριαρχικό μετά [Έγγραφο 4278].
Ζδράλτση: Σχισματικόν χωρίον κατά την έναρξη της ενόπλου δράσεως των ελληνικών σωμάτων. Ελληνικόν μετά την ανακήρυξην του Συντάγματος (1908). Ουδένα κίνδυνον διατρέχει. Υπάρχουν 58 ελληνικαί οικογένειαι (328 ψυχαί). Λειτουργία ενός ελληνικού αρρεναγωγείου με ένα διδάσκαλο και μία διδασκάλισσα [Αρχείο Βάρδα / Καστανοχώρια].
Zralchi, λειτουργία πατριαρχικού και εξαρχικού σχολείου [Χάρτης Κοντογιάννη].
Σδράλτσι Καστορίας: «250 ορθόδοξοι Έλληνες» [Χαλκιόπουλος 1910].
Σδράλτσι καζά Καστορίας, χριστιανικός οικισμός [Χάρτης Κοντογόνη].
Σδράρτση Καστορίας, 246 άτομα (162 άρρενες και 84 θήλεις) [Απαρίθμηση 1913].
Σδράλτση Καστορίας, αποτέλεσε ομώνυμη κοινότητα μαζί με τους οικισμούς Σλήμιστα και Δοκωνάκοι (Δουπιάκοι) [ΦΕΚ 259 / 21.12.1918].
Зрелци, 50 σπίτια χριστιανών Σλάβων [Милојевић 1920].
Σδράλτση Καστορίας, 311 άτομα (147 άρρενες και 164 θήλεις) - 57 οικογένειες [Απογραφή 1920].
«Η κοινότης Σδράλτσης, μετονομάζεται εις κοινότητα Αμπελοκήπων και ο ομώνυμος αυτή συνοικισμός Σδράλτση εις Αμπελόκηπους» [ΦΕΚ 206 / 28.9.1927].
Αμπελόκηποι (Σδράλτση) Καστορίας, 345 άτομα (170 άρρενες και 175 θήλεις). Δεν υπήρχε κανένας πρόσφυγας που να ήρθε μετά το 1922. Ομοδημότες ήταν 342 και ετεροδημότες 3 [Απογραφή 1928].
Αμπελόκηποι Καστορίας: Πραγματικός πληθυσμός 425 (219 άρρενες και 206 θήλεις). Νόμιμος πληθυσμός 432 [Απογραφή 1940].
Αριθμός οικοδομών το έτος 1940: 76 [Γρηγορίου].
Здралци: Οικισμός χριστιανών Μακεδόνων τόσο το 1912 όσο και το 1940 [Симовски].
Αμπελόκηποι, 444 κάτοικοι [Στατιστική 1945].
Зрелци: Μεταξύ Μαρτίου 1948 και Αυγούστου 1950, η ελληνική διοίκηση πήρε 25 παιδιά από το χωριό στο ίδρυμα της βασίλισσας Φρειδερίκης «Αγία Τριάδα» στη Θεσσαλονίκη [Мартинова, 50-52].
Αμπελόκηποι Καστορίας: 424 κάτοικοι [Απογραφή 1951].
Στις νεότερες απογραφές ο πραγματικός πληθυσμός του οικισμού ήταν --> 1961: 449, 1971: 448, 1981: 528, 1991: 610, 2001: 688.
Υψόμετρο 640 [Λεξικό ΕΣΥΕ].

1903-1908
Σύμφωνα με αναφορά του μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη, τσέτα από την Τσερέσνιτσα πήρε «παρά των χωρικών Στράλτσης περί τας 40 λίρας» [Προξενείο Μοναστηρίου, έγγραφο 579, 22.10.1903].
Σε άλλο έγγραφό του ωστόσο ο Καραβαγγέλης κατεβάζει το ποσό των 40 λιρών σε 25 [Καραβαγγέλης, 97].
Την 1η Απριλίου 1905 οκτώ νέοι από το χωριό εντάχθηκαν στην ελληνική οργάνωση και βρέθηκαν υπό την ηγεσία του Βάρδα. Πρόκειται για τους: Α. Γεωργίου, Βασ. Αγγελιαφόρο, Γεώργιο Θεοδόση, Βασ. Νικολάου, Γρηγ. Ζήση, Δημ. Κοσμά και Δημ. Ιωάννου [Βακαλόπουλος Β, 141].
Το καλοκαίρι του 1905
η ομάδα του Λάκης Νταηλάκη επιτέθηκε κατά του Μπαμπούλη, εξαρχικού δάσκαλου στο Ζντράλτσι, ο οποίος βρισκόταν με δύο «συνεργάτες του» και «πέτυχε να εξοντώσει τον έναν από τους δύο» [Βακαλόπουλος Α, 321 και Β, 139].
Ο Βάρδας σημειώνει σχετικά στο ημερολόγιό του στις 10 Αυγούστου 1905: «Ο Λάκης Νταϊλάκης (πρώην οπαδός Καρσάκωφ) γράφει ότι εφόνευσε τον εκ Σδράλτσης Κοσμάν και τον πενθερόν του εντός του χωρίου» [Βάρδας Α, 191].
Ο Μόδης δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το γεγονός: «Επειθανάγκασε ο Νταϊλάκης τον αγγελιαφόρο Μπατσέλα να τους βάλη κρυφά τη νύχτα σ' ένα έρημο σπίτι μέσα στο χωριό, όπου μουχτάρης του βουλγαρικού μαχαλά ήταν ο Κοσμάς. Ο Σούλιος την άλλη μέρα με τη στολή και τον οπλισμό του οργάνου της τάξεως τον κάλεσε απ' το σπίτι του στο μεσοχώρι για υπηρεσία και εκεί μπροστά στα μάτια του κατάπληκτου κόσμου τον άπλωσε νεκρό» [Μόδης Α, 204].
Εκείνο το διάστημα ο Βάρδας, μέσω του Οικονόμου, στέλνει τρία όπλα σε μισθοφόρους της ελληνικής οργάνωσης στο Σδράλτσι (ο Ηλίας Κοσμάς και ο Βασίλης Μπατσέλας ή Πατσέλος ήταν δύο από αυτούς) [Βάρδας Α, 194 και Β, 43, 1024].
Το Νοέμβριο του 1905 το σώμα του Βάρδα βρήκε κατάλυμα για ένα βράδυ μέσα στο χωριό [Καραβαγγέλης, 42-43].
Ο Καραβαγγέλης κάνει λόγο για το Ζράλτσι, αναφερόμενος στον φόνο του Αργύρη (αντιπρόσωπος του χωριού και φιλικά προσκείμενος σε αυτόν), ο οποίος δολοφονήθηκε σύμφωνα με το δεσπότη από ανθρώπους του Αλβανού Σελήμ Μπέη [Καραβαγγέλης, 53-54].
Στις 21 Αυγούστου 1906 ο Βάρδας, σε επιστολή του προς το δεσπότη Καραβαγγέλη, χαρακτηρίζει το Σδράλτσι ως χωριό σχισματικό [Βάρδας Β, 145].
Τον Οκτώβριο του 1906 ο οθωμανικός στρατός σκότωσε στο Ζντράλτσι τον αρχηγό του εκτελεστικού της ελληνικής οργάνωσης Καστοριάς Γιάννη Νακίτσα, έναν Αρβανιτόβλαχο από τη Γκράμουστα [Βακαλόπουλος Β, 217 και ΔΙΣ, 377].
Την είδηση του θανάτου του Νακίτσα παρουσίασε το ΕΜΠΡΟΣ ως εξής: «Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου. Τηλεγραφικώς ηγγέλθη ότι εις το ελληνόφωνον χωρίον Σδράλτσι της επαρχίας Καστορίας εφονεύθη υπό του στρατού ο Έλλην οπλαρχηγός Νακίτσας, εγχώριος. Ο καπετάν Νακίτσας κατήλθε μόνος του εκ του βουνού και μετέβη εις Σδράλτσι όπως επισκεφθή την σύζυγόν του. Ενώ δε ευρίσκετο εν τη οικία του ο στρατός ειδοποιηθείς έσπευσεν εκ Καστορίας και εισήλθεν εις το μίαν μόλις ώραν απέχον Σδράλτσι και έβαινε κατά της οικίας εν η ο καπετάν Νακίτσας ευρίσκετο. Ο Νακίτσας ιδών τον κίνδυνον προσπάθησε να σωθή φεύγων, αλλά προλαβούσαι αυτόν αι τουρκικαί σφαίραι τον άφησαν νεκρόν. Το σώμα του μετεφέρθη εις Καστορίαν ένθα και ετάφη» [ΕΜΠΡΟΣ, 27.10.1906, σ. 3].
Στις 3 Νοεμβρίου 1907 ο έλληνας αρχηγός αναφέρει την ύπαρξη αποθήκης όπλων και πυρομαχικών της ελληνικής οργάνωσης στο χωριό Σδράλτση [Βάρδας Β, 1022].

Υπόμνημα ΔΣΕ 1947
«Χωριό Αμπελόκηποι. Μπλοκαρίστηκε δυο φορές από χωροφύλακες και ενόπλους μοναρχοφασίστες και 5 φορές ερευνήθηκαν απ' τους ίδιους τα σπίτια των ελασιτών. Κακοποιήθηκαν οι: Γ. Μπομπότας, Κ. Χατζής, Α. Ζησιάδης, Α. Γεωργιάδης, Θ. Βάμβας, Ι. Δημητρίου, Σ. Κέντσιος, Σ. Δημητρίου, Ν. Κοβάτσης, Θ. Τριφόπουλος, Α. Ρουσόπουλος. Κ. Γεωργιάδης, Α. Κέντσιος, Θ. Τριφόπουλος, Σ. Νόλας, Λ. Θεοχάρου, Θ. Θεοχάρου και Ι. Γεωργιάδης. Φυλακίστηκαν ο Κ. Ζησιάδης. Κάηκε το σπίτι του Γ. Μπομπότα».

Σύγχρονα επώνυμα οικογενειών

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (8), ΒΑΜΒΑΣ (5), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (4), ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (2), ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (17), ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ, ΓΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (4), ΓΟΥΛΙΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (4), ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (5), ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ (3), ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΖΗΚΟΣ, ΖΗΚΟΥΛΗΣ, ΖΗΣΗΣ (8), ΖΗΣΙΑΔΗΣ (10), ΖΙΑΣ, ΖΙΑΝΟΣ, ΖΙΩΓΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ (2), ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΟΥ, ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ, ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ, ΚΑΤΣΑΓΟΥΝΗΣ, ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ (2), ΚΑΤΣΙΑΟΥΝΗΣ, ΚΑΦΕΣ (2), ΚΕΝΤΖΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΒΑΤΣΗΣ (5), ΚΟΡΔΙΣΤΟΣ, ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ, ΛΑΓΟΡΙΤΗΣ, ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΛΕΚΚΟΣ, ΛΙΛΙΟΣ (2), ΛΥΓΟΥΡΑΣ, ΜΑΛΑΜΑ, ΜΑΝΘΟΣ, ΜΑΡΤΟΣ (2), ΜΗΤΑΛΙΔΗΣ, ΜΗΤΙΚΑΣ, ΜΙΧΑΛΑΚΑΣ, ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΠΑΓΓΟΣ (2), ΜΠΑΤΣΕΛΑΣ, ΜΠΕΛΟΥΚΑΣ, ΜΥΛΩΝΑΣ, ΝΑΣΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ (4), ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (3), ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ (4), ΝΤΙΝΑΣ (2), ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (3), ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΠΑΓΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ (4), ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (3), ΠΑΠΑΤΖΗΜΟΣ, ΠΑΠΟΥΛΙΔΗΣ, ΠΑΣΧΟΣ, ΠΟΥΠΟΥΛΙΑΔΟΥ, ΡΗΜΟΣ (2), ΡΟΥΣΚΟΠΟΥΛΟΣ (7), ΣΑΚΚΑΣ (2), ΣΙΔΕΡΗΣ, ΣΙΔΟΠΟΥΛΟΣ (2), ΣΙΣΚΟΣ (2), ΣΚΟΔΡΑΣ, ΣΜΟΙΛΗΣ, ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ (2), ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ, ΤΑΤΣΗΣ, ΤΕΡΨΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΖΑΦΕΡΑΣ, ΤΖΟΓΚΑΝΟΣ, ΤΣΙΑΜΗΣ, ΤΣΙΑΟΥΣΗΣ, ΤΣΙΓΑΡΑΣ, ΤΣΙΚΟΣ, ΤΣΙΟΛΑΣ, ΤΣΙΟΥΜΑΝΗΣ, ΤΣΙΡΩΝΗΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ (2), ΦΩΤΙΑΔΗΣ (3), ΧΑΤΖΗΣ (2).

"ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ" ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΊΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Ομογενείς-απόδημοι Αμπελοκήπων βρίσκονται και ζούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρεςς.Αλλοι πήγαν γι αδουλειά και έμειναν εκεί,άλλοι της νεώτερης γεννιάς πήγαν για σπουδές,βρήκαν δουλειά εκεί και έκαναν τις οικογένειές τους.

Οι περισσότεροι παίρνουν την Εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων(ΠΕΛΣΑ) και κρατούν επαφή με το χωριό.

Στιο Ιστολόγιο μας αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια συνοπτική απογραφή, με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα, που μπορούν να συμπληρώνονται στην πορεία.Οσοι χωριανοί έχουν στοιχεία για άλλους που δεν αναφέρονται παρακαλούνται να μας ενημερώσουν,γράφοντας σχετικό σχόλιο στην ανάρτηση στο τέλος η να στείλουν email καιφωτογραφίες τους.

1.ΑΓΓΛΙΑ/Μ.ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ

1.1.Ελευθερία(Νικοπούλου)LOHSE:Η κόρη μας Ρία,Αρχιτέκτων ζεί και εργάζεται στο Νόττιγχαμ .Στη φωτογραφία κάτω με τον σύζυγό της Niels Lohse,Γερμανό Μηχανολόγο,Λέκτορα στο Πολυτεχνείο Νόττιγχαμ με τον εγγονός μας Christopher

Niels-Ria-Christopher Lohse
Χριστούγεννα 2008












Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία

στο Νόττιγχαμ










2-Ελένη Ζήση:Ζεί στην Αγγλία με τον σύζυγό τους και ένα παιδάκι

Αη΄Νικόλας Κρεμαστός
Βουνό 20 Μάη 2008
Εκδληώσεις ΠΕΛΣΑ
Διακρίνονται από αριστερά
Βασιλειάδης Κώστας,
ΕΛΕΝΗ ΖΗΣΗ,Τσιγάρας Βασίλης,
Νικοπούλου Χαρούλα,
Νικοπούλου Αρετή,Λυγούρα,
Ντίνας Τάσος


2)ΓΑΛΛΙΑ: Δημητρίου Αθανάσιος(Σάκης του Βαγγέλη).Ζεί στο Παρίσι,ασχολείται με Γουναρικά και έρχεται τακτικά στην Καστοριά και επισκέπτεται το Χωριό.Η σύζυγός του Μπερναντέτ, είναι Γαλλίδα έχουν 2 γιούς τον Αλέξανδρο και τον Στέφανο που σπούδασαν(Τεχνολογία Πλαστικών ο ένας,Πληροφορική ο άλλος) και εργάζονται ως σύμβουλοι εταιρειών σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.Ο Αλέξανδρος Δημητρίου, είναι και αθλητής ,διατηρεί δεσμούς με την Καστοριά (άθλημα ΚΑΝΩ-ΚΑΓΙΑΚ) έχει πάρει Πανελλήνιες Διακρίσεις με τον Ναυτ.Ομιλο Καστοριάς και ήταν μέλος της Ελληνικής Ομάδας στους Ολυμπιακούς Αθήνας 2004.

Δημητρίου Αθανάσιος(Σάκης)
& Μπερναντέτ,σε πρόσφατη
επίσκεψή τους,στην Καστοριά
στο Γραφείο μου. Δεκ '08



3)ΓΕΡΜΑΝΙΑ:

3.1.Αντωνόπουλος Σπύρος: Ζεί στην Φραγκφούρτη,ασχολείται με την εμπορία Αυτοκινήτων και έρχεται τακτικά στο χωριό, αφού η οικογένειά του μένει εδώ

3.2.Νασιόπουλος Κωνσταντίνος :Ζεί στο Μόναχο,ασχολούμενος με την Γούνα

3.3.Κατσαούνης Δημήτριος:είναι ο Τάκης, που είχε επιστρέψει εδώ, αλλά ξαναγύρισε,συνταξιούχος και πάλι στη Γερμανία αφού η σύζυγος είναι Γερμανίδα και τα παιδιά μένουν εκεί

4)ΙΤΑΛΙΑ: Ευαγγέλου Ματέο,γιός του Σάκη Ευαγγέλου

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΜΑΣ "ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ" ΤΟ 2008

Οι Συγχωριανοί μας στην Αυστραλία κρατούν επαφή με το Χωριό τους Αμπελόκηποι Καστοριάς(Ampelokipi Kastoria-GREECE) Στην μακρυνή Αυστραλία ευδοκιμεί ήδη μια πολυάριθμη "παροικία Αμπελοκηπιωτών-Σδραλτσινών" ήδη με παιδιά και εγγόνια από χρόνια.Οι περισσότεροι ζούν στην Μελβούρνη και λίγοι στο Σύδνεϋ Τη χρονιά που πέρασε,το 2008,υποδεχθήκαμε στο Χωριό από τη Μελβούρνη τους: 1.Ζησιάδη Δημήτρη(Μήτσο του Τσάκου)&σύζυγό του Πόπη -2.Φρειδερίκη Ζησιάδου(αδελφή του Μήτσου) *επισκέπτονται την μακροβιώτερη γιαγιά μάνα τους Αθηνά" 3.-Φιλίππου Στέργιος ,4.Φιλίππου Μήτσος ("προβοδίσαμε" την γιαγιά Θεανώ) 4.-Δημητριάδης Κώστας (του "Νούμε") από Σύδνεϋ: ο Κεντζόπουλος Θόδωρος Στην Μελβούρνη λειτουργεί ο "Σύλλογος Ηλικιωμένων Αργους Ορεστικού και Περιχώρων" στη Διοίκηση του οποίου για χρόνια η πλειοψηφία είναι χωριανοί μας(βλ.ονόματα στις φωτογραφίες) με Πρόεδρο τον Μήτσο Ζησιάδη(Jim Zissiadis). Ο Σύλλογος αυτός ,στέλνει τακτικά ενημέρωση και φωτογραφίες από τις δραστηριότητες στη Μελβούρνη,όπως φαίνεται παρακάτω ενώ σχεδόν όλοι παίρνουν και διαβάζουν την Εφημερίδα του Πολιτιστ.Συλλόγου Αμπελοκήπων ΠΕΛΣΑ. Παράκληση,όσοι έχουν σύνδεση Internet να μας στείλπουν ένα e-mail ή ένα μικρό σχόλιο εδώ γράφοντας το e -mail της οικογένειας τους με στόχο να δημιουργήσουμε ένα Δίκτυο Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας με όλους τους Ομογενείς μας. Κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα,όσους έτυχε να δούμε σε δραστηριότητες του Συλλόγου παρουσιάζονται παρακάτω Εγγραφο από ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ προς τον ΠΕΛΣΑ'2008 Το ΔΣ Συλλόγου "Αυστραλών" Δ.Γεωργιάδης,Δ.Ζησιάδης, Θ.Αντωνόπουλος,Θ.Παπατσάρας Β.Δημητρίου,Α,Δινάδης Κ.Ιακώβης Γιορτή Πίτας Συλλόγου ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
Στην Κουζίνα:
Νίκη Παπατσάρα,Πόπη Ζησιάδου
Πόπη Τενεκονίδου,Στέλλα Δινάδη
Εκδρομή ΠΕΛΣΑ
σε μοναστήρια Ν.Καστοριάς '2008
Αγ.Παρασκευή(Κότορι)
Παναγίας(Κλεισούρα)
μαζί και ο "Αυστραλός"
Φιλίππου Μήτσος με
τη σύζυγό του&Χωριανοί
20 Μάη 2008: ΑηΝικόλας
(Κρεμαστός)Βουνό
Γλέντι ΠΕΛΣΑ.Πρώτος
στο χορό ο Μήτσος
Ζησιάδης (Jim Zissiadis)
Μάης 2008:Επίσκεψη σε
Αμπελώνα-Οινοποιείο
ΣΤΕΡΓΙΟΥ στη ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
"Δρόμοι Κρασιού Β.Ελλάδας"
Μήτσος Ζησιάδης,Φώτης
Νικόπουλος,Χρίστος Νικόπουλος,
Σωτήρης Στεργίου στο ΚΑΖΑΝΙ

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Οι Βασιλόπιττες '09 του Πολιτιστικού Συλλόγου

Βασιλόπιττες Μικρού Χορευτικού & Πολιτιστ. Συλλόγου ΠΕΛΣΑ:Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων-Σαββατοκύριακο 17&18.1.2009
Το Σάββατο 17.1.2009 ο Πολιτιστικός Σύλλογος έκοψε την Βασιλόπιττα για το Μικρό Χορευτικό του .Τυχερή ήταν η Μαρία Παλιούρη(Φωτο.με τον Πρόεδρο Τάσο Ντίνα)
Την επομένη,Το ΔΣ του Συλλόγου ,παρουσία της Δημοτικής Αρχής(Δήμαρχος κ.Τσιόγκας,Πρόεδρος Δημ.Συμβουλίου κ.Κ.Αντωνόπουλος,Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ.Αμπελοκήπων κ.Δ.Δημητριάδης) και πλήθος συγχωριανών έκοψε την "μεγάλη" Πίττα
για όλους με ΕΥΧΕΣ για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Τυχερή ήταν η Τασούλα σύζ.Ν.Γεωργιάδη.


Το Πολιτιστικό Κέντρο ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Ζωντανό Κύτταρο Πολιτιστικής Δραστηριότητας

απ'ό τα λίγα του Νομού που έχει διαρκή λειτουργία

Η "Μεγάλη"Πίττα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων

Κυριακή 18.1.2009

Ο Δήμαρχος Δ.Τσιόγκας(αριστ)

Φώτης Νικόπουλος,Πρόεδρος Δη.Συμβ.

Κώστας Αντωνόπουλος,Πρόεδρος Τοπ.Συμβ.

Μίμης Δημητριάδης(Δεξιά) κ συγχωριανοί μας


Η τυχερή Τασούλα Γεωργιάδου

κ ο Πρόεδρος Τάσος Ντίνας








Το ΔΣ ΠΕΛΣΑ:κ.Βασιλειάδης,
Χαρούλα Νικοπούλου,Τάσος Ντίνας
Αρετή Νικοπούλου,Ανδρ.Ζησιάδης,
Βασίλ.Τσιγάρας


Ο Πρόεδρος Τάσος Ντίνας
με το Δήμαρχο Δημ.Τσιόγκα





Τα παιδάκια απαγγέλλουν
γιορταστικά ποιήματα

Η Πίττα του Μικρού Χορευτικού Σάββατο 17.1.09
Ο Πρόεδρος Τάσος
Ντίνας & Η Μαρία
Παλιούρη ,τυχερή
της Πίττας
Το μικρό Χορευτικό










Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Εφημερίδα ΠΕΛΣΑ Αμπελόκηποι Φύλλο Δεκ 08

Το Φύλλο Δεκ 08 της Εφημερίδας Πολιτιστ.Συλλόγου Αμπελοκήπων

Κυκλοφόρησε το πρόσφατο φύλλο Εφημερίδας ΠΕΛΣΑ Δεκ 08 με όλη την εορταστική δραστηριότητα του χωριού ("Κόλιαντα",Χριστούγεννα,Πρωτοχρονιά,Φώτα,ΑηΓιάννης-Καρναβάλια κλπ).
Η εφημερίδα στέλνεται ταχυδρομικά σε όλους τους χωριανούς και στο εξωτερικό,αρκεί ο Σύλλογος να έχει τη διεύθυνσή σας.
Κάνοντας ΚΛΙΚ πάνω στις φωτογραφίες,μπορείτε να διαβάσετε τα φύλλα της Εφημερίδας.
































Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Σήραγγα ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ:Ανατέθηκε η Μελέτη, Δεκ 08

Δεκέμβριος 2008:Σήραγγα ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ,υπογράφηκε τελικά η Ανάθεση Μελέτης του Εργου


Στην εκπνοή του 2008,υπογράφηκε τελικά από την Νομαρχία Καστοριάς η ανάθεση σύνταξης της Μελέτης της Σήραγγας ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ, σε Κοινοπραξία 8 Μελετητικών Γραφείων με Αμοιβή 1.600.000,00€ και Χρονοδιάγραμμα 12 μήνες.

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ.


Ενα έργο πολλαπλά χρήσιμο για την περιοχή μας μας που θα μας συνδέει σύντομα με την περιοχή Πτολεμαϊδας.

Ας ευχηθούμε να ενταχθεί τελικά και η κατασκευή του στο Πρόγραμμα, πέρα από τη Μελέτη.


Κάνοντας ΚΛΙΚ στη Φωτογραφία άνω,μπορείτε να δείτε όλο το άρθρο από την Εφημερίδα "ΣΕΝΤΡΑ" Καστοριάς

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥ ΜΑΣ ΜΑΘΗΤΗ!

Το Πρώτο Βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λυκείων 2008 "ΞΕ-blog-αρε"


Σε διαγωνισμό που διοργανώθηκε το 2008 από τα Υπουργεία Εθν.Οικονομίας και Εθν.Παιδείας στα πλαίσιο του προγρεάμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" μεταξύ των Λυκείων όλης της Χώρας το Πρώτο Βραβείο κατέκτησε το Επαγγελματικό Λύκειο Αργους Ορεστικού με θέμα τη δημιουργία του καλύτερου BLOG (Ιστολόγιο) στο INTERNET.Στην ομάδα των 5 παιδιών που βραβεύτηκαν σε ειδική εκδήλωση απονομής τον Νοέμβριο του 2008 στην Αθήνα,παρουσία του Υπ.Εθν.Οικονομίας κ.Γ.αλογοσκούφη,ήταν και ο συγχωριανός μας μαθητής Γεωργιάδης Χρήστος,γιός του Νίκου&Τασούλας Γεωργιάδη.Κάνοντας ΚΛΙΚ παρακάτω στη δεξιά Φωτογραφία μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες αρθρου(ποιά άλλα παιδιά ήταν κλπ) από Εφημερίδα του ΠΕΛΣΑ.
Επίσης μπορείτε να δείτε το BLOG ( http://kselockare.blogspot.com ) που βραβεύθηκε και ενημέρωση για την εκδήλωση κάνοντας εδω "ΚΛΙΚ-kselockare"

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και καλή Πρόοδο!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Εκδήλωση Απονομής Βραβείων στο VIDEO-εδώ






Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Νέα από το Δήμο μας ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ



Ιων Δραγούμης

Δήμος ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ Καστοριάς


Νέα από τον Δήμο μας το 2009

Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στα Διοικητικά Οργανα του Δήμου για το 2009,ως εξής;

Πρόεδρος Δημ.Συμβουλίου: Κώστας Αντωνόπουλος (χωριανός μας)
Αντιπρόεδρος " : Γιώργος Ευαγγελίδης
Γραμματέας " : Ζωή Ζυγούρα
Αντιδήμαρχοι:Τάκης Ρίζος,Δημήτρης Ζησιάδης


.......ευχές......για καλύτερες μέρες,...στα χωριά μας!.......

Το Νέο Ημερολόγια ΠΕΛΣΑ 2009




Ημερολόγιο 2009 του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων


Με ευχές για ΧΡΟΝΙΑ-ΠΟΛΛΑ κυκλοφόρησε και διανεμήθηκε στους χωριανούς το Ημερολόγιο 2009 με "Χορηγίες" των Επαγγελματιών του χωριού,όπως φαίνονται στη φωτογραφία.


...και του χρόνου,καλύτερα.........








Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Η Εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΕΛΣΑ-Φύλλο Νοεμβρίου'08

Η Εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΕΛΣΑ:Ενα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας των απανταχού Αμπελοκηπιωτών

Ο δραστήριος Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Λαογραφικός Σύλλογος Αμπελοκήπων,(αρχικά ΠΕΛΣΑ)παρά τις περιορισμένες δυνατότητες ενός μικρού χωριού σαν το δικό μας,καταφέρνει και εκδίδει Μηνιαία Τοπική Εφημερίδα με Τοπικά θέματα και ποικίλη ύλη, με ερασιτεχνική εθελοντική προσφορά- συνεργασία συγχωριανών μας.
Στην προμετωπίδα υπάρχουν τα χαρακτηριστικά του Χωριού:φωτογραφίες του Αη-Νικόλα Βουνού και Σταφύλια που παραπέμπουν στα παλιά μας (αλλά και τα σύγχρονα) Αμπέλια που έδωσαν το όνομα ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Η Εφημερίδα διανέμεται σε όλους τους συγχωριανούς ταχυδρομικά και είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας και με τους ομογενείς μας στο εξωτερικό.
Ειδικά με τους ομογενείς μας στην ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ υπάρχει τακτική επαφή και ανταλλαγή ενημέρωσης.Η Εφημερίδα συχνά φιλοξενεί επιστολές και φωτογραφικό υλικό από τις εκεί εκδηλώσεις.Σημειώνεται ότι στην διοίκηση του εκεί "Συλλόγου Ηλικιωμένων Αργους Ορεστικού & Περιχώρων" η πλειοψηφία είναι χωριανοί μας ενώ για χρόνια τώρα είναι Πρόεδρος ο χωριανός μας Δημ.Ζησιάδης (ο Μήτσος του Τσάκου,που λέμε στο χωριό,έτσι για να συννενοούμαστε δηλαδή).
Η ετήσια συνδρομή,καθαρά συμβολική είναι για το εσωτερικό 10,00€ για το εξωτερικό 20,00€
Υπέυθυνος είναι Ο Πρόδερος του Συλλόγου Τάσος Ντίνας τηλ.&Fax 00302467085504 και κιν..00306977301732
Συντακτική Επιτροπή:Αρετή Νικοπούλου-Χαρούλα Νικοπούλου
Στην εφημερίδα αρθρογραφούμε και εμείς κάπου-κάπου, αλλά μπορεί καθένας συγχωριανός μας να στείλει Αρθρο ,Σχόλιο,Φωτογραφίες,αρκεί να κινείται στο πνεύμα της εφημερίδας και αυτό ζητά συχνά Ο Σύλλογος με ανακοινώσεις του.
Από τη θέση αυτή θα παρουσιάζουμε τα βασικώτερα κάθε φύλλου και ευχαρίστως θα μετα φέρουμε στον Σύλλογο τυχόν σχόλια που μπορείτε να κάνετε στο τέλος του άρθρου






Παλιό Καρναβάλι Φώτων& Αη-Γιάννη Δεκαετία '50






Παλιό Καρναβάλι Φώτων& Αη-Γιάννη στο Χωριό


Πλατεία Παναγίας Αμπελοκήπων:
Δεκαετία '50(1956-'59)



Με το Φακό της Μνήμης........................

Κάτω: Βασίλης Ζησιάδης(αξιωματικός),Αρετή Γεωργιάδους&Γρηγόρης Νικόπουλος(καουμπόϋ) γύρω στα 1958


Κατω Δεξιά: 1959-'59?:Αρετή Νικοπούλου
-Αποστόλης Δημητρίου






Γρηγ.Νικόπουλος 1956










Γρηγόρης 1958







Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Το Καρναβάλι του Αη-Γιάννη 2009

Αη Γιάννης 7-1-2009:Παρέλαση και Γλέντι Καρναβαλιού Αμπελοκήπων Καστοριάς

Ενα παλιό έθιμο ξαναζωντάνεψε με άλλη μορφή,με παρέλαση Καρναβαλιού, μετά το 1982 με πρωτοβουλία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΕΛΣΑ που γιορτάζονταν ανήμερα του Αηγιάννη.
Παλιότερα το Καρναβάλι, γιορτάζονταν σαν 2ήμερο Φώτων &Αη-Γιάννη με Καρναβάλια,ατομικά,μεμονωμένα("Λουγκατσιάρια"ή "Ρουγκατσάρια") που από βραδύς γύριζαν με σκεπασμένα πρόσωπα στο σπίτια των συγχωριανών για ευχές και κεράσματα, ενώ την ημέρα,Θεοφανείων και Αη-Γιάννη υπήρχε ομαδικό γλέντι &Χορός με Παραδοσιακά Οργανα(κλαρίνα,νταούλια,γκάϊντες κλπ) Οργανα στην Πλατεία του Χωριού(παλιά στην Παναγία).
Αρχικά μοιάζει περίεργο πως το χωριό μας,ξέχωρα απ'όλα τα χωριά που έχουν αντίστοιχες εκδηλώσεις την πρωτοχρονιά,μοιάζει να συντονίστηκε με την Καστοριά.
Η αλήθεια όμως(όπως διηγούνται οι παλιότεροι) είναι πιό απλή. Το γλέντι Καρναβαλιού μεταφέρθηκε Φώτα & ΑηΓιάννη γιατί μια χρονιά δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να βρούν όργανα γιατί ήταν πιασμένα σε άλλα χωριά και κάθε χρόνο υπήρχε δυσκολία σε αυτό.Ετσι αποφάσισαν την μεταφορά τα Φώτα και τον Αη-Γιάννη που δεν είχε κανένα άλλο χωριό παρά μόνο η Καστοριά
Φέτος με μεγάλη συμμετοχή και πολύ κέφι έγινε η Παρέλαση με μικρούς και μεγάλους.Στην εξέδρα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Ιωνος Δραγούμη,της Νομαρχίας,Ο Δήμαρχος Δημ.Τσιόγκας,Αντιδήμαρχος Δη.Ρίζος,Ο Πρόδερος Νομ.Συμβουλίου γιατρός Ανδρέας Οικονόμου και ο Βουλευτής Καστοριάς Φίλιππος Πετσάλνικος.
Στην παραδοσιακή "Ταβέρνα" με το Τρακτέρ ,επί σειρά ετών ο Ηλίας Παπαδόπουλος ,στην καρότσα-Ψησταριά Ο "παλαίμαχος" της ψησταριάς,με πολύχρονη προσφορά Θέμης Βασιλειάδης και ο Ταμίας του Συλλόγου Δημήτρης Λυγούρας,ετοιμάζουν τα λουκάνικα
Ακολούθησε γλέντι και χορός στην Πλατεία Υδραγωγείου,όπου ο Σύλλογος πρόσφερε Δωρεάν μεζέδες και τοπικό Κρασί Αμπελοκήπων.
Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα δίνουν μια εικόνα των εκδηλώσεων
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και του ΧΡΟΝΟΥ με ΥΓΕΙΑ!