Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Το Καρναβάλι του Αη-Γιάννη 2009

Αη Γιάννης 7-1-2009:Παρέλαση και Γλέντι Καρναβαλιού Αμπελοκήπων Καστοριάς

Ενα παλιό έθιμο ξαναζωντάνεψε με άλλη μορφή,με παρέλαση Καρναβαλιού, μετά το 1982 με πρωτοβουλία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΕΛΣΑ που γιορτάζονταν ανήμερα του Αηγιάννη.
Παλιότερα το Καρναβάλι, γιορτάζονταν σαν 2ήμερο Φώτων &Αη-Γιάννη με Καρναβάλια,ατομικά,μεμονωμένα("Λουγκατσιάρια"ή "Ρουγκατσάρια") που από βραδύς γύριζαν με σκεπασμένα πρόσωπα στο σπίτια των συγχωριανών για ευχές και κεράσματα, ενώ την ημέρα,Θεοφανείων και Αη-Γιάννη υπήρχε ομαδικό γλέντι &Χορός με Παραδοσιακά Οργανα(κλαρίνα,νταούλια,γκάϊντες κλπ) Οργανα στην Πλατεία του Χωριού(παλιά στην Παναγία).
Αρχικά μοιάζει περίεργο πως το χωριό μας,ξέχωρα απ'όλα τα χωριά που έχουν αντίστοιχες εκδηλώσεις την πρωτοχρονιά,μοιάζει να συντονίστηκε με την Καστοριά.
Η αλήθεια όμως(όπως διηγούνται οι παλιότεροι) είναι πιό απλή. Το γλέντι Καρναβαλιού μεταφέρθηκε Φώτα & ΑηΓιάννη γιατί μια χρονιά δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να βρούν όργανα γιατί ήταν πιασμένα σε άλλα χωριά και κάθε χρόνο υπήρχε δυσκολία σε αυτό.Ετσι αποφάσισαν την μεταφορά τα Φώτα και τον Αη-Γιάννη που δεν είχε κανένα άλλο χωριό παρά μόνο η Καστοριά
Φέτος με μεγάλη συμμετοχή και πολύ κέφι έγινε η Παρέλαση με μικρούς και μεγάλους.Στην εξέδρα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Ιωνος Δραγούμη,της Νομαρχίας,Ο Δήμαρχος Δημ.Τσιόγκας,Αντιδήμαρχος Δη.Ρίζος,Ο Πρόδερος Νομ.Συμβουλίου γιατρός Ανδρέας Οικονόμου και ο Βουλευτής Καστοριάς Φίλιππος Πετσάλνικος.
Στην παραδοσιακή "Ταβέρνα" με το Τρακτέρ ,επί σειρά ετών ο Ηλίας Παπαδόπουλος ,στην καρότσα-Ψησταριά Ο "παλαίμαχος" της ψησταριάς,με πολύχρονη προσφορά Θέμης Βασιλειάδης και ο Ταμίας του Συλλόγου Δημήτρης Λυγούρας,ετοιμάζουν τα λουκάνικα
Ακολούθησε γλέντι και χορός στην Πλατεία Υδραγωγείου,όπου ο Σύλλογος πρόσφερε Δωρεάν μεζέδες και τοπικό Κρασί Αμπελοκήπων.
Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα δίνουν μια εικόνα των εκδηλώσεων
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και του ΧΡΟΝΟΥ με ΥΓΕΙΑ!



















































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου