Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΖΑΝΙΑ Τσίπουρου Καπρή Δημήτρη του Κώστα ,Αμπελόκηποι Καστοριάς 2010

ΚΑΖΑΝΙΑ Τσίπουρου Καπρή Δημήτρη του Κώστα , Αμπελόκηποι Καστοριάς 2010
Μια βραδυά πού "Βράζει" ο "αμπελουργός" Φώτης Νικόπουλος

Νοέμβριος 2010,Αμπελόκηποι Καστοριάς.Τέτοια εποχή "παίρνουν φωτιά" τα Καζάνια τσίπουρου στην περιοχή μας.Αμπελουργοί και μικροπαραγωγοί βράζουν τα "τσίπουρα-στέμφυλα",στους τοπικούς αποστακτήρες ("καζάνια") με ειδικές άδειες(ολονύκτια δραστηριότητα) με "νυχτέρια",όπου φίλοι και συγγενείς βρίσκονται σε μικρά "τραπεζώματα τσιπουροκατάνυξης" με μεζέδες,ψητά,τοπικό κρασί και φρέσκο τσίπουρο.
Από αριστερά:Αντώνης Ξανθόπουλος
Κώστας Καπρής,Φώτης Νικόπουλος
Δημήτρης Καπρής
     Στους Αμπελόκηπους ,η οικογένεια Καπρή ,διαθέτει ένα καλά οργανωμένο,φιλόξενο στέκι με "Καζάνια",όπου βρεθήκαμε ένα βράδυ, να ευχηθούμε στον αδελφό μας Φώτη Νικόπουλο,"καλό μπερεκέτι-καλό ξόδιασμα-καλό χειμώνα".
   Μεταξύ μεζέδων και τσίπουρου, η συζήτηση οδηγεί στο πρόβλημα που ανέκυψε από φέτος, στον περιορισμό των αδειών απόσταξης σταδιακά μόνο στους "κατ'επάγελμα αμπελουργούς" που έχουν δηλωμένο το αμπέλι τους στο σχετικό Μητρώο και μόνο από κρασοστάφυλα.
Συζητιέται και η σταδιακή απαγόρευση της ελεύθερης οινοποίησης(χωρικής οινοποίησης) και να επιτρέπεται μόνο στα οργανωμένα οινοποιϊα.
Από αριστερά:Βαγγελιώ Καπρή,Κώστας
Καπρής,Χρίστος-Χαρούλας-Αρετή
Νικοπουλου,Αντώνης Ξανθόπουλος
Το θέμα,σύμφωνα και με ρεπορτάζ που είδαμε στο τηλεοπτικό Κανάλι WEST,υποκινήθηκε από ελληνικές Οινοποιητικές Βιομηχανίες, με παρέμβαση στις Βρυξέλες, ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει κάποιον ειδικό Κανονισμό της ΕΕ και από το Φθινόπωρο 2010, αρχίζουν να δυσκολεύουν τα πράγματα για τον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης και παραγωγής τσίπουρου.
    Ας ελπίσουμε να βρεθεί κάποια λογική φόρμουλα για την Υπαιθρο και να μην έχουμε περίοδο "ποτοαπαγόρευσης" ανάλογη με εκείνην του "κυνηγητού" από την αστυνομία για το στριφτό τσιγάρο που υπέστησαν γονείς και παππούδες μας,καπναπαραγωγοί όντας,με απαίτηση και τότε των καπνοβιομηχανιών, αλλά και του κράτους (εφορία καπνού) να χρησιμοποιούν ειδικό τσιγαρόχαρτο με πληρωμένο ειδικό τέλος καπνού.
      Σχετική αρθρογραφία  βλ.Εφημερίδα Λάρισας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" και της Κρήτης  ¨ΠΑΤΡΙΣ"

Για τα Καζάνια Αμπελοκήπων  δείτε και σχετικές παλιότερες αναρτήσεις μας:

-με φωτογραφικό υλικό και VIDEO -Καζάνια 2009

- Αρθρο*  για   Καζάνια 2006
* με  αναφορές στην ιστορία των παλιών Καζανιών Αμπελοκήπων
τα Καζάνια άλλοτε και τώρα(ποιοί είχαν παλιά Καζάνια και πού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου