Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Ζημίες σε Αμπέλια Αμπελοκήπων 2009



Αμπελόκηποι Καστοριάς:Ζημίες σε Αμπελώνες από "Περονόσπορο"





Το χωριό Αμπελόκηποι στο Νομό Καστοριάς(*βλέπε 1η Ανάρτηση σε Ιστολόγιό μας:"Δυό λόγια για το Χωριό μας"-Δεκ 2008) οφείλει το όνομά του στα πολλά αμπέλια που είχε παλιά και ανανεώνονται τα τελευταία χρόνια και στους κήπους-μπαξέδες λαχανικών που συνεχίσει να έχει και να τροφοδοτεί την λαχαναγορά της Καστοριάς.
Οι συγχωριανοί μας καλλιεργούν με πολύ μεράκι τα αμπέλια τους αλλά όπως στις περισσότερες αγροτικές καλλιέργειες, είναι συχνές οι ζημίες είτε από τις καιρικές συνθήκες είτε από μικρόβια,ζιζάνια,ιούς κλπ(βλ.Αγ.Τρύφωνας,ανάρτησή μας με αναφορά στα ζιζάνια αγρών και προσευχή Αη Τρύφωνα) είτε σε συνδυασμό καιρικών συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη ειδικών ασθενειών
Ετσι οι βροχές στο πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Ιουλίου σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού προκάλεσαν εκτεταμένες ζημίες στα αμπέλια του χωριού. Οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την ανάπτυξη της ασθένειας «Περονόσπορος» με συνέπεια την σταδιακή ξήρανση φύλλων στα κλήματα αλλά και καταστροφικό στέγνωμα των σταφυλιών σε ποσοστά 20%-80% περίπου ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία των σταφυλιών. Περισσότερη ζημιά στα κόκκινα ,λιγότερη στα άσπρα.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο αμπέλι του αδελφού μου Φώτη Νικόπουλου στην περιοχή «Ορμάνι», είδα πραγματικά μεγάλη έκταση της ζημίας. Την ώρα που πήγα βρήκα εκεί και τον Αντώνη Ξανθόπουλο, παλιό και έμπειρο αμπελουργό και μιλώντας, μας επιβεβαίωσε και αυτός την ανάλογη ζημιά και στο δικό του αμπέλι αλλά και σε πολλών άλλων συγχωριανών μας όπως του Κώστα Καπρή. Το φαινόμενο ήθελε άμεση αντιμετώπιση με ράντισμα με γαλαζόπετρα. Ορισμένοι, όπως ο Λάζος ο Οικονόμου που είχαν μικρής έκτασης αμπελοκαλλιέργεια ,έτυχε και πρόλαβαν την ζημιά με άμεσο ράντισμα και έχουν καλά σταφύλια.

Ο Φώτης φροντίζει ιδιαίτερα το αμπέλι του,καλλιέργεια,ραντίσματα, σε συνεργασία με γεωπόνους.Ειδικά στην περίπτωση αυτή έφερε γεωπόνο που επιβεβαίωσε την ανάπτυξη "Περονόσπορου" και του σύστησε ειδικά ραντίσματα αλλά τα σταφύλια,όσα προσβλήθηκαν,δεν ήταν δυνατόν να σωθούν.Στόχος να προστατευθούν τα κλήματα παραπέρα και το Φθινόπωρο μετά τον τρύγο.

Έτσι φέτος αναμένεται μικρή παραγωγή σταφυλιών αλλά χρειάζεται ειδική φροντίδα από το φθινόπωρο με ραντίσματα, για να σωθούν τα κλήματα από το μικρόβιο.

Χρήσιμες πληροφορίες (για όλη την δραστηριότητα,καλλιέργειες,σταφύλια,κρασιά κλπ) για τους αμπελουργούς με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Νικόπουλος Χρίστος ===cnikop@yahoo.gr === Αύγουστος 2009 ======


Φωτογραφικά στιγμιότυπα από επίσκεψη στο Αμπέλι Φώτη Νικόπουλου
Με ΚΛΙΚ πάνω στη Φωτογραφία,δείτε





Φώτης Νικόπουλος & Αντώνης Ξανθόπουλος στο Αμπέλι του πρώτου.Αυγουστος 2009.Πλέχτρα Σκόδρα για το "μάτιασμα".Τοπικό έθιμο




Τα Ασπρα σταφύλια άντεξαν περισσότερο








Φροντισμένες αράδες με μεράκι
Τριανταφυλιές ανάμεσα








Προστασία από τα πουλιά με "Σκιάχτρο"


Μέσα στις αράδες,Ο Φώτης δείχνει ζημιές σε σταφύλια




Τα κόκκινα είχαν περισσότερη ζημία












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου