Εγκαίνια Αίθουσας Τελετών Αγ Κων/νου Ελένης Αμπελοκήπων Καστοριάς
Στις 14 -11-2009 έγινε ο Αγιασμός Εγκαινίων από τον Σεβασμιώτατο Καστορίας Σεραφείμ.
Η Τελετή του Αγιασμού.
Ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεμπτέμβριο και μετά τον Αγιασμό στις 14 -11-2009 δόθηκε σε χρήση η αίθουσα Τελετών του Ιερού Ναού Αγ.Κων/νου &Ελένης Αμπελοκήπων.
Ημέρα του Αγίου Φιλίππου ,Σάββατο,μετά την θεία Λειτουργία,τελέσθηκε ο Αγιασμός Εγκαινίων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ,τον ιερέα του χωριού παπαΝικόλα,τον ιερέα Κορησού παπα Αναστάση,τον Πρωτοσύγγελο της ΙΜΚ παπα Θανάση,παρουσία του Δημάρχου κ.Δημ.Τσιόγκα και πλήθος συγχωριανών αλλά και άλλων καλεσμένων.
Ο Σεβασμιώτατος, ευλογώντας ανέφερε ότι η Αίθουσα είναι πραγματικά μιά από τις καλύτερες αίθουσες Ναών που έχει επισκεφθεί,έδωσε τα συγχαρητήρια στους συντελεστές του έργου και ευχήθηκε καλή χρήση,υποσχόμενος να την χρησιμοποιήσει για συνάξεις του Ιερού Κλήρου της Μητρόπλης Καστοριάς ΙΜΚ.
Τα χαρακτηριστικά του έργου
Εγκαίνια 14-11-2009
Ο Μηχανικός του έργου,συγχωριανός Νικόπουλος Χρίστος Πολ.Μηχ,Μελετητής και Κατασκευαστής του έργου,έχοντας θητεύσει και ο ίδιος σε Εκκλησιαστική Επιτροπή,μιλώντας και εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, αφού καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε για τα καλά του λόγια, αναφέρθηκε με συντομία στα βασικά χαρακτηριστικά του έργου, που ολοκληρώθηκε σε 1 χρόνο, αφού πέρισυ τον Σεπέμβριο του 2008, ο ίδιος ο Σεβασμ.Σεραφείμ, είχε τελέσει τον Αγιασμό έναρξης και έθεσε τον θεμέλιο λίθο.
Θεμέλιος Λίθος 15-9-2008
Σημείωσε δε, ότι η Αίθουσα αυτή υπήρξε ιδέα πολλών εκκλησιαστικών επιτρόπων ,ιερέων,ψαλτάδων αλλά και πολλών χωριανών και για αυτό με τη βοήθεια του Θεού έγινε τελικά πραγματικότητα.
Η Αίθουσα έχει σχεδιασθεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργικότητας και ασφάλειας ,έχει συνολικό εμβαδό 235,00μ2 περίπου πλέον 20,00μ2 εστεγασμένους Νάρθηκες-Στέγαστρα,διαθέτει ευρύχωρη, σύγχρονη εξοπλισμένη κουζίνα,WC χώρους υγιεινής ανδρών -γυναικών αλλά και WC για άτομα ΑΜΕΑ.
Παράλληλα με την Αίθουσα, έγινε και εκτεταμένη ανακαίνιση του Ιερού Ναού και του περιβάλλοντος χώρου με στόχο όλο το Εκκλησιαστικό Συγκρότημα να αποκτήσει μια ενιαία Αρχιτεκτονική Οψεων,συμβατή με τους Κανόνες της Ναοδομίας.
Επι πλέον ανακατασκευάστηκαν οι είσοδοι και προστέθηκαν ράμπες για καρότσια ΑΜΕΑ και στο Ναό και στην Αίθουσα.
Τέλος ,ανέφερε το Ιστορικό Ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγ Κων/νου Αγ.Ελένης περιληπτικά:
"Ο Ναός Ανηγέρθη εν έτει 1963, επί Σεβ.Καστορίας Δωροθέου κ ιερέως «παπα Γιώργη». Εγκαίνια υπό Σεβ.Γρηγορίου Β’ κ ιερέως «παπα Νικόλα», εν έτει 1974. Αγιογράφησις 1987-2009.Προσθήκη πρόναου 1993, επι Σεβ.Γρηγορίου Γ’.Προσθήκη αιθούσης τελετών ,μετά γενικής ανακαινίσεως ναού,επί Σεβ.Σεραφείμ κ ιερέως «παπα Νικόλα»-2009. ",
όπως έχει αναγραφεί πρόσφατα,με την ολοκλήρωση της αγιογράφησης του Ναού ,στο εσωτερικό υπέρθυρο της κεντρ.εισόδου του Ναού
Σημειώνεται ότι η επιμέλεια της Διακόσμησης του εσωτερικού χώρου της Αίθουσας,έγινε από την Σοφία Νικοπούλου Πολ.Μηχ. ΤΕ & Διακοσμήτρια, σαν ΔΩΡΕΑΝ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ,χωρίς επιβάρυνση για την Εκκλησιαστική Επιτροπή,επειδή πρόκειται για την εκκλησία του χωριού της.
Η Εκκλησιαστική Επιτροπή παρέθεσε Δεξίωση.
Η Εκκλησιαστική Επιτροπή(ορθώτερα Εκκλησιαστικό Συμβούλιο) αποτελείται από τους:Γεωργιάδη Νικηφόρο,Καφέ Δημήτρη,Ζιανό Χρήστο με Πρόεδρο τον ιερέα, Πρωτοπρεσβύτερο παπα Νικόλα.Εδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του έργου,όπως δείχνουν χρόνια τώρα έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την φροντίδα του Ναού.Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί και η καθημερινή φροντίδα και το ενδιαφέρον και της κας Μαίρης ,συζύγου Νικηφόρου Γεωργιάδη για την γρήγορη αποπεράτωση και λειτουργία της Αίθουσας.
Μετά τον Αγιασμό ακολούθησε μικρή Δεξίωση με κεράσματα από την Εκκλησιαστική Επιτροπή και σ'αυτό βοήθησαν πολλές γυναίκες του χωριού (βλ.φωτογραφία με την κα Μαίρη αρχηγό)
Φωτογραφικά Στιγμιότυπα
Ανω : Σοφία Νικοπούλου,Διακοσμήτρια,Χρ.Νικόπουλος Πολ.Μηχ,Δήμαρχος Δημ.Τσιόγκας
Επίτροποι:Δημ.Καφές,Νικηφόρος Γεωργιάδης,Πέτρος Παπασωτηρίου,Παπα Νικόλας,Χρήστος Ζιανός
Η Αίθουσα θα διατίθεται σε όλoυς τους χωριανούς με συμβολικό τίμημα χρήσης, για να καλύπτονται λειτουργικά έξοδα και το "κουμάντο" θα γίνεται από τους συγγενείς και φίλους των ενδιαφερομένων αλλά και από ομάδα εθελοντριών γυναικών, με τον συντονισμό της κας Μαίρης ,συζ΄.Νικηφόρου Γεωργιάδη
άνω :ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ
Εξωτερικές Φωτογραφίες -Μικρά VIDEO εξωτερικα
Μικρά VIDEO Εξωτερικά
Ματιές με Φωτορεαλιστικά Σχέδια Σοφίας Νικοπούλου και η Υλοποίησή τους
Η Εσωτερική διαμόρφωση &διακόσμηση της αίθουσας,μελετήθηκε, μετά τα τούβλα ,με πολλά σχέδια λεπτομερειών αλλά και ειδικά Φωτορεαλιστικά Σχέδια με Η/Υ, που έδιναν "φωτογραφικά" την εικόνα του χώρου, πριν αυτός κατασκευασθεί,μαζί με τον εξοπλισμό του.
Ετσι παρακάτω δίνουμε 2-3 παραδείγματα,αριστερά είναι οι "Φωτορεαλιστικές εικόνες" όπως είχαν σχεδιαστεί με Η/Υ από την Σοφία Νικοπούλου, ενώ δεξιά οι ίδιες εικόνες με πραγματική φωτογραφία,όπως κατασκευάστηκαν τελικά, στην αίθουσα και τους χώρους υγιεινής
Φωτορεαλιστικό Σχέδιο Σοφίας για την Αίθουσα
Η υλοποίηση μετά
Φωτορεαλιστικό σχέδιο Σοφίας ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ: η Υλοποιημένη Κατασκευή-Λεπτομέρεια
Οι Χώροι Υγιεινής/σχεδιάστηκαν
με ιδιαίτερη επιμέλεια.
Κάτω:
Αριστερά Φωτορεαλιστικό σχέδιο Εδώ:Η Υλοποίηση
Τοπικά συνεργεία στην Κατασκευή
Μεταξύ των άλλων συνεργείων, στο έργο εργάστηκε και το τοπικό Συνεργείο των αδελφών Ζησιάδη που κατασκεύασε με μεράκι, όλες τις εσωτερικές επιστρώσεις και επενδύσεις με κεραμικά πλακίδια.
Κάποιες εικόνες από την φάση κατασκευής πλακιδίων κάτω.
Επίσης στα χωματουργικά γενικά σε όλες τις φάσεις με τα μηχανήματά του ο Κώστας Γεωργιάδης μαζί με τον συνεργάτη του Τσιτσή Νίκο ,από το Κωσταράζι,
Στα ηλεκτρολογικά ο Γιώργος Σκόδρας
Κάτω: οι 'πλακάδες"
από Δεξιά:Ζησιάδης Γιάννης,
Ζησιάδης Παναγιώτης,Σίσκος Μάκης
Χωματουργικά:Κώστας Γεωργιάδης
Ηλεκτρολογικά-Φωτισμός:
Σκόδρας Γιώργος
Αλλες σκέψεις για τη χρήση της αίθουσας
Η αίθουσα ,όπως έχει σχεδιασθεί έχει την δυνατότητα να αποτελέσει και ένα μικρό Μουσείο Εκκλησιαστικής Ζωής στο χωριό όπου θα φυλάσσονται ιστορικά εκκλησιαστικά κειμήλια(παλιά βιβλία,σκεύη) φωτογραφικό υλικό από την εκκλησιαστική ζωή στο χωριό(Γάμοι,βαφτίσια,παλιοί ψαλτάδες,παλιοί επίτροποι,παπάδες κλπ).Μετά από πρότασή μας, η Εκκλησιαστική Επιτροπή θα καλέσει τους χωριανούς, στην παραχώρηση σχετικού υλικού με στόχο να διοργανωθεί μια εκδήλωση σε συνεργασία και με τον Δήμο Ιωνος Δραγούμη και μόνιμη έκθεση στο χώρο.
Ο Κώστας Αντωνόπουλος Πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου,με εμπειρία της Εκθεσης "90 Χρόνια Σχολείο",προσφέρθηκε να συμμετέχει, αλλά και ο Δήμαρχος Δημ.Τσιόγκας, υποσχέθηκε οικονομική συμπαράσταση.Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια και άλλων συγχωριανών η ιδέα μπορεί να γίνει πράξη και να συμπληρωθεί η πολιτιστική-λαογραφική υποδομή του χωριού και με την εκκλησιαστική διάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου