Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ανακύκλωση και στους Αμπελόκηπους

Ανακύκλωση και στους Αμπελόκηπους  Καστοριάς

Από τον Μάρτιο 2010 ξεκίνησε και στους Αμπελόκηπους η εφαρμογή του προγράμματος Ανακύκλωσης που υλοποιείται από την ΔΙΑΔΥΜΑ(Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας) σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ Ν.Καστοριάς και στην περίπτωσή μας και με τον Δήμο ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ.

Ετσι τοποθετήθηκαν κατ'αρχήν  ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ .
.....για Ανακύκλωση Χαρτιού







και στη συνέχεια ....ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ
για  Ανακύκλωση Γυαλιού

Είναι μια σοβαρή προσπάθεια, που ήταν αναγκαία και φαίνεται οτι η ΔΙΑΔΥΜΑ πρωτοπορεί σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Θυμίζουμε ότι και προ ετών είχε ξεκινήσει σαν ιδέα,είχαν τοποθετηθεί αρχικά  δύο κάδοι στο Δημοτικό Σχολείο, αλλά δεν υπήρχε η κατάλληλη οργάνωση, ούτε για την αποκομιδή ούτε και ενημέρωση για την σωστή χρήση και διαλογή των υλικών  στους κατοίκους και γρήγορα έγιναν δυό κοινοί κάδοι σκουπιδιών και ίσως χειρότεροι, έμεναν γεμάτοι για καιρό, αφού ήταν μέσα  στο προαύλιο του Σχολείου και τα απορριματοφόρα δεν έμπαιναν εκεί.


Κάδος  Χαρτιού..όχι σωστή εικόνα               Κάδος Γυαλιού...με πλαστικά.. 
Μπουκάλια σπασμένα και χαρτιά
Από μιά ματιά όμως που ρίξαμε σε κάδους ως τώρα,φαίνεται ότι δεν είναι γνωστή στους κατοίκους η σωστή χρήση των κάδων, αφού φαίνεται ότι :
α)Κάδοι Χαρτιού:πέραν του χαρτιού υπάρχουν ανάμικτα και άλλα πλαστικά υλικά συσκευασίας
β)Κάδοι Γυαλιού:αλλού υπάρχουν χαρτιά και πλαστικά μπουκάλια,αλλού σπασμένα μπουκάλια ή μπουκάλια με καπάκια και υπολείμματα ποτών.
 Χρειάζεται μια εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων  από το Σχολείο,τους Συλλόγους και τον Δήμο,την Εφημερίδα ΠΕΛΣΑ, για να προχωρήσει ομαλά το πρόγραμμα.Βέβαια αυτό ήταν αναμενόμενο και γι αυτό ο Σχεδιασμός του Προγράμματος προβλέπει σταδιακή τοποθέτηση κάδων, πρώτα για χαρτί ,μετά γυαλί και θα ακολουθήσουν Αλουμίνιο και πλαστικό.

Μερικά απλά πράγματα όμως ,μπoρούμε ήδη εύκολα να λάβουμε υπόψη:

α)Κάδοι Χαρτιού: αποθέτουμε ΜΟΝΟ ΧΑΡΤΙ,χύμα, όχι σε πλαστικές σακούλες,όχι χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτί υγείας και όχι πολύ μικρά χαρτάκια πχ.εισιτήρια κλπ
β)Κάδοι Γυαλιού: προσέχουμε να αφήνουμε ΜΟΝΟ γυάλινα μπουκάλια ,αφού τάχουμε ξεπλύνει ελαφρώς,χωρίς πώματα και με προσοχή ,αφού ανοίξουμε το κάλυμμα του κάδου και δεν τα πετάμε ορμητικά πάνω στα άλλα για να μη σπάζουν. Δεν πετάμε σπασμένα τζάμια,γυαλιά,καθρέπτες. Σημειώνεται ότι ακολουθεί στάδιο διαλογής με χέρια ,οπότε είναι κατανοητό το πρόβλημα.

Περισσότερη ανάλυση για την Ανακύκλωση μπορείτε να δείτε και στο Τεχνικό μας Ιστολόγιο με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου