Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Θεοφάνεια-"Φώτα" 6 Ιαν 2012

Θεοφάνεια-"Φώτα" 6 Ιαν 2012

Τα "Φώτα"-Γενικά-Τι γιορτάζουμε

   Μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνεια και Φώτα.
Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού. ...περισσότερα ΕΔΩ

Τα "Φώτα" στο Χωριό 2012

    Η θεία Λειτουργία και η τελετή Αγιασμού των Υδάτων έγινε από τον παπα Νικόλα  και φέτος στον Ναό  Αγ Κων/νου κ Ελένης,αφού λόγω κακοκαιρίας δεν κατεβήκαμε ,κατά το παλιό έθιμο, στο ποτάμι.
Το Απολυτίκιο της Ημέρας-"..'Εν Ιορδάνει βαπτιζομένου σου Κύριε..."- έψαλλαν οι ψαλτάδες αλλά και το εκκλησίασμα σιγοψυθύριζε συνοδεύοντάς τους.
Ομάδα νεαρών παιδιών,κράτησαν το έθιμο,"πιάνοντας" τον σταυρό,μέσα στο δοχείο Αγιασμού.Αργότερα,περιήλθαν όλα τα σπίτια του χωριού με τον σταυρό για ασπασμό και ευχές με τα σχετικά φιλοδωρήματα.
Ολοι οι κάτοικοι,μετά τον ασπασμό του Σταυρού και το "ράντισμα" με τον Βασιλικό από τον παπα Νικόλα, πήραν Αγιασμό να "αγιάσουν" τα σπίτια τους και ίσως κάποιοι παλιότεροι,τηρώντας παλιά έθιμα,να ραντίσουν τις καλλιέργειές τους(δένδρα αμπέλια με δέσιμο "χερόβολου"- από στάρι που κρατούν φυλαγμένο για την περίσταση) αλλά και τα Ζώα τους,οι κτηνοτρόφοι.
     Στο τέλος, έξω από την εκκλησία .ο μοναδικός εορτάζων, Φώτης Νικόπουλος με την οικογένειά του,πρόσφερε το παραδοσιακό κέρασμα άρτου και κρασιού και του ευχηθήκαμε "Χρόνια Πολλά".
     Το βράδυ οι Σύλλογοι του χωριού, Πολιτιστικός και Αθλητικός είχαν τον ετήσιο χορό σε νυχτερινό κέντρο της περιοχής.

Το Απολυτίκιο των Θεοφανείων.

"Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε
η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις
του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει Σοι
αγαπητόν Σε Υιόν ονομάζουσα
και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς
εβεβαίου του λόγου το ασφαλές
Ο επιφανής Χριστέ ο Θεός
Και τον κόσμον φωτίσας δόξα Σοι" 

-Απόσπασμα από Αγιασμό 6-1-2012  μικρού Video  ΕΔΩ
-Το Απολυτίκιο σε απόδοση Πέτρου Γαϊτάνου Video ΕΔΩ

  Παλιότερερες αναρτήσεις Ιστολόγιου για τις Γιορτές στο Χωριό,Εθιμα,παραδόσεις κλπ δείτε με αναζήτηση στο Ιστολόγιο η με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου