Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Aγιος Μόδεστος

Ο άγιος Μόδεστος  ( + 16 Δεκεμβρίου), προστάτης των κτηνοτρόφων του Ν. Καστοριάς

Με αφορμή άρθρο για τον Αγ Μόδεστο,διερευνούνται άγνωστες πτυχές της τοπικής μας Ιστορίας


    Στην παλιά μας εκκλησία της Παναγίας,στον Πρόναο-Γυναικωνίτη, από τον φίλο Γιώργο Αλεξίου,συνταξιούχο Δάσκαλο,από το Γέρμα, πρώην Σχολικό Σύμβουλο, που αρμοδιότητά του ήταν και το χωριό μας,εντοπίστηκε μια σπάνια παλιά εικόνα του Αγ Μόδεστου,προστάτη των κτηνοτρόφων.
  Ο Αγιος Μόδεστος γεννήθηκε τον 4ο αιώνα μΧ στην Σεβάστεια της Μ Ασίας και αργότερα υπήρξε Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων...Βιογραφία Αγίου Μόδεστου με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
    Ο Γ .Αλεξίου έχει επιδείξει πολύπλευρο ερευνητικό  και συγγραφικό έργο.Πληθώρα τα αφιερώματά του σε εκκλησίες,ναϊδρια και εικόνες της περιοχής μας,ενώ διατηρεί και ενημερώνει Ιστολόγια ποικίλου ενδιαφέροντος.
     Η συγκεκριμένη εικόνα, είναι αρκετά ταλαιπωρημένη και χρειάζεται συντήρηση.
Κατά τον Γ.Αλεξίου,η εικόνα του Αγ Μοδέστου, είναι  του 18ου αιώνα (1700-1800μΧ) και κατά την εκτίμησή του πρέπει να έχει προέλευση την Ρωσία.Ισως και να είναι έτσι,γιατί υπάρχει ιστορικό καταφυγής και εγκατάστασης στους Αμπελόκηπους, Ρώσων προσφύγων από την Ρωσία μετά την επανάσταση του 1917.Υπάρχουν διηγήσεις - ιστορίες από ηλικιωμένους(* Ελευθερία Νικοπούλου) για τον "Γιάκο τον Ρώσο",τον "Τζώρτζη τον Ρώσο" που είχαν μείνει και παντρευτεί στο χωριό, αλλά και άλλους 3-4 που έμεναν Καστοριά, αλλά ερχόταν για δουλειά στο χωριό,κύρια στους "Κοβατσιάδες".Δεν αποκλείεται κάποιοι απ'αυτούς να έφεραν την εικόνα του Αγ Μόδεστου, στην Παναγία.
     Αν δούμε λεπτομέρεια της εικόνας,που την εντοπίσαμε στον γυναικωνίτη,το όνομα του Αγ Μοδέστου είναι στο "Κυριλλικό Αλφάβητο" των  Σλάβων(η βάση του είναι το ελληνικό αλφάβητο),που δημιουργήθηκε από τους Αγ.Κύριλλο κ Μεθόδιο.Αυτό σημαίνει  ότι ο αγιογράφος της εικόνας ήταν σλαβικής καταγωγής ή επιρροής (Ρώσοι-Βούλγαροι-Σέρβοι κλπ).Επομένως η εικόνα μπορεί να είναι αφιέρωμα Ρώσων,Βουλγάρων ,Σέρβων ή και άλλων κατοίκων, που είτε ήρθαν από κάποια απ'αυτές τις χώρες ή την πήραν από Σλάβο αγιογράφο.
     Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν, να προέρχεται από κάποιους που φοίτησαν στο Βουλγάρικο Σχολείο της Καστοριάς,την περίοδο των μεγάλων πιέσεων στην περιοχή, για προσχώρηση στην Βουλγαρική Εξαρχία και εδώ υπάρχει ιστορικό κατοίκου του χωριού που είχε φοιτήσει στο σχολείο αυτό και είχε χειροτονηθεί παπάς της Βουλγάρικης Εξαρχικής Εκκλησίας (παπα "Σίσκος"-βλ.παπάδες-,ήταν για ένα διάστημα παπάς στο χωριό Γκάλιστα-Ομορφοκκλησιά και έπειτα από περιπέτειες και διώξεις,από ντόπιους και Τούρκους, έφυγε στην Βουλγαρία) .
   Σημειώνεται επίσης ότι σε κάποια περίοδο πρέπει να ερχόταν στο χωριό,για μικρό διάστημα και "Εξαρχικός Δάσκαλος- ο Μπαμπούλης" που εκδιώχθηκε από τον Μακεδονομάχο καπετάν Λάκη Νταηλάκη,-
=========================================================================
Ο Νταηλάκης  την ίδια περίοδο, του 1905. δολοφόνησε,(μαζί με τον καπετάν Σούλιο-πρώην Τούρκο χωροφύλακα-), τον προπαππού μου Κοσμά (Πρόεδρος-"Μουχτάρης" του χωριού τότε) και τον πεθερό του Νίκο, στην Πλατεία του χωριού (σσ. παλιό όνομα του Χωριού Αμπελόκηποι ήταν  Σδράλτση-(βλ. πιό αναλυτικά σε ανάρτηση στο Ιστολόγιό μας "Ιστορικές καταγραφές για Σδράλτση")-*σσ. για το θέμα θα επανέλθουμε με δημοσίευση του Προσωπικού Ημερολογίου του Καπετάν Λάκη Νταηλάκη,που γράφει αναλυτικές λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης
=========================================================================
    Η εικόνα του Αγ Μοδέστου, στην πίσω της πλευρά φέρει επισήμανση με αριθ Μητρώου,μάλλον από την Αρχαιολογική Υπηρεσία,όπως και αρκετές άλλες παλιές εικόνες του Ναού,που χρειάζονται ειδική φροντίδα.
      Πάντως είναι γεγονός,σύμφωνα με τις διηγήσεις, ότι στο χωριό γιορτάζονταν ο Αγ Μόδεστος, σαν προστάτης των κτηνοτρόφων,αφού οι περισσότερες οικογένειες είχαν ζώα,κοπάδια πρόβατα.Γίνονταν Θ.Λειτουργία στην Παναγία και  όλοι πήγαιναν με "Υψώματα"(λειτουργιές-άρτος)

Δείτε το πλήρες άρθρο του Γ Αλεξίου  για τον Αγ Μόδεστο από το Ιστολόγιό του με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου