Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Εκείνοι που φεύγουν:ΘΩΜΑΣ ΓΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Εκείνοι που φεύγουν: ΘΩΜΑΣ ΓΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

       Την περασμένη Κυριακή 12/2/2012, μέρα χειμωνιάτικη,με πολλά χιόνια στους Αμπελόκηπους Καστοριάς, έφυγε από κοντά μας ο Θωμάς Γιαμπανόπουλος ,ετών 95.
     Η νεκρώσιμη ακολουθία διαβάστηκε στον Ναό Αγ Κων/νου & Ελένης από τον παπα Νικόλα και η κηδεία έγινε στο νεκροταφείο του Αη Νικόλα.
     Ο Θωμάς ήταν ο τελευταίος από τους αδελφούς Γιαμπανόπουλου ( Ο Βασίλης είχε πεθάνει προ ετών ενώ ο Μήτσος πέρισυ το 2011).
    Πριν μερικά χρόνια,ανήμερα στις 28 Οκτωβρίου 2008,τον είχα επισκεφθεί σπίτι του και είχαμε πολύωρη κουβέντα  για τις αναμνήσεις του,γύρω από το χωριό,όσα έζησε.Ατελείωτες ιστορίες.
     Ο Θωμάς γεννήθηκε τον Απρίλη του 1917 στο χωριό (τότε "Σδράλτση").Πατέρας του ο Παντελής (Πάντος) και μητέρα του η Αικατερίνη.Παππούς του ο Γιάννης Μπεϊγιάννης από το Βογατσικό και γιαγιά του η Ευδοξία.
    Εχω κρατήσει πολλές σημειώσεις, για διάφορα ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος,για το χωριό και την ιστορία του,για τα παλιά "σόϊα" στο χωριό,για το Τσιφλίκι ,για τον Μύλο(νερόμυλο) που είχαν κατασκευάσει μαζί με τον Τσάκο (Ζησιάδη Χρήστο) στο Ορμάνι,για τον πόλεμο του '40 και τις περιπέτειές του στο μέτωπο της Αλβανίας (σχετικό άρθρο μας είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα ΠΕΛΣΑ-Αμπελόκηποι το 2008 με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου-βλ.Φωτο,δίπλα).
  Είχα υποσχεθεί ότι θα φρόντιζα και κάποια άλλη μέρα να συνεχίζαμε την συζήτηση,αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε η κατάλληλη ευκαιρία.
   Ετσι μένει,στην μνήμη του, να αξιοποιήσω προσεχώς τις σημειώσεις από την πρώτη συζήτηση και να καταγράψω,άγνωστες πτυχές της τοπικής μας Ιστορίας.
   Ας είναι λοιπόν ελαφρύ το χώμα της τοπικής γής του Αη Νικόλα που τον σκεπάζει..
-"Θεός σχωρέστον"....
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου