Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Αη Νικόλας στο Βουνό 20-5-2012:Αμπελόκηποι Καστοριάς

Αη Νικόλας στο Βουνό 20-5-2012:Αμπελόκηποι Καστοριάς

Α.Στο Βουνό
      Σήμερα Κυριακή 20 Μαϊου,όπως κάθε χρόνο,πλήθος συγχωριανών αλλά και κατοίκων άλλων περιοχών,ανεβήκαμε στον "Αη Νικόλα στο Βουνό", για την Θεία Λειτουργία για τον Αγιο Νικόλαο.
     Ο Αγιος Νικόλαος, εορτάζεται γενικά στις 6 Δεκεμβρίου αλλά η εκκλησία μας σήμερα τιμά την ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου, που υπήρξε Επίσκοπος Μύρων της Μ Ασίας και στο χωριό έμεινε να λέγεται "Αη Νικόλας Καλοκαιρινός" σε αντιδιαστολή με τον "Χειμωνιάτικο" της 6ης Δεκεμβρίου.
       Ο "Αη Νικόλας στο Βουνό",είναι εξωκκλήσι μέσα σε σπηλιά σε απόκρημνο ψηλό και δυσπρόσιτο βράχο του Βουνού και η ανάβαση γίνεται με ψηλή απότομη σκάλα αγκυρωμένη στους βράχους.
       Ενα αφιέρωμα,σχετικό με την ονομασία του ('Αη Νικόλας στο Βουνό ή Κρεμαστός) αλλά και την  ιστορία του δείτε σε παλιότερο άρθρο του Ιστολογίου μας:
"'Αη Νικόλας στο Βουνό ή Κρεμαστός"
       Η Θ.Λειτουργία έγινε από τον παπα Γιάνη Τουλκαρίδη,ιερέα από την Πτεριά,πού εδώ και 3 χρόνια,έρχεται καλεσμένος στον Αη Νικόλα και λέει και ο ίδιος,ότι τώρα πιά το "εχει ταγμένο".
        Στο Ψαλτήρι, ο τακτικός μας ψάλτης Νίκος Κυριακίδης,από το Μαυροχώρι με βοηθούς, τους Χρίστο Νικόπουλο,Στέργιο Θωμόπουλο αλλά και τους επισκέπτες προσκυνητές, Νίκο Κατσαρό από Πτεριά και Νίκο Πρώϊο,από τον Γέρμα.
       Την φροντίδα του "Αη Νικόλα στο Βουνό" έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια,οι "βουνίσιοι Επίτροποι",ο Ηλίας Παπαδόπουλος και ο Αντώνης Ξανθόπουλος, μαζί με τις γυναίκες τους, την Μαριάνθη και Στέλλα,που σήμερα,μετά την Θ Λειτουργία, είχαν ετοιμάσει και πρόσφεραν,σε όλο το εκκλησίασμα, μέσα στη Σπηλιά του Αη Νικόλα,παραδοσιακά κεράσματα( αρμιόπιτες, σπανακόπιτες, τυρί,αυγά,τσίπουρο,καφέ κλπ).
        Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χωριού (ΠΕΛΣΑ),στην συνέχεια,στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφώσει,στους πρόποδες του Βουνού,είχε ετοιμάσει την καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση, με μουσική,σουβλάκια κλπ,όπου οι επισκέπτες-προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να καθήσουν, να ανταλλάξουν ευχές,με θέα το καταπράσινο βουνίσιο περιβάλλον.
        Ανεβαίνοντας το πρωϊ είδαμε ότι ο δρόμος, χωματόδρομος,ήταν φρεσκοσυντηρημένος, πέρασε πρόσφατα κάποιο "γκρέηντερ",υποθέτουμε με φροντίδα των αρμοδίων (Δήμος Αργους Ορεστικού-ΠΕ Καστοριάς).
         Επίσης πρέπει να σημειώσουμε και το ευχάριστο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα που είχε,μια παλιά, προ ετών πρωτοβουλία δενδροφύτευσης του Συλλόγου,στην περιοχή.Εχει πλέον αναπτυχθεί ένα μικρό δασάκι από ολάνθιστες ακακίες,αριστερά του δρόμου ανεβαίνοντας,στους πρόποδες του  Βουνού.

Β,Οι Βραδυνές Εκδηλώσεις στην Πλατεία του Χωριού.

   Το Βράδυ της ίδιας μέρας, ο Σύλλογος διοργάνωσε και φέτος μουσικοχορευτική εκδήλωση με ορχήστρα- δημοτικό συγκρότημα και το μικρο χορευτικό των παιδιών.Μέλη του Συλλόγου ετοίμασαν το χώρο της πλατείας με τραπεζοκαθίσματα ενώ άλλοι ανέλαβαν την ψησταριά και την εξυπηρέτηση των καθημένων,συγχωριανών, αλλά και πολλών επισκεπτών,που συμμετείχαν στο χορό που ακολούθησε στην πλατεία


....Περισσότερο φωτογραφικό Υλικό από "Αη Νικάλα στο Βουνό 20 5 2012
....Μικρό Video 1 από "Αη Νικάλα στο Βουνό 20 5 2012
....Μικρό Video 2 από "Αη Νικάλα στο Βουνό 20 5 2012

Δείτε επίσης;
...Παλιότερα Αρθρα από το Ιστολόγιό μας για"Αη Νικόλα στο Βουνό"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου