Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Πελαργοί,Χελιδόνια,Τουρτούρες

Πελαργοί,Χελιδόνια,Τουρτούρες:Πουλιά στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

   Με τον ερχομό της Ανοιξης,έρχονται και  πάλι τα αγαπημένα μας αποδημητικά,οι Πελαργοί και τα Χελιδόνια.

Οι Πελαργοί
    Ετσι,μας ήρθε και φέτος το γνωστό μας ζευγάρι πελαργών,που φωλιάζει στην Πλατεία του Χωριού,σε ειδική φωλιά σε στύλο της ΔΕΗ.Οι Πελαργοί,θεωρούνται πουλιά, σύμβολο της οικογενειακής στοργής και φροντίδας(το αγγλικό όνομα του πελαργού- Stork, με ετυμολογία "πορτοκάλος", θα μπορούσε να παραπέμπει στην στοργή-storg/stork?)  και έχουμε αναφερθεί σε παλιότερο  άρθρο μας "Οι Πελαργοί" στο Ιστολόγιό μας. (στοιχεία απογραφής πελαργών περιοχής,ιστορία,μύθοι κλπ)
Φέτος πέρα από την φωλιά τους ,τους εντοπίσαμε ένα πρωϊνό,να κάνουν περίπατο στο Γήπεδό μας και να τσιμπολογάνε στο πράσινο γκαζόν.

Τα Χελιδόνια.

   Αργησαν χαρακτηριστικά να έλθουν φέτος τα Χελιδόνια.Αλλά και αυτά που ήλθαν ,είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλες χρονιές.Σε άλλα χωριά ακούμε ,υπάρχει πάλι πλήθος.Τι να συνέβη στα "δικά μας"?Λέμε δικά μας γιατί είναι γνωστό ότι τα σμήνη γυρίζουν στα ίδια μέρη,έχοντας μια καταπληκτική αντίληψη προσανατολισμού.Ισως ο βαρύς παρατεταμένος χειμώνας στην περιοχή μας τα καθυστέρησε ή είχαν απώλειες στο μακρύ τους ταξίδι.Η μήπως άλλαξε η "οικολογική ισορροπία" στην περιοχή,αλλαγή καλλιεργειών,φυτοφάρμακα,θόρυβοι,κάτι άλλο?

Τουρτούρες/Δεκαοχτούρες

     Η Δεκαοχτούρα (Steptopelia Decaocto), ένα είδος περιστεριού , έχει μήκος 20 -25 εκατοστά
         Το χρώμα της είναι γκρί-σταχτύ και είναι ίδιο και στα δύο φύλλα . Αυτό που χαρακτηρίζει τη Δεκαοχτούρα είναι η μακριά περιστεροουρά της που καλύπτει το1/4 του σώματος της.
Είναι συγγενικό είδος με τα περιστέρια.
    Τα πιο γνωστά ξαδέρφια των περιστεριών είναι οι Δεκαοχτούρες , οι Φάσες , τα τρυγόνια ,  κλπ
     Περισσότερα για την οικογένεια των περιστεριών και τα συγγενικά τους είδη ΕΔΩ
         Λέγεται "Δεκαοχτούρα" γιατί το "κράξιμό" της παραπέμπει  σε επαναλαμβανόμενο ήχο "δεκαοχτώ"("τουου-του/τουου-του) Βλ Ο Μύθος για το όνομα της Δεκαοχτούρας
           Στην περιοχή μας λέγονται και "Τουρτούρες", ίσως όμως είναι συγγενές είδος, πάλι από τον ήχο "τουρ-τουρ" ή "τρρρρ-τρρρ" ή κάπως έτσι που κάνουν,που διαφέρει.
      Κατά νεώτερη εκδοχή,στην εποχή του πετρελαίου, ίσως με  το "τούρ-τούρ¨" να θέλουν να μας πούνε ότι τελειώνει ο Χειμώνας με το κρύο,τελειώνει το "τουρτούρισμα",αν και  με την περι πετρελαίου κυβερνητική πολιτική,η περιοχή μας απειλείται με "τουρτούρισμα"
    Οι Τουρτούρες δεν είναι αποδημητικά, αλλά τις αναφέρουμε εδώ γιατί είναι η εποχή που γεννάνε και έτυχε να παρακολουθήσουμε σε παράθυρο του σπιτιού μας, όλη την διαδικασία, πως μια "Τουρτούρα" έφτιαξε την φωλιά της,αφού  1-2 φορές είχαμε πετάξει τα ψιλοκλαδιά και χόρτα που κουβαλούσε,επέμενε και την αφήσαμε.Σε λίγες μέρες ,είδαμε στην φωλιά τα αυγά της, που μέρες καθισμένη τα κλωσούσε και έπειτα από λίγες μέρες τα 2 νεογνά της.Ηδη πλέον μεγάλωσαν και πέταξαν.
Τι σου είναι η Φύση!Εδώ έχει θέση ο Ψαλμός ΡΓ-103 του Δαυϊδ "Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου  Κύριε, ...πάντα εν Σοφία εποίησας!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου