Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σταυροπροσκύνηση 7-4-2-13:Αμπελόκηποι Καστοριάς

Σταυροπροσκύνηση 7-4-2-13: Αμπελόκηποι Καστοριάς
 
     Κυριακή σήμερα της "Σταυροπροσκυνήσεως", στην Εκκλησία μας ,στο Ναό Αη Κων/νου  Ελένης.
   Τελέστηκε Θ.Λειτουργία του Μ.Βασιλείου με ειδικό τελετουργικό.
    Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών, ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως».
       Μετά από την Δοξολογία στο τέλος της ακολουθίας του όρθρου, ο Σταυρός μεταφέρεται από τον Ιερέα  με πομπή συνοδευόμενη από μικρά παιδάκια-εξαπτέρυγα ή ψαλτάδες  που κρατούν λαμπάδες και   στο κέντρο του Ναού, όπου εκεί τελείται ως ορίζει το Εκκλησιαστικό τυπικό η ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως.
 
     Οι Εκκλησιαζόμενοι ασπάζονται τον Τίμιο Σταυρό και λαμβάνουν από τα χέρια του Ιερέως ευλογία με λουλούδια. Ο Τίμιος Σταυρός παραμένει στο κέντρο του Ιερού Ναού όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του.
 
Ποιός Ο "Συμβολισμός" της "Σταυροπροσκυνήσεως"

       Εχει καθιερωθεί,ανάμεσα στην Μ.Σαρακοστή η "Σταυροπροσκύνηση" κατά την Εκκλησία μας,την Γ' Κυριακή των Νηστειών, για να δόσει "συμβολικά" στους  νηστεύοντες πιστούς,θάρρος και ελπίδα, ότι έρχεται η Ανάσταση, για να υπομένουν λίγο ακόμη,βλέποντας και προσκυνώντας τον Τίμιο Σταυρό..
        Ο συμβολισμός παραπέμπει στην πορεία  των Ισραηλιτών στην έρημο,όπου ο  Μωϋσής,με Θεία οδηγία,ανασήκωνε  ξύλινη ράβδο-θεϊκό Σύμβολο και η θέα της,έδινε κουράγιο στους ταλαιπωρημένους οδοιπορούντες  ,πεινώντες και διψώντες Ισραηλίτες 
 
Χαρακτηριστικά Απολυτίκια της Ημέρας:
 
-"Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν Δέσποτα και την Αγίαν Ανάστασιν ΔοξάξομενΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
-"Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου, και εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς βασιλεῦσι, κατὰ βαρβάρων δωρούμενος, καὶ τὸν σὸν φυλάττων, διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα". ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
   Στο εορτολόγιο της Εκκλησίας μας,σχετικά με τον Τίμιο Σταυρό, υπάρχει και η "Σταυροϋψωση" που εορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου,σε ανάμνηση της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού,μετά την ανεύρεσή του από της Αγία Ελένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου