Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Αμπελόκηποι Καστοριάς:Πάσχα στο Χωριό 20-4-2014

Αμπελόκηποι Καστοριάς:
Πάσχα στο Χωριό 20-4-2014.
 
Η Ανάσταση το Βράδυ
 
     Με το άκουσμα της Καμπάνας του Ναού Αγ Κων/νου και Ελένης, το βράδυ του Σαββάτου πλήθος χωριανών, αλλά και πολλών περιοίκων,με τις οικογένειές τους ,κατέκλυσαν τον Ναό και το προαύλειό του.
    Μετά το "Δεύτε λάβετε Φώς" ακολούθησε η έξοδος  προ του Ναού,όπου είχε στηθεί η καθιερωμένη εξέδρα,με τα μικρόφωνα, για τον παπαΝικόλα και τους Ψαλτάδες.
   
   Με το άκουσμα του πρώτου "Χριστός Ανέστη",οι παρευρισκόμενοι ολόγυρα,με τις λαμπάδες τους,άρχισαν να τσουγκρίζουν τα κόκκινα πασχαλιάτικα αυγά,ανταλλάσσοντας ασπασμούς και ευχές "Χριστός Ανέστη!/Αληθώς Ανέστη!",ενώ κάποιοι, κοντά στο προαύλειο του Σχολείου,έριχναν πυροτεχνήματα.


 
 
**ΔΕΤΕ Εδώ:
 
 
 
Η Β' Ανάσταση- στον Αη Νικόλα.

   Κατά το παλιό έθιμο,ακολούθησε η Β' Ανάσταση,την Κυριακή (Τελετή της Αγάπης 11πμ-12.30μμ) στον Ναό Αη Νικόλα,στα Κοιμητήρια,όπου λειτούργησε ο συγχωριανός μας παπα-Γρηγόρης,ενώ ο παπα-Νικόλας ήταν στο Ψαλτήρι.Μετά την τελετή,όλοι είχαν την ευκαιρία να ανάψουν ένα κερί ή το καντήλι ,στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων,ή ακόμα να αφήσουν,κατά το παλιό έθιμο και κόκκινα αυγά στους Τάφους.

     Ηδη φέτος ,η εκκλησιαστική Επιτροπή,είχε φροντίσει,με την συνεισφορά όλων των κατοίκων,αλλά και του Δήμου ,να ευπρεπίσει τον χώρο,με πλακόστρωση του κεντρικού διαδρόμου πρόσβασης στο Ναό των Κοιμητηρίων,μεταξύ των Τάφων.
    Ο Πολιτιστικός Σύλλογος,τέλος,πρόσφερε σε όλους ένα Πασχαλιάτικο κέρασμα με κόκκινα
αυγά,τσουρέκια και αναψυκτικά ανταλλάσοντας ευχές με όλους.
 
============================================="
                          Χρόνια Πολλά και  του Χρόνου!
"===========================================
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου