Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ανοιξη 2014:Οι Πελαργοί των Αμπελοκήπων ήρθαν και πάλι στην Πλατεία

Ανοιξη 2014:Οι Πελαργοί των Αμπελοκήπων
ήρθαν και πάλι στην Πλατεία
 
     Με τον ερχομό της Ανοιξης ήρθαν και φέτος οι Πελαργοί μας στην Φωλιά τους στην Πλατεία του Χωριού.
    Ο καιρός,με μικρές ακόμη χειμωνιάτικες παρεμβολές,σταδιακά ήδη βελτιώνεται και μαζί με τα ανθισμένα δένδρα και τα Χελιδόνια,σημάδια ανοιξιάτικα όλα,ήρθαν και οι Πελαργοί μας.
     Εχουμε ξαναγράψει για τους Πελαργούς, πόσο συγκινητικό παράδειγμα φιλόστοργης οικογένειας αποτελούν.Οι μεγάλοι φροντίζουν αλλήλους και τα μικρά τους, αλλά και οι νεώτεροι τους μεγαλύτερους.Το παράδειγμα δε αυτής της στοργής έδωσε στην αρχαία Αθήνα το όνομά τους σε ειδικό νόμο που υποδείκνυε στους νέους την φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων τους ("Πελαργικός Νόμος").
 
Ένα λυπηρό ατύχημα-Πελαργός σε Ηλεκτροπληξία
 
    Ενώ λοιπόν τους υποδεχθήκαμε με ευχάριστα συναισθήματα,την περασμένη Πέμπτη 10-4-2014,
ένα θλιβερό ατύχημα έλαβε χώρα σε συστοιχεία στύλων της ΔΕΗ με τον κεντρικό μετασχηματιστή στην Πλατεία του Χωριού.
   Ενας Πελαργός,προσπαθώντας να σταματήσει ή επιχειρώντας να φτιάξει φωλιά,ίσως με κάποια υγρά κλαδιά ή με υγρές απλωμένες τις φτερούγες του,έπεσε θύμα ισχυρής ηλεκτροπληξίας και κεραυνοβολήθηκε ακαριαία.Το βραχυκύκλωμα ήτα ισχυρό και το χωριό βυθίστηκε στο σκοτάδι για καμιά ώρα, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από συνεργείο της ΔΕΗ.
    Το γεγονός προξένησε ιδιαίτερη  θλίψη και προβληματισμούς, αν η ΔΕΗ θα μπορούσε τεχνικά να προστατεύει τέτοιες εγκαταστάσεις, με κάποιο προστατευτικό πλέγμα για τα πουλιά.
 
   Την επομένη διαπιστώσαμε ότι το θύμα πελαργός, δεν ήταν από το ζευγάρι της Φωλιάς μας στην Πλατεία, αλλά άλλος που ενδεχόμενα παρακινήθηκε από την ύπαρξή τους για κάνει κι αυτός την φωλιά του απέναντι-κοντά τους.Ποιός ξέρει όμως,αν δεν είναι της οικογένειας?Πέρισυ είδαμε το ζευγάρι που είχε αποκτήσει 2 νεογνά που μεγάλωσαν εδώ και πέταξαν μετά μαζί τους.
     Αναφέρονται διηγήσεις για ζεύγη πελαργών που όταν το ένα πάθαινε ατύχημα και πέθαινε, το άλλο μαράζωνε ή και αυτοκτονούσε πέφτοντας(Διήγηση συνταξιούχου Ιατρού Παπακυρίλου στην Εφημ Φωνή Καστοριάς).
 
Δυστυχώς το πρόβλημα ηλεκτροπληξίας για τους Πελαργούς έχει πάρει μεγάλη έκταση ( Βλ.Αρθρο κάτω) 

"Ηλεκτροσόκ" για τους πελαργούς

Περισσότερα από 1.000 πουλιά χάνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα λόγω ηλεκτροπληξίας. Σήμερα ζουν στην Ελλάδα λιγότερα από 2.000 ζεύγη

 ======================================================================
**ΔΕΙΤΕ -Παλιότερα άρθρα μας στο Ιστολόγιο για τους ΠΕΛΑΡΓΟΥΣ μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου