Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ:Του Σωτήρος ("Αη Σωτήρας")- Θ.Λειτουργία 6.8.2018 και Εθιμο "Ευλογίας Σταφυλιών"- στην Παναγία στους Αμπελόκηπους.


ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ:Του Σωτήρος ("Αη Σωτήρας")- Θ.Λειτουργία 6.8.2018  και Εθιμο "Ευλογίας Σταφυλιών"- στην Παναγία στους Αμπελόκηπους.
 
   Η Εκκλησία μας   στις 6 Ιουλίου   εορτάζει το θείο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, που έγινε μερικές εβδομάδες πριν από το εκούσιο Πάθος και την  Ανάσταση του Κυρίου.
   
   Παραδοσιακά στο χωριό η εορτή αναφέρεται σαν "Αη Σωτήρας" και  στην Παναγία μας έγινε και φέτος  Θεία Λειτουργία και στο τέλος έγινε το παλιό έθιμο της "Ευλογίας Σταφυλής" και μαζί με το αντίδωρο ο παπα Γρηγόρης μοίρασε στους εκκλησιασθέντες και ένα κουπάκι σταφύλια.
     Βέβαια  κατά το παλιό έθιμο, οι αμπελουργοί μας έφερναν από ένα πιάτο-πανέρι καθένας από τα πρώιμα άσπρα σταφύλια του αμπελιού του να τα ευλογήσει ο παπάς.Τώρα  αυτές οι ποικιλίες σπανίζουν και τα λοιπά τοπικά σταφύλια ακόμη δεν έχουν ωριμάσει, έτσι η Εκκλησιαστική Επιτροπή προμηθεύτηκε ποσότητα σταφυλιών, για να τηρηθεί το έθιμο.
      Ευχές-Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες Σωτήρηδες  και Σωτηρίες του Χωριού μας.
=========================================================================
***Δείτε παλιότερα Αρθρα απ΄το το Ιστολόγιο για "Αη Σωτήρα" στο Χωριό ...ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου