Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Εφυγε από κοντά μας θεία ΕΛΕΝΗ ΚΟΒΑΤΣΗ-ΡΟΥΣΟΥΛΙΩΤΗ


Εφυγε από κοντά μας η θεία ΕΛΕΝΗ ΚΟΒΑΤΣΗ-ΡΟΥΣΟΥΛΙΩΤΗ

Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης


Στην Εκκλησία Αη Νικόλα Αμπελοκήπων στις 22. 10. 2009 ημέρα Πέμπτη , πρωί εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία από τον ιερέα του χωριού ,τον παπα Νικόλα με την παρουσία συγγενών,συγχωριανών και φίλων





Κάτω.Το Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης
της θείας Ελένης
και η ταυτότητα μέλους
της ΠΟΑΕΑ

























































,





































































































































































=====================================================================
Με παράκληση του θείου Αργύρη ,αναφέρθηκα με συντομία στο εκκλησίασμα με δυό λόγια για τη ζωή και τις περιπέτειες της θείας Ελένης.

Η θεία Ελένη, σύζυγος Αργύρη Κοβάτση, υπήρξε καλή σύζυγος, μάνα, γιαγιά, συγχωριανή, που έπειτα από πολύχρονη περιπέτεια υγείας, που τελευταία την είχε καθηλώσει σιωπηλά και επώδυνα στο κρεβάτι, ολοκλήρωσε τον κύκλο παρουσίας της στη γη και αποχαιρέτησε τη ζωή, στα 83 της χρόνια,την Τετάρτη βράδυ στις 21.10.2009.

Περιπετειώδης και πολυτάραχη η ζωή της. Η θεία Ελένη γεννήθηκε στο Δισπηλιό, στις 3 Μαρτίου 1926, κόρη του Θανάση και της Μαλαματής Ρουσουλιώτη. Νέα κοπέλα εντάχθηκε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης 1941-44 και είχε ενεργό καθοδηγητικό ρόλο στην περιοχή μας, μαζί με την αδελφή της Ευγενία, μέσα από την ΕΠΟΝ-ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και μ΄αυτή της την ιδιότητα περνούσε συχνά απ΄το χωριό μας, απ΄το κρησφύγετο των οργανώσεων στο παλιό σπίτι των Κοβατσιάδων. Εκεί πρωτοσκίρτησε η καρδιά της για τον μελλοντικό συναγωνιστή και σύντροφο της ζωής της Αργύρη Κοβάτση, το 1944. Δεσμοί αγώνων ήταν ο αρραβώνας τους. Ακολούθησε ο εμφύλιος, δύσκολα χρόνια,………..Ξαναβρέθηκαν πάλι μαζί, στο ΔΣΕ (Δημοκρατικό Στρατό) στα βουνά του Γράμμου και Βίτσι , την περίοδο 1946- 1949 .

Παντρεύτηκε τον Αργύρη τον Νοέμβριο του 1949 στο Γράμμο, και έζησαν στη συνέχεια όλη την περιπέτεια του αριστερού κινήματος και της Πολιτικής Προσφυγιάς. Έζησε και άντεξε όλες τις κακουχίες, στερήσεις, ανέχειες, δυσμένεια από χώρα σε χώρα. Τσεχοσλοβακία, Πολωνία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία.Γνώρισε από κοντά, στο και στο βουνό και δέχθηκε στα χρόνια της προσφυγιάς, ύστερα στο σπίτι της τους ιστορικούς ηγέτες της Αριστεράς, όπως τον ΓΓ.του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη και τον αρχηγό του ΔΣΕ Μάρκο Βαφειάδη. Απέκτησε τέσσερα παιδιά ( τρία αγόρια και μια κόρη). Η νοσταλγία για επιστροφή στην Ελλάδα, οι μάταιες προσπάθειες για χρόνια, η ταλαιπωρία με την «αθάνατη γραφειοκρατία» για τα ζητήματα ιθαγένειας, δεν έκαμψαν το ηθικό της.

Θεία Ελένη & Θείος Αργύρης

σε ένα διάλειμμα βόλτα

στο Κολχόζ-Πολωνία 1960


Κάτω:Ζωή στο Κολχόζ Πολωνία 1957

Το ζευγάρι με 3 από τα παιδιά τους

Ευγενία,Γιάννης ,Χρήστος


Κάτω:από Αριστερά Αργύρης Κοβάτσης,
Μάρκος Βαφειάδης.Ο ιστορικός ηγέτης
του ΔΣΕ,φιλοξενήθηκε στο σπίτι της Ελένης
και του Αργύρη.
Κολχόζ "Νέα Ζωή"-Κροτσένκο -Πολωνία 1956

Επέστρεψε στην πατρίδα τελικά το 1985 μαζί με τον Αργύρη, αλλά τα παιδιά τους δεν μπορούσαν νάρθουν. Η ιθαγένεια καθυστερούσε. Βάσκανη μοίρα, της επιφυλάσσει να ζήσει το χειρότερο για μια μάνα. Χάνει ένα- ένα, τρία από τα παιδιά της, τους δύο γιους και την κόρη της, Ο τελευταίος γιος που απομένει, κι αυτός με πολλά προβλήματα υγείας, καταφέρνει να πάρει την ιθαγένεια και να τους φροντίσει λίγο στα γεράματα και έτσι μπόρεσε να βρίσκεται με όλους, στον τελευταίο ασπασμό.

Η πολιτεία τελικά της απονέμει το Μετάλλιο Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης.

Όμως, αν και όλες οι περιπέτειες και δυσκολίες που πέρασε δεν της είχαν στερήσει το χαμόγελο, τη χαρά για ζωή και δημιουργία, ο χαμός των παιδιών ήταν το μεγάλο χτύπημα. Μαράζωνε και ακολούθησε σειρά προβλημάτων υγείας, Άρρωστη απ΄το 1997, με ποικιλία συμπτωμάτων, έφτασε τελευταία να είναι μια σιωπηλή παρουσία που άνοιγε τα μάτια μ΄ένα αχνό χαμόγελο, σημάδι ότι ακόμα μας γνώριζε.

Ο ρόλος μας, παροδικός σ΄αυτή τη ζωή, αλλά δικαιώνεται όταν αφήνουμε κάτι θετικό πίσω μας. Ανθρώπους που θα μας θυμούνται, που θα λένε μια καλή κουβέντα για μας.

Η θεία Ελένη ευτύχησε να δει παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Μαζί τους λοιπόν όλοι, συγγενείς και φίλοι ευχηθήκαμε «καλό κατευώδιο» κι ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει.

Αιωνία της η μνήμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου