Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Εκδηλώσεις Αγ Κων κ Ελένης 2011

Εκδηλώσεις Αγ Κων κ Ελένης 2011:Αμπελόκηποι Καστοριάς

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν:

Πρωϊ:
Θεία Λειτουργία στον ναό Αγ Κωνου κ Ελένης με την παρουσία πλήθους συγχωριανών.Οι εορτάζοντες "σήκωσαν" τα παραδοσιακά υψώματα".
Παραβρέθηκε για λίγο κα ο Αντιπεριφερειάρχης Δημ Σαββόπουλος 

Βράδυ
    Μουσικοχορευτικές Εκδηλώσεις ΠΕΛΣΑ στην Πλατεία με τα χορευτικά του Συλλόγου "Αργέσται" Αργους Ορεστικού, αλλά και του Τοπικού μας Συλλόγου ΠΕΛΣΑ.
    Φιλότιμη προσφορά βοήθειας πρόσφεραν πολλά μέλλη του Συλλόγου στις πρακτικές δουλειές της διοργάνωσης.

Αη Νικόλας στο Βουνό 20 5 2011

Αη Νικόλας στο Βουνό 20 5 2011:Αμπελόκηποι Καστοριάς

Πρωί στο Βουνό

     Στο Εξωκκλήσι του "Αη Νικόλα στο Βουνό",μέσα στην δυσπρόσιτη σπηλιά, στον απόκρημνο βράχο,στο Βουνό των Αμπελοκήπων,στις 20 Μαϊου ,όπως κάθε χρόνο,συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και πολλοί άλλοι επισκέπτες προσκυνητές από άλλα χωριά της περιοχής,για την Θεία Λειτουργία,για τον Αη Νικόλα τον "καλοκαιρινό"(σε αντιδιαστολή με τον "χειμωνιάτικο"-6 Δεκεμβρίου) *-Σημ.Στις 20 Μαίου τιμάται η Ανακομιδή Λειψάνων του Αγ Νικολάου Επισκόπου Μύρων Λυκίας Μ Ασίας.
      Λειτούργησαν οι ιερείς παπα Γιάννης Τουλκαρίδης(Φτεριάς) και παπα Δημήτρης Μπέλος(Κωσταραζίου).
       Οι "βουνίσιοι" Επίτροποι ,Ηλίας Παπαδόπουλος και Αντώνης Ξανθόπουλος  με τις γυναίκες τους Μαριάνθη και Στέλλα είχαν και φέτος κεράσματα-προσφορά για το εκκλησίασμα μετά την Θεία Λειτουργία.
     Μεταξύ των άλλων παραβρέθηκε και ο κοντοχωριανός μας, εκ Βογατσικού,βουλευτής Καστοριάς κ Ζήσης Τζηκαλάγιας.
      Μικροί,μεγάλοι και παιδιά ανεβοκατέβηκαν την απότομη σκάλα με τα πολλά σκαλιά, να ανάψουν ένα κερί στον Αη Νικόλα στο Βουνό,παλιό εξωκκλήσι που παραπέμπει στις απόμακρες "Σκήτες" του μοναχισμού.
      Το προσωνύμιο "Κρεμαστός" είναι μεταγενέστερο,των τελευταίων χρόνων,από κάποιους ξένους επισκέπτες,μάλλον κατ'αναλογία με κάποιο βουνίσιο εξωκκλήσι σε αλλο μέρος της χώρας και επειδή "εξάπτει" λίγο την "τουριστική φαντασία" άρχισε και εδώ να χρησιμοποιείται..Οι κάτοικοι όμως, πάντα αναφέρονταν στον "Αη Νικόλα στο Βουνό", που παραπέμπει καλύτερα στο του Παπαδιαμάντη "Στο Χριστό στο Κάστρο"
      Για τον χρόνο ίδρυσής του , υπάρχουν ασαφείς πηγές πληροφόρησης.Βλέπε και άλλη σχετική  ανάρτησή μας με ΚΛΙΚ ΕΔΩ  Αη Νικόλας 2010.

-Δείτε ένα μικρό VIDEO από την Σπηλιά κ Σκάλα

     Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων (ΠΕΛΣΑ) στο κοντινό του στέκι,μέσα στην χαράδρα,είχε ετοιμάσει γιορταστική εκδήλωση, με Μουσικό Συγκρότημα και τα κλασσικά πλέον ψητά εδέσματα για τους επισκέπτες.

  


Το Βράδυ της ίδιας μέρας

    Στην Πλατεία του Χωριού ο ΠΕΛΣΑ, διοργάνωσε εκδήλωση με παραδοσιακά χορευτικά Συλλόγων και  υπαίθριο γλέντι.Παραβρέθηκε το πολυμελές Χορευτικό του Συλλόγου Καστοριάς "Μύησις" ενώ το Χορευτικό του ΠΕΛΣΑ, έδωσε  μουσικοχορευτική παράσταση-αναπαράσταση της παλιάς Καστοριανής Βεγγέρας.(σπιτικές συνάξεις συγγενών και φίλων μετραγούδια,κ κεράσματα)


Μικρά VIDEO από την Εκδήλωση


Στον Αη Νικόλα στο Βουνό ,παλιά

   Παλιότερα,σύμφωνα με διηγήσεις ηλικιωμένων (Ελευθερία Νικοπούλου) αυτή τη μέρα στο Βουνό γινόταν Τοπικό Πανηγύρι.ερχονταν διάφοροι μικροπωλητές(πανηγυρτζήδες) και τα παιδιά από καιρό ,από την Αποκριά,μάζευαν δεκάρα-δεκάρα το χαρτζηλίκι από τους συγγενείς για αυτή τη μέρα.
     Στον Αη Νικόλα έρχονταν και από τα γύρω χωριά.Ειδικά από το Παλιό Κωσταράζι που είναι πίσω από το Βουνό του Αη Νικόλα,έρχονταν από τις βουνοκορφές από παλιά μονοπάτια.Οι Κωσταραζινές γυναίκες πάνω στον βράχο,απέναντι από την Σπηλιά του Αη Νικόλα,αραδιάζονταν μετά την Λειτουργία και έπιαναν τα παραδοσιακά τραγούδια.
         Οι προσκυνητές έμεναν μετά όλοι μαζί,παρέες παρέες μαζί με τον παπά και τους ψαλτάδες,μέσα στην χαράδρα,κάτω από τον Αη Νικόλα, όπου άπλωναν τα στρωσίδια τους και άνοιγαν τα φαγητά και τα κεράσματά τους , μεταξύ τους ευχόμενοι  "Χρόνια Πολλά".
       Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε ένα τέτοιο στιγμιότυπο με τον παπαΓιώργη, κάπου στη δεκετία του '50.Διακρίνονται αριστερά ο παππούς Αντρίας,πίσω του ο Μήτες,δεξιά ο Κοσμάς Νικόπουλος,η Νίκη Νικοπούλου κ ά.