Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Αη Νικόλας στο Βουνό:Μια ριψοκίνδυνη αλλά αξιέπαινη πράξη

Ο Γώργος Ζησιάδης,με ορειβατικά σύνεργα
επισκευάζει τον Αη Νικόλα



Αη Νικόλας στο Βουνό/
Νοέμβριος'2012:
Μια ριψοκίνδυνη αλλά αξιέπαινη πράξη
     Το παλιό  Εξωκκλήσι του Αη Νικόλα στο Βουνό Αμπελοκήπων, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο μέσα στην σπηλιά, στον απόκρημνο βράχο,(γι αυτό κάποιοι τα τελευταία χρόνια έδωσαν το προσωνύμιο Αη Νικόλας Κρεμαστός,αν και ποτέ οι χωριανοί μας δεν το ονόμαζαν έτσι,απλά "Αη Νικόλας στο Βουνό)είχε εμφανίσει από την περασμένη χρονιά, σημάδια αποσάθρωσης στη βάση της εξωτερικής δεξιάς λιθοδομής, του Ιερού του Ναϊδρίου.
     Η ζημία είχε προχωρήσει αρκετά, είχε γίνει φέτος έκδηλη και στον καθιερωμένο εορτασμό στις 20 Μαϊου ήδη φαίνονταν αποκολημμένοι λίθοι και υπήρχε έντονος προβληματισμός για τον τρόπο αποκατάστασης, λόγω του δυσπρόσιτου της θέσης της ζημίας.
    Ο συγχωριανός μας Γιώργος Ζησιάδης του Χρήστου, είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον και σκέφτηκε κάποιο τρόπο επέμβασης, αρκετά ριψοκίνδυνο. Με ορειβατική τακτική και κατάλληλα σύνεργα, με αγκύρια στο βράχο εσωτερικά του ιερού, πρόσδεση με ιμάντες και σχοινιά και έξοδο από το μικρό παραθυράκι του ιερού, έξω στο κενό και εναέρια εργασία αποκατάστασης της ζημίας με τσιμεντάρισμα-αρμολόγημα των λίθων της περιοχής αυτής της τοιχοποιίας.
Μετά την επισκευή της λιθοδομής
     Εμαθα τελικά, ότι πρόσφατα  θα επιχειρούσε την ριψοκίνδυνη αποστολή, βοηθούμενος από τον επίσης συγχωριανό μας Κώστα Βασιλειάδη και ίσως κι άλλους. Προ ημερών που βρέθηκα κοντά στο  βουνό, ανέβηκα για ένα κερί στο Εξωκκλήσι και διαπίστωσα ότι πράγματι είχε γίνει αποκατάσταση της ζημίας,όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
   Τέτοιες ενέργειες είναι άξιες συγχαρητηρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος ο Ζησιάδης, σεμνό και φιλότιμο παιδί, προ δύο ετών επισκεύασε όλα τα σκαλοπάτια της απόκρημνης σκάλας ανόδου στη Σπηλιά του Αη Νικόλα, μια επίσης δύσκολη και επίπονη παρέμβαση.
(είχαμε σχετική αναφορά σε άρθρο στο Ιστολόγιό μας-Αη Νικόλας Βουνού (Κρεμαστός) 20.5.2010: Βουνό Αμπελοκήπων Καστοριάς ).
 
     Ενημέρωση από τον ίδιο τον Γιώργο Ζησιάδη
     Βρεθήκαμε τελικά με τον Γιώργο Ζησιάδη, που μου περιέγραψε όλη την επιχείρηση αποκατάστασης της ζημίας στον Αη Νικόλα στο Βουνό,αφού του ζήτησα την άδεια να δημοσιοποιηθεί το όλο εγχείρημα
    Η προσπάθεια κράτησε από τον Αύγουστο μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2012 με  4-5 επισκέψεις  και  εντατική  δουλειά  9.00-3.00μμ.
      Τα υλικά (άμμος,τσιμέντα) ανέβηκαν με τα χέρια στον ώμο, από τον ίδιο, αλλά και από αρκετούς άλλους φίλους που βοήθησαν.
     Ο ίδιος, έχοντας εμπειρία από τα ΛΟΚ, όπου υπηρέτησε στο Στρατό,στην Κύπρο, βγήκε δεμένος με σχοινιά και σύνεργα ορειβατικού τύπου, με αγκυρώσεις στο βράχο. Μου έδωσε και μια αναλυτική φωτογραφική συλλογή που αποτυπώνει με λεπτομέρειες όλη την δύσκολη  επιχείρηση(βλ.παρακάτω).
      Από Ανοιξη,όταν καλυτερέψει ο καιρός ,Ο Γιώργος προγραμματίζει συμπληρωματικές εργασίες επισκευών και στην στέγη του Αη Νικόλα.

Ποιοί  βοήθησαν συνολικά (μεταφορές,ανάβαση υλικών,βοηθ εργασίες):
1)Ζησιάδης Γιώργος
2)Βασιλειάδης Κώστας
3)Θεοδωρίδης Κώστας (γαμβρός Γ.Ζησιάδη,από Αριδαία)
4)Παπαθανασίου Γαβρήλος (μπατζανάκης Γ Ζησιάδη,από Πολυκάρπη)
5)Γεωργιάδης Χρυσούλης("Ανθός Γεύσεων")
6)Μαρία,αρραβωνιαστικιά Χρυσούλη
7)Κυριαζής Στέλιος  ("Γυράδικο")
8)Γεωργιάδης Κώστας του Νίκου("Μεράκι")
9)Βάμβας Χρυσούλης του Αργύρη
Επίσης βοήθησαν οι "Βουνίσιοι Επίτροποι του Αη Νικόλα" με τις οικογένειές τους,ήτοι οι:
10)Παπαδόπουλος Ηλίας
11)Παπαδοπούλου Μαριάνθη,σύζ.Ηλία
12)Ξανθόπουλος Αντώνιος
13)Ξανθοπούλου Στέλλα,σύζ.Αντώνη

Ειδικοί εξοπλισμοί και εργαλεία:
14) Ο Τσαντσούρης Κώστας, ηλεκτρολόγος "Ηλεκτρογραμμή"-Κατάστημα Ηλεκτρολ Υλικού-Καστοριά ( γαμβρός στη Μηλίτσα), παραχώρησε τα ειδικά εργαλεία, κρουστικά,τρυπάνια κλπ για τις αγκυρώσεις.
15)Η Εκκλησιαστική Επιτροπή (Διαμαντής Κοβάτσης, Μάλαμας Αλέκος, Αντωνόπουλος Βαγγέλης), κάλυψε την δαπάνη αγοράς μιας ειδικής ζώνης ασφαλείας, που βρήκε κατάλληλη ο Γιώργος Ζησιάδης.

Φωτογράφιση

    Το "παρών" έδωσε και η Αθηνά, σύζυγος Γιώργου Ζησιάδη, που του συμπαραστάθηκε και τον φωτογράφισε στην δύσκολη αυτή προσπάθεια  ετοιμόγεννη σχεδόν,  στον 9ο μήνα της.

Ο οικονομικός απολογισμός

΄Ολη η επιχείρηση οικονομικά καλύφθηκε σχεδόν εκ των ενόντων, από τους συμμετέχοντες.
  • α)Υλικά :άμμο κ΄ τσιμέντα, διέθεσαν με δική τους δαπάνη, ο Ηλίας Παπαδόπουλος και η Αθηνά σύζ.Γιώργου Ζησιάδη
  • β)Ζώνη Ασφαλείας:Αξία 90,00€ καλύφθηκε από την εκκλησιαστική επιτροπή,αλλά ο Γιώργος,υποσχέθηκε, όταν μπορέσει οικονομικά να κάνει κάποια ανάλογη δωρεά (αγιογραφία ή άλλο) στην Εκκλησία
  • γ)Εργαλεία:Τρυπάνια,κρουστικά: Δωρεάν παραχώρηση από τον Κώστα Τσαντσούρη("Ηλεκτρογραμμή"-Καστοριά)
  • Εργασία:αφιλοκερδώς,από όλους που αναφέρθηκαν
Φωτο- ΑΛΜΠΟΥΜ-Επισκευή Αη Νικόλα στο Βουνό-από Γιώργο Ζησιάδη Αύγ-Οκτ'2012

    Ο παππούς  Κώστας Βολογιάννης, που για χρόνια φρόντιζε το Εξωκκλήσι εθελοντικά, με δύσκολες εργασίες, θα χαμογέλασε ευχαριστημένος, εκεί ψηλά στον Ουρανό, διότι βρέθηκαν άξιοι διάδοχοί του και ας τον ξεπέρασαν στα δύσκολα.
    Ευχόμαστε, ο Αη Νικόλας να στέλνει τις ευλογίες του στον Γιώργο, την οικογένειά του, αλλά και σε όλους όσους βοήθησαν στην θεάρεστη αυτή πράξη αποκατάστασης της ζημίας στο Εξωκκλήσι.
   Με την ευκαιρία, παραθέτουμε και μια σειρά φωτογραφίες της περιοχής με "Φθινοπωρινά στιγμιότυπα".
     Πέρα από το θρησκευτικό-προσκυνηματικό ενδιαφέρον, το τοπίο έχει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Αξίζει μια περιηγητική ανάβαση στη Σπηλιά, η θέα αποζημιώνει τον επισκέπτη.

Ο Αη Νικόλας στο Βουνό
Το Ιερό μέσα στο Βράχο
Αλλη Σπηλιά σε απέναντι Βράχο.
Κάτω απ'αυτή δεξιά,στην αρχή της βλάστησης
είναι η Σπηλιά -Αγίασμα του Αη Νικόλα
Φωτο από Σπηλιά Αη Νικόλα-
Ο δρόμος μέσα στη χαράδρα.
Στο βάθος το χωριό Αμπελόκηποι
Ο Αη Νικόλας,άποψη από την
βάση-αρχή της μεταλλικής απότομης σκάλας

   Τελειώνοντας,θα  θέλαμε να καταθέσουμε και την πρότασή μας: να αναληφθεί πρωτοβουλία,για διοργάνωση ειδικής Εκδήλωσης,ενδεχομένως από την Εκκλησιαστική Επιτροπή,τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο,την Τοπική Δημοτική Κοινότητα και τον Δήμο μας, για να αποδοθεί και δημόσια ένας ελάχιστος τίτλος τιμής-έπαινος σε όσους συνέβαλαν στο θεάρεστο αυτό έργο.
    Ταυτόχρονα στην ίδια εκδήλωση θα ήταν σκόπιμο να τιμηθεί η προσφορά όλων όσων για χρόνια,φρόντισαν και φροντίζουν το Εξωκκλήσι του Αη Νικόλα,συγχωριανών αλλά και από γειτονικά χωριά.Σε μια τέτοια εκδήλωση θα είχε θέση και ο Μητροπολίτης μας, που θάδινε πιστεύουμε τις ευλογίες του,σ'όλους τους πιστούς που φροντίζουν τα ιερά μας. 
 

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Ελευθέριος (15 Δεκ.)

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Ελευθέριος

 (15 Δεκ.)

    Γεννήθηκε στη Ρώμη κατά τον 2ο αι. από πλούσιους γονείς. Ο πατέρας του ήταν ύπατος της Ρώμης. Η μητέρα του Ανθία ( της Ευανθίας γόνος, στιχηρό Εσπερινού) έγινε χριστιανή ακούοντας το κήρυγμα από μαθητές του Απ. Παύλου. Αυτή ανέλαβε και το βάρος της ανατροφής του μικρού Ελευθέριου μετά το θάνατο του πατέρα που συνέβη λίγο καιρό μετά τη γέννηση του. Η Ανθία του έδωσε χριστιανική ανατροφή και τον συνέδεσε με τον επίσκοπο της Ρώμης Ανίκητο (155-166). Ο επίσκοπος βλέποντας την θερμουργό πίστη και την ενάρετη ζωή του εφήβου Ελευθέριου τον χειροτόνησε διάκονο στα 15 του χρόνια. Στη ηλικία των 17 ετών χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον αφοσιωμένο στην αποστολή του Ελευθέριο και στην ηλικία των 20 ετών του ανέθεσε τον επισκοπικό θρόνο της περιοχής του Ιλλυρικού, σημερινής Αλβανίας με έδρα την Αυλώνα.
      Μα χειροτονήθηκε τόσο μικρός; Στο ερώτημα δίνει απάντηση ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης… Γράφει σε υποσημείωση του Συναξαριστού του. « Ας μη θαυμάζει κανείς ότι αυτός ο άγιος χειροτονήθηκε σε ηλικία αντίθετη με τους ιερούς κανόνες της 6ης Οικ. Συνόδου και της τοπικής Συνόδου της Νεοκαισαρείας, οι οποίοι ορίζουν ότι ο διάκονος χειροτονείται στη ηλικία των 25 χρόνων, ο πρεσβύτερος στα 30 και ο επίσκοπος πάνω από 30. Αυτό έγινε γιατί ο άγιος Ελευθέριος έζησε πριν ακόμη γίνουν οι παραπάνω κανόνες, οι οποίοι έγιναν αργότερα».
      Η χειροτονία του αγίου Ελευθερίου, όπως γράφει κάποιος βιογράφος του, έγινε « κατ’ οικονομίαν» Θεού, λόγω των μεγάλων αρετών και της σοφίας του με την οποία προσείλκυε στον Χριστό τους ειδωλολάτρες. Η γλυκύτητα του λόγου του, που επιβεβαιωνόταν με τα πολλά θαύματα του, έκανε αυτούς που βρίσκονταν στην πλάνη να ασπαστούν την χριστιανική αλήθεια.
        Ο εχθρός όμως της σωτηρίας μας διάβολος άρχισε τον πόλεμο εναντίον του. Τότε ο διώκτης αυτοκράτορας Αδριανός έμαθε τη δράση του αγίου στην Ιλλυρία και έστειλε ένα στρατηγό του, τον Φήλικα, να τον συλλάβει. Αυτός ξεκίνησε με άγριες διαθέσεις. Έφτασε στην Αυλώνα, περικύκλωσε το ναό που βρισκόταν ο άγιος και μπήκε με απόφαση να τον σύρει έξω με τη βία. Γοητεύτηκε όμως από τη διδασκαλία του αγίου. Το άγριο βλέμμα του ημέρεψε. Ο λύκος έγινε πρόβατο. Ο διώκτης έγινε μαθητής. Πίστεψε στον Χριστό και βαπτίστηκε. Ο στρατηγός Φήλικας ξεχνά την εντολή του αυτοκράτορα. Ο άγιος όμως Ελευθέριος αφού τον προετοίμασε τον διέταξε να εκτελέσει τη διαταγή του αυτοκράτορα για να μή « ζημιωθεί του μαρτυρίου τον στέφανον».
         Μετά από λίγες μέρες έφτασαν στη Ρώμη και ο άγιος παρουσιάστηκε στον αυτοκράτορα. Κατά τη συνήθειά του ο διώκτης στη αρχή κολάκευσε τον άγιο, του υποσχέθηκε πλούτο, δόξα και τιμές και μετά τον απείλησε με τα φοβερά μαρτύρια που θα ακολουθούσαν αν δεν θυσίαζε στος Θεούς. Όπως ήταν φυσικό ο άγιος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη και παρουσίασε την ανοησία της ειδωλολατρικής θρησκείας.
        Ο Αδριανός τον υπέβαλε στα παρακάτω βασανιστήρια.
α. Τον έβαλε σε πυρακτωμένο κρεβάτι για να ψηθεί. Ο Θεός όμως έστειλε δροσία στον γενναίο ομολογητή και ανακούφισε τους πόνους του. Όταν διέταξε ο αυτοκράτορας να πάρουν τον άγιο από το κρεβάτι, νομίζοντας τον νεκρό, ο ίδιος σηκώθηκε και έψαλλε το « Υψώσω σε, ο Θεός μου, ο βασιλεύς μου και ευλογήσω το όνομα σου…». Ανέφερε δε στον τύραννο ότι η σωτηρία του έγινε από τον μόνο αληθινό Θεό και όχι από τους δικούς του ψεύτικους Θεούς.
β. Τον τοποθέτησε σε ειδικό μεγάλο τηγάνι που είχαν για τον βασανισμό των χριστιανών. Αφού έκαψε το λάδι έβαλαν τον άγιο μέσα σ’ αυτό. Πάλι όμως θαυματούργησε ο Θεός. Έσβησε τη φωτιά και κρύωσε το λάδι δροσίζοντας με τη θεία Χάρη του τον άγιο.
γ. Μεγάλος λέβητας (καζάνι) με λίπος, κερί και πίσσα. Αφού με δυνατή φωτιά κόχλαζαν τα υλικά έριξαν μέσα τον μάρτυρα του Χριστού, ο οποίος έμεινε εντελώς ανέπαφος ελέγχοντας τον αυτοκράτορα ότι είναι σάν τους λύκους της Αραβίας που καταδιώκουν τα ήμερα πρόβατα του Χριστού.
     Τότε πλησίασε τον αυτοκράτορα ο έπαρχος της Ρώμης Κορέμων, άνθρωπος σκληρόκαρδος, πολυμήχανος και ευφάνταστος στο να βρίσκει βασανιστήρια και του είπε ότι θα πείσει τον Ελευθέριο να αρνηθεί την πίστη του. Κατασκεύασε μια κάμινο με μυτερά σουβλιά για να ρίξει μέσα τον προσευχόμενο αθλητή του Χριστού που παρακαλούσε να αξιώσει τους διώκτες του να αφήσουν το ψέμα της ειδωλολατρίας και να γνωρίσουν την αλήθεια. Και ο Θεός άκουσε τη δέησή του. Συνέβη και πάλι το θαύμα του Χριστού όπως προηγουμένως στον Φίληκα.
      Ο Κορέμων φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα. Πλησίασε τον αυτοκράτορα και του είπε: Τί κακό έκανε ο Ελευθέριος και τον καταδίκασες σε τόσο σκληρό θάνατο; Ο αυτοκράτορας έμεινε έκπληκτος και οργισμένος διέταξε να βάλουν μέσα στο καμίνι με τα καρφιά τον Κορέμωνα, ο οποίος φώναξε στον άγιο να τον βοηθήσει με την προσευχή του. Ο Κορέμων μπήκε και βγήκε μέσα στον κλίβανο χωρίς να πάθει τίποτε. Ο αυτοκράτορας βλέποντας την ήττα των θεών του διέταξε αμέσως τον αποκεφαλισμό του. Έτσι με λίγο κόπο και σε μια στιγμή ο έπαρχος της Ρώμης κέρδισε την αιώνια ζωή με το βάπτισμα του μαρτυρίου.
       Μετά μπήκε στον πυρακτωμένο κλίβανο ο ιερομάρτυρας Ελευθέριος. Πάλι η χάρη και η δύναμη του Θεού θαυματούργησε. Η φωτιά έσβησε και τα σουβλερά καρφιά λύγισαν ώστε να μη βλάψουν το σώμα του. Ο λαός που παρακολουθούσε φώναζε δυνατά: «μέγας ο Θεός των χριστιανών» ο αυτοκράτορας όμως έμεινε ψυχικά τυφλός.
δ. Ο άγιος στη φυλακή. Ο αυτοκράτορας διέταξε να φυλακιστεί ο άγιος στις σκοτεινές φυλακές της Ρώμης για να πεθάνει από την πείνα. Εκεί ο Θεός έστελλε τροφή στο άγιο με ένα περιστέρι.
ε. Δεμένος σε ατίθασσα άλογα. Αφού δεν πέθανε στη φυλακή από πείνα, όπως περίμενε ο αυτοκράτορας, έδωσε εντολή να τον δέσουν σε δυό ατίθασσα άλογα και να τα κεντρίσουν να τρέχουν δυνατά ώστε να κατακοπούν οι σάρκες του αγίου και να πεθάνει. Άγγελος Κυρίου ημέρεψε τα άλογα, έλυσε τον άγιο από τα δεσμά και τον οδήγησε σε ένα βουνό στο οποίο έμεινε προσευχόμενος. Κάθε φορά που ο άγιος έψαλλε δοξολογώντας και υμνώντας τον Κύριο μαζεύονταν τα αγρίμια του δάσους και έμενα ακίνητα και σιωπηλά σκύβοντας το κεφάλι τους δείχνοντας το σεβασμό τους.
Στ. Το μαρτυρικό τέλος του. Μερικοί κυνηγοί που είδαν τον άγιο στο βουνό το ανέφεραν στον αυτοκράτορα που έστειλε ένα στρατιωτικό απόσπασμα να τον συλλάβει. Τα άγρια θηρία όρμησαν εναντίον των στρατιωτών. Ό άγιος τα διέταξε να ηρεμήσουν και να γυρίσουν στις φωλιές τους. Ακολούθησε τους στρατιώτες διδάσκοντάς τους να αρνηθούν την πλάνη τους. Μερικοί πίστεψαν.
Όταν έφτασαν στη Ρώμη ο αυτοκράτορας είχε αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του μάρτυρα. Ήθελε όμως να δώσει και θέαμα στους Ρωμαίους. «Άρτος και θεάματα» ήταν η προσφιλής τακτική της τότε εποχής.
       Το ίδιο δεν γίνεται και σήμερα; Στη αρένα της τηλεόρασης βλέπουμε να ρίχνονται στα σαρκοβόρα θηρία που βρυχόνται με μανία και διψούν για ανθρώπινο αίμα και να καταδικάζονται με κατασκευασμένα στοιχεία αθώοι άνθρωποι γιατί πρέπει να προσφερθεί «θέαμα». Τον «άρτον», τις παχυλές δηλ. αμοιβές, τις απολαμβάνει όχι ο λαός, αλλά οι διάφοροι «δαιμόνιοι» ( κατάλληλη λέξη!     Κατεχόμενοι απο δαιμονικό πνεύμα) δημοσιογράφοι, οι οποίοι φυσικά εκφράζουν τη φωνή και τα συμφέροντα του κυρίου τους.
         Οδήγησαν τον άγιο Ελευθέριο μέσα στήν αρένα (στάδιο) και άφησαν στην αρχή μια πεινασμένη και άγρια λέαινα και μετά ένα λιοντάρι να τον κατασπαράξουν. Τα θηρία πλησίασαν σαν ήμερα ζώα τον άγιο και του φιλούσαν τα πόδια δείχνοντας την αγάπη και την συμπάθεια τους ( έφραξας στόματα λεόντων, εις ημερότητα αυτών μεταποιήσας την αγριότητα). Βλέποντας ο αυτοκράτορας τη συμπεριφορά των λιονταριών και ακούοντας την ιαχή του πλήθους «μέγας ο Θεός των χριστιανών» διέταξε τον αποκεφαλισμό του ομολογητή της πίστεως μέσα στην αρένα. Με την αποκοπή της κεφαλής έβαψε ο άγιος την αρχιερατική του στολή με το αίμα του μαρτυρίου. «Της ιεραρχίας την στολήν εφοίνιξας (έκανες κόκκινη) ταις ροαίς των αιμάτων σου» όπως ψάλλουμε στο δοξαστικό του Εσπερινού. Ο σοφός Ελευθέριος κοσμημένος με το ιερατικό ένδυμα (ιερέων ποδήρει κατακοσμούμενος) που έσταζε από το ποτάμι των αιμάτων του ( και αιμάτων τοις ρείθροις επισταζόμενος) έτρεξε ευτυχισμένος στον Δεσπότη Χριστό (τω Δεσπότη σου Χριστώ μάκαρ ανέδραμες). Ο Ελευθέριος ως αδούλωτος στο νου, ενώ έβλεπε τα σπαθιά δεν υποδουλωνόταν στην πλάνη ( Ελευθέριος, ως αδουλόνους φύσει, σπάθας θεωρών, ουκ εδουλούτο πλάνη) όπως λέει το δίστιχο του συναξαρίου.
       Τη σκηνή του μαρτυρίου παρακολουθούσε η μητέρα του Ανθία. Έτρεξε τότε και αγκάλιασε το άψυχο σώμα του μάρτυρα και το καταφιλούσε, «ησπάζετο το γλυκύ τέκνον, η καλώς γεννησαμένη και θρεψαμένη». Εκείνη τη στιγμή οι άσπλαχνοι δήμιοι την αποκεφάλισαν και έτσι την οδήγησαν « εις ουρανίους θαλάμους» μαζί με τον υιό της.
       Στην Ελλάδα ο άγιος Ελευθέριος θεωρείται βοηθός των εγκύων γυναικών. Τους δίνει «καλή λευτεριά». Πολλές γυναίκες επικαλούνται τη βοήθεια του και ακουμπούν το εικονισματάκι του αγίου πάνω τους. Η αντίληψη αυτή αναφέρεται και σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής. « Των επιτόκων γυναίων Πάτερ κηδόμενος, ελευθερίαν δίδως, τω ναώ σου φοιτώσαις…» Δηλ. Φροντίζεις Πάτερ τις έγκυες γυναίκες που καταφεύγουν στο ναό σου δίνοντας του ελευθερία…
        Σήμερα μαζί με τον άγιο Ελευθέριο γιορτάζουν και η μητέρα του Ανθία, ο άγιος Κορέμων αλλά και οι δύο δήμιοι που τον αποκεφάλισαν και αποκεφαλίστηκαν γιατί πίστεψαν στον Χριστό.
         Ταις των σων αγίων πρεσβείαις Χριστέ ο Θεός ελέησον ημάς. Αμήν.
 

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Πετρέλαιο:Πώς θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης

Πετρέλαιο:Πώς θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης


Ηλεκτρονικά θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από σήμερα όσοι δικαιούνται να λάβουν επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης

     Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr και να επιλέγουν την εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης.
      Η Εφαρμογή Δικαιούχων ανοίγει επιλέγοντας τον σύνδεσμο "Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης".
      Για να μπείτε στο σύστημα υπάρχουν δύο επιλογές:
1. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι.
β. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ (user) και αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (password).
Επιπλέον, η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (HELP DESK /CALL CENTER) της Γ.Γ.Π.Σ.
      Στη συνέχεια θα πρέπει οι υποψήφιοι δικαιούχοι να δώσουν στοιχεία για το εισόδημα του 2011 και τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας.
     Αυτομάτως η εφαρμογή θα κάνει την διασταύρωση με όσα καταχωρήθηκαν στην φορολογική δήλωση που υπέβαλαν φέτος.
     Ωστόσο ακόμα και για αυτούς που δεν θα τους αναγνωρίζει το σύστημα, επειδή το 2011 είχαν περιουσιακά στοιχεία που τους αποκλείουν από τα κριτήρια, αλλά φέτος έχουν λιγότερα, θα υπάρχει δυνατότητα να δηλώσουν υπευθύνως την μεταβολή αυτή για να λάβουν το επίδομα.
      Η εφαρμογή θα δίνει την δυνατότητα στο φορολογούμενο να διευκρινίζει εάν άλλαξε κάτι φέτος στην περιουσιακή του κατάσταση, σε σχέση με όσα δήλωσε στο έντυπο Ε1, που μπορεί να τον καταστήσει δικαιούχοι.
     Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άγαμοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
     Ειδικά για τους δικαιούχους με προστατευόμενα τέκνα προβλέπεται αυξημένο κατά όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και το τρίτο.


 

Αυτά είναι τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης


Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.

    Αναλυτικότερα, η απόφαση προβλέπει ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης καθορίζονται με βάση εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια. Αυτά είναι τα ακόλουθα:
-Εισοδηματικά κριτήρια:
    Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς παιδιά, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα αυτό ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί επιπλέον.
    Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται η υποβολή Υπεύθυνη Δήλωση από τον υπόχρεο.
-Κριτήρια Ακίνητης Περιουσίας:
      Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων μελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
    Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος χωρίζεται η χώρα σε τέσσερις κλιματικές ζώνες.
Αυτές είναι οι ακόλουθες:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Β: Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Δ: Νομοί Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.
     Για κάθε κλιματική ζώνη καθορίζεται ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό και ανά κατοικία (για τα πρώτα 120 τμ της κατοικίας) ως εξής:
(ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ. Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό.
Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία).
-Α΄ ΖΩΝΗ, 25 λίτρα/τμ, 3.000 λίτρα/κατοικία
-Β΄ΖΩΝΗ, 15 λίτρα/τμ, 1.800 λίτρα/κατοικία
-Γ΄ ΖΩΝΗ, 8 λίτρα/τμ, 960 λίτρα/κατοικία
-Δ΄ΖΩΝΗ, 5 λίτρα/τμ, 600 λίτρα/κατοικία.
    Το ποσό του επιδόματος για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, καθορίζεται σε 0,28 ευρώ.
    Το επίδομα χορηγείται για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30 Απριλίου κάθε έτους, μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλει ο φορολογούμενος από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.
    Η αίτηση υποβάλλεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου οι φορολογούμενοι να ενταχτούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
     Στην αίτηση αναγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία :
- Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος- υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.
- Το ονοματεπώνυμό του.
- Ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του.
- Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.
- Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.
- Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
- Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.
- Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
- Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.
- Η Υπεύθυνη Δήλωση του υπόχρεου για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ.
- Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
      Παράλληλα οι διαχειριστές της πολυκατοικίας ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τα ακόλουθα στοιχεία:
- Τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας.
- Τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία.
- Τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης.
- Το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
     Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζών εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του δικαιούχου.
***ΣΧΟΛΙΟ:Τα περί 20 ημερών για επιστροφή,μένει να τα δούμε.Ας επιχειρήσουμε μια δοκιμή και βλέπουμε.Εδω που φθάσαμε,από την εποχή που υποστηρίζαμε ότι είναι ανισοβαρής η επιβάρυνση φόρων πετρελαίου  στην περιοχή μας(Δυτ Μακεδονία-Δ'Ζώνη) με τους 7 μήνες Χειμώνα,θα πρέπει  να είμαστε ευχαριστημένοι με ένα "Βοήθημα"?Με τιμή 1,40-1,50€/λ για θέρμανση,ένατι 0,45€/λ γι ατην ναυτιλία?
==========================================================================
**Ενας Χρήσιμος ΟΔΗΓΟΣ από την Γεν Γραμ Πληροφ.Συστημάτων με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Δημοτική Οδοποιία-Συντηρήσεις ασφαλτικών

Δημοτική Οδοποιία-Συντηρήσεις ασφαλτικών

Είσοδος Χωριού/Ταβέρνα Μεράκι
Είσοδος χωριού/Ταβέρνες Ανθός Γεύσεων-Χαγιάτι
      Είδαμε τον περασμένο μήνα στο χωριό να γίνονται κάποια έργα συντήρησης ασφαλτικών στο οδικό μας δίκτυο.
Νοτιο-Ανατολική Είσοδος
      Ετσι αποκαταστάθηκαν λακκούβες σε διάφορα σημεία εντός του χωριού και στους οδικούς άξονες από χωριό για Γκιόλι και από Χωριό προς Τσιφλίκι/Κάθετο Εγνατίας.
        Ομως για το θέμα διαγράμμισης αυτού του οδικού δικτύου,ακόμη δεν φαίνεται στον ορίζοντα καμιά πρωτοβουλία,αν  και εκκρεμεί εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια και έχουμε ξαναγράψει σχετικά  βλ.Αρθρο μας "Σημάνσεις Οδών" του 2011
       Πρόσφατα είδαμε αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου μας για Σημάνσεις ,πινακίδες κλπ αλλά καμιά αναφορά σε διαγράμμιση οδών,που είναι τόσο χρήσιμη για την ασφαλή κυκλοφορία και την αποφυγή ατυχημάτων.
      Επί Νομαρχίας Λιάντση γινόταν τακτικό φρεσκάρισμα διαγραμμίσεων οδών.Τώρα δεν ξέρουμε τι γίνεται με το σχετικό μηχάνημα.Υπάρχει,λειτουργεί,πρέπει κάτι να κάνει ο Δήμος?

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ιστορικό της Απελευθέρωσης της Καστοριάς 11-11-1912

100Χρόνια:
Ιστορικό της Απελευθέρωσης της Καστοριάς  11-11-1912
 
H Καστοριά απελευθερώθηκε απο τον ελληνικό στρατό την 11η Νοεμβρίου 1912. Η ημερομηνία αυτή έμελλε να θέσει τέλος στα 527 χρόνια του τουρκικού ζυγού (1385-1912) και να την κατατάξει οριστικά ανάμεσα στις πόλεις του Νεοελληνικού Κράτους.
     Ήταν ημέρα εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Μηνά, ενός όχι και τόσο δημοφιλούς Αγίου στην λατρευτική ζωή των καστοριανών εως τότε.
      Χαρακτηριστική είναι η ανυπαρξία περιώνυμου ναού μεταξύ των δεκάδων εκκλησιών της πόλης.
       Απο την ημέρα εκείνη βέβαια ο Άγιος Μηνάς είναι ο πολιούχος της πόλης, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει κτιστεί ναός στο όνομά του. Η Καστοριά λοιπόν, είναι η τελευταία χρονολογικά πόλη της Μακεδονίας που απελευθερώθηκε κατα τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο μεταξύ των συνασπισμένων βαλκανικών κρατών και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.      Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια απο την ημέρα εκείνη και είναι η κατάλληλη στιγμή για μια επετειακή αναφορά στο χρονικό της απελευθέρωσης. Σε κανένα βιβλίο δεν γίνεται αρκετά διεξοδική περιγραφή της απελευθέρωσης της πόλης απο τους Οθωμανούς. Μοναδικά λεπτομερή κείμενα αυτά που δημοσιεύτηκαν κατα καιρούς στις παλιές εφημερίδες Καστοριά, Δυτική Μακεδονία, Φωνή της Καστοριάς, Ορεστιάς και Νέα Καστοριά.
       Η πληρέστερη εξιστόρηση είναι αυτή του Ι. Μπακάλη που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Δυτική Μακεδονία το 1930.

**Δείτε όλο το Ιστορικό της Απελευθέρωσης της Καστοριάς με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πηγή: http://www.kastoria.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=7810&Itemid=682  

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

28 Οκτωβρίου 2012:Αμπελόκηποι Καστοριάς

28 Οκτωβρίου 2012:
Αμπελόκηποι Καστοριάς
 
     Γιορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος στο Χωριό,με Δοξολογία στον Ναό των Αγ.Κων/νου και Ελένης και Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων,παρά την κακοκαιρία.
       Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας,εκφώνησε ο συγχωριανός μας Χρίστος Νικόπουλος που αναφέρθηκε στο νόημα της Επετείου,στο Ιστορικό της Εποχής,στον ηρωϊκό αγώνα του '40,στα δύο Μέτωπα (Ελληνοαλβανικά σύνορα με τους Ιταλούς,Ελληνοβουλγαρικά  σύνορα με τους Γερμανούς),στην παρακαταθήκη συνέχισης της αντίστασης του Λαού μας και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που επιβάλλουν ολοένα και πιό σκληρά μέτρα και οδηγούν στην ανάγκη για τα δικά μας ΟΧΙ.
Συγχωριανοί Φαντάροι στο ΕλληνοΑλβανικό Μέτωπο 1940:
Ορθιοι από αριστ:Αλέξης Κατσαούνης,Χρήστος Κοβάτσης
/Καθιστοί Αριστ:Κοσμάς Νικόπουλος,Γρηγόρης Δημητριάδης
      Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους συγχωριανούς μας που πολέμησαν το '40 και στα 2 μέτωπα με πρόταση καταγραφής ολονών και τυχόν φωτογραφικού υλικού με στόχο στην επόμενη αντίστοιχη επέτειο να αναγνωστούν ολονών τα ονόματα και να τιμηθεί η συμβολή τους.
    
 
Στεφάνι από την Σοφία Χατζή,
Πρόεδρο Πολιτιστ Συλλόγου
Στεφάνι από τον Τάσο Ντίνα,
 Πρόεδρο Τοπικής Δημοτικής Κοινότητας Αμπελοκήπων
      Η βροχή δημιούργησε κάποια προβλήματα συντονισμού,αφού στην αρχή ο παπα Νικόλας είπε ότι λογω βροχής δεν θα γίνει το Μνημόσυνο και ο κόσμος αποχώρησε αλλά μετά από επιμονή χωριανών(ειπώθηκε χαρακτηριστικά,άλλοι πολέμησαν στο Μέτωπο,μέσα στα Χιόνια και στην παγωνιά και μείς με λίγη ψιλοβροχή δεν μπορούμε ούτε να τους τιμήσουμε στο Ηρώο?)  και του Προέδρου,έγινε η κατάθεση στεφανιών από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Τάσο Ντίνα και την Πρόεδρο του Πολιτιστ.Συλλόγου Σοφία Χατζή και ακολούθησε και επιμνημόσυνη Δέηση και Τρισάγιο από τον παπα Νικόλα

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Πετρέλαιο χωρίς έλεος!Μας ακούει κανείς?

Πετρέλαιο χωρίς έλεος:
Παγκαστοριανές κινητοποιήσεις
-Μας ακούει κανείς?

   Επανάληψη των κινητοποιήσεων  Πέμπτη 18/10/2012 και Παρασκευή 19/10/2012  Καστοριά,με κλιμάκωση και κατάληψη της Δ.Ο.Υ.
      Ανάστατη όλη η Δυτ Μακεδονία,αλλά και άλλες περιοχές.
     Η αγανάκτηση πλημμύρισε τους κατοίκους της περιοχής από την ανάλγητη απόφαση για εξίσωση τιμής πετρελαίου θέρμανσης - κίνησης στο 1,40-1,45€/λ.
    Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, που εκφράζει το πνεύμα των κινητοποιήσεων,ήταν ο σχηματισμός μαθητών λυκείων που "εγραψαν" με τα σώματά τους την λέξη "ΕΛΕΟΣ"!
     Ενώ ήταν βαρύ το φορτίο με το περισυνό 1,00€,ενώ διατυπώνονταν απόψεις για ανισοβαρή επιβάρυνση της περιοχής με τους 7 μήνες χειμώνα, έναντι άλλων περιοχών με τον 1 μήνα,ως απάντηση ήρθε η γνωστή απόφαση με το πρόσχημα την "πάταξη του λαθρεμπορίου".
     Ομως αν πράγματι,θεωρούσαν ότι έτσι,με αυτό το λογιστικό σύστημα θα "πατάσσονταν" η λαθρεμπορία,θα έπρεπε άμεσα να επιστρέφεται  η διαφορά σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες και όχι σε μερικούς,που ίσως τα καταφέρουν να πάρουν κάποιο "βοήθημα"-κοροϊδία.
      Δηλαδή οι υπόλοιποι πολίτες είναι λαθρέμποροι πετρελαίου,επειδή προσπαθούν να ζεστάνουν το σπίτι τους?
     Αρα είναι σαφές ότι ο στόχος είναι καθαρά εισπρακτικός.
      Η ναυτιλία προμηθεύεται πετρέλαιο με 0,45€/λ,γιατί κρίνεται ότι είναι κλάδος που χρειάζεται ειδική μεταχείριση και ίσως σωστά,για να εξασφαλιστεί κερδοφορία για τον Κλάδο και χαμηλά ναύλα.
     Οι πολίτες που ζούν σ'αυτήν την περιοχή, την Δ' Κλιματική Ζώνη,την δυσμενέστερη,δεν χρειάζονται ειδική μεταχείριση,όχι για κερδοφορία ,αλλά για επιβίωση?( οι αρμόδιοι έδειξαν να αγνοούν ότι υπάρχει,είναι νόμος του Κράτους ο ΚΕΝΑΚ από το 2010-Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων-και έκαναν ολόκληρες ιστορίες με νέες οριοθετήσεις ζωνών και άλλα τραγελαφικά,έτσι γίναμε Β' Ζώνη αντί Δ'),
    Παράλληλα το Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ'Οικον" που αφορά ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών,που έχει ανάγκη η περιοχή μας,περισσότερο από άλλες,λόγω κλίματος,καρκινοβατεί στην ατέρμονη γραφειοκρατική καθυστέρηση εγκρίσεων,παρά τις υποσχέσεις.Ενώ θάπρεπε για Δυτ Μακεδονία να βγαίνουν αποφάσεις κάθε βδομάδα,όχι κάθε 18 μήνες..Η τελευταία απόφαση  ,μία για όλο το 2012,ήταν τον Αύγουστο και σε σχετικό υπόμνημα- διαμαρτυρία μας στο υπουργείο,λάβαμε email με την υπόσχεση ότι "έχει ληφθεί μέριμνα ωστε να εκδίδονται αποφάσεις κάθε μήνα!".Ηδη πέρασαν Σεπτέμβριος κ Οκτώβριος,χωρίς καμιά απόφαση.Τον χειμώνα,με τα χιόνια, θα κάνουν εργασίες  στα σπίτια τους οι άνθρωποι?



Μας ακούει κανείς?

    Μέχρι στιγμής,φαίνεται ότι μόνον ο Θεός μας άκουσε.Εριξε το σπλαχνικό του βλέμμα στην περιοχή και είπε ¨Γεννηθήτω καλοκαιρία" και "εγένετο καλοκαιρία" που κάλυψε όλο τον Οκτώβριο.Ευτυχώς.
     Μόνο που οι "εγκέφαλοι" ίσως σκεφτούν:
"Καλοκαιρία?Δηλαδή,έχετε εξοικονόμηση από μη κατανάλωση πετρελαίου?.."Τεκμαρτό κέρδος"!Δηλαδή επειδή σας λυπάται ο Θεός,πρέπει να σας λυπηθούμε κι εμείς? Κατανοούμε,"συμπάσχουμε", αλλά έχουμε καθήκον να "σώσουμε" τη χώρα. Ετσι,υπάρχει η σκέψη να ορίζεται πλέον "τεκμαρτή περίοδος θέρμανσης" ανα κλιματική Ζώνη και το αντίστοιχο ποσό φόρου θα υπολογίζεται με "απλό αλγόριθμο" με ελάχιστο εμβαδό 120μ2 ή με το πραγματικό αν είναι άνω των 120μ2 με ελάχιστη  τεκμαρτή κατανάλωση ανα μ2(θα υπολογιστούν τα ισοδύναμα θερμογόνα πετρελαίου,ξύλου,πέλετ,για να προσκομίζονται ισοδύναμε αποδείξεις) που θα καθοριστεί ανα κλιματική Ζώνη και θα εφαρμόζεται σε κάθε νοικοκυριό ,άσχετα με το είδος θέρμανσης.Θα ρυθμιστεί σε 7 δόσεις.Θα ονομάζεται "περιβαλλοντική εισφορά κατά της κλιματικής αλλαγής".Σκέψεις για ατομική εισφορά με βάση τον αριθμό ταυτότητας,εγκαταλείπονται για λόγους απλότητας.Βεβαια  για όλα αυτά,θα διεξαχθεί ευρύς διάλογος.Ολοι θα κληθούν να πάρουν θέση και θα ανοιχτεί ειδική ενότητα και στο opengov.gr κτ λ, που ξέρετε και ο κύκλος θα κλείσει με το ...κλασσικό,να δούμε τι θα πεί η Τρόικα...........Αλλά επειδή πρέπει να έχουμε και "ισοδύναμα" μέτρα,θα τεθεί στο τραπέζι και η εισήγηση ομάδας εργασίας με θέμα" εξίσωση τιμής καυσοξύλων με την τιμή πριστής(οικοδομήσιμης) ξυλείας" με μηχανισμό συμψηφισμού του φόρου κατά την ανοικοδόμηση,στην διαδικασία ρευματοδότησης ή εναλλακτικά χορήγησης ομολόγων του Δημοσίου,που θα εξαργυρωθούν ,όταν ανακάμψει η Οικονομία.Λεπτομέρειες για ευπαθείς ομάδες εξετάζονται.Πάντως το μέτρο,δεν θα είναι εισπρακτικό, θα αποσκοπεί στην "πάταξη της λαθροϋλοτομίας",της νέας μάστιγας των δασών μας,γι αυτό και θα ονομαστεί "μηχανισμός περιβαλλοντικής συνεισφοράς του πολίτη στον αγώνα κατά του θερμοκηπίου".Το ΥΠΕΚΑ θα προκηρύσει ετήσιο διαγωνισμό εξοικονόμησης ενέργειας που νικητής θα είναι ο επιζών στην ελάχιστη θερμοκρασία επιβίωσης ανθρώπου ανά κλιματική ζώνη, με την μικρότερη κατανάλωση πετρελαίου ή ξύλων ανα Μ2 κατοικίας.Επαθλο τα "ξύλα της χρονιάς" και ειδικός "Επαινος Υπουργείου"..........
    Θα πείτε,δίνετε ιδέες?Απλώς σημειώνουμε το σκεπτικό και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων,με λίγο "γλαφυρή περιγραφή",αφού εξέλειπαν πλέον,δυστυχώς, ευήκοα ώτα λογικών επιχειρημάτων για  το θέμα.
      Ο Θεός να βάλει το χέρι του,αφού  αλλού,μέχρι τώρα, δεν είδαμε  καμιά ευαισθησία.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ου Ταχυδρόμους ου Διαμαντής

Ταχυδρόμ' μη τα μουλάρια-
Αργος Ορεστικό 1960:Απού Αριστερά  Χρήστου Αθανάσιος-
Δηξιά ου Διαμαντής Παύλος-
Αρχείο Κλαζίδη Χρήστου/Πεντάβρυσο
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                    
         
Ου Ταχυδρόμους ου Διαμαντής
 
-Ηρθιν ου Ταχυδρόμους!Αηστι να πάμι στου Ρούσκα,είπιν η μπάμπου Ρίνα στη νυφαδιά τ’.
-Πού κατάλαβις μαρ’μάνα?
-Αμ δεν ακουσις την τρουμπέτα,μαρ’νύφ?
-Ουοοχ(ι)!,μι τις δουλειές,ως ιδώ, ως ικεί,δεν πήρα χαμπέρ.-Τότι πιρίμινι λίγου να ητιμαστώ και να πάμι.Θα ήρθιν ου Ταχυδρόμους ου Διαμαντής μι  του μουλάρ, απ’του Σκαλουχώρ, καλός άνθρουπους.Μείπιν κιου Κουσμάς να τουν ειπώ να ρθεί του βράδ’ να μείν σπίτ κι αύριου έχ’ να συνιχίσ’ μι του μουλάρ  να πάει κι στη Σλήμιστα και στου Κουσταράζ κι ύστιρα πίσου στου Ταχυδρουμείου, στη Χρούπιστα.
-Πάμι μαρ’νύφ, ’θάραμ’ έχουμε κι κανά γράμμα απ’τα πιδιά απ’την ξινητιά,να μάθουμι κανά χαμπέρ,τι φτιάνουν,έχουμι τόσουν κιρό να πάρουμι γράμμα.Θα σκουλάσουν τα πιδιά απ΄του Σκουλειό κι θα μας του διαβάσουν, ως να ρθεί κιου Κουσμάς απ΄του χουράφ’.
-Πάμι μαρ’ μάνα,μπουρεί να ήφιρι κι  τη σύνταξ’  για τι σένα…
-Ηηηη,μαρ΄μάνα,τι πουδιά είνι αυτή?Θα μας βγάλουν στου Μύλου κι στου παζάρ!Για να συ δώσου μια άλλ’.
-Αμ,τι έχ’?Ντύπ κινούργια είνι!Ούτε δεύτιρη κάρπα δεν έχ’!
       Κι σκλιαμ-σκλιούμ ,νάτην η μπαμπου  Ρίνα, μη τη Ληφτηρία στου Ρούσκα,στην πιάτσα του χουριού Αμπηλόκηπ'.Οσου έφταναν,ου Ταχυδρόμους ου Διαμαντής πήρι ξανά την Τρουμπέτα:-Ας βάλου μια φουνή ακόμα,είπι,σάματ’ δεν μάκουσαν οι χουριανοί.
-Τούου!...Τούου!...Τούου!.
-Καλώς τις!Τι φτιάνις μπάμπου Ρίνα?Ληφτηρία,τι φτιάν’ου Κουσμάς,καλά όλ’στου σπίτ’?
-Καλουσήρθις Διαμαντή.Μας ήφιρις κανά καλό χαμπέρ?
-Εχι’τι γράμμα απ΄τα πιδιά,απου τη Γιρμανία.Να! Ηδώ τόχου,του ξεχώρησα,ήξιρα που θα πιρίμινάτι.
-Να σ’έχ’ καλά ου Θός Διαμαντή.Αμα τιλειώσεις,να ρθείς στου σπίτ’.Ου Κουσμάς μάφκιν παραγγιλιά:Να ειπείς του Διαμαντή απόψι να ρθεί σπίτ’,να μείν’ σι μας,να τουν φιλέψουμι κι να παραδείξουμι λίγου.Αυτός μ’εχ’ φιλουξινήσ’ τόσις φουρές στου Σκαλουχώρ(*τούχαμι βάλ'νόμουν στου χουριό:όποιους είχιν γράμμα απού τα ξένα,ηλιγιν τουν Διαμαντή να πάει του βράδ' στου θκό τ' του σπίτ')
       Σι λίγου,γιόμισι του Καφηνίου,μαζώθκαν όλ’ να πάρουν  τα χαμπέρια τις.Ποιός γράμμα,ποιος δέμα,άλλους καμιά κάρτα,άλλους κανά τσιεκ’ απ’την Αμιρική ή κανά γράμμα μι κανά δουλάρ,άμα αδουκήθκαν κι μπόρισαν τα πιδιά τ’.Κι όλ’ τουν  ηυχαριστούσαν τουν Διαμαντή που τους ήξιρι έναν-έναν, μι τα μικρά τα ουνόματά τις
        Αμα τιλείουσι να δίν’τα γράμματα απ΄’του σάκκου τ’,ου Διαμαντής έκατσι μι τις άντρ΄ λίγου να παραδείξ’ στου Καφηνείου.
-Γειά σου Μπαρμπα-Διαμαντή! τουν φώναξι,ου Νικόλας ου Ρούσκας,παλιός καφητζής,μπακάλης κι κουρέας.-Σ’έχου έτοιμου μιζέ κι ένα τσίπουρου,απ’του θκόμ΄,κάτσι καλά!Κι ύστιρα θα σι κουρέψου κι θα σι ξουρίσου.
-Αμπρε Νικόλα,σ’ηφχαριστώ.Αηντε γειά μας,νάσι καλά!-Ααα,τι νι τούτου, δένι τσίπουρου…,αγίασμα!-Ε,Φέντη δεν έχου δίκιου?-Είπι,έτσ’ στουν Παπαγιώργη, που ήταν εικί κι πιρίμινι κι ήξιρι που ήταν κι αυτός μιρακλής στου πουτήρ.
-Α μπρε να σι πάρ’ευχή να σι πάρ’ –είπιν ου Παπαγιώργης,σάματις δίκιου,έχ’ς.Νικόλα είσι μάστουρας,μπράβου!Αλλά του θκόμ’ δεν του φτάν’!
παληό Καφηνείου Ρούσκα:Διξιά ου Νικόλας,
αριστιρά, σάματις, ου Κωτσιους ου Τράικους?
       Ου Διαμαντής,έκατσι καμπόσου στου Καφηνείου,τις είπι τα χαμπέρια που τ’άλλα τα χουριά που γύρισι μι του μουλάρ’,πήριν όσα γράμματα είχαν ητοιμάσ’ οι χουριανοί να στείλουν  στις δικοί τις,τάβαλι στου σάκκου τ’,τα φόρτουσι στου μουλάρ κι ξικίνισι  να φεύγ’.
-Για που τόβαλάμι απόψι?,τουν ρουτάει ου Παπαγιώργ’ς
-Απόψι είμι στουν Κουσμά.
-Α,τότι θα σας ιδώ στουν Ησπιρινό!Ου Κουσμάς,που είνι Ψάλτης,του δίχους άλλου, θα σι φέρ΄στην Ηκλησιά,στην Παναγιά.Θ’ακούσ’τι που θα βαρέσου την καμπάνα.Αλλά να ξέρεις,απού τώρα σι  λιέου!Την άλλ’Τρίτ’ που θα ρθείς,είσι καλισμένους σι μένα.Να δουκιμάσις κι του θκόμ του τσίπουρου αλλά κι  του κινούργιου μ’ του κρασί.
-Ας  ήμαστι καλά,Φέντη,θα ρθώ.Θα σι δούμι στην Ηκκλησιά τότι.
        Πήρι απ’του καπίστρ’του μουλάρ’,δεν τα ανέφκιν,αλλά του πήρι κατόπ’, μι τα πουδάρια.Κρίμα είνι του ζουντανό,σκέφκι,του καημένου κάν,τόσα δρόμια,ας  του ξικουράσουμι κι λίγου.Οσου ζύγουνι στου σπίτ’ του Κουσμά,νάτους ου Κουσμάς,έρχουνταν μι του Κάρου απ’του χουράφ’ απ’του Ντρούμου,μι του ζευγάρ τα βόδια.
-Ε Ράπο,έ Μπάλιο,τάκανι κουμάντου μι την αξάλ’ να σταματήσουν.
-Καλώς  τουν Διαμαντή.Καλους ήρθις στου χουριό!Σ’είπιν η Κυρά?Απόψι σι μας.
-Μείπιν η Ληφτηρία,γι αυτό έρχουμαν κατ’ιδώ
-Πιρίμινι να ξιζέψου λίγου του κάρου.Φέρ’ του μουλάρ’ να του βγάλουμι του σαμάρ’ να πάρ’ έναν αηέρα, να του πουτίσου, κι να του πάου στου αχούρ’ κι να του  ταϊσου.Εχου φρέσκου γκιουντζιέ κι κριθάρ.
       Οι δυό φίλ’ τάπαν,ου ένας στουν άλλον τα χαμπέρια απ΄τις φαμιλιές τις,πάησαν στουν Ησπιρινό στην Ηκκλησιά κι του βράδ’,έφαγαν ήπιαν μι όλ’ την φαμιλιά κι τα πιδιά,που δεν σταματούσαν να ρουτάν:-Μπαρμπα Διαμαντή πές μας κι άλλις ιστουρίες που γυρνάς μι του μουλάρ στα χουριά.
        Τουν πρώτου χρόνου λιέι,ου Διαμαντής,έφυβγα,γυρνούσα σπίτ' στου χουριό.Μ'ήληγαν πουλλιοί,"Κάτσι απόψι ιδώ,Χειμώνας είνι.Γλήγουρα σκουτιδειάζ'"-Ουόχ' ιγώ.Αντηριούμαν.Αμα ιένα βράδ' ,μι χιόν'ως του γόνα,μι νύχτουσιν στου δρόμου,λύκ'απ'δώ ,λύκ'απού κεί.Α ρη,είπα, θα μη φάν' τα ζλάπια!.Του μουλάρ',τούχα πιταλουμένου με κινούργια πέταλα.Δεν νταλντούσαν τα ζλάπια.Τάδιουχνι μη του ουπισνά τά πουδάρια.Ως να φτάσου σπίτ' είδα κι έπαθα.Μωρέ άλλ' φουρά νύχτα χειμώνα είπα,όπου νάνι,κι συ αχυρώνα να μη πούν θα μείνου.Κι έτσι λιέμι κι κανά μαμπέτ απόψι.
       Μιτά του φαϊ,έκατσαν γύρου απ΄τη σόμπα,ήφιρι η Ληφτηρία κι κάστανα, που είχι  τα φέρ’ ου Κουσμάς απ’τη Λάγγα, που είχι πάει,τράμπα μι ζαρζαβάτια,απ΄τουν φίλου του τουν Καλύβα.
      Μι ψημένα κάστανα κι κρασί,παράδειχναν,ήλιγαν,ήλιγαν,δεν τάσουναν,ώσπου τα πιδιά πουκοιμήθκαν στου μπασ’ κι μάνα τ’ τα πήριν τάβαλιν στου κρεβάτ’, γιατί ταχιά χαραή, είχαν να σκουθούν να πάν σκουλειό κιου Δάσκαλους θα τα πιρίμινι μι την κιντιμέν’ τη βέργα,άμα δεν πάηναν στην ώρα τ’.
      Του προυϊ,βαθειά χαραή,οι άντρ’σκώθκαν,ήτοίμασαν τα ζουντανά,του μουλάρ του Διαμαντή,τόβαλαν του σαμάρ,φόρτουσι ου Διαμαντής του σάκκου,κι την τρουμπέτα, μη την αστουχήσου, σκέφκι, κιου Κουσμάς  τουν προβόδισι ως του Ρίντου για τη Σλίμιστα,να μη τουν χνηθεί κανά ζαγάρ’ προυί-προυί,απ΄τα τζουμπανάρκα κι τουν κόψ’ κανά πουδάρ’.
    Πουλιές φουρές εμνησκι,ου Διαμαντής,κι στην Ολγα του Παπατσάρα.Τουν ήφιρνι ου Ηλίας απ'του καφηνείου σπίτ'.Τις ήξιριν καλά,όλ'την φαμιλιά κι δεν αντηριούνταν.Ηταν κι προυξηνητής στου τρανό του πιδί,του Μήτσιου,που είχι φύγ' μη την κυρά τ' στην Αυστραλία.Τα μικρά τις,πουλιύ τουν χαίρουνταν τουν Διαμαντή.--Γιαγιά νάτους,ήρθι ου παππούς ου Μαντής.Τάδουνιν κι που κανά ζαχαρουμπιμπλί που βαστούσι, να βρίσκιτι,στου σάκου τ'. 
       Κάπους έτσ’ λοιπόν αυτά τα χρόνια,στις δικαητίες 1950-1960 έρχουνταν στου χουριό ου Ταχυδρόμους κι έφιρνι τα χαμπέρια κι τα χρειαζούμινα.
Σήμιρα,ου Ταχυδρόμους βάν' τα γράμματα
στουν καθηένα στου θκότ' του ντουλάπ
        Υστιρα,πότι φάνκαν οι μουτουσικλέτις, άλλ’ταχυδρόμ’ έρχουνταν κι έφηυγαν.Δεν κάθουνταν του βράδ’. Κι τηληυταία μη τα ηυτουκινητα, είχαμι κι θκόμας ταχυδρόμουν,χουριανό, τουν Βασίλ' του Μπάρμπα,του Στέργιου του Παντάθκου πιδί.
      Αυτά τα χρόνια, τότι δεν ήξεράμι  τα σημιρνά ημέλια κι εσημέσια κι κουνητά τηλιέφουνα κι κουμπούτερ, που έχ’ η νηουλιέα σήμιρα.
      Οταν ήφιραν,αφού, τηλιέφουνου για του Χουριό, στου Ρούσκα, όλ’ θιάμαξάμι.
-Ηέλα Κέντρουου! Θέλου αυτό του νούμιρου,.....του πιδί είνι εικει…
-.Ελα!Τι φτιάντι μαρ’ μάνα?--Καλά  ρε πιδί μ’.Καλά που ήρθι κι  μι φώναξι η Λιένη του Ρούσκα κι μας είπιν μας πήρις τηλιέφουνου…
      Ληίγου-ληίγου ήρθι η πρόοδου στου χουριό κι έβαλάμι όλ’τηλιέφουνα σπίτια, νάχουμι  να παραδείχνουμι κι να λιέμι μαμπέτια που μακρά..
      Τα γράφουμι,τούτα τα καναγκιρίσια,έτσ' μιλούσαμι,αφού, καναν κιρό ,γράμματα δεν ηξεράμι,σκουλειό που κανά φεγγάρ πάησαμι,άμα ΄Δόξα τουν Θό",πιδιά τράνιψάμι κι ηγγόνια κι δισέγγουνα.Τώρα ησείς νάστι καλά,αμα λίγου να ακούτι κι τα καναγκιρίσια,να μή ξεχνιούντι.
Ου Καναγκιρίσιους